#Buletin de știri
NewsDigest: Investițiile chineze în Europa s-au redus la jumătate în 2020
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Security News
Diplomație
Taxele vamale instituite între SUA și UE sunt suspendate temporar.
- Laitmotivul de la summit-ul G7 și summit-ul NATO a fost amenințarea reprezentată de China, pe care SUA vrea să o gestionează prin întărirea alianțelor consacrate. Astfel că, Biden a convenit marţi cu Uniunea Europeană o suspendare timp de cinci ani a taxelor vamale instituite reciproc în disputa privind subvenţiile acordate companiilor Boeing şi Airbus. În schimnbul ei, a fost promis un sprijin mai consistent al europenilor pentru SUA în faţa Chinei. (Security News)
Summit-ul de la Geneva – dezacorduri și posibile puncte de compromis.
- Relațiile dintre cele două state sunt cele mai proaste de la Războiul Rece încoace, Rusia a inclus chiar SUA pe lista oficială de „state neprietenoase”. Alegerea Genevei nu este întâmplătoare, amintind de perioada Războiului Rece, când întâlnirile dintre liderii celor două puteri nu aveau loc decât într-un spațiu neutru. Putin a declarat că există chestiuni în care cele două state ar putea colabora, precum controlul armelor nucleare, conflictele regionale și schimbările climatice. (Europa Liberă România)
Alte știri
Israelul bombardează Gaza la doar câteva zile de la instituirea noului guvern.
- Tensiunile au escaladat din nou odată cu marșul de extremă dreapta, organizat marți, prin cartierele Ierusalimului populate de palestinienii, în ciuda opoziției partidelor arabe și de stângă din coaliție, și în ciuda amenințărilor făcute de Hamas. Replica Hamas a fost lansarea unor baloane incendiare spre Israel, care a fost pedepsită prin noul atac. Gaza era în mijloc eforturilor de recuperare, după cele 11 zile de bombardamente intense de luna trecută. (The New York Times)
Taiwanul a raportat cea mai mare incursiune efectuată până acum de forţele aeriene chineze în spaţiul său de apărare aeriană.
- Taiwanul s-a plâns în ultimele câteva luni de misiuni repetate ale forţelor aeriene chineze în spațiul său aerian, ajungând ca ieri să fie înregistrată cea mai mare incursiune efectuată vreodată: 28 de avioane chineze, între care avioane de luptă şi bombardiere cu capacitate nucleară. China a declarat în trecut că astfel de intervenții sunt necesare pentru a proteja suveranitatea ţării şi pentru a face faţă „asocierii” dintre Taipei şi Washington. (G4 Media)
Economie
Sursă foto: TechCrunch
Business & Tehnologie
Startup-ul chinez Pony.ai intenționează să lanseze un serviciu de taxi fără șofer până în 2022.
- Compania a declarat că testarea vehiculelor fără șofer se face zilnic pe drumurile publice din Fremont și Milpitas, California, ceea ce înseamnă că vehiculele autonome funcționează fără siguranța conferită de un șofer. Pony.ai își testează vehiculele fără șofer și în Guangzhou, China. (TechCrunch)
Marea Britanie ar putea fi lăsată în urmă în cursa mașinilor electrice.
- Puternicul grup verde T%E spune că, încă din 2018, Marea Britanie a produs aproximativ jumătate din toate mașinile electrice construite în Europa. Dar pretinde că lipsa investițiilor din partea producătorilor britanici înseamnă că până la sfârșitul deceniului această cifră va scădea la doar 4%. Acest lucru vine într-un moment în care piața se extinde rapid. (BBC)
EBay va vinde unitatea Sud-Coreeană pentru aproximativ 3,6 miliarde de dolari către Shinsegae.
- EBay își va vinde afacerea sud-coreeană către retailerul E-Mart Inc al Shinsegae Group și operatorului de portal web Naver pentru aproximativ 4 trilioane de won (3,6 miliarde USD), au raportat miercuri ziarele locale. (Reuters)
Știri economice
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a discutat cu comisarul european pentru coeziune şi reforme despre îmbunătățirea serviciilor sociale.
- Ea a menţionat că, pentru România, PNRR reprezintă o oportunitate de a reaşeza pe baze echitabile atât sistemul de pensii, cât şi salarizarea din sectorul public, bugetul alocat acestor două mari proiecte fiind de 102 milioane de euro. (Agerpres)
Investițiile chineze în Europa s-au redus la jumătate în 2020.
- Investiţiile Chinei în Europa au fost semnificativ mai mici anul trecut comparativ cu anii precedenţi, arată un studiu publicat miercuri de Rhodium Group şi institutul german Merics. Conform acestui studiu, în 2020 investiţiile directe din China în Uniunea Europeană şi Marea Britanie au scăzut cu 45% în ritm anual până la 6,5 miliarde de euro. (Agerpres)
India planifică un program de 6,8 miliarde de dolari pentru a întări infrastructura de sănătate.
- India se gândește să ofere până la 500 de miliarde de rupii (6,8 miliarde de dolari) de stimulente de credit pentru a reclădi infrastructura de îngrijire medicală în țara afectată profund de pandemia de coronavirus, potrivit oamenilor familiarizați cu această problematică. (Bloomberg)
Societate
Sursă foto: Healthline
Dinamici COVID-19
Problemele de sănătate declanșate de COVID-19 pot persista și la mult timp după infectare.
- După ce a urmărit arhivele asigurărilor de sănătate a două milioane de oameni, un studiu american a constatat că 23% dintre ei au solicitat îngrijiri medicale la o lună sau mai mult de la îmbolnăvirea cu COVID-19. Cei afectați fac parte din toate categoriile de vârstă, iar cele mai comune probleme de sănătate sunt durerea la nivelul nervilor și mușchilor, dificultăți la respirare, colesterol mărit și hipertensiune arterială. (The New York Times)
Coronavirusul, prezent în Statele Unite încă din decembrie 2019.
- Potrivit unui nou studiu realizat de Institutele Naţionale de Sănătate, Coronavirusul a fost prezent în Statele Unite cel puţin din decembrie 2019, cu mai multe săptămâni înainte de primul caz confirmat din ianuarie 2020. Anticorpi au fost detectaţi în eşantioanele pozitive, luate la începutul lui ianuarie 2020, de la nouă pacienţi din orașele Illinois şi Massachusetts. Prin urmare, nu New York-ul și nici în Seattle-ul nu au fost porțile de intrare a virusului. (G4 Media)
Slovenia renunță la starea de urgență, dar păstrează unele restricţii.
- Starea de urgenţă, instituită în octombrie 2020, nu va mai fi prelungită. Conform criteriilor Centrului European pentru Controlul Bolilor, Slovenia nu se află încă în zona verde, astfel încât purtarea măştilor în interior va rămâne obligatorie, la fel şi dezinfectarea mâinilor, distanţarea fizică şi alte măsuri anti-epidemice. Participarea la unele evenimente de grup va continua să fie posibilă numai pentru cei care au avut virusul, au fost vaccinaţi sau au fost testaţi negativ recent. (G4 Media)
Internările românilor au scăzut, pe fondul pandemiei, cu un milion față de anul precedent.
- Dacă în anul 2019 au fost internați în spitalele românești 3,37 milioane de pacienți, în 2020 numărul acestora a fost de 2,3 milioane, o scădere cu 61%, a spus președintele CNAS. Reprezentantul Asociației Pacienților din România este sceptic cu privire la cifrele prezentate, din cauză că unele spitale au ajuns la o capacitate de internare de sub 20% în pandemie. Autoritățile spun că, din primăvara acestui an, spitalele au fost încurajate să revină la tratarea pacienților non-COVID. (Europa Liberă România)
Fețe ale egalității
Ungaria interzice promovarea drepturilor minorităților sexuale printre copii.
- Sub masca combaterii pedofiliei, Ungaria interzice reprezentările minorităților sexuale ori ale persoanelor care nu se identifică sexului biologic în orice context care poate fi accesibil copiilor. Legea a declanșat proteste de amploare în Budapesta. Totuși, Ungaria este departe de a fi un caz izolat, abuzurile de această natură fiind comune mai ales Poloniei, cu ale sale LGBT Free Zone. (The Wall Street Journal)
Japonia găzduiește Jocurile Olimpice ce au diversitatea ca tema centrală, fără a avea o lege care protejează minoritățile.
- Jocurile Olimpice ale acestui an sunt construite în jurul conceptului de ,,Unitate în diversitate’’, totuși țara gazdă nu reușește să legifereze protecția minorităților sexuale. Sesiunea parlamentară în cadrul căreia trebuia să fie gestionată problemă discriminării s-a încheiat fără vreun rezultat în acest sens. Printre colegii din G7, Japonia este în urmă în ce privește protecția civilă pentru aceste grupuri vulnerabile. (Bloomberg)
Sursă foto: Financial Times
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: Cum s-a creat isteria că benzina și motorina se vor scumpi peste ...
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica Ortodoxă Rusă în impas
#Buletin de știri
NewsDigest: România interzice Russia Today și Sputnik, organe de propagandă a...
#Te-ar mai putea interesa și
#Analize
Lockdown-ul din Shanghai pune presiune pe autorități
#Buletin de știri
NewsDigest: "China are o neutralitate de fațadă", consideră un analist francez
#Analize