#Buletin de știri
NewsDigest: Favoritul la funcția de cancelar avertizează că Germania ar putea opri livrarea de gaze naturale ruseşti
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Digi 24
Diplomație
Europenii resping ideea summit-ului UE-Rusia propus de Germania și Franța.
- In urma recentei întâlniri între Vladimir Putin și Joe Biden, Franța și Germania propuseseră reluarea summit-urilor UE-Rusia. Propunerea i-a iritat pe est europeni, dar mai ales pe olandezi, care au invocat doborârea în 2014 a zborului MH17 deasupra Ucrainei, soldată cu 298 de victime, majoritatea olandeze. Viitorul relațiilor Uniunii cu Rusia va fi caracterizat în continuare de distanțare, păstrând posibilitatea unui dialog „într-un format care rămâne a fi decis”. (RFI)
Ministrul de externe israelian se va întâlni cu secretarul de stat american.
- Marcând prima sa deplasare, ministrul de externe și vice-premierul israelian, Yair Lapid va discuta la Roma, împreună cu Anthony Blinken, probleme precum necesitatea unui acord nuclear cu Iran, tensiunile politice din regiune și interacțiunile cu Hamas. Lapid l-a mai întâlnit pe Blinken acum câteva săptămâni, din postura de lider al opoziției. La Roma, Lapid îi va întâlni și pe ministrul de externe italian, Luigi di Maio, și pe ministrul de externe al Bahrainului, al-Zayani. (Haaretz)
Alte știri
Favoritul la funcția de cancelar avertizează că Germania ar putea opri livrarea de gaze naturale ruseşti.
- Încercând poate să își șteargă imaginea pro-rusă, moștenitorul politic al Angelei Merkel, Armin Laschet, a declarat că Germania ar putea opri livrarea de gaze naturale ruseşti prin gazoductul submarin Nord Stream 2, în cazul în care Moscova nu respectă acordul sau foloseşte gazoductul pentru a exercita presiuni asupra Ucrainei. Olaf Scholz, candidat din partea Partidului Social Democrat susţine aceeaşi linie, în timp ce candidata din partea Verzilor, Annalena Baerbock, se opune. (Security News)
Documente secrete care ar aparține Ministerului britanic al Apărării au fost găsite într-o stație de autobuz.
- Potrivit BBC, într-o stație de autobuz din Kent, s-au găsit 50 de pagini de documente care aparțin Ministerului britanic al Apărării. Ele conțin informații secrete care vizează inclusiv distrugătorul HMS Defender, implicat în tensiunile cu Rusia din Marea Neagră. Documentele susțin că traseul navei a fost o decizie calculată a guvernului britanic de a demonstra sprijinul pentru Ucraina, în ciuda posibilelor riscuri. (G4 Media)
Economie
Sursă foto: Reuters
Business & Tehnologie
Volkswagen va înceta să mai comercializeze motoare cu ardere internă începând cu 2035.
- Constructorul auto german Volkswagen va înceta să mai vândă automobile echipate cu motoare cu ardere internă în Europa în 2035, pe măsură ce va face tranziţia la vehiculele electrice, însă în SUA şi China această tranziţie se va face la o dată ulterioară, a declarat sâmbătă unul din membri consiliului de administrație de la Volkswagen. (Agerpres)
Marea Britanie interzice platforma de schimb de criptomonede Binance.
- Autoritatea de supraveghere financiară din Marea Britanie (FCA) a obligat platforma de schimb de criptomonede Binance, una din cele mai mari din lume, să oprească toate activitățile reglementate din țară. Regatul Unit nu doar că interzice activitatea companiei pe propriul teritoriu, dar pare că nu prezintă niciun fel de interes ca în viitor să reglementeze activitatea acesteia pentru a putea reintra în legalitate. (G4Media)
Cum ajută tehnologia companiile aeriene să-și revină după COVID.
- Nu este un secret faptul că sectorul companiilor aeriene a fost lovit puternic de pandemie, cu zboruri stabilite de luni întregi și mii de locuri de muncă pierdute. Analistul de călătorii Simon Calder a declarat pentru programul Euronews The Exchange că în ultimele 15 luni „cerul a fost la fel de gol ca orice birou în această perioadă”, companiile aeriene având impresia că zborurile nu vor reveni la nivelurile pre-pandemice timp de probabil patru până la cinci ani. (EuroNews)
Știri economice
Regatul Unit și Singapore încep discuții pentru a elimina barierele comerciale digitale.
- Marea Britanie și Singapore au început negocierile privind reducerea barierelor în calea comerțului digital. Cele două părți doresc să faciliteze tranzacțiile companiilor utilizând tehnologii precum contracte electronice și semnături electronice, a declarat Departamentul pentru Comerț Internațional al Regatului Unit într-un comunicat. (Bloomberg)
Acțiunile asiatice au început săptămâna pe o notă prudentă în timp ce cazurile COVID-19 cresc.
- Acțiunile asiatice au început săptămâna într-o notă destul de timidă luni, piețele chineze menținându-se la un nivel oarecum constant, întrucât o creștere a numărului de cazuri de coronavirus în întreaga regiune, în weekend a afectat inițiativa investitorilor, în timp ce petrolul a scăzut în jurul valorilor maxime de acum 2 ani. (Reuters)
Societate
Sursă foto: Economica
Regionale în Franța: cifrele unor alegeri în care absenteismul este marele învingător.
Duminică, a avut loc turul doi al alegerilor regionale în Franța, unde doi alegători din trei (66%) nu au mers la vot. Președinții de regiuni care au candidat pentru un nou mandat, de dreapta sau de stânga, au învins, iar Reuniunea națională, partid extremist de dreapta, nu a cucerit nicio regiune. Dreapta, în particular Partidul Republican, păstrează cele 7 regiuni pe care le controla deja. Stânga se menține și ea în cele 5 regiuni pe care le prezida deja. (RFI)
Fețe ale egalității
Autoritățile turce întrerup violent o paradă LGBTQ.
- Poliția s-a folosit de gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc pentru a opri parada anuală LGBTQ. Primarul Istanbulului nu oferise permisiunea pentru organizarea evenimentului. Având o tradiție începută în 2003, paradele au fost interzise în ultimii 7 ani. Violențele de ieri vin in contextul unui an marcat de accentuare a discriminării. Președintele Erdogan a negat recent existența comunității LGBTQ și a declarat că Turcia este o țară națională și spirituală. (The Washington Post)
Președintele Cehiei, Milos Zeman, își exprimă flagrant transfobia.
- Comentând legea din Ungaria care interzice materialele LGBT în şcoli, președintele Cehiei a declarat într-un interviu televizat că persoanele transgender i se par dezgustătoare și a asociat operațiile de schimbare de sex cu automutilarea. Mai mult de jumătate dintre cele 27 de ţări membre ale UE s-au opus legii din Ungaria, însă Cehia nu se numără printre ele. (G4 Media)
Dinamici ale pandemiei
Certificatele false de vaccinare, la mare căutare pe piața neagră din Moscova.
- După ce primarul Moscovei a făcut vaccinarea obligatorie pentru angajații din majoritatea firmelor din sectorul serviciilor, certificatele false de vaccinare și-au făcut loc pe piața neagră a orașului. Prețul unuia echivalează cu 25$. Numai 15% dintre locuitorii Moscovei s-au vaccinat, reticența față de vaccinare fiind o problemă la nivel național. (The Washington Post)
Ministrul sănătății britanic își dă demisia.
- Matt Hancock, ministrul britanic al sănătății, demisionează după ce, în contextul propriei sale decizii de prelungire a restricțiilor din cauza variantei Delta, a fost acuzat că nu respectă normele de distanțare socială. El fusese surprins alături de o consilieră a sa. Negând inițial acuzațiile, Hancock și-a recunoscut greșeala și a demisionat. (The New York Times)
Sursă foto: Foreign Policy
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: Cum s-a creat isteria că benzina și motorina se vor scumpi peste ...
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica Ortodoxă Rusă în impas
#Buletin de știri
NewsDigest: România interzice Russia Today și Sputnik, organe de propagandă a...
#Te-ar mai putea interesa și
#Analize
Cine latră în poarta Rusiei?
#Analize
Cazierul cibernetic al Rusiei
#Analize