Sursă foto: Anti-fake
Cum sunt detectate clipurile video și fotografiile falsificate?
Campaniile de dezinformare devin tot mai complexe. Știrile false pot include nu doar conținut textual manipulator, dar și clipuri video, imagini falsificate sau tehnologii deepfake menite să înșele cititorii. Spre exemplu, un clip video al unui protest la care au participat sute de mii de oameni în Seoul, Coreea de Sud, împotriva restricțiilor COVID-19, a devenit viral pe Facebook și Twitter, scrie Agence France Presse. Însă, jurnaliștii au descoperit că imaginile erau de la un eveniment anterior.

Investigarea cazului
Extensia de verificare a știrilor co-dezvoltată de AFP, InVid-WeVerify, a arătat că imaginile au mai fost publicate în octombrie 2019.Ulterior, prin motoarele de căutare Google și cu ajutorul Google Maps, jurnaliștii au identificat locul exact în care a avut loc protestul și mai multe clipuri video ale evenimentului.Cadrele video s-au dovedit a fi din timpul protestului uriaș de aproape un milion de participanți, împotriva Ministrului sud-coreean al Justiției, Cho Kuk, din 3 octombrie 2019.Dezinfomarea se produce nu doar prin imagini și clipuri video falsificate sau tehnologii deepfake, dar și prin conținut vizual scos din context sau prin „reciclarea” unor fotografii mai vechi.

Citește mai mult:
Instrumente de verificare a imaginilor și clipurilor video falsificate:https://newscollab.org/2019/02/04/9-tools-to-identify-fake-images-and-videos/Cum sunt prezentate fotografiile mai vechi drept fapte întâmplate recent:https://www.reuters.com/article/uk-factcheck-tom-hanks-lied-quarantine/fact-check-old-doctored-photos-used-to-claim-tom-hanks-lied-about-self-quarantine-idUSKCN2582GSAgence France Presse – verificarea știrilor:https://factuel.afp.com/fact-checking-comment-nous-travaillons
Lupta cu deepfakes: un nou instrument Microsoft care detectează video-urile modificate 
Pe fondul creșterii fenomenului de utilizare a conținutului video falsificat, Microsoft a lansat Microsoft Video Authenticator, o nouă tehnologie concepută pentru a identifica așa-numitele deepfakes – clipuri video realizate cu ajutorul inteligenței artificiale și care nu sunt reale. Conținutul de tip deepfake este creat prin suprapunerea imaginilor unor persoane reale peste un alt șablon sau video existent. Din această îmbinare rezultă un nou video, care este produs artificial, dar pare autentic. În fapt, prin tehnologia deepfakes, orice persoană care are câteva imagini publice pe internet poate fi transpusă în ipostaze și dialoguri imaginare.

Instrumentul conceput de Microsoft analizează clipurile video cadru cu cadru și identifică elementele și efectele de tip deepfake nededetactabile de către ochiul uman. În urma analizei, software-ul sugerează probabilitatea ca respectivul video să fie un deepfake.

Deepfakes reprezintă un pericol deoarece oamenii tind să creadă ceea ce văd cu proprii ochi, iar imaginile video reprezintă cea mai convingătoare formă de transmitere a informației. De exemplu, în 2018, 47% dintre americani preferau să consume știrile în format video. Ca răspuns la provocarea deepfakes, inițiativele de combatere a dezinformării se axează pe procesul de alfabetizare media, pentru a dezvolta capacitatea utilizatorilor de internet de a identifica imagini și clipuri video falsificate.

Majoritatea deepfake-urilor care circulă în prezent au ca protagoniști celebrități și oameni politici. Un studiu din 2019 arată că 96% dintre deepfakes prezintă diverse persoane, de regulă celebrități de sex feminin, în ipostaze pornografice fără consimțământul acestora.

Citește mai mult:
Cum a fost produs celebrul deep fake demonstrativ cu Barack Obama:
https://www.youtube.com/watch?v=AmUC4m6w1woCum schimbă tehnologia deepfake industria filmului:
https://www.premiumbeat.com/blog/deepfake-technology-future-of-film-industry/

Securitate și relații internaționale

Maria Kolesnikova; Sursă foto: Hotnews

UE cere eliberarea imediată a opozanților închiși în Belarus.

 • Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a lansat un apel luni autorităţilor din Belarus la “eliberarea imediată” a opozanţilor politici şi a reamintit că va impune sancţiuni “persoanelor responsabile” de represiunea din ţară. “UE aşteaptă din partea autorităţilor belaruse să asigure eliberarea imediată a tuturor persoanelor închise pentru motive politice înainte şi după alegerile prezidenţiale falsificate de la 9 august”, a scris Josep Borrell într-un comunicat. (Agerpres)

Berlinul cere clarificări privind soarta opozantei Maria Kolesnikova, răpită în Belarus.

 • Germania cere să fie informată unde se află opozanta belarusă Maria Kolesnikova, care potrivit anturajului său a fost ”răpită” luni dimineaţă, a declarat ministrul german al afacerilor externe Heiko Maas. “Suntem foarte preocupaţi de situaţia dnei Kolesnikova”, a subliniat într-un interviu pentru Bild Heiko Maas, în contextul în care Germania asigură preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE. “Cerem să ştim unde se află şi eliberarea tuturor deţinuţilor politici în Belarus”, a adăugat el. (Agerpres)

Londra l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a-i transmite ”profunda preocupare” faţă de cazul Navalny.

 • Ministrul britanic de externe Dominic Raab a declarat luni că l-a convocat pe ambasadorul rus în Regatul Unit la Ministerul britanic al Afacerilor Externe pentru a-şi exprima preocuparea faţă de otrăvirea opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi. “Astăzi Regatul Unit l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Londra (Andrei Kelin – n.r.) pentru a transmite oficial profunda preocupare privind otrăvirea lui Aleksei @navalny”, a postat Raab pe Twitter.

Lumea post-pandemie: şi dacă Asia nu va mai fi centrul gravitaţional al economiei mondiale?

 • Numeroşi geopoliticieni încearcă în prezent să descifreze direcţiile marilor schimbări provocate de criza de coronavirus. Unii consideră că principalul „beneficiar” al crizei va fi China şi că ea va prelua leadership-ul mondial. Există însă şi părerea contrară, şi anume că întreaga deplasare a lumii spre Asia s-a încheiat. (RFI)

Economie

Sursă foto: Pexels

Economia în timp de pandemie

În continuare economia este răvășită de pandemie. Japonia înregistreză cea mai gravă recesiune din istoria sa, noul lider fiind obligat recurgă la noi fonduri pentru ajutarea economiei.Gigantul petrolier Exxon înregistrează primele pierderi trimestriale ale companiei, urmând concedieri masive.Pe de altă parte, Google renunță la planul de deschidere a unui nou sediu pentru 2000 de angajați în Dublin.

Cea mai gravă recesiune din istoria Japoniei ar putea obliga noul lider să recurgă la noi fonduri pentru stimularea economiei.

 • A treia cea mai mare economie mondială a scăzut cu 28,1% în aprilie-iunie.Datele dezvăluite marți arată cea mai gravă contracție din istoria Japoniei.(Reuters)

Gigantul petrolier Exxon preconizează concedieri masive.

 • Anul acesta compania a împrumutat 23 de miliarde de dolari pentru a-și plăti facturile, aproape dublându-și datoria restantă. În iulie, a înregistrat primele pierderi trimestriale din istoria companiei. Conform Refinitiv, se confruntă cu o pierdere de 1,86 miliarde de dolari pe tot anul 2020, excluzând vânzările de active sau reducerile.(Reuters)

Google abandonează planurile de extindere ale sediului din Dublin.

 • Google Alphabet Inc a renunțat la planurile de extindere în Dublin. Gigantul urma să închirieze un spațiu de 18,766 de metri pătrați, unul dintre cele mai mari sedii cu peste 2000 de angajați.(Bloomberg)

Business & Tehnologie

În lumea business-ului start-up-urile inovative câștigă finanțări.Sarbacane obține 27 de milioane de dolari pentru finanțarea platformei sale de AI marketing, iar BIMA obține 30 de milioane pentru aplicația sa care oferă asigurări de sănătate și servicii de telemedicină.

Sarbacane, fondatorul Mailify strânge 27M$ pentru platforma sa de marketing.

 • Sarbacane, compania franceză fondatoare a Mailify SaaS, împreună cu alte software-uri martech (marketing și tehnologie) a strâns 27 de milioane de dolari în finanțări pentru extinderea cercetării sale în folosirea inteligenței artificiale în automatizarea proceselor de marketing.(Techcrunch)

BIMA primește finanțări de 30 de milioane de dolari pentru aplicația sa de asigurări de sănătate.

 • Start-up-ul oferă polițe de asigurări de viață și de sănătate, împreună cu servicii de telemedicină pentru a sprijini persoanele care nu își permit servicii convenționale de medicină.(Techcrunch)

Societate

Sursă foto: LA Times

Sondaj: Protestele din Germania nu reflectă atitudinea majorității.

 • Susținerea pentru guvern și cancelară este la cote deosebit de ridicate. Protestele recente din Germania față de măsurile anti-coronavirus nu par să reflecte atitudinea generală a populației și nici nu indică o schimbare de opinie în rândul acesteia în ceea ce privește acceptarea regulilor de limitare a epidemiei. De munca guvernului german sunt mulțumiți în prezent 66% din cele 1000 de persoane reprezentative chestionate, cea mai ridicată valoare din 1997. Un nou record este și aprecierea de care se bucură munca Angelei Merkel – 72% dintre respondenți s-au declarat mulțumiți de ea. (Deutsche Welle)

Italia investighează serviciile de cloud computing ale Apple, Dropbox şi Google, pentru practici anticoncurenţiale.

 • Instituţia a anunţat că a lansat şase investigaţii referitoare la Google Drive, serviciul iCloud al Apple şi DropBox. Agenţia investighează dacă cele trei companii nu au informat corect cum colectează şi folosesc serviciile lor datele consumatorilor, în scopuri comerciale, potrivit unui comunicat. Investigaţia survine într-un context mai larg în care Uniunea Europeană vrea ca firmele de tehnologie să îşi clarifice termenii şi condiţiile şi să protejeze mai mult datele private ale consumatorilor. (news.ro)

Tot Bucureștiul va deschide școlile și grădinițele pornind de la scenariul galben.

 • “Municipiul Bucureşti se încadrează în Scenariul 2” privind deschiderea școlilor, anunță Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Decizia autorităților de a încadra școlile din întreaga capitală în același scenariu vine la câteva ore după ce Ministerul Sănătății a publicat datele de infectare cu noul coronavirus defalcate pe sectoare și, potrivit acelui document, doar sectoarele 1, 2 și 6 ar fi trebuit să intre pe scenariul galben (deci cu școală în sistem mixt, față în față și online prin rotația elevilor). Scenariul 2, sau ”scenariul galben” presupune participarea zilnică (față-n față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu. (G4 Media)

Opera Națională și-a suspendat spectacolele după ce 10 angajați au fost testați pozitiv.

 • „În afară de cei 10, care, nu pot să-i acuz, trebuiau să fie atenți la respectarea măsurilor, nu mai avem alte cazuri. Îmi pare foarte rău pentru ei, Opera a luat toate măsurile, așa cum s-a văzut la toate spectacolele – distanțare, măști, în difuzoare s-au repetat tot timpul măsurile de prevenire a infectării cu COVID-19 etc”, a declarat Ștefan Ignat, managerul ONB. Ignat presupune că infectarea ar fi putut avea loc la unul din spectacolele în aer liber, „Promenada Operei.” (Radio Europa Liberă)

Sursă foto: The Financial

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here