Securitate și relații internaționale

Sursă foto: Radio Free Europe
 • Deputaţii israelieni au votat miercuri în a doua şi a treia lectură un proiect de lege criticat de partidele de opoziţie care conferă guvernului puteri speciale până în iunie 2021 pentru a lupta împotriva COVID-19. “Marea lege a coronavirusului”, aşa cum este numită, autorizează guvernul “să decreteze starea de urgenţă din cauza pandemiei de COVID-19, să promulge reglementări şi să pună în aplicare restricţii în spaţiul public şi privat”. Aceasta dacă guvernul este “convins că există un risc real de răspândire a noului coronavirus implicând pagube importante în sănătatea publică”. (Agerpres)
 • Justiţia germană a anunţat miercuri arestarea fostului preşedinte şi fondator al companiei de plăţi online Wirecard, Markus Braun, precum şi a doi directori, în urma scandalului declanşat de descoperirea unei posibile fraude contabile de 1,9 miliarde de euro care a condus la insolvenţa acestei societăţi. ”Ancheta intensivă a Parchetului din Munchen a arătat că acuzaţiile împotriva suspecţilor s-au extins considerabil”, potrivit anunţului transmis de această instanţă, care menţionează că a determinat, mai ales cu ajutorul martorului principal, că fraudele au început din anul 2015. (Agerpres)
 • Premierul britanic Boris Johnson a promis miercuri un pachet de legi menite să combată mai eficient ”ameninţarea” reprezentată de Rusia, în urma unui raport ce susţine că guvernul său a ”subestimat” riscurile rezultate din interferenţa Rusiei, şeful guvernului subliniind totuşi că nu din cauza vreunei presiuni ruseşti britanicii au votat în 2016 în favoarea Brexit-ului. Vorbind în timpul sesiunii de întrebări şi răspunsuri din Camera Comunelor, premierul conservator s-a apărat în faţa criticilor liderului laburist Keir Starmer, care i-a reproşat că nu a modificat legislaţia mai devreme pentru a da mai multe puteri serviciilor de informaţii. (Agerpres)
 • Parlamentul European (PE) va cere clarificări privind legarea fondurilor europene de statul de drept, după ce această chestiune a fost lăsată deschisă de liderii europeni la summitul de săptămâna aceasta, a declarat miercuri preşedintele PE, David Sassoli. ”Trebuie să vedem exact ce măsuri de intervenţie vor fi folosite pentru a susţine aceasta. Nu putem accepta o reducere a aşteptărilor noastre pentru valorile comune”, a spus Sassoli. (Agerpres)
 • Ambasadorii Uniunii Europene au dat undă verde sancțiunilor asupra unității militare de informații militare din Rusia, precum și asupra entităților din China și Coreea de Nord, în ultimii trei ani. Mai multe surse familiare cu dosarul au declarat la RFE / RL, pe 22 iulie, că ambasadorii au decis să înghețe activele GRU, Tianjin Huaying Haitai, China, China Science Development and Technology, și Coreea de Nord Chosun Expo.
 • Presa franceză (Le Figaro, Le Monde, l’Express, Le Point, Les Echos) a publicat în ultimul timp mai multe articole despre ceea ce în Statele Unite unii comentatori numesc „o nouă vînătoare de vrăjitoare”, altfel spus incriminarea unor jurnalişti şi intelectuali care nu acceptă toate preceptele gîndirii politice corecte şi nici ceea ce este numit the cancel culture. (RFI)

Economie

Sursă foto: Pexel.com

Economia în timp de pandemie 

În timp ce numărul de infectări la nivel global crește, Italia încearcă stimularea economiei afectată sever de condițiile impuse de pandemie printr-un nou pachet de 25 de miliarde de euro.În același timp, Coreea de Sud înregistrează cea mai mare contracție economică a PIB-ului din 1998 în valoare de 3.3%, din cauza limitării exporturilor. ONU propune un venit de bază temporar pentru persoanele foarte sărace.

 • Italia stimulează consumul în încercarea repornirii economiei cu un nou pachet de 25 de miliarde de euro. Guvernul Italiei a aprobat o propunere de 25 de miliarde de euro (29 de miliarde de dolari) în cheltuieli suplimentare, în lupta pentru salvarea unei economii devastate de pandemia coronavirusului.(Bloomberg)
 • Coreea de Sud intră în recesiune înregistrând contracții puternice pentru al doilea trimestru consecutiv. Cea de-a patra cea mai mare economie din Asia s-a redus cu un 3,3% în ultimul trimestru, a declarat joi Banca Coreei. Scăderea PIB-ului este mai mare față de cea din trimestrul anterior care se micșorase cu 1.3%, scădere datorată majoritar dependenței de export. Această este cea mai puternică contracție din primul trimestru al anului 1998. (Wall Street Journal)
 • ONU sugerează un venit de baza temporar pentru a combate răspândirea virusului. Un venit de bază temporar pentru cei mai săraci 2,7 miliarde de oameni din 132 de țări în curs de dezvoltare, ar putea contribui la încetinirea răspândirii coronavirusului, permițându-le să rămână acasă, potrivit unui raport al Programului de Dezvoltare (UNDP) al U.N, publicat joi.(Reuters)

Evenimente din business

În SUA, Tesla scrie istorie pentru industria mașinilor electrice, reușind chiar și cu restricițiile pandemiei să înregistreze profit pentru al 4-lea trimestru consecutiv. În același timp, compania spaniolă de telecomunicații Cellnex emite noi acțiuni în scopul strângerii de capital în vaoare de 4 miliade de euro pentru extinderea infrastructurii sale pe piață europeană. 

 • SUA: Tesla sfidează pandemia înregistrând un 4-lea trimestru profitabil. Sfidând amenințarea unei recesiuni economice, producătorul auto din Silicon Valley a obținut un profit de 104 milioane dolari în al doilea trimestru, obțînând pentru prima dată în 17 ani un al 4-lea trimestru consecutiv profitabil.(Wall Street Journal)
 • UE: Cellnex emite noi acțiuni în valoare de 4 miliarde de euro în cea mai mare procurare de capital din acest an. Operatorul de turnuri de telefonie mobilă a declarat, miercuri, că intenționează să emită 101,4 milioane de acțiuni noi, pentru a-și finanța extinderea infrastructurii prin achiziționarea de noi parteneriate.(Financial Times)

Societate

Sursă foto: G4Media

Iliberalism și liderul lumii libere

Statele Unite au trecut în ultimele câteva luni prin una dintre cele mai tumultoase perioade din punct de vedere social de la Războiul Civil încoace. Donald Trump, precum a fost vehement dovedit în urma intervențiilor din Portland și Chicago, a căutat mai degrabă să dezbine populația, decât să calmeze protestatarii. Încă de la moartea lui George Floyd, reacțiile președintelui au părut să fie total anti-protestatari, încercând să declare organizații precum Antifa, teroriste. Acum, câteva luni mai târziu, vedem cum Trump a ales să trimită trupe federale în orașe “liberale” pentru a opri protestele. În schimb, este destul de evident că această desfășurare de trupe în camuflaj care umblă în dube de culoare neagră mai mult exacerbează situația. Acțiunile președintelui, pe care mulți le consideră a fi iliberale, ne oferă o viziune foarte sumbră asupra unui posibil viitor în care Trump mai câștigă un mandat sau în care acesta nu acceptă o eventuală înfrângere în noiembrie.

 • Donald Trump trimite mai mulți agenți federali în Chicago. Preşedintele american a anunţat miercuri că va consolida numărul agenţilor federali la Chicago după o recrudescenţă a violenţelor în acest oraş, al treilea că mărime în Statele Unite, în pofida opoziţiei primarului democrat al metropolei. Prezent alături de preşedintele Trump, secretarul american al Justiţiei, Bill Barr, a precizat că operaţiunea va avea loc în Chicago, Kansas City şi Albuquerque.(G4 Media)
 • Nimic nu poate justifica atacul asupra orașului Portland. Administrația Trump a fost criticată de când au apărut prima oară zvonuri conform cărora trupe federale conduc dube fără inscripții prin oraș și rețin protestatari. Președintele, în loc să calmeze apele, a promis că va trimite trupe federale în și mai multe orașe conduse de “liberali”, precum New York, Chicago, Philadelphia, Detroit și Baltimore. Întrebarea dacă aceste aresturi sunt sau nu corespunzătoare, în felul în care au fost făcute, are un singur răspuns clar într-o societate ce pretinde să trăiască în spiritul legii.(The Atlantic)

Estul Rusiei, tărâmul tuturor posibilităților

În Khabarovsk continuă protestele care cer demisia lui Putin după ce acesta a ordonat arestarea guvernatorului local. Puține sunt țările în care președintele poate din bătaia palmelor să aresteze o figura politică importantă și apoi să o înlocuiască cu o altă figura total nepregătită și poate chiar incompetența. În Rusia, acest lucru este la ordinea zilei, după cum am putut observa în ultimele două săptămâni. Instaurarea noului guvernator, care vorbește despre sine la persoană a 3-a și este renumit pentru opinii xenophobe, pare să fie aproape o glumă. Deși Putin ar fi sperat ca instaurarea unui nou guvernator să mai detensioneze situația, aceasta doar a mâniat poporul și mai tare. Merită totuși menționat faptul că de data această poliția nu a intervenit violent, precum este obișnuit poporul rus.

 • Protestele din Khabarovsk continuă; oamenii cer demiterea lui Putin. Sute de protestatari s-au strâns în orașul siberian pentru a 12-a zi consecutivă cu scopul de a cere demisia lui Putin după ce acesta a ordonat arestarea guvernatorului local, Sergei Furgal. Sergei Furgal câștigase alegerile locale în detrimentul candidatului din partea partidului lui Putin, Rusia Unită. Poliția a fost prezența la protest, dar nu a intervenit. (Radio Free Europe)
 • Noul guvernator al Khabarovsk. A durat o săptămâna și jumătate pentru ca elită politică de la Kremlin să trimită un nou lider către regiunea siberiană. Până la urmă candidatul a fost găsit: deputat al Dumei din partea Partidului Democrat-Liberal, Mikhail Degtyarev. Deputatul are o notorietate în Duma pentru propuneri legislative cel puțin ciudate, cum ar fi interzicerea dolarului în Rusia, revopsirea Kremlinului în alb, reinstituirea steagului imperial și interzicerea alcoolului o zi pe an. Acesta nu a avut nicio tangență cu regiunea siberiană înainte să fie declarat guvernator.(Meduza)

Sursă foto: Unian

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here