Anti Fake. Săptămâna în 5 minute

Proiect al Asociației Eurocomunicare, powered by True Story Project.

Fake news: un fenomen în creștere
Statista, un agregator global de știri, date și informații, a compilat câteva infografice care surprind amploarea fenomenului fake news în zilele noastre. Aflăm, astfel, că 58% dintre conturile false de pe Facebook prezintă la poza de profil poza unui militar în uniformă, mizând, cel mai probabil, pe prestigiul profesiei. Sau că numărul postărilor pe care Facebook le-a șters pe motiv că incitau la ură a crescut de la 2, 5 milioane în primul trimestru din 2018 la 9,6 milioane în primul trimestru al anului 2020.  
Read more:
Adevărul despre fake news: https://content-design.statista.com/statistics-fake-news/ 
“Nici un subiect nu a rămas neatins de dezinformare în timpul pandemiei”: https://news.un.org/en/story/2020/04/1061592
Google și Amazon plătesc milioane de dolari unor site-uri care promovează știri false
Un studiu recent arată că unele companii mari precum Google, Microsoft sau L’Oreal vor plăti anul acesta până la 25 de milioane de dolari pentru publicitatea plasată pe site-urile de știri false. Cele mai multe dintre aceste site-uri promovează teorii ale conspirației despre COVID-19 sau informații înșelătoare despre tratamente sau cauze ale virusului, care pot pune viața în pericol. 
Despre giganții tehnologici care susțin financiar fenomenul dezinformării:
https://www.digitalinformationworld.com/2020/07/websites-spreading-coronavirus-conspiracy-theories-are-generating-millions-from-amazon-and-google-ads.html
Cele mai noi teorii ale conspirației despre COVID-19:
https://www.forbes.com/sites/brucelee/2020/07/11/face-masks-with-5g-antennas-the-latest-covid-19-coronavirus-conspiracy-theory/#722e7f9416f1

Securitate și relații internaționale

Sursă foto: Kay Nietfeld/Pool via Reuters

Pandemia din prisma geopolitică

Istoria rareori oferă țărilor mari și liderilor lor enormitatea celei de-a doua șanse de care Germania și cancelarul Angela Merkel se bucură acum pe măsură ce statul preia președinția Uniunii Europene pentru următoarele șase luni.

 • Pentru Germania, miza este una de dimensiuni epice. Poate țara care a fost la originea atâtor probleme devastatoare prin două războaie mondiale, care a dus la diviziuni și a stat la temelia Războiului Rece, să stabilizeze UE prin acest test istoric al unei crize de sănătate publică, a recesiunii economice și a creșterii tensiunilor între SUA și China? Pentru Angela Merkel, care a mai deținut președinția rotativă a UE în 2007, perioada aceasta este o ultimă adiție unei moșteniri istorice. Prima femeie cancelar al Germaniei, care a revenit în popularitate în timpul pandemiei coronavirusului, poate demonstra conducerea necesară pentru unificarea și modelarea Europei pe care criticii ei spun că a evitat-o în aproape 15 ani la putere? (Atlantic Council)
 • Pandemia coronavirusului va fi „din ce în ce mai dificilă” dacă guvernele nu vor lua măsuri mai decisive, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Directorul general, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că „prea multe țări [au fost] îndreptate în direcția greșită”. Americile sunt epicentrul actual al pandemiei. SUA au înregistrat o creștere a cazurilor pe fondul tensiunilor dintre experții în sănătate și președintele Donald Trump. (BBC News)
 • California a reimpus restricții asupra întreprinderilor și spațiilor publice pe fondul unui vârf de infecții cu coronavirus în cel mai populat stat din America. Luni, guvernatorul Gavin Newsom a dispus oprirea imediată a tuturor activităților interioare la restaurante, baruri, locuri de divertisment, grădini zoologice și muzee. În zonele cele mai afectate din sud-vestul statului american, bisericile, sălile de fitness și saloanele de înfrumusețare se vor închide și ele. California are peste 330.000 de cazuri Covid-19, cu peste 7.000 de decese. (BBC News)
 • Marea Britanie ar putea avea aproximativ 120.000 de noi decese din cauza coronavirusului într-un al doilea val de infecții în această iarnă, spun oamenii de știință. Solicitați să modeleze un scenariu „rezonabil”, ei sugerează un interval cuprins între 24.500 și 251.000 de decese cauzate de virus doar în spitale, vârful fiind în ianuarie și februarie. Estimarea nu ține cont de restricții, tratamente sau vaccinuri. Oamenii de știință adaugă: „Riscul … ar putea fi redus dacă luăm măsuri imediat”. Cercetările sugerează că virusul poate supraviețui mai mult în condiții mai reci și este mai probabil să se răspândească atunci când oamenii petrec mai mult timp în interior. (BBC News)
 • Țările din Europa de Est se confruntă cu valuri în creștere de infecții cu coronavirus, ceea ce a dus la revolte în Serbia, măști de față obligatorii în Croația și interdicții de călătorie sau carantine impuse de Ungaria. Noile restricții vin în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) raportează că infecțiile zilnice la nivel mondial au atins cel mai înalt prag de peste 228.000 săptămâna trecută, SUA confirmând vineri peste 66.600 de cazuri noi, conform unui alt record, potrivit Universității Johns Hopkins. (Euronews)

Evoluția conflictelor internaționale:

 • Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a avertizat luni că Statele Unite consideră revendicările teritoriale ale Beijingului în Marea Chinei de Sud drept ”ilegale”, relatează AFP. ”Statele Unite apără ideea unei regiuni indo-pacifice libere şi deschise. Astăzi, consolidăm politica SUA într-o zonă vitală şi disputată a acestei regiuni: Marea Chinei de Sud”, a declarat secretarul de stat american, potrivit unui comunicat. (Agerpres)
 • Statele Unite au făcut cunoscut luni că au discutat cu Rusia despre posibilitatea unei reuniuni între liderii celor cinci ţări membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU, o dorinţă a preşedintelui rus, Vladimir Putin, notează AFP. Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, şi omologul său rus, Serghei Lavrov, au discutat telefonic despre organizarea “într-un viitor apropiat” a unui summit al celor cinci “Mari”, pentru a marca împlinirea a 75 de ani de la înfiinţarea Naţiunilor Unite, a făcut cunoscut Departamentul de Stat într-un comunicat. (Agerpres)
 • Este “crucial” ca Europa să îşi asume dosarele geopolitice de la Marea Mediterană, care să rămână sub controlul său, fără să o lăse “altor puteri”, a afirmat luni preşedintele francez, Emmanuel Macron, evocând fără să numească Turcia şi Rusia, notează AFP. “Zona Mediteranei va fi provocarea anilor următori, pentru că factorii de criză care se combină acolo sunt numeroşi: contestarea zonelor maritime, confruntările între ţările riverane, destabilizarea Libiei, migraţia, traficul, accesul la resurse”, a declarat şeful statului francez într-un discurs adresat armatei în ajunul Zilei Naţionale, 14 Iulie. (Agerpres)
 • Uniunea Europeană va coordona măsurile de susţinere pentru populaţia din Hong Kong şi a avertizat că aplicarea legii privind securitatea impusă de Beijing în fosta colonie britanică va avea ”un impact” asupra relaţiilor sale cu China, a anunţat luni şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, relatează AFP. “Uniunea Europeană va elabora un răspuns coordonat în sprijinul autonomiei Hong Kong-ului”, a declarat Josep Borrell, după o întâlnire cu miniştrii de externe ai UE la Bruxelles, prima după patru luni. (Agerpres)

Economie

Sursă foto:  John Thys/AFP/Getty Financial Times

Uniunea Europeană – Principalele evenimente economice

Comisia Europeană investighează opțiunile legislative de care dispune pentru a reduce capacitatea corporațiilor să exploateze scheme fiscale avantajoase care implicit erodează veniturile fiscale.În același timp, obligă EssilorLuxottica să renunțe la magazine din UE pentru a-și securiza achiziția GrandVision, protejând competiția în domeniul lentilelor și ochelarilor.

 • Bruxelles-ul plănuiește atacarea taxării scăzute a multinaționalelor practicate de statele membre. Comisia Europeană intenționează să analizeze situația statelor europene care oferă regimuri de impozitare avantajoase pentru corporații.Scopul este reducerea schemelor avantajoase de impozitare redusă de care multinaționalele beneficiază în anumite state mai mici din Uniunea Europeană.(Financial Times)
 • EssilorLuxottica trebuie să își vândă magazine din UE pentru a primi aprobarea achiziționării GrandVision în valoare de 7.2 miliade de euro. Comisia Europeană solicită companiei franco-italiene EssilorLuxottica să își vândă magazine din Italia și Franța sau Olanda pentru a primi aprobarea achiziționării GrandVision în valoare de 7.2 miliarde de euro. Comisia Europeană este îngrijorată că achiziționarea ar putea sumbina competiția, reducând numărul de agenți de pe piața ochelarilor și lentilelor. (Financial Times)

Asia. Evenimente economice internaționale

India primește un plan de investiții de 10 miliarde dolari din partea Google, iar compania chineză Huawei are parte de primele scăderi în vânzări datorate sancțiunilor economice americane și presiunii politice europene. În același timp, Singapore are parte de una dintre cele mai severe contracții economice, PIB-ul scăzând cu 41.2%.

 • Google plănuiește să investească în India 10 miliarde de dolari în următorii ani. Decizia Google vine ca urmare a unui interes tot mai crescut față de cea mai mare piață emergentă a Internetului. Facebook a investit deja 5.7 miliarde de dolari în Platforma Jio, compania indiană de telecomunicații lansând o serie de servicii digitale.(Financial Times)
 • Vânzările Huawei scad ca urmare a sancțiunilor și presiunii politice. Vânzările Huawei au crescut cu doar 13% anul acesta, față de procentul de 23% din prima parte a anului 2019.Această scădere este datorată atât sancțiunilor americane, dar și presiunii politice din cadrul țărilor europene care încep să-și regândească abordarea față de compania chineză.Huawei a publicat însă date conform cărora margina de profit este în creștere de la 8.7% anul trecut la 9.2% anul acesta.(Financial Times)
 • Singapore – PIB-ul a scăzut cu 41.2% față de ultimele 3 luni conform ministrului comerțului și industriei.Una dintre cele mai dezvoltate economii asiatice, Singapore trece prin cea mai mare contracție trimestrială depasind media de 35.9% înregistrată de analizele Bloomberg. Guvernul a oferit 67 de milioane de dolari în fonduri destinate companiilor aflate în dificultate și familiilor vulnerabile.(Bloomberg)

Societate

Sursă foto: Radio Free Europe

Covid-19 în România și în lume.

Precum am putut observa în ultima vreme, în România și nu numai, avem de-a face cu o proporție considerabilă din populație care fie nu mai crede în virusul ce a făcut ravagii, fie nu consideră că este atât de grav pe cât spun organizațiile internaționale. Acest fapt este înrăutățit mai departe de către diverse figuri publice, de la politicieni până la muzicieni și actori, care desconsideră gravitatea situației, influențând astfel deciziile și opiniile cetățenilor ce sunt deja atacați din toate părțile de campanii de dezinformare. La nivel internațional, OMS, văzând indiferență mai multor lideri politici, avertizează că dacă nu se iau măsuri vehemente de limitare a virusului cât de curând, vom trăi o adevărată criză umanitară. Cu toate acestea, cert este că următoarele câteva săptămâni sunt cruciale pentru evoluția noului virus, atât în România, cât și în restul globului.

 • Cine sunt negationistii? Politicieni cu rang înalt, medici, preoți și agitatori de profesie fac parte din tabăra celor care nu cred în existența virusului, deși numărul îmbolnăvirilor crește în România într-un ritm, care produce îngrijorări nu doar la București, ci și la Bruxelles. Asociații ad-hoc fac propagandă pe internet în favoarea ideii că virusul ar fi doar un pretext pentru opresiunea oamenilor: de la Frontul Civic Unit care cere ieșirea în stradă împotriva Legii carantinei, până la Activnews, pentru care pandemia e doar o psihoză, s-au raliat mișcării negaționiștilor o serie de organizații de tipul Coaliția Stop5G sau Asociația Medici pentru Consimțământ Informat.(Radio Romania Liberă)
 • OMS: Lumea nu va reveni la normalitate într-un „viitor previzibil”. „Virusul rămâne inamicul public numărul unu, dar acţiunile numeroaselor guverne şi persoane nu reflectă acest lucru”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, estimând că „prea multe ţări merg în direcţia greşită”. Şeful OMS a făcut apel încă o dată la guverne să comunice clar cu cetăţenii şi să impună o strategie globală care să vizeze suprimarea transmiterii virusului.(G4 Media)

Rusia: țara de unde răsare soarele și apune democrația.

În urma alegerilor ce i-au oferit lui Vladimir Putin șansa de a rămâne la putere până în 2036, acesta s-a folosit de putere precum era de așteptat: pentru a limita drepturile și libertățile oamenilor. Orice speranța ce ar mai fi existat în poporul rus pentru reforme democratice a fost spulberată de ultimele acțiuni ale guvernului de la Kremlin. Deși arestarea jurnaliștilor și ai liderilor din opoziție nu este o noutate, în contextul în care se află Rusia post-scrutin, aceste arestări par a fi reprezentative pentru ce va urma în Federație. Acum că Putin și-a consolidat total puterea în stat, renunțând la fațada democrației ce în trecut, prin rocadă Putin-Medvedev, încerca încă să o întrețină, la sfârșitul zilei este evident că, Putin este Rusia și Rusia este Putin.

 • Noi represiuni pentru criticii lui Putin. Arestarea unui jurnalist rus pe motive de trădare pare să fie primul pas al unei mișcări al cărei scop este să îi pedepsească pe reprezentanții opoziției din Rusia. Locuințele câtorva activiști au fost percheziționate în Moscova, pe 9 iulie, iar voci critice avertizează că vor urma noi represiuni. Acum, în capitală Rusiei, apelurile la proteste din partea activiștilor antiguvernamentali au venit la capătul unei săptămâni de percheziții, arestări și acuzații care par să confirme cele mai negre temeri legate de schimbarea mediului politic rusesc.(Radio Europa Liberă)
 • Proteste în Estul îndepărtat al Rusiei. Mii de oameni au ieșit în stradă să protesteze în Khabarovsk după ce guvernatorul orașului, Sergei Furgal, a fost arestat sub pretextul uciderii mai multor oameni de afaceri acum 15 ani. Furgal l-a învins pe canditatul partidului lui Putin, Rusia Unită, acum doi ani și deși partidul guvernatorului este văzut ca loial față de Putin, victoria acestuia în fața candidatului din Rusia Unită a fost o lovitură covârșitoare pentru influența lui Putin în regiunea estică.(BBC)

Sursă foto: Geeky News

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here