Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Anti Fake / True Story Project

NewsDigest: Lupta cu deepfakes: un nou instrument Microsoft care detectează video-urile modificate

Sursă foto: Anti-fake
Cum sunt detectate clipurile video și fotografiile falsificate?
Campaniile de dezinformare devin tot mai complexe. Știrile false pot include nu doar conținut textual manipulator, dar și clipuri video, imagini falsificate sau tehnologii deepfake menite să înșele cititorii. Spre exemplu, un clip video al unui protest la care au participat sute de mii de oameni în Seoul, Coreea de Sud, împotriva restricțiilor COVID-19, a devenit viral pe Facebook și Twitter, scrie Agence France Presse. Însă, jurnaliștii au descoperit că imaginile erau de la un eveniment anterior.

Investigarea cazului
Extensia de verificare a știrilor co-dezvoltată de AFP, InVid-WeVerify, a arătat că imaginile au mai fost publicate în octombrie 2019.Ulterior, prin motoarele de căutare Google și cu ajutorul Google Maps, jurnaliștii au identificat locul exact în care a avut loc protestul și mai multe clipuri video ale evenimentului.Cadrele video s-au dovedit a fi din timpul protestului uriaș de aproape un milion de participanți, împotriva Ministrului sud-coreean al Justiției, Cho Kuk, din 3 octombrie 2019.Dezinfomarea se produce nu doar prin imagini și clipuri video falsificate sau tehnologii deepfake, dar și prin conținut vizual scos din context sau prin „reciclarea” unor fotografii mai vechi.

Citește mai mult:
Instrumente de verificare a imaginilor și clipurilor video falsificate:https://newscollab.org/2019/02/04/9-tools-to-identify-fake-images-and-videos/Cum sunt prezentate fotografiile mai vechi drept fapte întâmplate recent:https://www.reuters.com/article/uk-factcheck-tom-hanks-lied-quarantine/fact-check-old-doctored-photos-used-to-claim-tom-hanks-lied-about-self-quarantine-idUSKCN2582GSAgence France Presse – verificarea știrilor:https://factuel.afp.com/fact-checking-comment-nous-travaillons
Lupta cu deepfakes: un nou instrument Microsoft care detectează video-urile modificate 
Pe fondul creșterii fenomenului de utilizare a conținutului video falsificat, Microsoft a lansat Microsoft Video Authenticator, o nouă tehnologie concepută pentru a identifica așa-numitele deepfakes – clipuri video realizate cu ajutorul inteligenței artificiale și care nu sunt reale. Conținutul de tip deepfake este creat prin suprapunerea imaginilor unor persoane reale peste un alt șablon sau video existent. Din această îmbinare rezultă un nou video, care este produs artificial, dar pare autentic. În fapt, prin tehnologia deepfakes, orice persoană care are câteva imagini publice pe internet poate fi transpusă în ipostaze și dialoguri imaginare.

Instrumentul conceput de Microsoft analizează clipurile video cadru cu cadru și identifică elementele și efectele de tip deepfake nededetactabile de către ochiul uman. În urma analizei, software-ul sugerează probabilitatea ca respectivul video să fie un deepfake.

Deepfakes reprezintă un pericol deoarece oamenii tind să creadă ceea ce văd cu proprii ochi, iar imaginile video reprezintă cea mai convingătoare formă de transmitere a informației. De exemplu, în 2018, 47% dintre americani preferau să consume știrile în format video. Ca răspuns la provocarea deepfakes, inițiativele de combatere a dezinformării se axează pe procesul de alfabetizare media, pentru a dezvolta capacitatea utilizatorilor de internet de a identifica imagini și clipuri video falsificate.

Majoritatea deepfake-urilor care circulă în prezent au ca protagoniști celebrități și oameni politici. Un studiu din 2019 arată că 96% dintre deepfakes prezintă diverse persoane, de regulă celebrități de sex feminin, în ipostaze pornografice fără consimțământul acestora.

Citește mai mult:
Cum a fost produs celebrul deep fake demonstrativ cu Barack Obama:
https://www.youtube.com/watch?v=AmUC4m6w1woCum schimbă tehnologia deepfake industria filmului:
https://www.premiumbeat.com/blog/deepfake-technology-future-of-film-industry/

Securitate și relații internaționale

Maria Kolesnikova; Sursă foto: Hotnews

UE cere eliberarea imediată a opozanților închiși în Belarus.

Berlinul cere clarificări privind soarta opozantei Maria Kolesnikova, răpită în Belarus.

Londra l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a-i transmite ”profunda preocupare” faţă de cazul Navalny.

Lumea post-pandemie: şi dacă Asia nu va mai fi centrul gravitaţional al economiei mondiale?

Economie

Sursă foto: Pexels

Economia în timp de pandemie

În continuare economia este răvășită de pandemie. Japonia înregistreză cea mai gravă recesiune din istoria sa, noul lider fiind obligat recurgă la noi fonduri pentru ajutarea economiei.Gigantul petrolier Exxon înregistrează primele pierderi trimestriale ale companiei, urmând concedieri masive.Pe de altă parte, Google renunță la planul de deschidere a unui nou sediu pentru 2000 de angajați în Dublin.

Cea mai gravă recesiune din istoria Japoniei ar putea obliga noul lider să recurgă la noi fonduri pentru stimularea economiei.

Gigantul petrolier Exxon preconizează concedieri masive.

Google abandonează planurile de extindere ale sediului din Dublin.

Business & Tehnologie

În lumea business-ului start-up-urile inovative câștigă finanțări.Sarbacane obține 27 de milioane de dolari pentru finanțarea platformei sale de AI marketing, iar BIMA obține 30 de milioane pentru aplicația sa care oferă asigurări de sănătate și servicii de telemedicină.

Sarbacane, fondatorul Mailify strânge 27M$ pentru platforma sa de marketing.

BIMA primește finanțări de 30 de milioane de dolari pentru aplicația sa de asigurări de sănătate.

Societate

Sursă foto: LA Times

Sondaj: Protestele din Germania nu reflectă atitudinea majorității.

Italia investighează serviciile de cloud computing ale Apple, Dropbox şi Google, pentru practici anticoncurenţiale.

Tot Bucureștiul va deschide școlile și grădinițele pornind de la scenariul galben.

Opera Națională și-a suspendat spectacolele după ce 10 angajați au fost testați pozitiv.

Sursă foto: The Financial

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și