NewsDigest: Liderul exilat al opoziției bieloruse se alătură Bucharest Forum 2020
Securitate și relații internaționale
Liderul exilat al opoziției bieloruse se alătură Bucharest Forum 2020.
- Liderul exilat al opoziției din Belarus, Svetlana Tikhanovskaya, se va alătura Bucharest Forum 2020. Evenimentul, care reunește peste 50 de înalți oficiali, reprezentanți din mediul de afaceri și academic, experți și jurnaliști din Europa, Asia și America, se desfășoară online în perioada 8 – 16 octombrie. Evenimentul va discuta schimbările profunde generate la nivel global de pandemia COVID-19 și va încerca să identifice diferite opțiuni pentru a spori rezistența sistemelor financiare, a societăților, a instituțiilor și a sistemelor politice și economice. (Aspen Institute)
România trece la statutul de piață emergentă.
- Președintele Klaus Iohannis a transmis luni un mesaj, în cadrul evenimentului „Moment istoric: România emergentă”, organizat de Bursa de Valori București. Mesajul a fost prezentat de către Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial – Departamentul Politici Economice și Sociale. Președintele spune că trecerea României la statutul de piață emergentă este o performanță istorică și o confirmare a potențialului de dezvoltare pe care economia românească îl are. Iohannis a atras însă atenția că este nevoie de predictibilitate a legislației și a politicilor publice și că este „imperativ să ținem la distanță capcanele populismului bugetar”. (Digi24)
Rusia încheie acorduri pentru a-și vinde vaccinul împotriva coronavirusului la nivel internațional.
- Rusia a încheiat acorduri preliminare pentru a-și vinde vaccinul Covid-19 către mai mult de 10 țări din Asia, America de Sud și Orientul Mijlociu, o dezvoltare care ar putea oferi Moscovei o pârghie economică și politică valoroasă la nivel internațional. Oficialii ruși spun că au obținut acorduri preliminare pentru ca vaccinul să fie livrat în țări precum Brazilia, Mexic, Arabia Saudită și India. (Wall Street Journal)
Franța, Regatul Unit şi Germania contestă dreptul SUA de a reimpune sancţiuni ale ONU împotriva Iranului.
- Miniştrii de externe ai Franţei, Regatului Unit şi Germaniei, precum şi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, au contestat duminică dreptul SUA de a reimpune sancţiuni ale ONU împotriva Iranului, după ce Washingtonul a anunţat reintroducerea acestor sancţiuni prin activarea aşa-zisului mecanism “snapback”. Într-un comunicat comun din partea celor trei ţări, semnatare ale acordului din 2015 asupra programului nuclear cu Teheranul, miniştrii au subliniat că Washingtonul s-a retras din acest acord în 2018 şi din acest motiv nu are dreptul să activeze această clauză pentru reimpunerea de măsuri punitive. (Agerpres)
Rusia denunţă declaraţia unilaterală a SUA privind reintroducerea sancţiunilor ONU împotriva Iranului.
- Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a denunţat duminică declaraţia unilaterală a SUA conform căreia sancţiunile ONU sunt din nou în vigoare, subliniind că afirmaţiile Washingtonului nu au o bază legală. “Iniţiativele şi acţiunile ilegitime ale SUA nu pot prin definiţie să aibă consecinţe internaţionale legale pentru alte ţări”, a anunţat ministerul rus într-un comunicat. (Agerpres)
Joe Biden cere Senatului să nu voteze asupra Curţii Supreme înaintea prezidenţialelor.
- Candidatul democrat la Casa Albă, Joe Biden, le-a cerut duminică senatorilor să nu voteze în legătură cu postul vacant de la Curtea Supremă a Statelor Unite “înainte ca americanii să îşi fi ales preşedintele”. Dorinţa preşedintelui Donald Trump de a o înlocui pe judecătoarea Ruth Bader Ginsburg, decedată vineri, înainte de alegerile de la 3 noiembrie este “doar un exerciţiu de putere politică brutală”, a adăugat el într-o intervenţie de la Philadelphia. (Agerpres)
Economie
Economia în timp de pandemie
În UE, Banca Centrală Europeană anunță revizuirea atentă a planului său de emitere de obligațiuni prin intermediul căruia finanțează amortizarea șocului economic provocat de pandemie.În SUA, analiștii anunță un fenomen similar recesiunii anterioare, mai exact mărirea discrepanței rasiale dintre deținătorii de locuințe. Pe de altă parte, exporturile din China iau având începând cu luna iulie, acaparând din ce în ce mai mult din lanțul global de aprovizionare.
BCE își revizuiește schema de obligațiuni menită să combată impactul economic al pandemiei.
- Banca Centrală Europeană a lansat o revizuire cuprinzătoare a principalului său instrument împotriva pandemiei. Analiza va evalua impactul schemei emblematice de cumpărare de obligațiuni lansată de BCE ca răspuns la criza coronavirusului în martie și extinsă la 1,35 miliarde de euro în iunie.(Financial Times)
SUA – Pandemia amenință să mărească discrepanța rasială printre proprietarii de locuințe.
- Indicele ipotecar de la Asociația Băncilor Ipotecare a înregistrat o scădere cu aproximativ 33% între februarie și august, cel mai scăzut nivel din martie 2014. Acest lucru a căzut cel mai mult asupra cumpărătorilor negri. Pentru scorul ipotecar din 2018, scorul mediu al creditului pentru debitorii negri a fost de 691, comparativ cu 748 pentru debitorii albi, potrivit unei analize a Institutului Urban de date guvernamentale.(WSJ)
Exporturile din China iau avânt.
- Datele de la Oxford Economics și Haver Analytics arată că, deși volumul global a scăzut, ponderea Chinei în exporturile globale comparativ cu alți mari exportatori a crescut la mai mult de 18% în aprilie, înainte de a scădea ușor la 15,9% în iulie.(Financial Times)
Business & Tehnologie
Prin întelgerea obținută cu Oracle, TikTok reușește să evite blocarea activității în SUA.Noua companie, TikTok Global va fi deținută 12,5% de Oracle care va stoca și administra datele utilizatorilor americani.În același timp, Google a intrat sub vizorul pieței de tech din India după ce blochează cel mai valoros start-up național de pe AppStore.
TikTok obține o soluție de compromis din partea președintelui Trump și evită blocarea activității.
- TikTok va fi deținut de o nouă companie numită TikTok Global cu sediul în Statele Unite, posibil în Texas, a spus Trump. Oracle Corp va deține 12,5% din TikTok Global și va stoca toate datele utilizatorilor SUA pe cloud-ul său pentru a respecta cerințele de securitate națională din SUA, au spus companiile.(Reuters)
Google – Monopolul AppStore ridică semne de întrebare în India.
- Google a retras vineri Paytm de pe Appstore, cel mai valoros start-up din India. Aplicația a fost relistată opt ore mai târziu, dar controversa pe care Google a stârnit-o persistă. Google a scos aplicația Paytm după o repetare a încălcărilor regulilor sale. La rândul său, Paytim susține că de fapt Google oferă propriilor companii un avantaj incorect și impune limitări către celelate aplicații legat de modul în care pot achiziționa noi utilizatori.(Techcrunch)
Societate
Conspirații și Covid-19 – o incursiune în lumea protestelor anti-măști.
Precum am putut urmări în acest weekend, sute de oameni s-au strâns în Piața Universității, scandând diverse mesaje conspiraționiste cu scopul de a scoate obligativitatea măștilor. Totuși, acesta nu este un caz izolat, ci face parte dintr-un trend la nivel mondial. În același weekend, în Londra, au avut loc proteste similare, în timp ce în Germania oamenii manifestează împotriva măsurilor de restricție o dată la câteva săptămâni. Toate aceste cazuri au câteva lucruri în comun. Fie că e vorba de București sau de Berlin, oamenii ce adopta astfel de opinii au în comun o neîncredere generală atât față de instituțiile naționale și internaționale, cât și față de media. Această neîncredere în media reprezintă un factor foarte important. Concret, oamenii înlocuiesc media mainstream cu forme alternative, cum ar fi folosirea diverselor grupuri conspiraționiste de pe Facebook pentru a se informa, iar acest lucru duce la radicalizarea persoanelor. Astfel, nu este o coincidență că aproape toate țările se confruntă cu proteste anti-restricții. Din păcate, în schimb, acest lucru nu se va schimbă prea curând.
Școala online și pandemia îi scot pe românii conspiraționiști în stradă: „Jos botnițele!”.
- „Pentru eliminarea măștilor, pentru eliminarea școlii online și pentru revenirea la o școală normală. Nu este o pandemie. E o falsă pandemie, o mare minciună”, declară un manifestant prezent la protest. Pe scena amplasată acolo, organizatorii se declară mulțumiți că mesajul ar fi ajuns în toată țara și că mii de părinți ar fi ieșit în stradă, în mai multe orașe. Se strigă Libertate, libertate! și se invocă drepturi fundamentale stipulate de Constituție. Printre participanți la protest se numără regizorul Cristi Puiu, actrița Carmen Tănase și clerici. (Radio France Internationale)
Poliția s-a ciocnit cu protestatarii la demonstrația anti-carantină din Londra.
- Protestul ce a dus la 32 de arestări a venit ca răspuns la decizia premierului Boris Johnson de a reimpune măsuri de carantinare în mai multe regiuni din Anglia. Poliția a declarat că protestatarii au primit ordin să evacueze Piața Trafalgar întrucât aceștia puneau oamenii în pericol datorită nerespectării distanțării sociale și reticenței de a purta masca. Organizatorii protestelor precedente au primit amenzi de până la 10.000 de lire sterline. Protestatarii de la evenimentul de sâmbătă și-au exprimat opoziția față de vaccinurile obligatorii, precum și o neîncredere generală în guvern, media și OMS. (Reuters)
Mii de spanioli protestează împotriva noilor restricții anti-COVID.
- Mii de locuitori din cartierele sudice ale Madridului afectate de restricţiile de mobilitate care vor intra în vigoare luni au ieşit pe străzi, duminică, pentru a protesta faţă de aceste noi măsuri ale Guvernului regional condus de Isabel Díaz Ayuso, pe care le consideră „segregaţioniste”. Mulţi consideră că măsurile au fost luate târziu şi că nu sunt suficiente pentru a opri epidemia. Federaţia Locuitorilor din Madrid a respins măsurile impuse pentru comunitate şi le-a semnalat ca fiind „nedrepte, care favorizează excluderea şi segregaţioniste”. În plus, a cerut să fie luate măsuri de sprijin, precum evitarea supraaglomerării transportului public. Madrid este capitala europeană cu cea mai mare incidenţă de Covid-19. (G4 Media)
Alte știri
Peste 50 de milioane de italieni sunt așteptați la vot.
- Pentru două zile Italia se află sub semnul votului, iar 51 de milioane de alegători sunt așteptați la urne pentru a se pronunța în legătură cu referendumul privind reducerea numărului de deputați de la 630 la 400 și a senatorilor de la 315 la 200. Este un referendum de confirmare, fără a fi nevoie de cvorum. A fost nevoie de consultarea populară pentru că textul de lege în cauză nu a obținut majoritatea necesară în Parlament. Cotidianul “Il Sole 24 ore” scrie că este a treia oară în 14 ani când italienii sunt chemați să se pronunțe cu privire la reducerea propriilor aleși în Parlament. Ultimele sondaje arătau o victorie zdrobitoare a susținătorilor unui parlament mai mic. Cu toate acestea, nu este exclusă nici varianta respingerii. Iar în acest ultim caz, efectele asupra Guvernului condus de Giuseppe Conte nu ar întârzia să apară, consideră unii analiști, în timp ce alții nu văd probleme în coaliția de guvernare. (Radio France Internationale)
Sute de arestări după un alt protest de amploare în Belarus.
- Poliția din Belarus a reținut sute de protestatari în timpul protestelor de duminică seară împotriva președintelui Aleksandr Lukașenko care se confruntă de șase săptămâni cu manifestații de amploare în care i se cere demisia. Peste 100.000 de persoane au participat la manifestațiile din Minsk, potrivit agențiilor locale și internaționale, în ciuda recomandărilor forțelor de ordine împotriva adunărilor publice. Arestările din orașul Brest au fost violente cu forțe de ordine intrând în forță în mulțime pentru a ridica protestatari. Mulți s-au opus, iar polițiștii au replicat prin a trage focuri de avertisment. (Radio Europa Liberă)
Sursă foto: Aspen Institute