Securitate și relații internaționale

Sursă foto: Getty Images
 • Președintele actual al Poloniei, Andrzej Duda, l-a învins pe contracandidatul Rafal Trzaskowski în votul prezidențial de duminică. Comisia Electorală Națională a declarat că Duda a obținut 51,2% din voturi. Este cea mai slabă victorie a alegerilor prezidențiale din Polonia de la sfârșitul comunismului din 1989. Una dintre problemele majore ale alegerilor a fost viitorul relațiilor strânse ale țării cu Uniunea Europeană. Duda este un conservator social aliat cu guvernul condus de PiS, în timp ce domnul Trzaskowski este primarul social-liberal al Varșoviei. (BBC News)
 • Guvernul olandez spune că a atacat Rusia la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru „rolul său în prăbușirea” avionului MH17 al companiei aeriene Malaysia Airlines în 2014. Ministrul de externe, Stef Blok, spune că „cea mai mare prioritate” este justiția pentru cele 298 de victime de la bordul avionului doborât în estul Ucrainei. Anchetele conduse de olandezi spun că au dovada că sistemul de rachete Buk care a doborât avionul a fost adus din Rusia. Rusia a negat în mod repetat implicarea în atac. (BBC News)
 • Lumea de ieri nu mai există. Europa nu se va mai întoarce niciodată la situația pre-criză sau la situația de acum câțiva ani. Cinismul din Europa este la cote de neimaginat și în timp ce lumea se pregătește de bătălia dintre America și China, care va configura o nouă ordine mondială, România a rămas încremenită în proiect și nu are niciun plan și nicio viziune pentru viitor, spune Dan Dungaciu într-un interviu. (Spotmedia.ro)
 • Arestarea unui guvernator popular în extrema estică a Rusiei la sfârșitul săptămânii a evidențiat o răspândire a serviciilor de securitate rusești, deoarece alegătorii au susținut modificări constituționale care i-au permis lui Vladimir Putin să-și extindă mandatul prezidențial până în 2036. Sergei Furgal, fost parlamentar care a câștigat împotriva unui candidat susținut de Kremlin în 2018 pentru a deveni guvernator al regiunii Khabarovsk, este ultima țintă a unui val recent de percheziții și detenții. (Financial Times)
 • Azerbaidjan şi Armenia s-au acuzat reciproc duminică de declanşarea unui atac militar la frontiera dintre cele două ţări, soldat cu doi morţi şi cinci răniţi în rândul forţelor azere, potrivit Ministerului Apărării de la Baku, transmite AFP. ‘Forţele armate armene au trecut la ofensivă, susţinute de tiruri de artilerie. După un contraatac, ele s-au repliat, suferind pierderi. Doi militari azeri au fost ucişi şi cinci răniţi’, afirmă comunicatul ministerial. (Agerpres)

Economie

Sursă foto: Google

Riscul războaielor taxelor vamale redevine o realitate

Tensiunile taxelor vamale dintre SUA și statele dezvoltate continuă să escaladeze într-o încercare a administrației Trump de a proteja companiile americane de suprataxare în timp de pandemie în Europa. Franța este prima care trebuie să își retragă taxa digitală, riscând o creștere de 25% a taxelor vamale cu SUA. Pe de altă parte, deficitul comercial al SUA în relația cu Republica Chineză este la cea mică rată din 2012.

 •  SUA pregătește taxe vamale ridicate cu 25% pentru Franța în valoare de 1.3 miliade de dolari în cazul în care nu dorește să renunțe la taxa digitală asupra companiilor americane.(Financial Times)
 • Deficitul comercial al SUA față de China a fost în ultimele 12 luni la cea mai slabă rată din 2012.Motivul este faptul ca SUA a cumpărat mai puțin per total de la SUA, nu o echilibrare a balanței și creșterea consumului din partea chinezilor.Adevărata cauză este însă consumul foarte mic al chinezilor, sub 40% din PIB, unul dintre cele mai joase procente de consum din lumea dezvoltată. (Wall Street Journal)

Evenimente economice internaționale

În timp ce companiile din întreaga lumea acumulează datorii de până la 1 trilion de dolari, Africa se reformează pe digitalizarea tranzacțiilor prin intermediul telefoanelor pentru a minimiza riscul infectării cu SARS-COV-2. În același timp start-up-urile focusate pe inovație în IT și inteligență artificială au pierdut până la 70.000 de job-uri începând cu luna martie.

 • Industria aplicațiilor bancare pe mobil are un avânt incredibil în Africa datorită guvernelor care încurajează și finanțează plățile prin intermediul telefoanelor în scopul minimizării riscul infectării prin tranzacționarea banilor fizici.Peste 100.000 de IMM-urile din Ghana au primit săptămâna trecuta fonduri pentru a își digitaliza tranzacțiile. (Bloomberg)
 • Companiile din întreaga lume vor acumula datorii în valoare de un trilion de dolari în speranța salvării business-urilor din calea repercusiunilor pandemiei conform unui studiu al London Reuters bazat pe activitatea a top 900 de firme.(Reuters)
 • Aproximativ 70.000 de joburi au fost tăiate din domeniul start-up-urilor focusate pe inovație tehnologică precum inteligență artificială și automatizări digitale. Conform Washington Technology Business Association, mai puțin de 40% dintre start up-urile din domeniul tehnologiei au primit fonduri prin programele federale.(The Wall Street Journal)

Societate

Sursă foto: Balkan Insight

Instabilitate în Bulgaria. În ultimele câteva zile, Bulgaria a fost împânzită de proteste ce au la bază dorința de demitere a guvernului conservator condus de Boyko Borissov. Populația statului sud-estic a ieșit în străzi după ce Serviciul Național de Protecție a percheziționat sediul presidential pe nedrept în urma unui comentariu al președintelui la adresa Serviciului. Abuzul de putere perpetuat de către instituția de protecție dă dovadă de caracteristici iliberale într-un stat ce a fost cotat cel mai corupt din Uniunea Europeană, conform Transparency International. În același timp, un alt factor al instabilității este criză demografică acerbă prin care trece Bulgaria. Dovezile de corupție și iliberalism menționate mai sus sunt, fără îndoială, unele dintre cauzele acestei crize. Precum vedem și în alte țări din estul UE, bulgarii tineri preferă să plece spre țări dezvoltate, decât să trăiască în țara de baștină.

 • Ingrijorătoarea criză demografică din Bulgaria. În 1988, Bulgaria avea o populație de 8.9 milioane. În momentul de față, au mai rămas doar 6.9 milioane, ceea ce reprezintă o scădere de 22.5% în doar trei decenii. Bulgaria a avut astfel o scădere demografică mai mare decât țări care au trecut prin ani de război, precum Bosnia și Herțegovina. Tsvetarsky, președintele Institutului Național de Statistică din Bulgaria, a declarat că declinul rapid se datorează în egală măsură atât emigrării, cât și cauzelor naturale. (Balkan Insight)
 • Mii de bulgari au protestat în fața guvernului de la Sofia. Cetățenii au ieșit pentru a patra seară consecutiv cu scopul de a protesta împotriva corupției și pentru a cere demisia guvernului conservator al prim-ministrului Boyko Borissov. Vineri, în timpul manifestaţiei de la Sofia, s-au înregistrat violenţe. Optsprezece protestatari au fost arestaţi, dintre care doi au fost bătuţi violent şi au trebuit spitalizaţi.(G4 Media)
 • Președintele Bulgariei îi cere Guvernului să demisioneze. “Caracterul mafiot al guvernului a împins bulgari de toate vârstele şi de diverse tendinţe politice să ceară respectarea legii”, a declarat preşedintele Rumen Radev, într-un apel către naţiune transmis la televiziune. Comentariile făcute de președinte au venit la două zile după ce parchetul a făcut percheziții la sediul președinției. Aceste percheziții au avut loc după ce președintele a declarat că Serviciul Național de Protecție (NSO), responsabili cu securitatea președintelui, premierului și altor oficiali de rang înalt, nu ar trebui să îl mai protejeze pe Ahmed Dogan. Ahmed Dogan este considerat a fi una dintre cele mai puternice personaje din Bulgaria. (Radio Europa Liberă)

Evoluții în Hong Kong. Deși intervenția chineză în Hong Kong este una ce promite să elimine orice fărâmă de norme și valori democratice, cetățenii orașului par să nu se dea bătuți. Acum că protestele au fost clar interzise, se folosesc de sondaje simbolice pentru a dovedi Chinei și comunității internațional că nu sunt pregătiți să se dea bătuți și că nu va fi ușor pentru Guvernul de la Beijing să pună stăpânire totală pe fosta colonie britanică. În același timp, decizia Regatului Unit, puternic criticată de către China, de a oferi cetățenie unei părți considerabile a populației Hong Kong-ului dovedește faptul că acesta nu a fost uitat de către comunitatea internațională și că țări precum Marea Britanie, Statele Unite și Australia vor mai încerca și pe viitor să ofere sprijin locuitorilor teritoriului disputat.

 • În jur de 3 milioane de locuitori ai Hong Kong-ului ar putea să părăsească țară. În urmă cu câteva săptămâni, premierul Regatului Unit a declarat că toți posesorii unui pașaport BNO (British Național Overseas) vor putea beneficia de cetățenie britanică. Acest tip de pașaport este deținut de oamenii care s-au înregistrat înainte ca Hong Kong-ul să fie înmânat Chinei în Iulie 1997. Guvernul de la Beijing și-a exprimat furia față de decizia Marii Britanii de a oferi cetățenie unui procent atât de mare din populația orașului disputat.(BBC)
 • 600,000 de cetățeni ai Hong Kong-ului au votat în protest în pofida legii securității naționale. Votul a avut loc în cadrul unui sondaj neoficial pentru a desemna cei mai buni candidați pro-democratici ai opoziției. Opoziția caută să își asigure cel puțîn jumătate din voturi în alegerile pentru Consiliul Legislativ în Septembrie. Cu toate acestea, votul a fost unul simbolic. Deși ar putea fi pedepsiți conform noii legi a securității, populația orașului tot a ieșit să voteze pentru a arăta atât Chinei, cât și comunității internaționale că Hong Kong nu va ceda atât de ușor.(Deutsche Welle)

Sursă foto: MicroStockHub / Getty Images

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here