#Buletin de știri
NewsDigest: Inundații în Europa – ce a rămas în urma apelor
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Euractiv
Provocări în securitate
Recompensa de 10 milioane de dolari pentru identificarea & localizarea hackerilor ce atacă SUA
- Atacurile cibernetice au devenit un subiect de preocupare major în SUA, după o serie de atacuri cu ,,ransomware”, programe care criptează datele ţintelor lor şi cer milioane de dolari în schimbul decriptării. SUA au oferit joi o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru informaţii care pot duce la identificarea sau localizarea actorilor cibernetici care lucrează în slujba guvernelor străine şi care vizează infrastructura internă critică. (Security News)
Preşedintele Hassan Rouhani declară că Iranul este capabil să producă uraniu îmbogăţit la nivelul de 90%
- La o reuniune a cabinetului, președintele Rouhani a subliniat că Organizaţia pentru Energie Atomică a Iranului a demonstrat că este capabilă să producă uraniu îmbogăţit la niveluri superioare de puritate. “Dacă într-o zi va fi nevoie de (uraniu îmbogăţit) 90% pentru un reactor, nu avem nicio problemă în a face acest lucru într-un mod paşnic”, a spus el la final de mandat. După o pană survenită în aprilie la o instalaţie nucleară, Iranul a acuzat Israelul că sabotează această facilitate. (Security News)
Mișcări ale UE
Președintele Consiliului European a efectuat o vizită de lucru în Azerbaidjan
- Charles Michel, președintele Consiliului European, în întrevederea cu președintele azer, Ilham Aliyev, a reafirmat natura parteneriatului dintre UE și Azerbaidjan, care se bazează pe ,,dorința de a se angaja împreună în inovarea în sectorul tehnologic și în schimburile economice’’. De asemenea, Michel a reamintit de viitorul summit din decembrie privind Parteneriatul Estic. (Calea Europeană)
Maia Sandu va participa la conferința “Trei state – o singură alegere: Georgia, Moldova şi Ucraina în mişcare”
- În perioada 19-20 iulie, președintele Republicii Moldova va participa la cea de-a 17-a ediţie a Conferinţei internaţionale de la Batumi, cu genericul “Trei state – o singură alegere: Georgia, Moldova şi Ucraina în mişcare”, care are scopul îmbunătăţirea cooperării dintre cei trei parteneri asociaţi ai UE: Moldova, Georgia şi Ucraina. Conferința are loc după ce luna trecută miniștrii de externe ai acestor state au fost primiți la Bruxelles de șeful diplomației UE, Josep Borrell. (Calea Europeană)
Economie
Sursă foto: Agerpres
Știri economice
Wizz Air închiriază aeronave pentru a acoperi cererea de călătorie
- Wizz Air operează o flotă de 141 de aeronave Airbus A320 şi A321. În anul financiar care s-a încheiat pe 31 martie 2021,compania a înregistrat 10,2 de milioane de pasageri. (Agerpres)
Importurile de gaze au crescut cu 24,5% în primele cinci luni, iar producţia s-a redus cu 1,8%
- România a importat, în primele cinci luni din 2021, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 1,8 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 24,5% (212.200 tep) mai mare faţă de cea din perioada similară din 2020, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). (Agerpres)
OPEC încheie un acord pentru a crește producția în 2022
- Organizația țărilor exportatoare de petrol și aliații vor adăuga 400.000 de barili pe zi în fiecare lună din august până când va reveni toată producția oprită la nivelul normal. (Bloomberg)
Business & Tehnologie
Zoom cumpără cloud Five9 într-o achiziție de 15 miliarde USD
- Compania cu sediul în San Jose, California, își îndreaptă acum atenția către produsul său de apeluri cloud, Zoom Phone și produsul de găzduire a conferințelor Zoom Rooms, în timp ce jucători mai mari Facebook (FB.O) și Alphabet (GOOGL.O) Google, își dezvoltă produsele video. (Reuters)
Zomato – cel mai promițător start-up indian se apropie de listare
- Start-up-ul de livrare a produselor alimentare Zomato, care va începe să tranzacționeze acțiuni publice săptămâna viitoare, a fost etichetat de jurnaliști și experți din industrie drept cea mai mare ofertă publică din India până în prezent. Compania ar putea fi evaluată cu până la 8,6 miliarde de dolari în debutul său public, iar primele indicii ale interesului investitorilor au fost puternice. (Techcrunch)
Societate
Sursă foto: France 24
Evoluția pandemiei
12 500 de cazuri noi de Covid-19 în Franța. A treia zi cu peste 10 000 de cazuri
- Vineri au fost raportate 10 908 de cazuri, iar sâmbătă 10 949. Cele 12 500 de cazuri de dumincă, spun autoritățile, includ cazuri care nu au fost publicxate cu o zi înainte. Franţa a mai anunţat că 891 de bolnavi de coronavirus se află la terapie intensivă, în creştere cu o persoană faţă de ziua precedentă, în timp ce numărul total al deceselor în spitale a crescut cu 5, la 111 472. (G4 Media)
Marea Britanie, pe cale să se redeschidă, într-un moment de vulnerabilitate în fața coronavirusului
- După ce a suferit amânări justificate de răspândirea tulpinii delta, ridicarea restricțiilor pandemice are loc astăzi, 19 iulie. Decizia vine, însă, ulterior a două zile în care au fost înregistrate 54 000 și 47 000 de noi cazuri, chiar mai multe decât în Indonezia, considerată acum epicentrul pandemiei. În același timp, premierul Boris Johnson și ministrul de finanțe, Rishi Sunak, sunt în autoizolare după ce au luat contact cu ministrul sănătății, Sajid Javid, infectat recent. (Bloomberg)
Alte știri
Refugiați forțați să plutească în derivă de către autoritățile grecești
- Un vas al patrulei de coastă a Turciei a salvat mai mulți refugiați care, inițial ajunși pe insula grecească Lesbos, au fost forțați să iasă din nou în larg de către autorități, care le-au confiscat actele, banii și telefoanele. Se pare că astfel de acte de cruzime sunt comune în Grecia și fac subiectul violării dreptului internațional și valorilor europene. (The New York Times)
Cu câteva zile înainte de Jocurile Olimpice, tot mai mulți atleți sunt testați pozitiv
- În total, 55 de persoane asociate desfășurării Jocurilor Olimpice, participanți ori membrii ai staff-ului, au fost testate pozitiv începând cu 1 iulie. Organizatorii modifică zilnic protocolul, în încercarea de a găsi soluții, însă provocarea de a organiza cel mai mare eveniment sportiv din lume în mijlocul unei pandemii devine de neignorat. (The Wall Street Journal)
Inundații în Europa – ce a rămas în urma apelor
- În Germania au murit cel puțin 156 de persoane, transmite AFP, iar autoritățile au descris duminică dimineață inundațiile drept cele mai grave din aproape 100 de ani. În Belgia, armata intervine în patru din cele 10 provincii ale țării. Premierul a declarat ziua de 20 iulie zi de doliu național și a spus că inundațiile din prezent ar putea fi „cele mai grave petrecute vreodată în Belgia”. În afară de Germania și Belgia, inundațiile s-au extins în Olanda, Luxemburg, Elveția, Austria și Cehia. (Radio Europa Liberă România)
Sursă foto: New Scientist
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica Ortodoxă Rusă în impas
#Buletin de știri
NewsDigest: Macron și Scholz sunt favorabili creării unei comunități politice...
#Buletin de știri
NewsDigest: Gafele lui Biden irită Rusia, îi neliniștesc pe aliați și complic...
#Te-ar mai putea interesa și
#Buletin de știri
NewsDigest: Din nou despre reconstrucția Ucrainei: poate fi Rusia constrânsă ...
#Analize
Un război în imagini?
#Analize