NewsDigest: Franța pregătește implementarea ”permisului sanitar”, în ciuda protestelor
Dacă e marți, vorbim despre Anti-Fake și subiecte precum dezinformare și fake news:
Anti-Fake
Sursă foto: Anti Fake
Să nu fim pasivi în așteptarea dezinformării!
Atacurile cibernetice de tip ransomware reprezintă una dintre amenințările majore despre care se vorbește tot mai des în ultima perioadă. Acestea folosesc un software malițios (malware) ce „împiedică accesul la fișiere sau chiar la întregul sistem informatic infectat, până la plata unei „recompense” (ransom)”. Totuși, există amenințări mai puțin costisitoare și mai ușor de implementat: campaniile orchestrate de dezinformare care targetează persoane, organizații sau chiar societăți întregi, prin compromiterea alegerilor și punerea sub semnul îndoielii a unor argumente dovedite științific pe subiecte critice, cum sunt schimbările climatice sau vaccinarea. Astfel de campanii de dezinformare – din ce în ce mai des întâlnite – sunt puse la punct de o suită de actori individuali sau statali, care doresc să obțină profit de pe urma acțiunii de dezinformare, persoane care cred și promovează narațiuni conspiraționiste sau persoane cu viziuni politice extremiste. În acest context, atât companiile, cât și alte ținte posibile ale unor astfel de campanii nu ar trebui să adopte o atitudine pasivă, așteptând să se întâmple ceva înainte să acționeze, ci ar trebui să își evalueze potențialele zone vulnerabile și să se pregătească, în mod responsabil, să lupte împotriva informațiilor false, în eventualitatea în care acestea ar fi lansate. Această atitudine proactivă, alături de trasarea clară a responsabilităților celor implicați în lupta contra dezinformării pot contribui la succesul unor acțiuni menite să limiteze, pe cât posibil, nu numai magnitudinea unei astfel de campanii, ci și efectele lor negative.
Citește mai mult:
theconversation.com – Disinformation campaigns are murky blends of truth, lies and sincere beliefs – lessons from the pandemic
bloomberg.com – Online Disinformation Campaigns Undermine African Elections
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: The Wall Street Journal
Coreea de Nord redeschide căile de comunicare cu vecinii din sud
- În iunie 2020, după ce sora liderului Kim Jong Un a condamnat activiștii de la Seul pentru distribuirea de manifeste la graniță, căile de comunicare dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud au fost sistate. În lunile recente, președintele sud coreean, Moon Jae-in, și Kim Jong Un au făcut schimb de scrisori. Linia telefonică de la graniță a fost reactivată marți, 27 iulie, la 10, ora locală. Reluare comunicării reprezintă un pas important spre reconcilierea dintre cele două state, relatează presa nord coreeană. (The Wall Street Journal)
Operațiune Interpol la nivel mondial: peste 280 de suspecți au fost arestați și 22 de grupări de trafic de persoane au fost destructurate
- Interpolul a mobilizat, în cadrul operațiunii Liberterra, forţe de ordine din 47 de ţări, care au efectuat în jur de 500 000 de inspecţii la puncte de control, în aeroporturi sau în zone prioritare identificate de serviciile de informaţii. S-a reușit salvarea a 430 de victime ale traficului de persoane și identificarea a 4 000 de migranţi clandestini originari din 74 de ţări diferite. (G4 Media)
Biden anunță că armata americană își va finaliza misiunea de combatere în Irak
- Într-o întrevedere cu prim-ministrul irakian, Mustafa al-Kadhimi, președintele SUA a declarat că misiunea de combatere a armatei americane în Irak va lua sfârșit până la finele acestui an, continuând totuși să asiste și să pregătească trupele irakiene în lupta lor împotriva ISIS. Deși nu este clar până la acest moment, probabil că numărul de 2 500 de soldați aflați în Irak nu va fi redus semnificativ. (The Wall Street Journal)
UE a aprobat planurile de redresare și reziliență ale Croației, Ciprului, Lituaniei și Sloveniei
- Miniștrii europeni ai Finanțelor au aprobat, luni, PNRR-urile elaborate de Croația, Cipru, Lituania și Slovenia, ridicând la 16 numărul statelor membre pregătite să primească bani prin Mecanismul european de relansare. Planul României urmează să fie evaluat la o dată ulterioară. (G4 Media)
România acordă un sprijin de 300.000 de euro societății civile și presei independente din Republica Moldova
- Vizita ministrului român de externe, Bogdan Aurescu, în Moldova, devenită și prima vizită a unui oficial european după alegerile anticipate din 11 iulie, a marcat acordarea unei contribuții voluntare în valoare de 300.000 euro prin European Endowment for Democracy. Contribuția este asigurată din Fondul de Democratizare și Dezvoltare Sustenabilă pentru Republica Moldova și reconfirmă susținerea acordată de România pentru reforma democratică din Moldova. (Calea Europeană)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Știri economice
România: Deficitul bugetar a urcat la 2,96% din PIB după 6 luni
- Deficitul bugetului general consolidat a crescut la 2,96% din Produsul Intern Brut după prima jumătate a acestui an, de la 2,29% din PIB la finalul lunii mai, însă faţă de perioada corespunzătoare din anul precedent soldul negativ este în scădere, potrivit datelor publicate marţi de Ministerul Finanţelor. (Agerpres)
Austria se opune UE privind plafonul pentru plățile cu numerar
- Ministrul austriac de Finanţe, Gernot Bluemel, şi-a exprimat luni opoziţia faţă de planul de a se stabili un plafon de 10.000 euro la nivelul UE pentru plăţile mari în numerar, transmite DPA. În 20 iulie, Comisia Europeană a propus un plafon de 10.000 euro la nivelul UE pentru plăţile mari în numerar. Acest plafon la nivelul UE este suficient de ridicat pentru a nu pune la îndoială moneda euro ca mijloc legal de plată şi recunoaşte importanţa vitală a plăţilor în numerar. (Agerpres)
Acțiunile din China înregistrează cea mai mare scădere în SUA de după criza financiară din 2008
- Acțiunile companiilor chineze listate în SUA au înregistrat cea mai mare scădere de două zile de la criza financiară din 2008. Indicele Nasdaq Golden Dragon China, care urmărește cele mai mari 98 de acțiuni chineze cotate în SUA, a scăzut cu aproape 15% în ultimele două sesiuni de tranzacționare. Indicele a scăzut acum cu peste 45% de când a atins un nivel record în februarie. (BBC)
Business & Tehnologie
Tesla publică profituri record
- Tesla Inc a înregistrat marți un profit mai mare în trimestrul al doilea decât se aștepta datorită vânzărilor mai mari ale vehiculelor sale electrice mai puțin costisitoare. Totuși, CEO-ul Tesla, Elon Musk, a declarat că penuria globală de cipuri care a dus la oprirea temporară a fabricii pentru producătorul de autovehicule rămâne gravă și nu a oferit niciun detaliu privind sincronizarea Cybertruck și a bateriilor de generația următoare. (Reuters)
Bezos oferă NASA 2 miliarde de dolari în schimbul misiunii lunare
- Abia ieșit din călătoria sa în spațiu, omul de afaceri miliardar Jeff Bezos s-a oferit luni să acopere până la 2 miliarde de dolari din costurile NASA dacă agenția spațială americană acordă companiei sale, Blue Origin, un contract pentru realizarea unei nave spațiale destinate aselenizării astronauților înapoi pe lună. NASA, în aprilie, a acordat lui SpaceX un contract de 2,9 miliarde de dolari pentru a construi o navă spațială pentru a aduce astronauții pe suprafața lunară încă din 2024, respingând ofertele de la Blue Origin și contractorul de apărare Dynetics. (Reuters)
Societate
Sursă foto: Fortune
Gestionarea pandemiei
Franța pregătește implementarea ”permisului sanitar”, în ciuda protestelor
- Senatorii francezi au adoptat sâmbătă proiectul privind „permisul sanitar”, puternic contestat în spațiul public. Inițial plănuită pentru luna august, punerea în aplicarea a noii reglementări a fost amânată pentru începutul lunii septembrie. Înaintea votului din Senat, peste 160.000 de persoane au protestat în toată Franța împotriva restricțiilor propuse. Aproximativ 35% dintre cetățenii francezi susțin protestele. (Calea Europeană)
Companiilor Pfizer și Moderna li se solicită extinderea studiilor asupra vaccinării intervalul de vârstă 5-11 ani
- Agenția americană Food and Drug Administration solicită companiilor Pfizer și Moderna să își extindă cercetările în ce privește vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani, pentru a descoperi eventuale efecte secundare rare, precum miocardita sau pericardita. Incidența acestor afecțiuni inflamatorii de la nivelul inimii, ca urmare a parcurgerii schemei de vaccinare, este redusă, cu mai puțin de 13 persoane la un milion, însă este mai recurentă la persoanele sub 30 de ani. (The New York Times)
Alte știri
Junta din Myanmar anulează rezultatul alegerilor de anul trecut sub pretextul fraudării
- Au trecut 5 luni de când, printr-o lovitură de stat, președintele Myanmarului, Win Myint, și lidera civilă Aung San Suu Kyi, au fost reținuți. Câștigate detașat de Suu Kyi, alegerile de anul trecut din Myanmar sunt discreditate sub pretextul fraudării. Junta s-a angajat să organizeze noi alegeri ulterior depășirii stării de urgență în care se află țara, însă aceasta poate dura până la doi ani. (Bloomberg)
România achiziționează cu fonduri europene două avioane destinate situațiilor de urgență
- Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Ministerul Afacerilor Interne, în calitate de beneficiar, au semnat luni contractul de finanțare pentru proiectul Air Ambulance, prin intermediul căruia România va achiziționa două avioane capabile să transporte minim 2 pacienți în stare critică, pe o rază de 2 000 km. Proiectul contribuie la îmbunătățirea capacității de reacție la dezastre, prin dotarea cu mijloace aeriene moderne pentru transport medical pe distanțe medii și mari. (Calea Europeană)
Sursă foto: France 24