#Buletin de știri
NewsDigest: Finlanda și Suedia au depus cererile de aderare la NATO
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Global News
Finlanda și Suedia au depus cererile de aderare la NATO
- Finlanda şi Suedia şi-au depus miercuri cererile de aderare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), consultări fiind în curs între aliaţi pentru a înlătura opoziţia Turciei la integrarea celor două ţări nordice în Alianţă. „Acesta este un moment istoric, într-un moment istoric pentru securitatea noastră”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (G4 Media)
Putin nu mai are încredere nici în generali, nici în spioni
- Din fotoliul de la Kremlin sau din buncărul din Urali, Vladimir Putin ia direct decizii în ce privește mișcările de trupe din Donbas. Și-a pierdut probabil încrederea în generali, așa cum și-a pierdut-o în spionii FSB, căzuți în dizgrație. GRU se va ocupa de războiul din Ucraina. Liderul de la Kremlin ar ajuta la stabilirea mișcării forțelor de pe frontul din Donbas, acolo unde săptămâna trecută s-a produs epocala înfrângere de pe râul Doneț. (Radio Europa Liberă)
Misiunea de evacuare de la Azovstal continuă și este supervizată de serviciile de informații
- Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă, în ultimul său mesaj postat pe reţelele de socializare, că bombardarea mai multor regiuni şi activitatea subversivă la graniţă sunt o încercare a armatei ruse de a compensa o serie de eşecuri în estul şi sudul Ucrainei. ”Cea de-a 83-a zi a apărării noastre a început cu o combinaţie destul de puternică de lovituri ruseşti asupra Ucrainei. Bombardarea cu rachete a regiunii Liov, a regiunii Sumî, a regiunii Cernihiv. Lovituri aeriene în regiunea Lugansk.”, afirmă Zelenski. (HotNews)
Soldați ruși morți în Ucraina: Tineri, săraci și proveniți din minorități etnice
- Numărul soldaţilor ruşi morţi în Ucraina este ţinut secret şi mult redus de Moscova. Dintre miile de soldaţi ruşi ucişi în Ucraina, mulţi sunt foarte tineri, proveniţi din cele mai sărace regiuni ale Federaţiei Ruse şi adesea din minorităţi etnice. Kremlinul nu a emis niciun comunicat cu privire la acest subiect din 25 martie, la o lună şi o zi de la declanşarea războiului. Circa 1.351 de soldaţi au murit până la acea dată, a admis Kremlinul. (Digi 24)
Economie
Sursă foto: Reuters
Știri economice
Preţul gazelor în Europa continuă să scădă după clarificările Comisiei cu privire la plata gazele ruseşti
- Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au continuat să scadă marţi, după ce Comisia Europeană a clarificat modul în care companiile din UE pot plăti pentru livrările de gaze ruseşti fără a încălca sancţiunile impuse Rusiei de blocul comunitar. (Bloomberg)
Engie va plăti în euro pentru gazele ruseşti
- Compania franceză de utilităţi Engie va plăti Gazprom în euro pentru gazele ruseşti, a anunţat marţi directorul general Catherine MacGregor. Oficialul a explicat că s-a ajuns la un acord cu Gazprom, conform aşteptărilor companiei privind valuta şi în concordanţă cu sancţiunile europene. (Reuters)
Piaţa auto din România a avut cea mai mare creştere din Europa şi în luna aprilie
- Înmatriculările de autoturisme în Europa au înregistrat o scădere fără precedent în luna aprilie, acesta fiind a zecea lună consecutivă de scădere, însă piaţa din România a înregistrat cea mai puternică creştere a înmatriculărilor comparativ cu luna aprilie a anului trecut, arată datele publicate miercuri de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). (Agerpres)
Business & Tehnologie
Netflix taie 150 de locuri de muncă din SUA după ce a pierdut abonați
- Netflix a concediat aproximativ 150 de angajați, la doar o lună după ce gigantul de divertisment a declarat că pierde abonați pentru prima dată într-un deceniu. Redundanțele, anunțate de serviciul de streaming marți, vor afecta în principal biroul american din California. Aceștia reprezintă aproximativ 2% din forța de muncă nord-americană. (BBC)
Ford se alătură iniţiativei UE de a vinde doar vehicule 100% electrice din 2035
- Ford Europa împreună cu 27 de companii au semnat un apel către Uniunea Europeană (UE) pentru a se asigura că toate maşinile şi vehiculele comerciale noi din Europa au emisii zero începând cu 2035 şi pentru a stabili obiective obligatorii pentru infrastructura de încărcare, informează un comunicat al companiei. (Agerpres)
Societate
Sursă foto: HotNews
Impozitul progresiv. La ce să ne uităm când se vorbește despre taxe și impozite noi
- Bugetul de stat are nevoie de venituri mai mari, inflația e în creștere, iar datoria publică a sărit de 50% din PIB. Cu o economie în dificultate, politicienii discută despre posibila revenire la impozitarea progresivă și renunțarea la cota unică. Codul Fiscal ar putea aduce, însă, alte surprize. „Ne vom îndrepta inevitabil spre taxe și impozite mai mari”, a fost evaluarea consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. (Radio Europa Liberă)
Maia Sandu, întâlnire la Bruxelles cu președintele Consiliului European
- Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit, marți, la Bruxelles, cu președintele Consiliului European, Charles Michel, cu care a discutat, printre altele, despre „agenda de integrare europeană a Republicii Moldova”. „M-am bucurat să-l revăd, la Bruxelles, pe Charles Michel, Președintele Consiliului European, care a vizitat recent țara noastră în semn de solidaritate cu eforturile umanitare ale cetățenilor și autorităților Republicii Moldova”, arată un mesaj distribuit pe Facebook de Maia Sandu. (Digi 24)
Meta a şters peste 20 de milioane de incitări la violenţă de pe Facebook
- Meta anunţă că a eliminat de pe Facebook 21,7 milioane de postări care nu respectau regulile privind violenţa, în primul trimestru al acestui an. Cifra reprezintă o creştere masivă, aproape dublă, de la cele 12,4 milioane de postări eliminate pentru acelaşi motiv în aceeaşi perioadă a anului anterior. Peste 98% dintre postările eliminate au fost depistate înainte ca acestea să fie raportate de utilizatori, se arată în raport. (G4 Media)
Festival Cannes 2022 – Prezenţele româneşti: Mungiu, Belc şi Jude
- Marţi seara s-a deschis la Cannes cea de-a 75-a ediţie a Festivalului internaţional de film. Până pe 28 mai, zi în care se va decerna mult-râvnita Palme d’or, juriul prezidat de actorul francez Vincent Lindon va viziona 21 de pelicule printre care şi una românească. Cineaşti români sunt însă prezenţi şi în alte secţiuni ale celebrului festival. Prezenţa românească este importantă anul acesta la Cannes iar festivalierii au înţeles de ceva vreme că cinemaul românesc cântăreşte mult aici pe Croazetă. (RFI)
Sursă foto: Global News
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica Ortodoxă Rusă în impas
#Buletin de știri
NewsDigest: Macron și Scholz sunt favorabili creării unei comunități politice...
#Buletin de știri
NewsDigest: Gafele lui Biden irită Rusia, îi neliniștesc pe aliați și complic...
#Te-ar mai putea interesa și
#Analize
Sweden and Finland are eyeing NATO
#Buletin de știri
NewsDigest: Cât de important este sprijinul pe care NATO îl acordă Ucrainei?
#Buletin de știri