#Buletin de știri
NewsDigest: Filtru anti-dezinformare, folosit de Facebook în România
Despre dezinformare și fake news pe Facebook, dar și alte știri importante ale zilei, citiți mai jos:
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Reuters
Orient mijlociu
După anunțurile efectuate de SUA privind retragerea unei părți a trupelor prezente în Orientul Mijlociu, se pare că tensiunile din regiune s-au reactivat, după ce un atac împotriva ambasadei Americii în Bagdad și bombardamente israeliene asupra teritoriul Siriei au avut loc.
Noi sancțiuni americane împotriva Iranului.
- Administrația Trump a anunțat miercuri implementarea unor noi sancțiuni împotriva Iranului, menite să «mențină securitatea internațională». A adăugat că aceste măsuri nu trebuiau anulate de următoarea administrație de la Washington. Aceste sancțiuni sunt răspunsul Americii la atacul împotriva ambasadei sale, organizat de forțe pro-Teheran. (HotNews)
NATO își va menține angajamentele în Afganistan.
- Purtătoarea de cuvânt a NATO a anunțat ieri că «NATO îşi va continua misiunea de instruire, consiliere şi asistenţă pentru forţele de securitate afgane. Ne menţinem de asemenea angajamentul de finanţare a acestora până în 2024». Acest anunț intervine după ce șeful interimar al Pentagonului Christopher Miller a anunțat o scădere importantă ale efectivelor militare în Afganistan. Jens Stoltenberg, Secretarul general al NATO, avertizase în urmă cu câteva zile despre o retragere prematură a forțelor NATO din Afganistan. (Agerpres)
Bahrein-ul pledează pentru reluarea negocierilor de pace între Israel și Palestina.
- Abdellatif al-Zayani, șeful diplomației din Bahrein, a efectuat miercuri prima vizită oficială în Israel, după ce un acord de normalizare a relațiilor între Bahrein și Israel a fost semnat, sub încurajarea administrației Trump. Cu această ocazie, el și-a exprimat speranța pentru o reconciliere între statele arabe din regiune și Israel, care ar putea conduce la o pace stabilă în Orientul mijlociu. El a apelat la reînnoirea negocierilor de pace între Israel și Palestina. “Fac apel prin urmare la cele două părţi să se aşeze la masa de negocieri pentru a ajunge la o soluţie viabilă cu două state”. Autoritățile palestiniene consideră Bahrein-ul și Emiratele Arabe Unite ca fiind trădători, după ce aceste țări au semnat acorduri istorice pentru normalizarea relațiilor cu Israel. (Agerpres)
Forțele speciale australiene ar fi ucis ilegal peste 40 de prizonieri și civili în Afganistan.
- După efectuarea unei lungi anchete, generalul australian Campbell a declarat că existau suficiente informații credibile pentru a stabili responsabilitatea unor soldați australieni în 39 de crime efectuate între 2005 și 2016. 19 foști și actuali militari vor fi trimiși procuraturii pentru judecarea lor. (HotNews)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Economia în timp de pandemie
Producția industrială din SUA a crescut cu 1.1% în octombrie conform rezervei federale care a analizat activitatea din fabrici și mine. În Europa, afacerile încearcă să se adapteze unui nou val de restricții pentru a evita falimentul. Prețul petrolului înregistrează noi scăderi din cauza creșterii numărului de cazuri și a restricțiilor care afectează cererea.
Producția industrială din SUA a crescut cu 1,1% în octombrie.
- Producția industrială americană a crescut luna trecută, pe măsură ce producția și-a continuat ascensiunea lentă de la scăderile profunde din primăvara trecută. Rezerva Federală a declarat marți că indicele său de producție industrială – o măsură a producției fabricilor, minelor și utilităților – a crescut cu 1,1%. (WSJ)
Carantina 2.0 arată că afacerile din Europa învață să supraviețuiască.
- Confruntate cu perspectivele unei alte recesiuni și cu incertitudinea asupra duratei crizei, firmele se luptă să păstreze clienții existenți și caută să rămână pe linia de plutire. Mulți au învățat din experiența dureroasă a primului blocaj să navigheze printre unele dintre schimbările drastice pe termen lung ale comportamentului muncii și ale consumatorilor cauzate de virus.(Bloomberg)
Prețurile petrolului scad, deoarece cazurile COVID-19 depășesc optimismul vaccinului.
- Viitorul petrolului a scăzut joi, în timp ce creșterea numărului de cazuri de coronavirus și restricțiile economice mai stricte din întreaga lume au influențat așteptările cererii de combustibil, dărâmând și acțiunile la nivel global. Petrolul BRENT brut a scăzut cu 27 de cenți, până la 44,07 dolari pe baril. Petrolul West Texas Intermediate a scăzut 43 de cenți ajungand la 41,39 dolari pe baril. (Reuters)
Business & Tehnologie
Exporturile de ceasuri elvețiene au suferit anul acesta cel mai mare declin din ultimii 80 de ani cu o scădere medie de 26%. În același timp, Juni, platforma bancară suedeză pentru e-commerce și marketing a strâns 2.1 milioane de euro în finanțări inițiale.
Exporturile de ceasuri elvețiene suferă cel mai mare declin din ultimii 80 de ani.
- Exporturile au scăzut cu 26% în primele 10 luni ale anului, potrivit Federației Industriei Elvețiene a Ceasurilor. Transporturile au scăzut cu 7,1%, până la 1,9 miliarde de franci (2 miliarde de dolari) în octombrie, cel mai mic procent de scădere din nouă luni.(Bloomberg)
Juni, platforma bancară pentru e-commerce și companii de marketing online, strânge finanțări de 2 milioane EUR.
- Juni, un startup suedez care construiește o aplicație bancară și o platformă pentru antreprenorii de e-commerce și marketing online, a strâns peste 2,1 milioane EUR în finanțări inițiale.(Techcrunch)
Societate
Sursă foto: BBC
Evoluții Covid-19
OMS: Al doilea val de Covid-19 trebuie combătut fără vaccinuri.
- Vaccinurile nu vor ajunge la timp pentru a lupta împotriva celui de-al doilea val al pandemiei Covid-19, iar multe țări „vor continua să facă față fără vaccinuri”, a avertizat miercuri Organizația Mondială a Sănătății (OMS). “Cred că vor trece cel puțin patru până la șase luni până când vor exista niveluri suficiente de imunizare oriunde”, a spus Michael Ryan (OMS) într-o sesiune de întrebări și răspunsuri pe rețelele de socializare, menționând că vaccinurile nu trebuie privite ca o „poțiune magică”. (HotNews)
Japonia, în alertă maximă după un număr record de cazuri.
- Peste 2.000 de noi cazuri de COVID-19 au fost înregistrate miercuri în ţară, dintre care aproape 500 la Tokyo, două noi recorduri, conform datelor oficiale. Deşi relativ mai mici comparativ cu alte ţări, aceste cifre arată o recrudescență puternică a pandemiei în arhipelagul nipon, unde testele nu sunt practicate la scară largă. Conform postului public de televiziune NHK, liderul japonez a convocat reuniuni cu experţi joi şi vineri pentru a analiza numărul în creştere de infectări înainte ca guvernul să ia în considerare măsuri suplimentare. (Agerpres)
Alte știri
Filtru anti-dezinformare, folosit de Facebook în România.
- La mai puțin de trei săptămâni de alegerile parlamentare, Facebook a lansat, în premieră pentru spațiul românesc, un program de verificare a informațiilor. Practic, prin acest program, lansat în parteneriat cu agenția franceză de știri AFP, atunci când o informație este evaluată ca falsă, va ajunge la un număr mai redus de persoane. În plus, paginilor și domeniilor care distribuie în mod repetat știri false li se va reduce activitatea de distribuire, li se va elimina capacitatea de a câștiga bani de pe platformă și de a face publicitate. (Radio Europa Liberă)
Macron acordă 15 zile musulmanilor pentru a prezenta o cartă a valorilor republicane.
- Nouă federații compun Consiliul francez al cultului musulman iar la întâlnirea cu președintele Emmanuel Macron și cu ministrul de Interne, Gérald Darmanin au fost prezente opt dintre ele ce vor trebui sa prezinte un text in care să prezinte o cartă a valorilor republicane. Textul va fi realizat de Consiliul cultului musulman iar Ministerul de Interne va trebui să supravegheze conceperea textului. Două principii vor fi înscrise în mod clar: refuzul unui eventual islam politic și orice ingerință străină, recomandă Palatul Elysée. (Radio France Internationale)
50% dintre cetățenii Serbiei consideră că în țară nu există democrație.
- Două treimi din cetățenii Serbiei consideră că politicienii fac abuz de putere pentru promovarea intereselor personale și mai mult de 50% dintre cetățeni consideră că în țară nu există democrație. Cetățenii consideră că Parlamentul Serbiei are cea mai mică influență în adoptarea deciziilor politice, mai mică decât „afaceriștii locali și companiile străine” și marile puteri. 90% dintre cetățeni consideră că președintele Serbiei, Aleksandar Vučić are cea mai mare influență în adoptarea deciziilor politice. (G4 Media)
Berlin: Proteste de amploare împotriva legii de combatere a pandemiei.
- Zeci de mii de persoane au ieșit în stradă la Berlin pentru a demonstra împotriva legii de combatere a infecțiilor, asupra căreia Bundestagul german s-a pronunțat ieri. Cu ajutorul legii de combatere a infecțiilor, marea coaliție de la Berlin, asigurată de blocul conservator CDU/CSU și Partidul Social-Democrat, urmărește crearea unui fundament juridic pentru managementul pandemiei, în contextul anulării în justiție a numeroase ordonanțe vizând măsurile de limitare a infecțiilor. Recent, justiția din Bavaria a anulat decizia de închidere a sălilor de sport. (Deutsche Welle)
Despre Facebook puteți citi și în alte materiale True Story Project, precum Twitter, Facebook și fraudarea alegerilor din SUA și Facebook la un punct de răscruce.
Sursă foto: DW
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: România va găzdui Centrul European pentru Securitate Cibernetică
#Buletin de știri
NewsDigest: China contracarează împotriva sancțiunilor SUA cu noi reguli
#Buletin de știri
NewsDigest: Joe Biden s-a vaccinat în public împotriva Covid-19
#Te-ar mai putea interesa și
#Anti Fake
NewsDigest: Afirmații înșelătoare despre vaccinarea împotriva COVID-19
#Anti Fake
NewsDigest: Rolul dezinformării în evoluția vaccinării împotriva COVID-19
#Buletin de știri