Securitate și relații internaționale

Sursă foto: TASS

Serghey Lavrov: ”În Belarus se desfășoară o luptă pentru spațiul post-sovietic”.

 • Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat miercuri împotriva tentativelor de ingerinţă externă în Belarus cu obiective geopolitice, în opinia sa manifestaţiile din această ţară împotriva preşedintelui Alexandr Lukaşenko fiind o ”luptă pentru spaţiul postsovietic”. ”Nimic din ce se aude acum dinspre capitalele europene, mai ales ţările baltice, precum şi Polonia şi Parlamentul European nu este despre Alexandr Lukaşenko, despre drepturile omului sau democraţie. Este vorba numai despre geopolitică”, a spus Lavrov într-o declaraţie acordată postului rus de televiziune Rossiya-1. (Agerpres)

Alexei Navalny: liderul opoziției ruse pare că a fost „otrăvit”.

 • Liderul opoziției ruse Alexei Navalny este inconștient la spital în urma unei intoxicații suspectate ca fiind otrăvire, a declarat purtătorul de cuvânt al acestuia. Reprezentantul campaniei anti-corupție s-a îmbolnăvit în timpul unui zbor, iar avionul a făcut o aterizare de urgență în Omsk, a spus Kira Yarmysh, adăugând că bănuiau că ceva a fost amestecat în ceaiul său. Cei de la spital au declarat că domnul Navalny se află într-o stare stabilă, dar gravă. (BBC News)

Liderii UE au impus sancțiuni pentru „un număr substanțial” de oameni din Belarus.

 • Liderii UE au convenit, miercuri, să impună sancțiuni “unui număr substanțial” de persoane responsabile pentru violența împotriva protestatarilor și frauda electorală din Belarus, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel. “Uniunea Europeană este solidară cu oamenii din Belarus și nu acceptăm impunitatea”, a declarat Michel jurnaliștilor după o videoconferință a liderilor cu privire la criza din Belarus. “Violența împotriva protestatarilor pașnici este șocantă și inacceptabilă.” (Politico)

Pompeo va informa ONU că Statele Unite vor începe „instituirea” sancțiunilor asupra Iranului.

 • Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, va notifica oficial Consiliului de Securitate al ONU, pe 20 august, că SUA intenționează să înceapă procesul de restabilire a sancțiunilor ONU asupra Iranului. “Statele Unite intenționează să restabilească practic toate sancțiunile Națiunilor Unite suspendate anterior asupra Iranului”, a spus președintele Donald Trump la sfârșitul zilei de 19 august. (Radio Free Europe)

SUA: Democrații o nominalizează oficial pe Kamala Harris ca vicepreședinte.

 • Kamala Harris, în vârstă de 55 de ani, a fost nominalizată oficial de către Partidul Democrat candidat la vicepreşedinţie, devenind prima femeie de culoare propusă pentru această funcţie. Desemnarea a fost făcută oficial în a treia noapte a Convenţiei Partidului Democrat de către Bennie Thompson, preşedintele convenţiei. (Agerpres)

Uniunea Africană suspendă Mali din organizație în urma loviturii de stat.

 • Uniunea Africană (UA) a suspendat statul Mali din organizaţie în replică la înlăturarea de către armată a preşedintelui şi a guvernului, a anunţat departamentul UA pentru pace şi securitate. Suspendarea va dura până când ordinea constituţională va fi restabilită, a precizat sursa citată, solicitând eliberarea preşedintelui Ibrahim Boubacar Keita şi a altor oficiali de rang înalt, printre care şi premierul Boubou Cissé. (Agerpres)

Economie

Sursă foto: Getty Images

Valoarea de piață a Apple atinge 2 trilioane de dolari

Apple își menține valoarea drept cea mai bine cotată companie publică din lume și atinge valoarea de 2 trilioane de dolari.În același timp multinaționala farmaceutică Johnson&Johnson se extinde pe piața tratamentelor pentru boli autoimune, achiziționând Momenta pentru 6.5 miliarde de dolari.

Business & Tehnologie

Valoarea de piață a Apple atinge 2 trilioane de dolari

 • Pionierul Silicon Valley este primul din SUA care a obținut o astfel de evaluare pe piețele publice și doar al doilea din lume în acest sens. (Financial Times)

Johnson&Johnson achiziționează specialistul în boli autoimune Momenta pentru 6.5 miliarde de dolari.

 • Achiziția vine la doar câteva zile după ce Sanofi Franța a încheiat un acord de 3,7 miliarde de dolari pentru a cumpăra Principia Biopharma Inc pentru conducta sa de tratamente pentru boli autoimune.(Reuters)

Evenimente economice internaționale

În timp de pandemie, una dintre cele mai importante bănci mexicane se află în pragul falimentului, fiind incert daca va primi un bailout din partea statului grav afectat de pandemie.În același timp, Banca Mondială anunță ca a început să caute soluții pentru reducerea datoriior țărilor sărace, cel mai probabil urmând să anunțe măsurile la congresul din toamnă.În Europa, producătorii francezi de șampanie se unesc într-un acord de limitare a producției pentru a salva industria afectată de pandemie.

Mexic: Colapsul Banco Famsa crește riscul unui declin sistemic

 • Prăbușirea băncii mexicane stârnește îngrijorarea cu privire la riscurile pentru sistemul bancar, în același timp țara se scufundă în cea mai profundă recesiune de un secol sub supravegherea unui autor de reglementare financiară care a fost limitat de austeritate.(Bloomberg)

Banca Mondială caută modalități de a reduce acumularea de datorii din partea țărilor sărace

 • Președintele David Malpass a spus că Banca Mondială analizează modalități de reducere a datoriei acumulate de țările sărace – mai degrabă decât să continue amânarea plăților – pentru a atrage mai mulți investitori în urma pandemiei și recesiunii globale.(Bloomberg)

Producătorii francezi de șampanie ajung la un acord pentru a salva industria afectată de pandemie

 • Pe măsură ce cifra de afaceri a scăzut cu o treime, producătorii din regiunea estică a șampaniei din Franța, sediul industriei globale, și-au evaluat pierderile până la 1,7 miliarde de euro (2 miliarde de dolari) în vânzări pentru 2020.Acordul luat de producători presupune limitarea colectării recoltei în funcție de cerere.(EuroNews)

Societate

Sursă foto: BBC News

Întoarcerea Poloniei în Evul Mediu

Precum s-a văzut în ultimii câțiva ani, Polonia devine din ce în ce mai autoritară și începe să restrângă drepturile unor minorități pe care ei, prin prisma moralității catolice, le văd că fiind imorale. Acest tip de mentalitate a dus la ce putem observa acum: o discriminare instituțională a minorităților LGBT. Un argument des folosit de către conducătorii Poloniei este că ideologia LGBT caută să distrugă valorile tradiționale familiale, lucru care este complet fals. Adevărul este că acesta este doar un pretext pentru a-și impune viziunile homofobice asupra statului pe care îl conduc. Mai mult, aceștia se folosesc de o retorică neo-catolică pentru a-și justifică viziunile și acțiunile. Tot ei demonizeaza vestul liberal și imoral în care instituția familiei și-a pierdut valorile pentru a oferi populației exemplul de “așa, nu”. Având în vedere toate aceste lucruri, Polonia a devenit un stat pentru care valorile europene nu mai au nicio însemnătate. De data aceasta, este foarte puțin probabil ca Uniunea Europeană să stea cu mâinile-n san. Astfel, în viitor apropiat, Polonia se va confrunta cu restricții, sancțiuni și poate și alte măsuri mai severe din partea Uniunii dacă nu respectă normele și valorile necesare pentru a face parte din Uniunea Europeană.

Polonia va da bani orașelor anti-LGBT.

 • Guvernul polonez a anunțat că va finanța orașele care au aplicat pentru fonduri europene pe care nu le-au primit datorită viziunilor anti-LGBT. Ministrul Justiției și liderul partidului “Polonia Unită”, un partid naționalist de dreapta, a oferit un cec simbolic în valoare de 57,000 eur primarului din Tuchow. Suma este de 3 ori mai mare decât cea pentru care aplicase primarul la Uniunea Europeană. Ministrul a acuzat conducerea de la Bruxelles, spunând că discriminează guvernele locale din Polonia din motive ideologice. Anul trecut în jur de 80 de municipalități din Polonia s-au declaratat “libere de ideologia LGBT”, fiind susținute de politicieni locali asociați cu partidul de la conducere.(euronews)

Vedetele semnează o scrisoare deschisă în care își declară susținerea pentru drepturile LGBT în Polonia.

 • Printre vedete se numără scriitoarea Margaret Atwood, actorul James Norton și regizorul Pedro Almodóvar. Scrisoarea adresată către președintele Comisiei Europene cere ca UE să ia măsuri pentru a apăra drepturile LGBT în Polonia. Această scrisoare vine în contextul în care însuși președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că mișcarea LGBT este mai distructivă decât comunismul. Mai mult, guvernul polonez adesea folosește limbaj inflamator împotriva comunității LGBT.(BBC)

Alte știri

Ordonanță de Urgență pentru decontarea a 500.000 de tablete pentru elevi.

 • „Ordonanţa de urgenţă prevede decontarea achiziţiilor făcute de către autorităţile publice locale sau inspectoratele şcolare judeţene. 500.000 de tablete necesare pentru începutul de an şcolar, iar această achiziţie este în valoare de 100 de milioane de euro. Aşadar, 100 de milioane de euro, prin Ministerul Fondurilor Europene, bani decontaţi către autorităţile publice locale”, a transmis vicepremierul Raluca Turcan. Decontările pentru materialele de protecţie sanitară vor totaliza 50 de milioane de euro.(G4 Media)

Nouă mituri despre Covid-19 care nu dispar.

 • Aceste mituri sunt: coronavirusul a fost făcut într-un laborator în China; elitele bogate au răspândit în mod intenționat virusul pentru putere și profit; Covid-19 nu este mai grav decât gripa; masca nu este obligatorie; hidroxiclorochina este un tratament potent; protestele BLM au dus la înmulțirea cazurilor; numărul ridicat de cazuri vine ca o consecință a numărului ridicat de teste; imunitatea de turmă poate fi atinsă prin libera răspândire a virusului și că vaccinul va fi nesigur și va prezența un risc mai mare decât virusul.(Scientific American)

Sursă foto: BBC News

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here