#Buletin de știri
NewsDigest: George Simion anunță că AUR l-a numit pe Călin Georgescu președinte de onoare
Securitate și relații internaționale
Flancul estic al NATO
SUA și NATO întăresc flancul de Est. 8.500 de soldați americani, puși în alertă
- Statele Unite au pus sub alertă luni seara aproximativ 8.500 de militari americani, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Trupele ar urma să fie trimise în Europa de Est în contextul tensiunilor tot mai ridicate dintre Rusia și Ucraina. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a emis ordinele de pregătire pentru trimiterea trupelor la comanda președintelui american, Joe Biden. Kirby a transmis că nicio decizie finală de alocare a trupelor pe flancul de est nu a fost luată. (Radio Europa Liberă)
NATO şi UE se mobilizează la Bruxelles pentru Ucraina
- Mai mulți membrii NATO au confirmat luni 24 ianuarie contribuția lor pentru protecția flancului estic al Alianței și a Ucrainei, în timp ce UE se arată solidară politic și financiar cu Kiev. Bruxelles a anunțat dublarea fondurilor pentru Ucraina și un ajutor de urgență de peste un miliard de euro. Pentru europeni, decizia SUA și a Regatului Unit de a retrage personalul neesențial de la Kiev nu-și are sensul. In schimb, ambele părți, mai ales în cadrul NATO, sunt determinate să ajute Ucraina și să protejeze flancul estic al Alianței de un eventual atac rus. (RFI)
Alte știri
Armata din Burkina Faso anunţă că a preluat controlul în ţară
- Armata din Burkina Faso a declarat luni că l-a înlăturat pe preşedintele Roch Marc Christian Kabore, a suspendat constituţia, a dizolvat guvernul şi adunarea naţională şi a închis graniţele. Anunţul, semnat de locotenent-colonelul Paul-Henri Sandaogo Damiba şi citit de un alt militar la televiziunea de stat, a precizat că preluarea puterii s-a desfăşurat fără violenţă şi că persoanele reţinute se află într-un loc sigur. (Digi 24)
Washingtonul ”pregătit” pentru negocieri directe ”urgente” cu Teheranul
- Statele Unite au reafirmat luni ca sunt “pregătite” pentru negocieri directe cu Iranul pentru a salva acordul nuclear iranian, ca răspuns adresat Teheranului care a evocat pentru prima dată această ipoteză. Discuţiile s-au deschis în aprilie la Viena şi au fost reluate în toamnă, după o pauză de cinci luni, pentru a salva acordul care trebuia să împiedice Republica Islamică să se doteze cu bomba atomică. (Agerpres)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Știri economice
Curtea de Conturi Europeană: Tehnologia 5G va contribui cu până la o mie de miliarde de euro la PIB-ul european în 2021-2025
- Se estimează că tehnologia 5G va contribui cu până la 1.000 de miliarde de euro la PIB-ul european între 2021 şi 2025, cu potenţialul de a crea sau de a transforma până la 20 de milioane de locuri de muncă în toate sectoarele economice, informează Curtea de Conturi Europeană într-un raport special referitor la implementarea unor reţele 5G securizate în statele membre ale UE. (Agerpres)
Acțiunile americane au revenit după ce tensiunile dintre Rusia și Ucraina au lovit piețele
- Piețele europene au scăzut drastic luni, deoarece preocupările legate de tensiunea militară dintre Rusia și Ucraina și de creșterea ratelor dobânzii au determinat vânzări. La Londra, FTSE 100 a scăzut cu peste 2,6%, în timp ce bursele din Germania și Franța au scăzut cu aproape 4%. Dar acțiunile din SUA au înregistrat o revenire și s-au închis pe un teritoriu pozitiv, în ciuda scăderii cu peste 2% mai devreme. (BBC)
Testele de călătorie Covid anulate în Anglia și Scoția pentru ce complet vaccinați
- Persoanele care sosesc în Anglia sau Scoția din străinătate nu vor mai fi nevoite să facă teste Covid dacă sunt complet vaccinate, s-a confirmat. Într-un impuls pentru familii, schimbările vor interveni de la ora 4:00 pe 11 februarie, la timp pentru pauza de jumătate de mandat. Regulile au fost, de asemenea, relaxate pentru călătorii nevaccinați, care nu vor mai trebui să facă un test în ziua opt sau să se autoizoleze. (BBC)
Business & Tehnologie
Ford lansează modelul performant Bronco Raptor
- Ford Motor Co a lansat luni versiunea Raptor a SUV-ului Bronco, extinzând această gamă cu un nou model performant. Ford a informat că Bronco Raptor va ajunge pe şosele vara aceasta iar clienţii pot începe să plaseze comenzi din martie. (Reuters)
Moody’s se așteaptă ca Tesla să rămână liderul mașinilor electrice
- Moody’s a îmbunătățit luni ratingul datoriei Tesla Inc cu două trepte la „Ba1” de la „Ba3”, reflectând așteptările agenției de rating că compania condusă de Elon Musk își va menține poziția de lider în producția de vehicule electrice cu baterii. Moody’s a afirmat că perspectiva Tesla rămâne într-o notă pozitivă, iar compania va continua să-și mărească rapid scara și să-și îmbunătățească profitabilitatea în mod semnificativ. (Reuters)
Societate
Sursă foto: Digi 24
George Simion anunță că AUR l-a numit pe Călin Georgescu președinte de onoare
- Călin Georgescu a acceptat să fie președinte de onoare al partidului extremist AUR, a anunțat George Simion, copreședintele partidului. Simion a explicat că AUR vrea să evite fragmentarea votului ”suveranist” și că partidul său are suficiente funcții pentru toți. Călin Georgescu a fost indicat de Simion drept posibil candidat la alegerile prezidențiale. În 2020, Călin Georgescu i-a catalogat drept ”eroi ai neamului românesc” pe Corneliu Zelea Codreanu și pe Ion Antonescu. (G4 Media)
Greva angajaților STB s-a încheiat după 5 zile
- Salariații Societății de Transport București au decis suspendarea grevei după cinci zile, autobuzele, troleibuzele și tramvaiele au ieșit marți dimineață pe traseele din Capitală, anunță sindicatul. Astfel, în Capitală circulau 246 de tramvaie, dintr-un total programat de 259, respectiv 161 de troleibuze din 166 vehicule, în timp ce numărul autobuzelor era de 880 din 969 programate pentru ora menţionată. Consiliul de Administrație va căuta soluții la revendicările sindicaliștilor, iar o delegație parlamentară ar urma să analizeze problemele la nivelul STB SA. (RFI)
Iașul înainte și după Unire. Ce a avut și ce a pierdut
- Decenii după 24 ianuarie 1859, mulți ieșeni se gândeau cu amărăciune la Unire și se simțeau nedreptățiți în raport cu noua Capitală. Cum era, însă, viața înainte de Unire în cetatea Iașilor? Un recensământ realizat în Principate câteva luni după instalarea în funcție a lui Alexandru Ioan Cuza arăta că Iașul avea în anul Unirii 65.745 de locuitori. Cifra trebuie privită însă cu reticență, deoarece abia la 1865, după intrarea în vigoare a Codului Civil, nașterile, morțile, căsătoriile și divorțurile au început să fie înscrise oficial la Starea Civilă. (Radio Europa Liberă)
Românii care nu se vaccinează și-ar putea pierde dreptul de a munci în Germania
- România e cunoscută drept una dintre principalele țări care furnizează forță de muncă pentru piața germană, mai ales în cazul muncitorilor sezonieri, dar regulile mult mai stricte privind vaccinarea anti-COVID ar putea face mai dificil decât în ultimii ani accesul cetățenilor români pe piața muncii din această țară. În plus, românii care lucrează deja în Germania și-ar putea pierde joburile în următoarea perioadă, dacă nu se vaccinează. (Digi 24)
Sursă foto: Fanatik
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: Cum s-a creat isteria că benzina și motorina se vor scumpi peste ...
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica Ortodoxă Rusă în impas
#Buletin de știri
NewsDigest: România interzice Russia Today și Sputnik, organe de propagandă a...
#Te-ar mai putea interesa și
#Analize
România - în plin război cibernetic
#Buletin de știri
NewsDigest: Fără restricții anti-COVID în România, de astăzi
#Analize