Securitate și relații internaționale

Sursă foto: Maxim Shemetov/Reuters

Uniunea Europeană

Emmanuel Macron şi Angela Merkel: apel pentru unitatea unei Europe suverane.

 • Cancelarul german Angela Merkel a fost, în după-amiaza zilei de joi, 20 august, pentru cîteva ore, invitata preşedintelui francez Emmanuel Macron la Fort de Brégançon, un loc strategic considerat în Franţa drept un Palat Elysée bis. „Întîlnirea noastră a avut loc sub cele mai bune auspicii”, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron. Seful statului francez a pus accentul pe foarte buna cooperare şi coordonare franco-germană în contextul noilor probleme cu care este confruntată Uniunea Europeană „într-o lume care se recompune”. Europa trebuie să-şi apere suveranitatea sa strategică şi rolul în lume, a mai subliniat Emmanuel Macron, enumerînd principalele dosare, de fapt numeroasele crize pentru rezolvarea cărora Uniunea Europeană are tot interesul să acţiuneze unită şi cu fermitate. Libanul, Libia, Republica Belarus, Iranul, conflictul dintre Turcia şi Grecia, Brexit-ul, instabilitatea din Mali şi ofensiva jihadistă din Sahel, sunt principalele surse de instabilitate în prezent. (RFI)

Sancțiuni Iran: Franța, Marea Britanie și Germania nu susțin demersul SUA la ONU

 • Franţa, Marea Britanie şi Germania nu susţin iniţiativa SUA la ONU prin care Washingtonul a solicitat reimpunerea sancţiunilor internaţionale la adresa Iranului, acuzate de încălcarea acordului nuclear din 2015, potrivit unui comunicat publicat joi de Paris, Berlin şi Londra. SUA doresc declanşarea acestui mecanism, cunoscut sub numele de “snapback” în calitate de participant la acordul din 2015 (cunoscut sub numele de JCPOA – Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune). Însă “Franţa, Germania şi Regatul Unit notează că Statele Unite au încetat să mai participe la JCPOA în urma retragerii din acord” în 2018, se subliniază în comunicat, şi “nu susţin această iniţiativă, care este incompatibilă cu eforturile noastre actuale de a sprijini JCPOA”. (Agerpres)

Macron propunere o mediere a UE în Belarus, care să includă și Rusia.

 • Preşedintele francez Emmanuel Macron a propus joi o mediere europeană între diferiţii actori în criza din Belarus, în legătură cu Rusia. “Un dialog între autorităţi, opoziţie şi societatea civilă este (…) indispensabil. Ne dorim ca acest dialog să poată fi realizat de beloruşii înşişi. Însă Uniunea Europeană este gata să-l acompanieze, dacă rolul nostru de mediere poate fi util şi dacă este dorit de beloruşi, împreună cu alte instituţii, în special OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa), şi incluzând Rusia în dialog”, a declarat preşedintele francez într-o conferinţă de presă, alături de cancelarul german Angela Merkel. (Agerpres)

Despre SUA

Trump îi confirmă premierului irakian intenția de retragere a trupelor americane.

 • Preşedintele Donald Trump a reafirmat joi, la Washington, în prezenţa noului şef al guvernului irakian, Mustafa al-Kadhimi, dorinţa de a retrage trupele americane din Irak, dar fără a specifica un calendar, în contextul în care Washingtonul şi Bagdadul se confruntă cu provocarea reprezentată de grupările armate aliate ale regimului de la Teheran. Preşedintele SUA l-a primit pentru prima dată la Casa Albă pe premierul irakian Mustafa al-Kadhimi, numit la conducerea executivului de la Bagdad în luna mai, într-o ţară în care Iranul şi SUA concurează pentru a-şi impune influenţa. (Agerpres)

Steve Bannon, consilierul lui Trump, a fost acuzat de fraudă.

 • Steve Bannon, un fost consilier principal al președintelui Trump, a fost arestat și acuzat împreună cu alți trei bărbați pentru fraudarea unor donații care aveau scopul să susțină un efort privat de a construi secțiuni de zid de-a lungul graniței SUA-Mexic. Bannon și ceilalți bărbați au fost acuzați de un juriu federal din New York sub acuzația de conspirație pentru comiterea fraudei și spălării banilor în legătură cu rolurile lor din grupul non-profit „We Build the Wall”. (Politico)

Alte știri

Alexei Navalny: Medicii spun că criticul lui Putin nu poate fi mutat în Germania

 • Medicii ruși au declarat că nu vor permite transferul reprezentantului opoziției ruse, Alexei Navalny, de la un spital din Siberia la unul din Germania, în urma suspiciunii otrăvirii sale. Doctorul șef care l-a tratat pe domnul Navalny a spus că acesta nu este suficient de bine pentru a fi mutat. Dar o purtătoare de cuvânt a numit decizia „o amenințare directă pentru viața lui”. Activistii din Germania au trimis un avion care sa-l aduca la Berlin pentru tratament. (BBC News)

Rusia are o istorie îndelungată de violență politică.

 • Alexei Navalny, aflat în comă într-un spital din Omsk, după o intoxicație suspectă, se alătură unui șir îngrijorător al celor care au sfârșit morți sau au luptat pentru viața lor. Acest șir variază de la figuri de opoziție precum Boris Nemtsov și Vladimir Kara-Murza, până la jurnaliști precum Anna Politkovskaya – și mulți alții. Aparenta tentativă de omor a liderului de opoziție este o altă acuzație a culturii rusești de violență politică. Deși domnul Navalny este un militant carismatic, dominanța Kremlinului asupra presei, a instanțelor și a sistemului electoral au făcut aproape imposibil ca acesta să aibă o carieră politică. Însă investigațiile sale despre corupție, ambalate în videoclipuri nemaipomenite văzute de milioane, l-au făcut să fie un ghimpe în coasta elitelor rusești. (Financial Times)

Economie

Sursă foto: Getty Images & Flickr.com

Business & Tehnologie

Platforma chineză AliBaba înregistrează un profit de 6,8 miliarde de dolari pentru trimestrul încheiat în iunie, dublu față de anul 2019.În același timp, multinaționale americane precum Hertz acordă bonusuri de milioane de dolari persoanelor din conducere înainte de a declara faliment.Pe de altă parte, investitorii din Silicon Valley și Wall Street au strâns 30 de milioane de dolari pentru a-i investi în tratamente psihedelice pentru persoanele cu traume psihologice severe.

Profitul trimestrial al AliBaba se dublează comparativ cu 2019

 • Alibaba, cea mai valoroasă companie tehnologică din China, cu o poziție deja centrală în societatea chineză, a raportat un venit net de 47,6 miliarde de yuani (6,8 miliarde de dolari) pentru trimestrul care se încheie în iunie.(WSJ)

Companiile americane acordă bonusuri de milioane de dolari înainte de a declara faliment

 • Practica a devenit ceva obișnuit în rândul companiilor aflate în dificultate din cauza pandemiei. Lista include prăbușiri cu profil înalt, precum JC Penney, Hertz și Neiman Marcus.(Financial Times)

Elitele Silicon Valley și Wall Street investesc masiv în cercetarea psihedelică

 • Un grup de antreprenori si oameni de afaceri din Silicon Valley și Wall Street au strâns 30 de milioane de dolari pentru a accelera dezvoltarea unei terapii cu medicamente psihedelice folosind ingredientul cheie Ecstasy pentru a trata pacienții cu traume.(WSJ)

Evenimente economice internaționale

Sponsorizările din cadrul COP26, conferința ONU legată de schimbări climatice anunță că ar putea refuza sponsorizările companiilor poluante care nu își iau un angajament ferm de acțiune.Pe de altă parte, în SUA cererile de șomaj depăsesc numărul estimat până la data de 15 august și ating 1 milion.

COP26 sugerează că va refuza sponsorizări de la companiile de top poluante

 • Sponsorii pentru discuțiile COP26 despre ONU cu privire la schimbările climatice din Glasgow vor trebui să aibă „un angajament pro climă puternic”, spune guvernul Regatului Unit.Organizatorii spun că sunt în căutare de companii care „aduc contribuții reale la lupta împotriva schimbărilor climatice” și sunt „aliniate obiectivelor COP26”.(EuroNews)

Cererile de șomaj din SUA depășesc 1m

 • S-au înregistrat 1,1 milioane de cereri inițiale pentru șomaj în săptămâna care se încheie pe 15 august, a declarat joi Departamentul Muncii al SUA. Aceasta a fost mai mare decât previziunea economiștilor pentru 925.000 de înscrieri.(Financial Times)

Societate

Sursă foto: BBC News

Oamenii și conspirațiile – o relație tumultoasă

Deși conspirațiile există de o perioada îndelungată de timp și în ultimele câteva decenii au devenit foarte populare, pandemia Covid-19 a trezit anumite frici și nesiguranțe în oameni ce i-au împins, într-un număr record, spre a crede informații factual greșite sau chiar ridicole, precum este cazul celor din QAnon. Adevărul este că pentru mulți oameni crezul într-o conspirație reprezintă mult mai puțină muncă decât informarea activă. Este mult mai ușor să crezi într-o teorie ce explică totul decât să înțelegi în mod particular cum funcționează un virus, o democrație sau lumea, în general. Deși aceste teorii pot fi desconsiderate de mai multe persoane, prin prisma balivernelor propagate, adevărul este că ele pot reprezenta un pericol real. În Statele Unite, de exemplu, cu cât subscriu mai mulți oameni la teoriile QAnon, cu atât vor fi mai mulți oameni ce pot acționa violent împotriva anumitor grupuri, considerând că au un scop nobil. În egală măsură, trebuie luat in vedere că acești oameni au drept de vot și sunt mult mai ușor de influențat de către un demagog decât ar fi o persoană ce crede în informații factual corecte.

Ce este QAnon?

 • Pe scurt, o grupare de persoane cu viziuni politice de dreapta care cred că Trump este atacat de către sataniști. Sataniștii, în acest caz, sunt elită democrată, jurnaliști și patronii de trusturi media. Acest grup conspiraționist a crescut exponențial în ultima perioadă, ajungând de la forumuri la platforme de social media. Teoria spune că există o bătălie activă între bine și rău, iar Trump este, în mod evident, de partea binelui. Aceștia au în vedere două evenimente care vor avea loc: Furtuna și Marea Trezire. Furtuna se referă la momentul în care toți sataniștii menționați mai sus vor fi arestați și Trezirea se referă la momentul când oamenii își vor da seama că teoriile QAnon sunt adevărate.(Wall Street Journal)

Facebook șterge 790 de conturi QAnon în lupta sa cu teoriile conspirației.

 • Gigantul a declarat că a impus restricții asupra altor 1950 de grupuri și 440 de pagini. Acțiunea Facebook are loc după ce grupurile QAnon au crescut exponențial pe platforma de social media. De când a început pandemia în martie, numărul de like-uri, distribuiri și comentarii în cadrul grupurilor a crescut cu 200-300%. Deși aceștia nu au organizat ca grup acte violente , s-au folosit de platformă pentru a justifica și sărbători violență împotriva unei grupări sau alteia. (New York Times)

Schimbările ireversibile ale încălzirii globale

În ultimii câțiva ani, numărul de evenimente extreme, precum incendiile de vegetație, au crescut considerabil, în timp ce cantități uriașe din calota glaciară se topesc într-un ritm record. Cu toate acestea, statele și oamenii refuză să ia măsuri clare pentru a contracara aceste schimbări. Ba mai mult, o proporție imensă din populație nu crede în schimbările climatice, declarându-le, pur și simplu, „fake news”. Aceste schimbări vor fi accentuate și mai mult pe măsură ce țările în curs de dezvoltare trec prin procesul de industrializare. Astfel, chiar dacă Statele Unite, UK și alte țări occidentale vor lua măsuri pentru a polua mediul din ce în ce mai puțin, India, de exemplu, care acum trece prin procesul de industrializare, esențial pentru viitoare bunăstarea economiei, va polua cât toate la un loc. Având în vedere acest lucru, sunt țările vestice în măsură să interzică industrializarea țărilor în curs de dezvoltare? Oricare ar fi răspunsul, un fapt este cert: generațiile viitoare cel mai probabil vor avea de suferit din cauza schimbărilor climatice.

Schimbări climatice: pierderi de gheață „fără precedent” în Groenlanda.

 • Cercetătorii spun că anul trecut s-a topit în jur de 15% din calota glaciară aflată în Groenlanda. De-a lungul ultimilor 30 de ani, pe măsură ce ghețarii s-au topit, nivelul apelor a crescut. Un studiu publicat anul trecut în decembrie arată că ghețarii din Groenlanda se topesc la un nivel de 7 ori mai accentuat decât în 1990. Cercetătorul danez, Martin Stendel, a calculat că topirile din 2019 ar fi fost destule pentru a acoperi toată Marea Britanie cu 2.5m de apă.(BBC)

Incendiile din California cel mai probabil au fost alimentate de schimbările climatice.

 • Mii de incendii de vegetație au apărut în California, în jurul orașului San Francisco. Focul a consumat sute de mii de hectare și, datorită lui, 60,000 de oameni au fost evacuați. Focurile vin după o iarnă uscată și niște recorduri maxime de temperaturi ce au transformat vegetația în paie de foc. Cercetătorii climatici au fost mereu reticenți în a lega schimbările climatice de evenimente extreme, dar acum spun că legătură este indisputabilă. David Romps, director al Berkeley Atmospheric Sciences Center a declarat că deja trăim într-un mediu climatic profund schimbat.(MIT Technology Review)

Sursă foto: CNN

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here