#Buletin de știri
NewsDigest: Joe Biden dorește să ”redinamizeze” relațiile SUA cu NATO și UE
Despre SUA și Joe Biden, dar și alte subiecte de actualitate, citiți mai jos:
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Calea Europeană
Joe Biden: America is back?
După ce a fost declarat câștigător, președintele ales Joe Biden a primit mai multe apeluri din partea șefilor de stat din lume. Mulți și-au exprimat dorința pentru relații mai bune cu SUA și parteneriate reînnoite.
Joe Biden dorește să ”redinamizeze” relațiile SUA cu NATO și UE.
- Președintele ale Joe Biden s-a întreținut ieri cu președintele francez Emmanuel Macron prin telefon. Macron l-a felicitat pe Biden pentru victoria sa, iar au discutat despre tematici precum lupta împotriva coronavirusului, prevenirea schimbării climatice, și securitatea și dezvoltarea continentului african. Biden și-a exprimat intenția de a «revitaliza relațiile bilaterale transatlantice», și de a întări cooperarea cu UE și NATO. Joe Biden s-a întreținut și cu alți lideri mondiali, precum premierul britanic Boris Johnson, cancelarul german Angela Merkel și premierul canadian Justin Trudeau. (Agerpres)
Iranul speră reluarea negocierilor pentru programul său nuclear.
- Președintele Hassan Rohani a declarat duminică (8 noiembrie) după anunțul victoriei candidatului democrat la Washington, că SUA trebuie să „profite de această ocazie pentru a corecta greșelile din trecut”. Șeful statului iranian a cerut viitoarei administrații americane să „revină pe calea respectării angajamentelor internaționale și a respectării dreptului internațional”. El s-a referat la ieșirea unilaterală a lui Donald Trump, în mai 2018, din acordul privind problema nucleară de la Teheran care limitează sever activitățile sale atomice. (Le Monde)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Economia în timp de pandemie
Băncile UE trebuie să își pregătească bilanțurile pentru împrumuturi neperformante de până la 1,4 miliarde de euro conform BCE, cu mult peste nivelurile crizei financiare din 2008. Italia va cheltui până la 10 miliarde de euro pe lună pentru ajutoarele din timpul carantinei.În SUA, rata somajului se micșorează înregistrând 638.000 de locuri noi de muncă în octombrie.
Băncile UE trebuie să se pregătească pentru împrumuturi neperformante, pe măsură ce pandemia afectează economia.
- Băncile europene trebuie să își pregătească bilanțurile pentru riscul ca împrumuturile neperformante induse de pandemie să le afecteze în noul an.Luna trecută, principalul supraveghetor bancar al BCE, Andrea Enria, a scris în FT că, într-un scenariu „sever, dar plauzibil”, împrumuturile neperformante din zona euro ar putea ajunge la 1,4 miliarde de euro, cu mult peste nivelurile crizei financiare din 2008.(Financial Times)
Italia poate fi nevoită să cheltuiască 10 miliarde de euro pe lună pentru ajutoarele din timpul carantinei.
- Măsurile de carantină similare cu cele impuse la începutul acestui an sunt estimate să coste guvernul între 40 și 50 de miliarde de euro, sau aproximativ 3% din producția Italiei, dacă vor dura până în martie.(Bloomberg)
SUA – Rata somajului se îmbunătățește în luna octombrie.
- Angajatorii au adăugat 638.000 de locuri de muncă luna trecută, iar rata șomajului a scăzut cu un punct procentual la 6,9%, a declarat vineri Departamentul Muncii. Piața locurilor de muncă a recuperat acum 12,1 milioane din cele 22 de milioane de locuri de muncă pierdute în martie și aprilie, când închiderea afacerilor a dus la creșterea ratei șomajului la un nivel de 14,7%.(Wall Street Journal)
Business & Tehnologie
Apple lansează noile MacBook-uri lăsând în urmă parteneriatul cu Intel și alimentând modelele cu propriile cipuri.În același timp, firma de securitate bazată pe AI SentinelOne primește finanțări de încă 276 milioane de dolari, ajungând la o evaluare totală de 3,1 miliarde USD.
Apple lansează laptopuri MacBook alimentate de propriile cipuri.
- MacBook Air va începe de la 999 dolari, la fel ca predecesorul său, și va avea până la două ori durata de viață a bateriei, a spus Apple. M1 va alimenta, de asemenea, notebook-ul MacBook Pro, care începe de la 1299 $ și computerul Mac Mini de 699 $, care vine fără monitor.(Reuters)
SentinelOne, o firmă de securitate bazată pe AI, confirmă o creștere de 267 milioane USD pentru o evaluare de 3,1 miliarde USD
- Având în vedere sumele mari pe care compania le-a strâns – 430 milioane dolari până în prezent – finanțarea va fi probabil utilizată pentru achiziții (cibernetica este o piață foarte aglomerată și probabil va avea o consolidare puternică în următorii ani), precum și o dezvoltare internă, vânzări și marketing. (Techcrunch)
Societate
Sursă foto: Pew Research Center
Rezultatele alegerilor din SUA
De ce au dat greș (din nou) sondajele electorale?
- Sondajele de opinie au greșit din nou. Dacă cele mai multe au prezis un uriaș ”val albastru democrat” și o victorie clară a lui Biden, rezultatele deja cunoscute arată că acesta a fost unul dintre cele mai strânse scrutinuri prezidențiale din istoria Statelor Unite. În ceea ce privește mass-media, criticii sunt de asemenea acerbi: „Este un dezastru pentru industria sondajelor de opinie, pentru mass-media și pentru analiștii care interpretează studiile pentru public”, spune revista Atlantic. ”Aceștia se confruntă acum cu serioase întrebări existențiale”. (Radio France Internationale)
Echipa de campanie a lui Donald Trump încearcă să blocheze certificarea rezultatelor scrutinului în Michigan.
- Acesta este cel mai recent dintr-un şir de procese intentate de echipa de campanie a republicanului Donald Trump într-un efort de a menţine vie speranţa obţinerii unui al doilea mandat pentru preşedintele Donald Trump, după ce sâmbătă fostul vicepreşedinte democrat Joe Biden a devenit preşedinte ales. Experţii juridici consideră însă că aceste litigii au şanse slabe să schimbe rezultatul alegerilor. (G4 Media)
Vaccinul anti-Covid-19
Biontech: Cu viteza luminii spre primul vaccin anti-coronavirus.
- Vaccinul anti-coronavirus al Biontech și Pfizer va fi în curând aprobat de urgență. În spatele acestui vaccin se află doi cercetători din Germania de origine turcă: Ugur Sahin și Özlem Türeci. Dezvoltarea unui vaccin durează, în condiții normale, între opt și zece ani. De data aceasta, cercetătorii din Mainz au reușit în ceva mai puțin de un an să aducă vaccinul lor în faza de aprobare finală în SUA. Aprobarea ar urma să fie primită la jumătatea lui noiembrie. (Deutsche Welle)
Comisia Europeană va semna un contract pentru 300 de milioane de doze.
- Vaccinul candidat BioNTech – Pfizer este cel mai avansat dintre toate cele dezvoltate în acest moment în occident. Potrivit șefului Pfizer, vaccinul ar putea intra în producție încă din acest an. Rata lui de eficiență este de peste 90%, potrivit unui studiu clinic la care au participat peste 43.000 de voluntari. Odată achiziționate dozele, acestea vor fi împărțite concomitent în toate statele membre UE, potrivit comunicatului citat. (G4 Media)
Alte știri
Studiu: 1 din 5 pacienți cu Covid dezvoltă boli mintale în 90 de zile.
- Mulți supraviețuitori ai COVID-19 sunt expuși unui risc ridicat de a dezvolta boli mintale, potrivit unui studiu care relevă că 20% dintre cei infectați cu coronavirus sunt diagnosticați cu o tulburare psihiatrică în termen de 90 de zile. Anxietatea, depresia și insomnia au fost cele mai frecvente în rândul pacienților recuperați după Covid-19, iar cercetătorii au descoperit, de asemenea, riscuri semnificativ mai mari de demență, o afecțiune din domeniul insuficienței cerebrale. (Radio Europa Liberă)
Klaus Iohannis: Până nu vom avea un vaccin eficient nu există altă soluție decât impunerea unor noi restricții severe.
- Președintele Klaus Iohannis a avertizat marți că, în condițiile în care coronavirusul se răspândește mult mai puternic decât în primul val al pandemiei, până nu va apărea un vaccin eficient „nu există altă soluție decât impunerea unor noi restricții severe”. Președintele Iohannis a notat că, deși veștile privind un vaccin „sunt destul de bune” trebuie să „rămânem realiști și să înțelegem că mai sunt de parcurs etape până la vaccinarea propriu zisă”. (HotNews)
Despre SUA și Joe Biden mai puteți citi și în alte materiale True Story Project, precum Politica externă a lui Joe Biden: între ruptură și continuitate și Biden vs. Trump: Un fiasco politic.
Sursă foto: Reuters
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: Cum s-a creat isteria că benzina și motorina se vor scumpi peste ...
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica Ortodoxă Rusă în impas
#Buletin de știri
NewsDigest: România interzice Russia Today și Sputnik, organe de propagandă a...
#Te-ar mai putea interesa și
#Analize
Joe Biden & viziunea sa asupra lumii
#Analize
America lui Joe Biden: Cincizeci de state, două adevăruri
#Analize