NewsDigest: Înainte de iarnă, planeta întreagă este într-o criză energetică de proporţii
Dacă e marți, vorbim despre Anti-Fake și subiecte precum dezinformare și fake news:
Anti-Fake
Sursă foto: Anti Fake
Pe urmele fake-ului: Instituții media „pedepsite” pentru comentariile cititorilor
Curtea Supremă din Australia ia în considerare pedepsirea companiilor media pentru comentariile pe care le primesc la postările publicate de acestea pe rețelele sociale. Viitoarea decizie ar avea în vedere o condamnare anterioară, în care instituții mass-media au fost sancționate pentru comentariile defăimătoare adresate tânărului care făcea obiectul respectivelor articole. Chiar dacă publicațiile consideră că nu le pot fi imputate răspunsurile primite la știrile postate în social media. Discuția vine în completarea discuțiilor deja existente în Statele Unite despre reformarea legii privind internetul (Secțiunea 230 a „communications decency act”).
Citește mai mult:
https://www.nytimes.com/2021/09/24/technology/facebook-australia-comments.html
https://www.cnet.com/news/section-230-how-it-shields-social-media-and-why-congress-wants-changes/
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Financial Times
UE: Polonia şi Ungaria fac front comun la Luxemburg împotriva mecanismului de condiţionalitate
- Mecanismul contestat de cele două ţări este unul inedit, ce permite suspendarea sau reducerea transferului de fonduri europene către un stat în cazul încălcării principiilor statului de drept (lupta insuficientă împotriva conflictelor de interese, lipsa independenţei sistemului judiciar etc.) ce afectează sau riscă să afecteze interesele financiare ale UE. Aduse de mai multe ori în faţa Curţii de Justiţie a UE (CJUE) din Luxemburg pentru astfel de atacuri, Budapesta şi Varşovia sunt de această dată iniţiatoarele recursului împotriva instituţiilor europene. (Agerpres)
Franţa, Germania, Ucraina şi Rusia au convenit să aibă o întâlnire pe tema încheierii conflictului ucrainean
- Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au discutat luni la telefon cu preşedinţii Ucrainei şi Rusiei, pentru a vorbi despre conflictul ucrainean, şi au convenit că este nevoie ca miniştrii lor de Externe să aibă o întâlnire. Cei doi lideri europeni au discutat mai întâi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, despre implementarea acordurilor de la Minsk, care au rolul să asigure o rezolvare paşnică a conflictului din Ucraina. (G4 Media)
Kim Jong Un consideră Statele Unite principala cauză a instabilităţii din peninsula coreeană
- În pofida apelurilor recente la dialog din partea Washingtonului, nu există niciun motiv să „credem că nu sunt ostili”, afirmă liderul nord-coreean. Administraţia Biden a asigurat în repetate rânduri că nu are intenţii beligerante faţă de Coreea de Nord, dar Kim Jong Un este sceptic: „Chiar mă întreb dacă cineva sau vreo ţară crede asta”. Coreea de Nord a testat în ultimele săptămâni o rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune şi o rachetă hipersonică. (Digi 24)
Afganistan: Întrevedere, marţi, între talibani şi responsabili ai UE
- Liderii talibani se vor întâlni marţi, la Doha, cu responsabili ai Uniunii Europene, a anunţat luni ministrul lor de Externe, în timp ce noul regim afgan încearcă să rupă izolarea diplomatică. Noul regim islamist, care a ajuns la putere în Afganistan la sfârşitul lunii august, nu a fost recunoscut de nicio ţară. Dar în faţa iminenţei unei grave crize umanitare în această ţară care depinde în totalitate de ajutor internaţional după 20 de ani de război, manevrele diplomatice sunt în creştere. (Agerpres)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Știri economice
România: Rata anuală a inflaţiei a urcat la 6,3% în luna septembrie
- Rata anuală a inflaţiei a urcat la 6,3% în luna septembrie 2021, de la 5,3% în august, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 8,71%, mărfurile alimentare cu 4,26%, iar serviciile cu 3,75%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Conform INS, preţurile de consum în luna septembrie 2021 comparativ cu luna august 2021 au crescut cu 0,8%. Rata inflaţiei de la începutul anului (septembrie 2021 comparativ cu decembrie 2020) este 5,6%, în timp ce rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2021 comparativ cu luna septembrie 2020 a ajuns la 6,3%. (Agerpres)
UE va stimula statele membre să reducă taxele pe energie
- Comisia Europeană va stimula statele membre să reducă taxele pe energie şi să redistribuie profiturile rezultate de pe urma creşterii preţurilor către cei mai defavorizaţi, graţie diferitelor instrumente care le stau la dispoziţie, a declarat luni comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton. Comisia Europeană ar urma să prezinte miercuri un set de măsuri temporare destinate să ajute ţările membre să facă faţă creşterii explozive a preţurilor la energie. (Agerpres)
Inundațiile din China: Prețul cărbunelui ajunge la un nivel ridicat, odată cu închiderea minelor
- Prețul cărbunelui utilizat în centralele electrice din China a atins un nou record, întrucât o altă principală regiune minieră din țară este afectată de inundații. Ploile abundente au lovit Shanxi în ultimele zile, cea mai mare provincie producătoare de cărbune din țară, după ce inundații record au lovit regiunea minieră Henan în iulie. Cărbunele termic de pe bursa de mărfuri Zhengzhou a crescut cu 8% marți. (BBC)
Business & Tehnologie
Primul tren autonom a fost testat cu succes în Germania
- Un tren fără conductor a efectuat luni primele sale călătorii demonstrative pe o reţea urbană din Hamburg, Germania, o “premieră mondială”, potrivit companiilor Deutsche Bahn şi Siemens, pentru care această tehnologie ar urma să permită îmbunătăţirea regularităţii traficului feroviar. Începând din luna decembrie, patru trenuri autonome vor intra în serviciu în acest oraş portuar din nordul Germaniei, în cadrul unui proiect de modernizare a reţelei de trenuri urbane, ‘S-Bahn’. (Agerpres)
Evergrande ratează a treia rundă de plăți a cupoanelor de obligațiuni
- China Evergrande Group a ratat marți cea de-a treia rundă de plăți a obligațiunilor în trei săptămâni, intensificând temerile pieței legate de contagiunea care implică alți dezvoltatori imobiliari, întrucât un bloc de obligații de plată a datoriilor devine scadent pe termen scurt. Unii deținătorii de obligațiuni au declarat că nu au primit plăți de cupoane în valoare totală de 148 de milioane de dolari pe biletele de credit ale lui Evergrande din aprilie 2022, aprilie 2023 și aprilie 2024, datorate marți până la ora 04:00 GMT, în urma altor două plăți pe care le-a ratat în septembrie. (Reuters)
Societate
Sursă foto: HotNews
Rusia a înregistrat cel mai mare declin demografic din istoria sa în ultimele 12 luni
- Populația naturală a țării – un indicator care exclude efectele migrației – a scăzut cu 997.000 de persoane între lunile octombrie 2020 și septembrie 2021, potrivit unor calcule făcute de demograful Alexei Rașka. Scăderea vine în contextul în care Rusia, a cincea țară din lume ca număr de decese cauzate de COVID-19, continuă să înregistreze numere record de victime ale pandemiei. Autoritățile ruse au înregistrat cel puțin 660.000 de decese în exces. (HotNews)
Înainte de iarnă, planeta întreagă este într-o criză energetică de proporţii
- Tensiunea între creşterea cererii de gaz şi oferta limitată a făcut ca preţurile să sară în aer, după ani la rând în care preţul a scăzut. Cererea de gaz a fost susţinută în 2021 de reluarea activităţilor post-Covid, după o iarnă lungă şi rece în Asia şi în America de Nord, urmată de o caniculă în Asia şi de o secetă în Brazilia. Marii consumatori au fost China şi Japonia. Oferta a fost afectată de dificultăţile de întreţinere a instalaţiilor de gaz lichefiat (GNL). (RFI)
Premiile Nobel nu vor avea cote de gen sau de etnie
- Goran Hansson, președintele Academiei Regale Suedeze de Științe, spune că își dorește ca oamenii să câștige „pentru că au făcut cele mai importante descoperiri”. De la începutul decernării premiilor, din 1901, 59 de femei au câștigat acest trofeu. Maria Ressa a fost singura femeie care a câștigat Premiul Nobel în acest an, iar Marie Curie a fost prima femeie care a câștigat acest premiu și singura care l-a câștigat de două ori. (G4 Media)
Brukenthal, istoria fake și extremiștii
- Povestea Baronului Brukenthal continuă să fie deformată de istorici naționaliști, de susținători ai Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) și de alți ignoranți. Aceștia înghit pe nemestecate istoriile deformate, care se rostogolesc la nesfârșit pe rețele sociale, pe site-uri de informații, la diferite televiziuni. Inaugurată acum o lună, statuia este un omagiu târziu adus singurului guvernator sas al Transilvaniei, cel care a lăsat în urma lui unul dintre primele muzee ale Europei și o bibliotecă uriașă de cărți și manuscrise rare. Detractorii lui Brukenthal, poate, n-au aflat că baronul are o statuie și la Viena. (Deutsche Welle)
Un nou ex-angajat Facebook vrea să denunțe compania în fața Congresului SUA
- Sophie Zhang a spus că simte că are „sânge pe mâini” după ce a lucrat la Facebook și s-a declarat dispusă să depună mărturie în fața Congresului despre fostul ei angajator. Sophie Zhang a lucrat la Facebook timp de aproape trei ani și a scris despre companie după ce a fost concediată, anul trecut, spunând că Facebook nu face suficient pentru a combate ura și dezinformarea. (G4 Media)
Sursă foto: Fortune