NewsDigest: În București nu mai există nici un pat liber la Terapie Intensivă pentru bolnavii Covid
Dacă e marți, vorbim despre Anti-Fake și subiecte precum dezinformare și fake news:
Anti-Fake
Sursă foto: Anti Fake
Dezinformarea, noua armă în războaiele comerciale
Campaniile de dezinformare sunt una dintre formele pe care le îmbracă războiul hibrid între state. Însă noi date de cercetare publicate de Network Contagion Research Institute arată că „mașina de dezinformare” este adaptată din ce în ce mai des pentru a purta războaie comerciale. De exemplu, Rusia și China au conceput campanii de dezinformare care să discrediteze tehnologia 5G pusă la punct de companii din Occident pentru a-și promova în loc propriile tehnologii. În plus, narațiunile anti-5G au fost cuplate rapid cu teorii ale conspirației legate de pandemia de COVID-19, ceea ce a dus la o adevărată explozie a dezinformării: în aprilie și mai 2020 erau publicate aproximativ 100 de Tweet-uri anti-5G pe minut.
Raportul NCRI identifică existența unui efect încrucișat al campaniilor de dezinformare, prin care dezinformarea privind 5G afectează și încrederea în vaccinurile împotriva COVID-19 (în special cele occidentale), servind astfel războiului comercial de pe două fronturi: cel al tehnologiilor 5G și cel al vaccinurilor. Prin utilizarea unor tehnici tot mai sofisticate și mai convenabile, campaniile de dezinformare se transformă într-un serviciu de piață ce poate fi accesat mult mai ușor. De aceea, dezinformarea reprezintă o nouă breșă de securitate pentru companii și asistăm la apariția unui „ecosistem de dezinformare de brand”.
Citește mai mult:
https://theconversation.com/ – Four experts investigate how the 5G coronavirus conspiracy theory began
https://www.securitymagazine.com/ – Disinformation campaigns against brands are flourishing across social media
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Balkan Insight
Rusia sfidează suveranitatea Republicii Moldova
- Moscova a sfidat din nou solicitarea autorităților constituționale de la Chișinău de a nu deschide secții de votare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova în cadrul scrutinului desfășurat duminică în Rusia. Potrivit Ministerului de Externe al Republicii Moldova, partea rusă a acționat „de o manieră care nu corespunde principiului suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și cadrului juridic bilateral”. (Deutsche Welle)
Implicarea grupului de mercenari Wagner în Mali ar afecta grav relaţiile acestui stat cu UE
- “Se pare că autorităţile de tranziţie discută despre posibilitatea – din câte ştiu nu s-a luat încă nicio decizie – de a invita grupul Wagner să acţioneze” în Mali, a declarat Josep Borrell. Parisul şi Berlinul au avertizat că decizia de a face apel la grupul Wagner pentru a asigura instruirea forţelor armate maliene şi asigurarea protecţiei liderilor ar pune în discuţie angajamentul lor militar în Mali. (Agerpres)
Perspectiva aderării Bulgariei la euro provoacă îngrijorare, iar acesta este o lecție pentru noi
- Bulgaria se află foarte aproape de aderarea la euro – cel puțin asta arată parametrii tehnici. Dar perspectiva provoacă mai degrabă îngrijorare în cercuri politice și financiare din Uniunea Europeană. Momentul este important și semnificativ pentru noi. Chiar și politicienii de frunte din Bulgaria cred că Eurogrupul ar trebui să își reevalueze intenția de a accepta în curând Bulgaria. Christo Ivanov, șeful partidului anticorupție ”Da, Bulgaria!” vorbește despre o combinație de corupție, gestionare defectuoasă și control direct sau indirect al statului, toate acestea reamintind de problemele întâmpinate de zona euro după aderarea Greciei. (RFI)
Criza submarinelor: Miniștrii de Externe ai UE și-au exprimat solidaritatea cu Franța împotriva SUA
- Miniştrii de externe ai statelor membre ale UE, care s-au întâlnit la New York în marja sesiunii Adunării Generale anuale a ONU, „şi-au exprimat în mod clar solidaritatea faţă de Franţa”, precum şi „sprijinul clar”, a declarat presei şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell. Potrivit acestuia, participanţii la reuniune au considerat că disputa franco-americană generată de anunţul unei alianţe indo-pacifice între Statele Unite, Marea Britanie şi Australia nu este un subiect bilateral, ci unul care „a afectat” întreaga Uniune Europeană. (G4 Media)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Business & Tehnologie
Minarea Bitcoin produce cantități imense de deșeuri
- Exploatarea Bitcoin produce anual deșeuri electronice (e-deșeuri) comparabile anual cu deșeurile mici de echipamente IT dintr-un loc precum Olanda, arată cercetările. Minerii criptomonedelor produc în fiecare an 30.700 de tone de deșeuri electronice, estimează Alex de Vries și Christian Stoll. Aceștia spun în medie se produc 272 g pe tranzacție. Prin comparație, un iPhone 13 cântărește 173 g. (BBC)
China: Copiii vor avea un timp limitat de acces pe aplicația Douyin, versiunea chineză a Tik Tok
- Douyin, versiunea chineză a TikTok, va limita utilizarea platformei pentru copii la 40 de minute pe zi. Regulile se vor aplica utilizatorilor sub 14 ani, care au fost autentificați folosind numele lor reale și care vor putea să o acceseze între orele 06:00 și 22:00. Compania-mamă Bytedance a anunțat Modul Tineret al aplicației într-o postare pe blog, spunând că este prima companie de scurtmetraj din industrie care are aceste limite. (BBC)
JP Morgan lansează banca digitală Chase
- JPMorgan îi provoacă pe rivalii britanici cu lansarea de marți a mult așteptatei sale bănci digitale de vânzare cu amănuntul, Chase, ca parte a ceea ce creditorul american speră să fie o expansiune globală. Lansarea marchează prima incursiune în sectorul bancar cu amănuntul în afara Americii de Nord de către unul dintre cei mai dominanți creditori din Statele Unite, crescând presiunea asupra operatorilor britanici precum Lloyds, Barclays, NatWest și HSBC, care se luptă deja cu ratele scăzute ale dobânzilor. (Reuters)
Știri economice
MADR: Aproape 183 milioane de euro pentru investiții în procesarea și marketingul produselor agricole
- Fonduri europene de aproape 183 de milioane de euro vor fi disponibile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014- 2020 pentru investiţii în procesarea şi marketingul produselor agricole, sesiunea de depunere de proiecte fiind activă în perioada 8 octombrie – 7 ianuarie 2022, a anunţat luni Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Este vorba de măsura 4 – Investiţii în active fizice, sub-măsura 4.2 – Sprijin pentru investiţii în procesarea/marketingul produselor agricole. (Agerpres)
Spania vrea măsuri de combatere a creșterii prețului energiei din partea UE
- Spania a cerut luni Comisiei Europene să pună la punct orientări pentru a ajuta statele membre să reacţioneze în mod adecvat la creşterea preţurilor la electricitate fără a încălca regulile blocului comunitar şi, de asemenea, a sugerat că este nevoie de măsuri pentru a limita speculaţiile pe piaţa certificatelor de poluare. (Agerpres)
Societate
Sursă foto: Deutsche Welle
Evoluții Covid-19
În București nu mai există nici un pat liber la Terapie Intensivă pentru bolnavii Covid
- În toată România mai există astăzi doar 19 paturi libere la Terapie Intensivă pentru bolnavii de Covid, iar în Capitală nu mai este nici un pat liber din cele 237, au anunțat reprezentanții Grupului pentru Comunicare Strategică (GCS). Autoritățile anunță că încearcă să operaționalizeze noi paturi ATI peste totalul existent acum de 1087. (G4 Media)
OMS a suspendat procesul de aprobare pentru vaccinul anti-COVID dezvoltat de Rusia
- Organizaţia Mondială a Sănătăţii a suspendat procesul de aprobare pentru vaccinul rusesc anti-COVID-19, Sputnik V. Un oficial regional al OMS a declarat că procesul de fabricaţie al serului nu a îndeplinit standardele necesare. Vorbind într-un briefing de presă pentru Organizaţia Panamericană a Sănătăţii, directorul adjunct Jarbas Barbosa a declarat că cererea Rusiei pentru autorizarea de urgenţă a fost suspendată. „În timp ce inspectau una dintre locaţiile în care este produs vaccinul, au constatat că această sucursală nu respecta practicile de fabricare”, a spus el. (RFI)
Alegeri în Germania
De ce sunt importante alegerile din Germania pentru România
- Rezultatul alegerilor de duminică va juca un rol semnificativ pentru păstrarea continuității atât pe axa București-Berlin, cât și pe verticala România-Uniunea Europeană. România și Germania au devenit și mai apropiate după ce românii și-au ales în 2014 un președinte care are ca limbă maternă germana. O situație care a părut pe cât de plăcută, pe-atât de incomodă. Echilibrul dintre București și Berlin a fost bine păstrat și România nu a fost prea favorizată în drumul ei împleticit spre atingerea statului de drept, spre Schengen și Zona Euro. (Deutsche Welle)
Extrema dreaptă ar putea câștiga în mai multe state din estul Germaniei
- Mica Turingia, cu puțin peste două milioane de locuitori, este un caz paradigmatic: sondajele arată că AfD ar putea deveni cea mai votată forță aici la alegerile federale de duminica viitoare, cu aproximativ 20% din voturi. În statul vecin Saxonia, victoria ar putea ajunge la 26%. Asemănător altor mișcari extremiste din Europa, restricțiile libertăților individuale și de circulație introduse de guvernul federal în fața pandemiei oferă acum un nou cadru discursiv pentru a obține voturi în mijlocul nemulțumirii structurale persistente în teritoriile estice. (G4 Media)
Alte știri
Partidul Liberal al premierului Trudeau, dat câştigător, dar fără o majoritate absolută
- Conform proiecţiilor, partidul de guvernământ a obţinut mai multe locuri decât opoziţia conservatoare, însă cele în jur de 155 de mandate prognozate se situează sub pragul de 170 care i-ar aduce o majoritate absolută în Camera Comunelor. Câteva districte electorale erau încă în dispută în cursul nopţii. Întrucât au existat mai multe voturi prin corespondenţă decât de obicei, rezultatele finale ar putea întârzia. (Agerpres)
Sursă foto: Digi 24