#Buletin de știri
NewsDigest: Liderul rus, Vladimir Putin a reușit să resusciteze NATO
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Financial Times
Putin și conflictul din Estul Ucrainei
Le Figaro: Liderul rus, Vladimir Putin a reușit să resusciteze NATO
- Fragilizată de disensiuni interne și anesteziată de eșecul din Afganistan, Alianța Transatlantică revine la rațiunea sa – aceea de afrunta amenințarea rusă, obsrvă publicația franceză Le Figaro, care, face o analiză în acest sens. Publicația consideră că NATO îi poate mulțumi președintelui Vladimir Putin. NATO se afla în moarte cerebrală, după cum spunea președintele francez, Emmanuel Macron. Apoi, a fost considerată ”depășită” de fostul lider de la Casa Albă, Donald Trump. NATO și-a pierdut busola și lua în calcul să își găsească o nouă vocație. Dar, iată, în 2022, NATO își regăsește rațiunea de a fi și vitalitatea. (RFI)
Putin afirmă că lansatoarele de rachete din România și Polonia sunt o amenințare pentru Rusia
- Lansatoarele de rachetă din România şi Polonia sunt o ameninţare pentru Rusia, a declarat marţi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Declaraţia a fost făcută într-o conferinţă de presă după o întâlnire la Moscova cu premierul ungar Viktor Orban. Putin a mai acuzat Statele Unite că a reziliat acordul privind amplasarea sistemului de apărare anti-rachetă, „deși noi, mult timp, i-am rugat să nu o facă, pentru că acest acord este extrem de important pentru asigurarea securității”. (G4 Media)
Intelectualii și activiștii ruși îi cer lui Vladimir Putin să nu atace Ucraina
- Mai bine de 2.000 de intelectuali și activisti pentru drepturile omului din Rusia au semnat o scrisoare deschisă a Congresului Intelectualilor din Rusia, în care cer autorităților din țară să nu intervină militar în Ucraina. Scrisoarea, intitulată „Declarația susținătorilor păcii împotriva partidului de război din conducerea rusă”, a fost publicată pe 30 ianuarie. Scrisoarea menționează că populația nu își dorește un război în condițiile în care nivelul de trai al rușilor a scăzut considerabil în ultimii ani. (Radio Europa Liberă)
Alte știri
Bogdan Aurescu va găzdui joi o reuniune a miniștrilor de externe din formatul București 9
- Ministrul de externe Bogdan Aurescu a anunțat marți, în direct la postul american de televiziune CNN, că va găzdui joi, 3 februarie, la București, o reuniune a miniștrilor de externe din țările de pe flancul estic la NATO, reuniți în formatul B9, întrunire la care vor lua parte și miniștrii de externe ai Franței și Ucrainei. (Calea Europeană)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Știri economice
Preţurile producţiei industriale au crescut cu 2,1% în decembrie
- Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut în decembrie 2021 cu 2,1% faţă de luna precedentă, conform datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică. Comparativ cu aceeaşi lună din 2020, preţurile producţiei industriale s-au majorat cu 33,3%. (Agerpres)
India spune că va lansa rupia digitală anul acesta
- Ministrul de Finanțe al Indiei a declarat că țara va lansa o versiune digitală a rupiei încă din acest an. În discursul său anual privind bugetul, Nirmala Sitharaman a subliniat și planurile pentru un impozit de 30% pe veniturile din activele digitale. Ar pune profiturile din tranzacționarea sau transferul de criptomonede și jetoane nefungibile în cea mai mare bandă fiscală a țării. (BBC)
Tranzitul navelor prin Strâmtoarea Bosfor a crescut în 2021
- Numărul navelor care au trecut prin Strâmtoarea Bosfor a crescut în 2021, fiind înregistrat un număr record de tancuri chimice şi nave de mari dimensiuni, un argument pentru planul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de a investi 15 miliarde de dolari pentru a construi o rută navigabilă alternativă. (Bloomberg)
Business & Tehnologie
Casa Albă laudă noile măsuri Spotify privind dezinformarea leagată de Covid
- Administrația Biden consideră că mișcarea Spotify de a adăuga avertismente la podcasturi care discută despre Covid-19 este un „pas pozitiv”, potrivit secretarului de presă Jen Psaki. Mișcarea vine după ce câțiva muzicieni au cerut să li se retragă muzica de pe serviciul de streaming, pe fondul unei controverse tot mai mari asupra emisiunii lui Joe Rogan. (BBC)
În Europa s-au vândut pentru prima dată mai puţine maşini diesel decât hibride
- Vânzările de maşini hibride cu autoîncărcare, care funcţionează atât cu motor cu combustie internă, cât şi cu baterii, le-au depăşit pentru prima dată pe cele diesel în Europa în 2021, deşi cu doar 48 de vehicule, arată datele publicate miercuri de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). (Reuters)
Societate
Sursă foto: ZOE
Simptomele infectării cu Omicron: Scade pofta de mâncare, curge nasul, durere în gât și de cap
- Potrivit datelor britanice, trei simptome „clasice” ale variantei Delta nu se întâlnesc la persoanele infectate cu varianta Omicron. Nas care curge, dureri de cap, oboseală şi dureri în gât: iată principalele simptome detectate la o infectare cu varianta omicron. Asta reiese din datele aplicaţiei Zoe, sistemul britanic care premite analizarea răspândirii coronavirusului în ţară. (G4 Media)
Viitorul Europei: preocupări românești, preocupări europene. Ce ne deosebește?
- Potrivit unui nou sondaj Eurobarometru, comandat de Parlamentul European și Comisia Europeană, schimbările climatice reprezintă principala preocupare a cetățenilor europeni. Astfel, cei mai mulți dintre europeni consideră că mediul ar trebui să fie un subiect prioritar pentru Conferința privind Viitorul Europei. Dar ce cred românii? Există subiecte cu care suntem în linie cu media europeană dar și altele în legătură cu care viziunile sunt diferite. (RFI)
JO de iarnă 2022: Ştafeta flăcării olimpice a debutat la Beijing
- Ştafeta flăcării olimpice pentru JO de iarnă de la Beijing, care vor avea loc în perioada 4-20 februarie, a debutat miercuri în capitala chineză. Beijingul se pregăteşte pentru startul marelui eveniment sportiv, în ciuda unui boicot diplomatic al mai multor ţări şi a preocupărilor legate de pandemia de coronavirus. Peste 1.000 de persoane urmează să poarte torţa olimpică prin diferite locuri care vor găzdui întrecerile. (Digi 24)
Universităţi publice din Afganistan şi-au redeschis porţile, inclusiv pentru studente
- Universităţi publice din Afganistan şi-au redeschis porţile miercuri, pentru prima dată după preluarea puterii de către talibani, în august, şi câteva studente au putut asista la cursuri, care însă nu vor fi mixte, potrivit autorităţilor afgane. Până acum, doar universităţile private au fost autorizate să redeschidă din septembrie, pentru femei şi bărbaţi, dar fără clase mixte. (Agerpres)
Sursă foto: Financial Times
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: Cum s-a creat isteria că benzina și motorina se vor scumpi peste ...
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica Ortodoxă Rusă în impas
#Buletin de știri
NewsDigest: România interzice Russia Today și Sputnik, organe de propagandă a...
#Te-ar mai putea interesa și
#Buletin de știri
NewsDigest: Finlanda și Suedia au depus cererile de aderare la NATO
#Analize
Sweden and Finland are eyeing NATO
#Buletin de știri