Securitate și relații internaționale

Sursă foto: MilitaryTimes.com
 • Cel mai amplu studiu clinic privind un potenţial vaccin anti-Covid-19 a început luni, cu primii 30.000 de voluntari cărora le vor fi administrate doze produse de Administraţia SUA, unul dintre proiectele intrate în ultima etapă în cursa mondială pentru imunizare, anunță CNBC. Nu există încă nicio garanţie că vaccinul experimental, dezvoltat de Institutele Naţionale de Sănătate din SUA împreună cu firma Moderna, va fi într-adevăr eficient împotriva coronavirusului. (RFI România)
 • Repoziţionarea forţelor SUA din Europa, ce include mai ales reducerea numărului de militari staţionaţi în Germania, va fi cunoscută în următoarele zile. La sfârşitul lunii iunie, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a aprobat un plan privind retragerea a 9.500 de militari staţionaţi în Germania, plan ce urma să fie prezentat Congresului american şi apoi aliaţilor din NATO. (Agerpres)
 • Relațiile dintre Berlin și Washington nu se vor îmbunătăți automat dacă actual președintele american Donald Trump pierde alegerile prezidențiale din Statele Unite, care vor avea loc la începutul lunii noiembrie, a precizat luni ministrul german de externe, Heiko Maas, în cadrul unui interviu acordat publicației germane Rheinische Post, citat de Politico Europe. Ministrul German de Externe, a cărui țară deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, a menționat că Berlinul depune eforturile necesare pentru ca ”relația transatlantică să reziste testului timpului în pofida diferențelor de opinie”. (Calea Europeană)
 • Compania Google a anunțat luni că va permite angajaților care își pot desfășura munca de la distanță să continue lucrul de acasă până în iunie 2021. În luna mai, compania anunțase că va începe redeschiderea mai multor birouri la nivel mondial începând din iunie, dar cei mai mulți angajați Google vor lucra de acasă până la sfârșitul acestui an. (The Wall Street Journal)
 • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a avut o convorbire telefonică cu omologul rus, Vladimir Putin, în cadrul căreia au discutat despre o soluție potențială a confictului din estul separatist al Ucrainei şi şi-au exprimat sprijinul pentru armistiţiul care a intrat în vigoare luni, potrivit unui comunicat al Kremlinului, informează DPA, citat de Agerpres. Negociatorii ucraineni, ruşi şi ai OSCE au convenit o încetare completă a focului între forţele guvernamentale şi separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, începând cu sfârșitul lunii iulie, suspendând conflictul militar care a provocat peste 13.000 de morţi și a determinat relocarea a 1,5 milioane de oameni, potrivit Politico Europe și Reuters. (Calea Europeană)
 • Facebook a dat în judecată Comisia Europeană, care este autoritatea de reglementare în domeniul antitrust din UE, pentru că solicită informaţii excesive, dincolo de ceea ce ar fi necesar, inclusiv detalii foarte personale, pentru investigaţiile referitoare la datele şi piaţa companiei. (BBC)
 • Autorităţile germane trebuie să facă faţă unui număr tot mare de acuzaţii de proximitate între poliţie şi mişcarea de extremă-dreaptă, în urma ameninţărilor cu moartea trimise mai multor responsabili politici. Polemica a luat amploare, arătând că un calculator al poliţiei din Frankfurt, landul Hessa, a fost utilizat pentru a căuta datele personale ale unei responsabile politice de stânga din regiunea respectivă. Ministrul de interne al landului Hessa, Peter Beuth, a anunţat joi numirea unui “anchetator special” pentru a încerca să facă lumină în această afacere.El a afirmat că nu deţine “probe” despre existenţa unei reţele de extremişti de dreapta în rândul poliţiei. Utilizarea unui calculator de serviciu al poliţiei locale pentru a strânge date despre una din ţintele scrisorilor de ameninţare “alimentează însă bănuiala”, a recunoscut el. (Financial Times)
 • Deciziile privind eliminarea din rezultatele căutărilor a linkurilor către anumite articole trebuie luate întotdeauna pe bază individuală şi după o examinare riguroasă a respectării drepturilor fundamentale, susţine Curtea federală de justiţie, care este a doua cea mai înaltă instanţă din Germania, după Curtea Constituţională. Decizia sa vine după ce o instanţă inferioară a stabilit că fostul director al unei organizaţii de caritate din Hessa nu are dreptul să solicite ştergerea din rezultatele căutării a unor articole mai vechi din presă cu privire la o anume boală şi la deficitul financiar al organizaţiei. (Agerpres)

Economie

Sursă foto: Pexels.com

Organizații & instituții internaționale

FMI-ul decide aprobarea unui fond de urgență în valoare de 4.3 miliarde de dolari pentru finanțarea Africii de Sud în scopul amortizării șocului sever pe care îl suferă din cauza pandemiei. În același timp, ECB solicită creditorilor să-și amâne plata dividendelor până în ianuarie 2021 și să acorde bonusuri moderat.

 • Fondul Monetar Internațional a aprobat 4,3 miliarde de dolari pentru finanțarea de urgență a Africii de Sud pentru a ajută la combaterea pandemiei coronavirusului.Fondurile „susțîn eforturile autorităților de a aborda situația provocatoare de sănătate și impactul economic sever al șocului Covid-19”, a declarat creditorul de la Washington, într-o declarație, luni. (Bloomberg)
 • Banca Centrală Europeană a solicitat creditorilor să continue înghețarea plăților dividendelor până cel puțîn în ianuarie 2021. Banca centrală le-a cerut creditorilor să fie „extrem de moderați” atunci când stabilesc bonusuri pentru a ajuta la absorbția pierderilor și pentru a sprijini creditarea pe toată perioada crizei coronavirusului.(Financial Times)

Situația economică din piață

Din cauza tensiunilor dintre SUA și China, dar și a situației incerte cauzate de pandemie, aurul devine una dintre cele mai sigure investiții ale anului 2020, ajungând la 2000 de dolari uncia. Pe de altă parte, India are potențialul de a beneficia de o recuperare economică rapidă datorită IMM-urilor care pot contribui cu până la 216 miliarde de dolari până în 2024. În același timp, Spania este lovită din plin de pandemie și restricțiile din turism, rata șomajului depășind 15%.

 • Aurul atinge 2000 dolari uncia devenind una dintre cele mai sigure investiții ale anului 2020. Prețul metalului prețios a crescut cu până la 2 la sută, atingând o valoare maximă de 1.980,57 dolari marți dimineață în Asia. Aurul a crescut cu mai mult de 30 la sută de la începutul anului, ceea ce îl face unul dintre cele mai performante active în 2020.(Financial Times)
 • India se bazează pe digitalizarea IMM-urilor pentru a stimula recuperarea economică post Covid 19. Digitalizarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) ar putea adăuga 216 miliarde USD la PIB-ul Indiei până în 2024 și ar putea contribui la recuperarea economică a țării după COVID-19, a declarat studiul Cisco India SMB Digital Maturity 2020.(India Times)
 • Șomajul spaniol crește peste 15%. Numărul șomerilor în cea de-a patra economie a zonei euro a crescut cu 55.000 până la 3,37 milioane de lucrători, a declarat marți agenția națională de statistică din Spania. Acest lucru a ridicat rata șomajului la 15,33% de la 14,4% în primele trei luni.(Bloomberg)

Societate

Sursă foto: New York Times

Evoluția protestelor și răspunsul autorităților în SUA

În ultimele câteva zile protestele din Portland au fost amplificate și mai mult de către creșterea abruptă a numărului de agenți federali desfășurați în orașul din Oregon. În egală măsură poate fi considerat și că protestatarii au agravat conflictul, atacând clădirea Curții Federale din Portland și agenții ce o apărau. Din aceste motive începem să vedem scindări și în rândul protestatarilor. O parte dintre ei se întreabă dacă nu cumva s-au îndepărtat prea mult de la protestele inițiale “Black Lives Matter”. Un alt segment al protestatarilor, deși sunt pașnici, sunt simpatizanți față de violențele din oraș, înțelegând furia și frustrarea ce le alimentează. Deși am început să vedem mici crăpături în unitatea protestatarilor, este puțin probabil ca aceștia să se dezbine total întrucât cerințele lor par a precede orice conflict intern. La sfârșitul zilei, orașul a avut de suferit astfel încât Portland-ul al zilelor noastre se aseamănă mai mult cu Kiev în timpul Euromaidanului decât cu un hub regional al coastei de vest.

 • Guvernul american desfășoară și mai multe trupe federale în Portland. Administrația Trump a decis să trimită și mai multe trupe în Portland, Oregon în pofida declarațiilor activiștilor și funcționarilor orașului conform cărora asemenea tactici instigă la și mai multe violente. Această manevră ar putea fi interpretată și ca o tactică electorală, portretizându-l pe Trump ca președintele ce menține ordinea cu orice preț.(Washington Post)
 • Scindarea între protestatari: cei pașnici și cei violenți. Campania agresivă din partea trupelor federale a escaladat violențele din partea unor protestatari, în timp ce alții se întreabă dacă nu cumva s-au îndepărtat de motivațiile inițiale ale protestului: reformarea departamentelor locale de poliție și drepturile oamenilor de culoare. Cu toatea acestea, mai mulți manifestanți au spus că este esențial pentru comunitate să fie vocală în opoziția față de desfășurarea trupelor federale.(New York Times)

Pandemia pe plaiurile mioritice

În ultimele câteva zile, criza de sănătate din România a avut o evoluție dezastruoasă. Ieri a fost identificată o rată de pozitivitate de peste 14% din testele făcute, procent ce nu a fost atins nici în momentul instaurării stării de urgență. În acest context, Ministerul Educației propune reîntoarcerea treptată la școală pentru copii și adolescenți. Deși se prea poate să nu fie o măsură total eronată, dacă se iau în considerare toți factorii de asigurare a sănătății oamenilor, este prematur să se redeschidă școlile, având în vedere faptul că opiniile experților sunt împărțite. Neexistând un consens din partea comunității științifice și doborând recorduri de infectari în fiecare zi, ar putea fi argumentat faptul că nu este momentul potrivit pentru a redeschide școlile, iar măsurile de protecție luate s-ar putea să nu fie îndeajuns de potente pentru a asigura o reintoacere la școală fără probleme.

 • Orban cere sprijinul primarilor pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. „Guvernul este deschis dialogului cu reprezentanții administrațiilor locale. Ne pregătim de rectificarea bugetară. Vrem să știm cu ce tipuri de probleme vă confruntați și în ce măsură putem să luăm decizii care să vină în sprijinul rezolvării problemelor. Am un mesaj simplu: să fiți alături de noi în acțiunea de combatere a riscului de răspândire a virusului! E foarte importantă atitudinea primarilor, în măsura în care primarii dau mesaje publice în comunitate, și, de asemenea, nu uitați măsura în care actele administrative sunt de natură a reduce riscul epidemiologic”, a spus premierul Ludovic Orban. (Radio Europa Liberă)
 • Scenariul hibrid de începere a școlii, propus de Ministerul Sănătății. Reducerea distanței fizice între copii sau între elevi de la 2 metri, cât era până acum, la doar 1 metru, indiferent de ciclul de învățământ preuniversitar, este principala măsură nouă propusă de Ministerul Sănătății. „în timpul orelor de curs, atunci când se asigură distanța de 1 m între elevi”. În plus, deși pentru educatoare și învățătoare masca e obligatorie, regulamentul propus prevede că pentru profesorii de gimnaziu și liceu masca „nu este obligatorie pentru personalul didactic atunci când predă și este la 2 m de elevi”. Setul de reguli ilustrează scenariul în care elevii ar veni 2 săptămâni dintr-o lună la școală.(G4 Media)

Sursă foto: AlJazeera.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here