Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Liderii UE aprobă fondul de recuperare economică în valoare de 750 de miliarde de euro

Pe urmele fake

Preluat de pe Anti-Fake.ro

Narațiuni în căutarea faptelor

O manifestare subtilă a dezinformării este situația în care, sub imperiul unor convingeri puternice, oamenii distorsionează faptele, adăugându-le detalii false și interpretări distorsionate. Un exemplu recent pornește de la o situație tragică: decesul nepotului unui medic cunoscut în spațiul public, Pavel Chirilă, în urma unui accident la piscină.

Observăm aici acțiunea a trei factori care au condus la dezinformare:

 1. Activarea, ca reacție la anumite evenimente, a unor convingeri preexistente puternice (în acest caz, cele privind eșecul sistemului medical românesc, narațiuni consacrate în spațiul public și reafirmate cu ocazia diverselor crize, de la tragedia Colectiv la pandemia COVID-19).

2. Distorsionarea faptelor sub imperiul emoțiilor negative. Faptele reinterpretate devin argumente suplimentare în slujba narațiunilor dominante activate în primul pas.

3. Crearea unui efect de contagiune pe rețelele sociale și în media de știri online, prin distribuire, preluare, viralizare a postărilor ințiale. Confiscarea temei de către alți actori publici care au o anumită agenda de comunicare (ex. grupurile anti-vaccin). Printr-un proces de tip ”telefonul fără fir”, se adaugă noi elemente de falsitate.

Tehnologia deepfake: identitate falsă și manipulare

O investigație a agenției de știri Reuters dezvăluie noi limite ale dezinformării și tehnologiei, în care sunt create în mod artificial identități online ale unor „jurnaliști” sau „autori” ce publică articole înșelătoare despre evenimente politice sau persoane publice. Experții consideră că fenomenul devine o amenințare tot mai mare, cât timp tehnologia deepfake este îmbunătățită constant și poate reproduce un conținut vizual sau audio tot mai realist.

Securitate și relații internaționale

Sursă foto: Reuters

Situația din SUA

Evoluția Chinei

Economie

Sursă foto: Pexels

Uniunea Europeană

În timp ce liderii UE aprobă pachetul economic de recuperare în valoare de 750 de miliarde de euro, în turismul european apar primele semne de recuperare.În același timp, băncile europene înregistrează pierderi masive preconizate pe următorii trei ani care ar putea ajunge până la 800 de miliarde de euro.

Sursă foto: Comisia Europeană

Evenimente din business

Microsoft, Nike, Starbucks și multe alte multinaționale iau acțiuni comune în cadrul grupului comun Transform to Net Zero în scopul reducerii emisiilor de carbon la nivel global.

În același timp, una dintre cele mai mari platforme de e-commerce la nivel global, Alibaba își bazează strategia de expansiune pe influenceri europeni căutând să semneze parteneriate cu până 100.000 de creatori de conținut.

Societate

Sursă foto: Euronews

Instabilitate socială în SUA

Precum multe alte țări, Statele Unite au avut parte de un nivel ridicat de instabilitate în ultima perioadă. Deși este de necontestat faptul că pandemia a jucat un rol principal în fisurarea sistemului liberal, factorul principal a fost brutalitatea poliției față de cetățenii afro-americani. Putem observa cum protestatarii din toate orașele mari au cerințe similare, cum ar fi reformarea poliției și justiție socială pentru persoanele dezavantajate. În centre regionale ca Atlanta care deja sufereau de o rată a criminalității peste media țării, violențele au fost exacerbate. În schimb, acest lucru nu este nou. Atunci când există o nemulțumire colectivă față de status-quo, oamenii tind să recurgă la violență pentru a-și exprima frustrările.

Un posibil leac pentru Covid-19

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au reușit să descopere un vaccin care are efecte benefice în lupta cu virusul care, doar în Statele Unite, a reușit să omoare mai mulți oameni decât au murit soldați americani adunat în toate războaiele de după WW II . Totuși, în pofida veștilor optimiste, acesta este doar un început și mai sunt multe teste de efectuat până ce vaccinul va putea fi produs și distribuit în masă.

Sursă foto: Euronews

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și