Securitate și relații internaționale

Sursă foto: BBC News / Getty Images

Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea loc “cu sau fără Covid”, spune vicepreședintele IOC.

 • Jocurile Olimpice de la Tokyo amânate vor avea loc anul viitor „cu sau fără Covid”, spune vicepreședintele Comitetului Internațional Olimpic. John Coates a confirmat agenției de știri AFP că olimpiadele vor începe pe 23 iulie anul viitor, numindu-le „Jocurile care au cucerit Covid”. (BBC News)

Germania este presată să reconsidere conducta Nord Stream 2 după otrăvirea lui Navalny.

 • Presiunea a crescut joi asupra cancelarului german Angela Merkel pentru a reconsidera conducta Nord Stream 2, care va duce gazul din Rusia în Germania, după ce aceasta a declarat că reprezentantul opoziției din Rusia, Alexei Navalny, a fost otrăvit cu un agent ce atacă sistemul nervos în stil sovietic. (Reuters)

Ministrul german de externe adaugă presiune asupra Moscovei pentru a clarifica otrăvirea lui Navalny.

 • Ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, a semnalat că Berlinul va impune noi sancțiuni împotriva Rusiei dacă Moscova nu explică otrăvirea criticului de la Kremlin, Aleksei Navalny, și a respins acuzațiile Moscovei potrivit cărora Berlinul întârzie eforturile de investigare. (Radio Free Europe)

Lipsa de acțiune a UE privind Belarus subminează credibilitatea politicii sale externe.

 • Lipsa de acţiune a Uniunii Europene cu privire la Belarus subminează credibilitatea politicii sale externe, a declarat ministrul de externe lituanian Linas Linkevicius. UE trebuie să încurajeze democraţia şi să contracareze influenţa Rusiei în Belarus, a explicat Linkevicius în interviu, adăugând că blocul comunitar ar trebui să ofere ”ajutor concret” opoziţiei din Belarus. (Agerpres)

Economie

Sursă foto: Pexels

Economia în timp de pandemie

În UK companiile anunță concedieri masive dacă guvernul renunță până la sfârșitul anului la planul de stimulente și șomaj tehnic actual.Până la 30% din companii ar putea renunța la o parte din angajați.Pe de altă parte, în SUA șomajul scade sub 10% pentru prima oară de la începutul pandemiei, îmbunătățire datorată atât mediului privat, cât și angajărilor temporare din partea statului.China surprinde analiștii și înregsitrează o creștere fulminantă a exporturilor datorată redeschiderii economiilor.

UK: 30% din companii urmează să reducă locurile de muncă în următoarele 6 luni.

 • Un sondaj realizat pe 226 de angajatori de către grupul industrial MakeUK a constatat că 62% doresc ca șomajul tehnic să fie prelungit după sfârșitul lunii octombrie.30% dintre respondenți spun că intenționează să reducă angajații.(Bloomberg)

Rata șomajului în SUA scade sub 10%.

 • Rata șomajului a scăzut brusc în august, deoarece firmele au început reînceput angajările sezoniere, dar și datorită locurilor de muncă temporare create de efectuarea recensământului anual. Companiile au adăugat 1,4 milioane de locuri de muncă, iar șomajul a scăzut sub 10% pentru prima dată de când a început pandemia.(BBC)

China înregistrează o creștere fulminantă a exporturilor odată cu redeschiderea economiilor.

 • Exporturile Chinei au crescut pentru a treia lună consecutiv, eclipsând o scădere prelungită a importurilor. Mai mulți dintre partenerii săi comerciali au relaxat restricțiile ajutând cea de-a doua economie din lume să înceapă procesul de redresare.(Reuters)

Business & Tehnologie

În lumea business-ului Samsung Electronics profită de oportunitatea eliberată de Donald Trump în industria 5G și încheie un acord cu Verizon.Parteneriatul de 6,6 miliarde de dolari vizează construirea de rețele în SUA. Din zona start-up-urilor, Lookalise, un startup leton care adaptează limba unui site sau a unei aplicații în funcție de locație, a primit finanțare ăn valoare de 6 milioane de dolari.

Samsung încheie un acord Verizon de 6,6 miliarde de dolari.

 • Samsung Electronics a încheiat un acord de 6,6 miliarde de dolari cu Verizon pentru a construi rețele 5G în SUA, subliniind modul în care grupul tehnologic poate beneficia de sancțiunile impuse de administrația Trump Huawei.(Financial Times)

Lookalise obține finanțare în valoare de 6 milioane de dolari.

 • Lokalise este un startup leton care se concentrează pe traducerea și localizarea aplicațiilor, site-urilor web și a jocurilor. Compania oferă un produs software ca serviciu (SAS) care ajută la îmbunătățirea fluxului de lucru și proceselor atunci când textele unui website sau a unei aplicații trebuie adaptate în mai multe limbi.(Techcrunch)

Societate

Sursă foto: Art of Protest Gallery

O lume împânzită de proteste

Din Statele Unite și până în Hong Kong, Estul și Sudul Europei, focarele de proteste par a domina regiuni întregi, crescând instabilitățile si scăzând bunăstarea generala. Fie ca e vorba de lupta pentru justiție socială și libertatea presei sau drepturile omului și identitate națională, manifestanții nu par a se da in lături indiferent de reacțiile autorităților și ale forțelor de ordine. Privind aceste proteste din perspectivă, este aproape imposibil a nu observa o tendința la nivel internațional. Obișnuința cu numărul crescut de proteste zilnice o să vină cât de curând întrucât este puțin probabil ca în următorii ani să se reducă frecvența protestelor pe planul mondial.

Weekend cu proteste în SUA.

 • Susținători înarmați ai poliției și manifestanți anti-rasism s-au încăierat sâmbătă seară în Louisville înainte de celebra cursă de cai cunoscută ca Kentucky Derby, în timp ce poliția din Rochester a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii, într-un weekend în care americanii sărbătoresc Ziua Muncii dar tensiuni sunt la un nivel foarte ridicat după o vară plină de proteste și manifestații în orașele americane. Protestatarii care au ieșit pe străzile din Portland, Oregon, au aruncat cu pietre și obiecte incendiare în forțele de poliție care au replicat cu peste 50 de arestări și gaze lacrimogene în cea de-a 100 zi de proteste din orașul american împotriva rasismului și brutalității poliției. (Radio Europa Liberă)

Ungaria: Manifestaţie în favoarea libertăţii academice.

 • Mii de persoane au manifestat duminică la Budapesta pentru independenţa Universităţii de Teatru şi Film din Ungaria după impunerea unui board numit de guvern, despre care spun că va submina autonomia instituţiei. Participanţii la marş au format un lanţ uman pe străzile din centrul Budapestei, după care mulţimea s-a adunat într-o piaţă din apropierea parlamentului, cerând autonomie universitară şi libertate pentru educaţia artistică. Susţinătorii premierului Viktor Orban afirmă de mult timp că este momentul pentru o schimbare în cultură spre valori conservatoare (Agerpres)

Zeci de studenți arestați în Belarus.

 • Două manifestații neautorizate – organizate separat de studenții de la Universitatea de Stat din Minsk și de grupuri de femei – au avut loc sâmbătă în al patrulea weekend de la realegerea contestată a lui Lukașenka pentru un al șaselea mandat în fruntea statului. Îmbrăcați în steaguri alb-roșii care au devenit un simbol al opoziției față de Lukașenka, studenții au demonstrat în mai multe locuri din Minsk, printre care Piața Jakub Kolas și Karl Marx din centrul capitalei. (Radio Europa Liberă)

Aproape 300 de persoane au fost arestate în Hong Kong.

 • Arestările au fost făcute în timpul manifestaţiilor organizate în semn de protest faţă de amânarea alegerilor legislative în fosta colonie britanică. Aceste alegeri urmau să aibă loc duminică şi să permită reînnoirea Consiliului legislativ (Legco, Parlament), fiind unul dintre puţinele scrutine în cadrul cărora cetăţenii din Hong Kong au dreptul să voteze. Şefa executivului local Carrie Lam, numită de Beijing, a anunţat la 31 iulie amânarea cu un an a acestor alegeri din cauza epidemiei de coronavirus, stârnind furia opoziţiei care intenţiona să-şi exprime opoziţia faţă de guvern. Sute de poliţişti au fost desfăşuraţi duminică în cartierul Kowloon pentru a contracara apelurile la manifestaţii lansate pe internet. (G4 Media)

Mii de oameni protestează împotriva mitingurilor pro-sârbe din Muntenegru.

 • Protestul ce a avut loc in Podgorica a venit ca urmare a simbolurilor sârbe naționaliste folosite de către partidele din opoziție care au câștigat alegerile săptămâna trecută. Participanții au scandat: ”Aici nu e Serbia” și ”Nu dăm Muntenegrul”. Pentru prima oară din 1990 încoace, partidul ce a care a condus Muntenegru în timpul prăbușirii violente a fostei Iugoslavii din anii ’90 (DPS) nu va putea să formeze un guvern prin majoritate. (Reuters)

Sursă foto: REUTERS/Dado Ruvic

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here