Pe urmele fake

Preluat de pe Anti-Fake.ro

Narațiuni în căutarea faptelor

O manifestare subtilă a dezinformării este situația în care, sub imperiul unor convingeri puternice, oamenii distorsionează faptele, adăugându-le detalii false și interpretări distorsionate. Un exemplu recent pornește de la o situație tragică: decesul nepotului unui medic cunoscut în spațiul public, Pavel Chirilă, în urma unui accident la piscină.

Observăm aici acțiunea a trei factori care au condus la dezinformare:

 1. Activarea, ca reacție la anumite evenimente, a unor convingeri preexistente puternice (în acest caz, cele privind eșecul sistemului medical românesc, narațiuni consacrate în spațiul public și reafirmate cu ocazia diverselor crize, de la tragedia Colectiv la pandemia COVID-19).

2. Distorsionarea faptelor sub imperiul emoțiilor negative. Faptele reinterpretate devin argumente suplimentare în slujba narațiunilor dominante activate în primul pas.

3. Crearea unui efect de contagiune pe rețelele sociale și în media de știri online, prin distribuire, preluare, viralizare a postărilor ințiale. Confiscarea temei de către alți actori publici care au o anumită agenda de comunicare (ex. grupurile anti-vaccin). Printr-un proces de tip ”telefonul fără fir”, se adaugă noi elemente de falsitate.

Tehnologia deepfake: identitate falsă și manipulare

O investigație a agenției de știri Reuters dezvăluie noi limite ale dezinformării și tehnologiei, în care sunt create în mod artificial identități online ale unor „jurnaliști” sau „autori” ce publică articole înșelătoare despre evenimente politice sau persoane publice. Experții consideră că fenomenul devine o amenințare tot mai mare, cât timp tehnologia deepfake este îmbunătățită constant și poate reproduce un conținut vizual sau audio tot mai realist.

Securitate și relații internaționale

Sursă foto: Reuters
 • Elita rusească, formată din oameni de afaceri, directorii de companii și politicieni, a avut acces la un vaccin experimental anti-COVID, dezvoltat de Institutul Gamaleia din Moscova, încă din luna aprilie, scrie publicația Bloomberg. Institutul Gamaleia a finalizat studiul clinic, în care a fost implicat personal militar, însă rezultatele acestuia nu au fost publicate. Prima fază de testare a vaccinului pe oameni finanţat de statul rus a implicat 40 de oameni, iar în următoarea etapă, studiul se va desfășura pe un eșantion mai mare. Locația selectată pentru acestea a fost un prestigios spital militar din Moscova iar subiecții au fost un grup de voluntari format din soldaţi ruşi şi civili. (Digi24)

Situația din SUA

 • Preşedintele Donald Trump a anunţat că va relua briefingurile de presă regulate dedicate situaţiei pandemiei de COVID-19 în contextul în care sondajele din ultima perioadă indică o scădere a popularităţii liderului de la Casa Albă în rândul electoratului, iar numărul cazurilor de infectare continuă să crească, informează Reuters. “Mă voi implica şi vom începe să facem briefinguri … probabil de mâine”, a declarat luni preşedintele Trump din Biroul Oval. “Este o modalitate excelentă de a aduce informaţii publicului”, a adăugat el, spunând că vrea să se concentreze pe progresul în realizarea unui vaccin şi pe tratamente. (Agerpres)
 • Securitatea scrutinului prezidenţial din noiembrie reprezintă ”obiectivul numărul unu” pentru Agenţia de Securitate Naţională a SUA (NSA), a declarat luni directorul agenţiei, generalul Paul Nakasone, avertizând că Statele Unite sunt pregătite să ”acţioneze” în răspuns la orice atac cibernetic care vizează alegerile din 3 noiembrie. ”Obiectivul numărul unu al Agenţiei de Securitate Naţională şi al Comandamentului pentru securitate cibernetică este un scrutin sigur, securizat şi legitim pentru 2020”, a declarat generalul Nakasone, care conduce atât agenţia de informaţii militare cât şi comandamentul militar american pentru securitate cibernetică. (Agerpres)

Evoluția Chinei

 • Marea Britanie va „suporta consecințele” dacă va continua „pe un drum greșit” cu Hong Kong, a avertizat China. Luni Marea Britanie și-a suspendat tratatul de extrădare cu Hong Kong cu privire la o nouă lege de securitate pentru fosta colonie, care conferă Beijingului mai multă putere. Ca răspuns, ambasadorul chinez la Londra a declarat că Marea Britanie a „intervenit flagrant” în afacerile Chinei. Liu Xiaoming a spus: “China nu a intervenit niciodată în afacerile interne ale Regatului Unit. Marea Britanie ar trebui să facă același lucru cu China.” (BBC News)
 • Beijingul are în vedere represalii împotriva operațiunilor chineze ale doi mari producători europeni de echipamente de telecomunicații, Nokia și Ericsson, în cazul în care membrii Uniunii Europene urmează pașii SUA și Regatul Unit în limitarea Huawei Technologies din țările lor. Ministerul Comerțului din China efectuează controale la export care ar împiedica Nokia și Ericsson să trimită produsele pe care le produc în China în alte țări, au spus martorii. O persoană a adăugat că acesta este cel mai negativ scenariu pe care Beijing-ul îl va folosi doar dacă țările europene ar interzice rețelele 5G chineze. (Wall Street Journal)

Economie

Sursă foto: Pexels

Uniunea Europeană

În timp ce liderii UE aprobă pachetul economic de recuperare în valoare de 750 de miliarde de euro, în turismul european apar primele semne de recuperare.În același timp, băncile europene înregistrează pierderi masive preconizate pe următorii trei ani care ar putea ajunge până la 800 de miliarde de euro.

 • Fondul de recuperare al UE, va fi compus din 390 miliarde de euro în subvenții și 360 de miliarde de euro în împrumuturi. Acesta va fi atașat unui nou buget pe șapte ani de 1.074 trilioane de euro în cadrul Platformei Financiare Multianuale pe care șefii de stat și de guvern au aprobat-o unanim. Pachetul financiar total este de 1,82 miliarde de euro.(Politico)
Sursă foto: Comisia Europeană
 • Apar primele semne de recuperare economică în turism. Călătoriile și turismul, o parte importantă a economiilor țărilor din sudul Europei înregistrează creșteri semnificative, în conformitate cu indicii de specialitate ai mobilității.Cu toate acestea, indicatorii din industrie și comerț, care s-au îmbunătățit în mai și iunie, se situează mult sub nivelul normal de activitate și nu există niciun semn de îmbunătățire a pieței forței de muncă. (Financial Times)
 • Băncile europene se confruntă cu aproape 800 miliarde de euro în pierderi din împrumuturi. În baza scenariul preconizat, o redresare economică lentă cu majoritatea țărilor evitând un al doilea blocaj, se estimează că datoriile neperformante s-ar ridica la 400 miliarde EUR, de aproximativ 2,5 ori mai mult decât în ultimii trei ani.(Financial Times)

Evenimente din business

Microsoft, Nike, Starbucks și multe alte multinaționale iau acțiuni comune în cadrul grupului comun Transform to Net Zero în scopul reducerii emisiilor de carbon la nivel global.

În același timp, una dintre cele mai mari platforme de e-commerce la nivel global, Alibaba își bazează strategia de expansiune pe influenceri europeni căutând să semneze parteneriate cu până 100.000 de creatori de conținut.

 • Alibaba da startul celei mai mari curse pentru influenceri europeni. Strategia de expansiune globală a marketplace-ului Alibaba mizează pe semnarea a peste 100.000 de parteneriate cu influenceri europeni care să folosească tool-ul de livestream pentru atragerea audienței pe platforma AliExpress. Focusarea pe live stream-uri că instrumente de promovare vine pe măsură ce companiile se axează tot mai mult la videoclipuri că mijloc de marketing pentru comerțul electronic. (Financial Times)
 • Top multinaționale se unesc pentru a combate încălzirea globală. Microsoft Corp., Nike Inc., Starbucks Corp., Unilever NV și Danone SĂ se unesc într-un efort dedicat schimbului de resurse și tactici pentru reducerea emisiilor de carbon la nivel global. Grupul, numit Transform to Net Zero, intenționează să recruteze alți membrisi va investi în tehnologia de reducere a emisiilor de carbon și în coordonarea obiectivelor politicii publice.(Bloomberg)

Societate

Sursă foto: Euronews

Instabilitate socială în SUA

Precum multe alte țări, Statele Unite au avut parte de un nivel ridicat de instabilitate în ultima perioadă. Deși este de necontestat faptul că pandemia a jucat un rol principal în fisurarea sistemului liberal, factorul principal a fost brutalitatea poliției față de cetățenii afro-americani. Putem observa cum protestatarii din toate orașele mari au cerințe similare, cum ar fi reformarea poliției și justiție socială pentru persoanele dezavantajate. În centre regionale ca Atlanta care deja sufereau de o rată a criminalității peste media țării, violențele au fost exacerbate. În schimb, acest lucru nu este nou. Atunci când există o nemulțumire colectivă față de status-quo, oamenii tind să recurgă la violență pentru a-și exprima frustrările.

 • Numărul de crime violente crește în Atlanta. Mai multe orașe mari precum Atlanta, New York, Philadelphia și Chicago au au văzut o creștere semnificativă în împușcături. Cu toate acestea, creșterea din Atlanta, un oraș împânzit de proteste împotriva brutalității poliției, a fost una dramatică. Departamentul de Poliție din Atlanta a oferit date conform cărora într-o perioada de 28 de zile, 106 oameni au fost împușcăți, cu 56 mai mulți decât în aceeași perioada a anului trecut. Printre victime se numără și o fetiță de 8 ani.(Wall Street Journal)
 • Răspunsul lui Trump la protestele din Portland. Mișcările sociale au început în luna mai a acestui an, după moartea lui George Floyd. În starea să incipientă, protestul a adunat mii de oameni care și-au manifestat nemulțumirile în mod pașnic. În ultima vreme în schimb, acestea au devenit violente. Pentru a combate instabilitatea din orașul nord-vestic, președintele Trump a decis să trimită trupele federale, decizie ce a fost criticată de către autoritățile locale.(BBC)

Un posibil leac pentru Covid-19

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au reușit să descopere un vaccin care are efecte benefice în lupta cu virusul care, doar în Statele Unite, a reușit să omoare mai mulți oameni decât au murit soldați americani adunat în toate războaiele de după WW II . Totuși, în pofida veștilor optimiste, acesta este doar un început și mai sunt multe teste de efectuat până ce vaccinul va putea fi produs și distribuit în masă.

 • Coronavirus: vaccin promițător dezvoltat de către Universitatea Oxford. În fazele sale preliminare, vaccinul pare să fie sigur și să creeze anticorpi și celule T care pot să se lupte cu virusul SARS-CoV-2. Descoperirile sunt încurajatoare, dar încă este prea devreme pentru a determina dacă oferă destulă protecție. Regatul Unit a comandat deja 100 de milioane de doze ale vaccinului în curs de dezvoltare. (BBC)
 • Cum vom știi dacă sunt sigure vaccinurile anti-Covid-19? Mai mult de 30 de tipuri diferite de vaccinuri au ajuns în stadiul testării pe oameni de când a început pandemia acum câteva luni. Dar având în vedere faptul că majoritatea vaccinurilor trebuie să fie testate ani de zile, cum vom știi dacă vaccinul anti-coronavirus va fi benefic și sigur? Experții în domeniu au răspuns, spunând că și aceste vaccinuri vor trece prin aceleași stadii că orice alt vaccin și că vaccinurile nu vor fi aprobate până nu sunt declarate a fi sigure.(Live Science)

Sursă foto: Euronews

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here