NewsDigest: În ciuda sancțiunilor SUA, lucrările la gazoductul Nord Stream 2 au fost reluate
Dacă e marți, vorbim despre Anti-Fake și subiecte precum dezinformare și fake news:
Anti-Fake
Sursă foto: Anti Fake
Sugestii pentru identificarea fake-ului.
În ultima perioadă, tot mai mulți cercetători preocupați de studiul dezinformării atrag atenția asupra faptului că fie au acces limitat la date referitoare la comportamentul digital al oamenilor, fie nu au deloc (în special din cauza aspectelor legate de confidențialitate). Lipsa datelor reale este asociată cu o imagine distorsionată asupra întregului ecosistem digital în care sălășluiește un fel aparte de dezordine – cea informațională. În opinia cercetătorilor, platformele digitale – principalele motoare de creare și amplificare a conținutului înșelător sau fals – ar trebui să ofere acces facil la date reale și complete. De exemplu, dacă platformele digitale ar oferi date despre cine și când a citit un anumit conținut (înșelător sau nu), dacă l-a distribuit sau nu și/ sau alte informații similare, atunci misterul care înconjoară dezinformarea din mediul digital s-ar diminua considerabil și, deci, s-ar putea ajunge mai ușor pe urmele fake-ului.
Citește mai mult:
medium.com – Data and Misinformation Part 3
disinfobservatory.org – Social Observatory for Disinformation and Social Media Analysis
Cum au fost identificați protestatarii de la Capitoliu?
În urma protestelor violente de la Washington, autoritățile americane au inițiat o anchetă pentru identificarea atacatorilor. FBI a creat o platformă online pentru a colecta informații, fotografii și clipuri video cu protestatarii care au luat cu asalt Capitoliul pe 6 ianuarie. Mai mulți protestatari au putut fi identificați datorită aplicațiilor de dating. Atacatorii au postat clipuri și fotografii din timpul asaltului, iar utilizatorii au raportat autorităților conturile acestora. De asemenea, pentru a facilita identificarea atacatorilor, un website american a reușit, prin tehnologia de recunoaștere facială, să creeze o bază de fotografii cu protestatarii care au pătruns în Capitoliu.
Citește mai mult:
vox.com – The Capitol rioters put themselves all over social media. Now they’re getting arrested
bbc.com – Capitol riots: Who broke into the building?
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: The New York Times
În ciuda sancțiunilor SUA, lucrările la gazoductul Nord Stream 2 au fost reluate.
- Nava rusească „Fortuna” a reluat lucrările de finalizare a construcției gazoductului Nord Stream 2, în apele daneze, la numai o zi după ce a intrat sub incidența unor sancțiuni impuse de Statele Unite ale Americii și după ce Parlamentul European a adoptat joi, săptămâna trecută, o rezoluție prin care cere UE să oprească ”imediat” lucrările ca răspuns la arestarea lui Alexei Navalnîi. (Radio Europa Liberă)
Cazul Navalnîi: Miniştrii de externe din UE examinează posibilul răspuns faţă de Rusia.
- Cele trei ţări baltice solicită sancţiuni mai dure din partea UE împotriva Moscovei, dar majoritatea statelor membre par înclinate să mai aştepte înainte de a decide măsuri mai stricte contra Rusiei. În lumina protestelor legate de detenţia lui Navalnîi desfăşurate în numeroase oraşe din Rusia schimbarea pluteşte în aer, potrivit ministrului de externe lituanian Gabrielius Landsbergis. (Digi 24)
Xi Jinping: Un nou Război Rece ne va diviza în continuare şi poate duce la confruntări.
- Preşedintele chinezi Xi Jinping a lansat un apel cu note sumbre în cazul Forumului de la Davos, luni. El a cerut lumii să abandoneze „prejudiciul ideologic” şi să elimine „mentalitatea de tip Război Rece”, în timp ce a dat de înţeles că Beijingul îşi va menţine drumul şi ambiţiile indiferent de criticile Vestului. Discursul lui Xi a fost aşteptat la scară largă pentru că ar putea da tonul unei noi relaţii între China şi SUA pentru următorii patru ani. (Ziarul Financiar)
Oficiali din SUA şi Rusia au discutat despre prelungirea tratatului Noul START.
- Tratatul pentru controlul armelor, care urmează să expire pe 5 februarie acest an, limitează SUA şi Rusia la desfăşurarea a nu mai mult de 1.550 de focoase strategice nucleare fiecare. O purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe a declarat anterior luni că experţi din Rusia şi SUA au început activitatea “practică” pentru prelungirea tratatului. Kremlinul a precizat că rămâne angajat în prelungirea Noului START. (Agerpres)
Yemen: Washingtonul suspendă sancţiunile pentru a facilita livrarea de ajutoare.
- Într-un document oficial, Trezoreria SUA declară că toate tranzacţiile cu gruparea rebelă vor fi autorizate până la 26 februarie. Această decizie nu permite deblocarea fondurilor deja blocate înainte de intrarea sa în vigoare. Fostul şef al diplomaţiei americane Mike Pompeo a anunţat în ultimele zile ale mandatului lui Donald Trump înscrierea rebelilor houthi pe lista neagră a grupărilor “teroriste”.Ea implică sancţiuni împotriva oricărei persoane sau entităţi realizând tranzacţii cu rebelii houthi. (Agerpres)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Știri internaționale
Deficitul italian poate ajunge la 9,2% în acest an, pe măsură ce costurile Covid se acumulează.
- Modelele de trezorerie sugerează că deficitul bugetar poate ajunge până la 9,2% din producție în acest an, a spus oficialul. Guvernul analizează, de asemenea, o perspectivă deteriorată pentru creștere și ar putea vedea economia să se extindă cu doar 4,5% în cel mai rău scenariu, potrivit oficialului. (Bloomberg)
ASF a amendat cu 3,78 milioane de lei conducerea companiei City Insurance.
- ASF a solicitat City Insurance S.A. informaţii şi documente relevante necesare verificării programului de reasigurare al societăţii. Informaţiile solicitate nu au fost transmise Autorităţii, iar conducerea executivă şi conducerea superioară a societăţii nu s-au asigurat că informaţiile solicitate sunt disponibile astfel încât să fie puse la dispoziţie în termenul stabilit. (Agerpres)
Crescătorii de nurci din Danemarca vor fi sprijiniţi cu 2,5 miliarde de euro.
- Aproximativ 17 milioane de nurci au fost sacrificate în Danemarca începând din noiembrie după ce s-a descoperit că o mutaţie a coronavirusului a fost transmisă între aceste animale şi oameni. Ulterior, la finele lunii decembrie, autorităţile de la Copenhaga au adoptat o lege care interzice creşterea nurcilor până la 1 ianuarie 2022, oferind astfel o bază legală pentru decizia de sacrificare în masă a nurcilor. (Agerpres)
Business & Tehnologie
Angajaţii Google formează o alianţă sindicală la nivel global.
- Un sindicat de succes la Alphabet ar putea limita autoritatea excesivă pe care o exercită în prezent directorii companiei şi ar putea inspira demersuri similare în Silicon Valley, care până acum a evitat înfiinţarea de sindicate, apreciază analiştii. (Reuters)
Grindr în pericolul de a primi 10 milioane EUR pentru încălcarea consimțământului GDPR.
- Grindr, o aplicație de întalniri pentru comunitatea LGBT riscă o penalizare de 10 milioane de euro în Europa. Agenția norvegiană pentru protecția datelor a anunțat că a notificat compania din SUA ide intenția sa de a emite amenda în legătură cu încălcările consimțământului conform GDPR din regiune, care stabilește condiții stricte pentru prelucrarea datelor persoanelor. (Techcrunch)
Societate
Sursă foto: Ora de Sibiu
Pandemia pe plaiurile mioritice
România va atinge ținta de vaccinare în 2022, dacă se menține viteza actuală.
- România este în prezent pe locul șase din Uniunea Europeană după dozele de vaccin administrate. Potrivit analizei făcute de Politico, la finalul verii va avea 26% din populația actuală vaccinată dacă se menține numărul de doze administrat în medie zilnic. Ar fi pe locul doi în UE ca grad de inoculare, după Malta. Cel mai rău stau vecinii de la sud, Bulgaria, care ar vaccina doar 3% din populație până la finalul verii dacă nu apar modificări. (Radio Europa Liberă)
Cât vedem din aisbergul epidemiei din România?
- Raportat la cifrele oficiale, România pare că se află într-o situație fericită față de alți țări din Europa și că epidemia este pe o pantă descendentă. În ultima lună, infectările raportate zilnic se situează la 2-3 mii de cazuri, însă și numărul de teste rareori depășește cu puțin 30 de mii, dintre care câteva mii sunt teste rapide antigenice. Autoritățile admit că mulți români se testează acasă și nu anunță DSP-urile că sunt infectați. Se tratează acasă, iar dacă sunt responsabili se și izolează. (G4 Media)
Alte știri
Italia: Premierul Conte își dă demisia.
- Conte a pierdut majoritatea Senatului săptămâna trecută, când partidul de centru Italia Viva condus de fostul premier Matteo Renzi a părăsit coaliția după o ceartă cu privire la modul în care guvernul a gestionat criza provocată de coronavirus și recesiunea economică. Premierul Giuseppe Conte a supraviețuit unei moțiuni de cenzură în parlamentul de la Roma, însă țara a fost cuprinsă de incertitudine odată cu retragerea partidului lui Renzi din coaliția de guvernare. (HotNews)
Olanda: A treia noapte de proteste violente împotriva carantinei.
- Mai mult de 150 de persoane au fost arestate, potrivit presei locale. În Rotterdam, poliția a tras focuri de avertisment și au folosit gaze lacrimogene, după ce un ordin de urgență emis de primar a fost ignorat de protestatari. Nesupunerea civică a început din weekend după ce protestatarii au refuzat să respecte noile măsuri epidemiologice. Prim-ministrul demisionar Mark Rutte a condamnat „violența criminală”. (Radio Europa Liberă)
Actul de acuzare împotriva lui Trump, transmis oficial Senatului.
- Într-o tăcere solemnă, cei nouă “procurori” desemnaţi de preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, au traversat, până la Senat, aceleaşi lungi coridoare decorate cu statui şi tablouri luate cu asalt de manifestanţi pro-Trump în cursul atacului asupra Capitoliului american, pe 6 ianuarie. Procesul este programat să înceapă pe 9 februarie. (RFI)
Sursă foto: Euronews