NewsDigest: Facebook interzice reclamele care descurajează vaccinarea
Dacă e marți, vorbim despre Anti-Fake și ce au mai făcut Facebook și Twitter pentru a contracara dezinformarea:
Anti-Fake
Sursă foto: Anti Fake
Facebook și Twitter restricționează un articol cu informații controversate despre Joe Biden
- Facebook și Twitter au încercat să limiteze distribuția unui articol ce conținea informații despre posibilele acte de corupție comise de Hunter Biden, fiul candidatului democrat la președinția SUA. Materialul publicat de New York Post include mai multe documente care ar expune modul în care familia Biden s-a îmbogățit în afaceri realizate în Europa de Est și China, pe vremea când Joe Biden era vicepreședintele SUA. Facebook a anunțat că va limita distribuția articolului pe platforma sa, iar Twitter a blocat contul New York Post întrucât acesta ar încălca regulile sale cu privire la materialele piratate. Deși au fost acuzați de partizanat politic, giganții tehnologici susțin că au încercat să limiteze răspândirea unor informații neverificate și să combată dezinformarea electorală.
Citește mai mult:
techcrunch.com – Suspect provenance of Hunter Biden data cache prompts skepticism and social media bans
bbc.com – How to spot US election disinformation
Facebook interzice reclamele care descurajează vaccinarea
- Facebook a anunțat marți, 13 octombrie, că nu va mai accepta reclamele care descurajează vaccinarea. Mai mult, lansează o nouă campanie de sănătate publică prin intermediul căreia va susține efortul de sprijinire a imunizării, inclusiv prin încurajarea oamenilor să se vaccineze împotriva gripei. Platforma a interzis conținutul ce are legătură cu dezinformarea QAnon și pe cel care neagă sau denaturează Holocaustul. De asemenea, Facebook are în vedere și oprirea reclamelor politice după ziua alegerilor din SUA (3 noiembrie), pentru a preveni dezinformarea în legătură cu acestea. Mai mult de cât atât, Facebook se află pe lista platformelor sociale care luptă împotriva dezinformării online.
Citește mai mult:
theguardian.com – Facebook to ban ads discouraging vaccination
buzzfeednews.com – Facebook Is Banning Ads That „Discourage” Vaccines
rand.org – Tools That Fight Disinformation Online
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Shutterstock
Hackeri ruși : procese în Franța și America
6 agenți ruși inculpați pentru atacuri cibernetice.
- 6 cetățeni ruși sunt judecați în acest moment în America pentru atacuri cibernetice comise pentru a perturba alegerile franceze din 2017 și jocurile olimpice de iarnă din 2018 în Corea. Ei sunt de asemenea suspectați de sabotaj informatic împotriva rețelei electrice ucrainene, sistemului informatic organismului de control din Cernobâl, iar porturilor din Mumbai și Amsterdam. (Radio Free Europe)
În Franța, rusul Alexander Vinnik este judecat la Paris.
- Vinnik a fost arestat în Grecia, iar apoi predat Franței, fiind căutat în Franța și America. Anchetatorii francezi suspectează că el este în spatele virusului «Locky», un ransomware care ia drept ostatic datele private unei persoane sau unei companii, iar le eliberează numai în schimbul unei sume importante de bani. Acest virus ar fi provocat un total de 135 milioane de euro de pagube în întreaga lume. El ar fi fost și creierul în spatele platoformei de bitcoin BTC-e, au declarat anchetatorii americani. Această platformă ar fi fost folosită pentru a spăla banii obținuți din această metodă de șantaj. (Hotnews)
Alte știri
Consiliul de Securitate al ONU îndeamnă Armenia și Azerbaidjanul să respecte noul armistițiu.
- După ce noul armistițiu umanitar conclus între cei doi beligeranți sâmbătă nu a fost respectat, cei 15 membrii ai Consiliului au cerut eforturi reînnoite din partea ambilor părți pentru stabilizarea conflictului. Consiliul a relansat apelul făcut de Secretarul General al ONU Antonio Guterres pentru respectarea primului armistițiu, iar Rusia a propus implementarea unui mecanism de verificare pentru a garanta respectarea armistițiului, în cooperare cu OSCE. (Radio Free Europe)
Tensiunile între China și Taiwan cresc în mod inexorabil, după un incident în Fiji.
- În cadrul celebrării zilei naționale a Taiwanului la Fiji a izbucnit o confruntare fizică între reprezentanți taiwanezi și chinezi. Diplomații chinezi ar fi intrat neinvitați în locația unde se desfășura recepția, și ar fi încercat să facă poze și să colecteze informații despre persoanele prezente în sală. Reprezentantul taiwanez care i-a rugat să părăsească evenimentul a fost agresat, iar a necesitat îngrijiri la spital pentru o rană la cap. MAE chinez a comunicat că diplomații chinezi au intervenit pentru că un steag național fals se afla înăuntru. Taiwan, oficial Republica Chineză, este țara fondată de guvernul Kuomintang lui Chiang-Kai-Shek după înfrângerea lui de către comuniști în războiul civil chinez. China comunistă consideră Taiwan ca o parte a teritoriul lei, iar nu recunoaște existența lui ca stat. Deși Taiwan este recunoscut oficial numai de câteva țări, el are legături comerciale și informale cu majoritatea țărilor vestice. (BBC News)
Economie
Sursă foto: Free Pik
Economia în timp de pandemie
Recuperarea Europei este incertă pe fondul celui de-al doilea val COVID-19, spune Christine Lagarde, liderul BCE.
- BCE prezice că PIB-ul din zona euro va scădea cu 8% în 2020 pe fondul pandemiei, chiar și presupunând că există blocaje locale.”Dacă situația se va deteriora, acest lucru va întuneca în mod evident previziunile noastre, pe care le vom revizui în decembrie”, a declarat Lagarde pentru Le Monde. Liderii UE au atins un buget de 1,82 trilioane EUR și un pachet de recuperare COVID-19 în iulie.(Euronews)
Deficitul bugetar al SUA înregistrează 3,1 miliarde de dolari în anul fiscal 2020.
- Ca pondere din producția economică, decalajul bugetar în anul fiscal 2020 a atins aproximativ 16,1%, cel mai mare din 1945, a declarat vineri Departamentul Trezoreriei. Datoria federală a atins 102% din produsul intern brut, prima dată când a depășit dimensiunea economiei pentru întregul an fiscal în mai mult de 70 de ani.(WSJ)
Profitul trimestrial al băncii UBS se dublează întrecând previziunile pandemice.
- UBS a înregistrat marți o creștere de 99% a profitului din al treilea trimestru asupra cifrei de afaceri pe piața globală, ajutând banca la o performanță puternică în domeniul investițiilor bancare.Profitul net pentru cel mai mare manager de fonduri din lume a urcat la 2,1 miliarde de dolari în perioada iulie-septembrie, depășind cu ușurință așteptările de 1,557 miliarde de dolari.(Reuters)
Business & Tehnologie
Automatizarea acaparează 800 de milioane de locuri de muncă la nivel global.
- Într-un raport publicat marți, economiștii Ziad Daoud și Scott Johnson analizează cum automatizarea ar putea însemna ca până la 800 de milioane de oameni se confruntă cu o expunere ridicată la riscul ca angajarea lor să devină inutilă.Cehia, Slovacia și Japonia sunt cele mai vulnerabile la întreruperile din automatizare, au scris ei.(Bloomberg)
Intel este de acord să vândă NAND către SK Hynix pentru 9 miliarde de dolari.
- SK Hynix, unul dintre cei mai mari producători de cipuri din lume, a anunțat astăzi că va plăti 9 miliarde de dolari pentru afacerea cu memorie flash Intel. Intel a declarat că va folosi încasările din acord pentru a se concentra pe inteligența artificială, 5G și computerul de margine.(Techcrunch)
Societate
Sursă foto: European Pharmaceutical Review
Vaccinul rusesc
Moscova va începe campania de vaccinare în masă.
- Primarul capitalei Rusiei a declarat că această campanie va avea loc în perioada decembrie-ianuarie, după inaugurarea a două noi spitale specializate. În luna August, Rusia a aprobat vaccinul Sputnik-V pentru uz intern, stârnind numeroase controverse. Comunitatea științifică internațională a declarat că nu s-au făcut destule teste pentru a dovedi că vaccinul nu are efecte secundare majore. Oficialii ruși, în schimb, au susținut cu vehemență vaccinul. (Radio Free Europe)
Măsuri restrictive în România și în restul Europei
Capitala intră în scenariul roșu.
- Comitetul Municipal București pentru Situații de Urgență a decis închiderea, pentru următoarele 14 zile, începând de marți, de la miezul nopții, a școlilor, restaurantelor și teatrelor, după ce indicele de infectare cu coronavirus a ajuns luni în Capitală la 3,19. Bucureștiul a urcat luni la o incidență de 3,19 cazuri de coronavirus la mia de locuitori. Rata de infectate a fost luni de 30,67% după ce au fost depistate 2466 de noi cazuri la un număr de 8040 de teste prelucrate în toată țara. (Radio Europa Liberă)
Cluj Napoca a depășit pragul critic de 3 cazuri de Covid la 1000 de locuitori.
- Municipiul Cluj-Napoca a depăşit ponderea de 3 persoane la mia de locuitori infectate cu COVID-19 şi urmează să fie analizate măsurile care se vor lua, potrivit Instituției Prefecuturii Cluj. Este vorba, în Cluj-Napoca, de o incidență de 3,02 cazuri la mie, iar în Gherla, de 3,01. În Dej incidența este de 2,69 la mie, iar în Turda și Câmpia Turzii – de 0,84, respectiv 2.46. Media, în județul Cluj, este de 2,32. (G4 Media)
Franţa: Noile restricţii anti-COVID stârnesc ample nemulţumiri.
- În unele oraşe franceze oamenii nu mai au voie să iasă noaptea din case. Măsura este menită să stăvilească pandemia de coronavirus, dar mulţi artişti şi proprietari de baruri sau restaurante se văd grav discriminaţi. În momentul de față, în jur de 20 de milioane de oameni se află sub incidența noilor restricții, neavând astfel voie, printre altele, să părăsească locuința între orele 21:00 și 06:00. (Deutsche Welle)
Irlanda instituie restricții în următoarele șase săptămâni pentru întreaga populație.
- Măsurile vor intra în vigoare miercuri la miezul nopţii (23.00 GMT) timp de şase săptămâni, a precizat premierul într-o alocuţiune televizată, subliniind în acelaşi timp că şcolile vor rămâne deschise. Toate activităţile comerciale neesenţiale se vor închide şi barurile şi restaurantele vor servi doar alimente la pachet, a menţionat şeful guvernului. Numai persoanele cu un loc de muncă considerat esenţial vor avea ”permisiunea de a se deplasa la serviciu”, a spus el. (G4 Media)
Mai puteți citi și Facebook elimină conturile mișcării conspiraționiste pro-Trump QAnon
Sursă foto: Wired