Securitate și relații internaționale

Sursă foto: JIM WATSON/AFP via Getty Images)

Despre protestele din Rusia și propaganda rusă externă

Raport despre propaganda rusă și felul în care acționează aceasta în SUA

 • Centrul Global de Angajament al Departamentului (GEC) conduce și coordonează eforturile Guvernului Federal al SUA pentru a recunoaște, înțelege, expune și contracara propaganda și dezinformarea străină. În conformitate cu mandatul său de congres, GEC publică un raport special care oferă o imagine de ansamblu asupra dezinformării și ecosistemului propagandistic al Rusiei. Raportul prezintă cei cinci piloni ai ecosistemului de dezinformare și propagandă din Rusia și modul în care acești piloni interacționează pentru a crea un efect multiplicator media. Citiți acest raport pe site-ul guvernului american.

Un fost spion spune că mai multe trebuiesc făcute pentru a stopa interferențele rusești

 • Trebuie să existe un efort organizat pentru a împiedica Rusia să perturbe și să denatureze viața politică, a avertizat fostul ofițer MI6 Christopher Steele. Domnul Steele se afla în spatele așa-numitului dosar Trump-Rusia, care presupunea o coluziune între Moscova și campania electorală a președintelui american din 2016. Într-un interviu cu deputatul conservator Damian Collins, el a avertizat că Rusia vizează toate partidele politice. (BBC News)

Schimbări majore în peisajul din social media

Trump interzice orice tranzacție cu proprietarul TikTok în 45 de zile

 • Preşedintele american Donald Trump a semnat un decret joi ce interzice în 45 de zile orice tranzacţie cu ByteDance, compania-mamă a reţelei sociale chineze TikTok. Şeful statului face referire la o “urgenţă naţională” privind aplicaţia specializată pe distribuirea de conţinut video pe care o acuză, fără dovezi, că îşi spionează utilizatorii americani în folosul Beijingului, într-un context de tensiuni comerciale şi politice cu China. (Agerpres)

Google închide canale de YouTube conectate cu manipulare din China

 • Google a anunţat miercuri că a închis peste 2.500 de canale de pe platforma YouTube în cadrul unei anchete în curs privind ‘operaţiuni coordonate de influenţă legate de China’. Într-un buletin al Grupului de Analiză a Ameninţărilor din cadrul companiei se precizează că au fost închise 186 de canale în aprilie, 1098 în mai şi 1312 în iunie. (Agerpres)

Twitter va eticheta propaganda de stat

 • Twitter a spus că va începe etichetarea conturilor de „mass-media afiliate statului” și va luaalte măsuri pentru a încerca să limiteze răspândirea campaniilor de influență conduse de guverne. Compania a spus că va adăuga noi etichete conturilor și că, de asemenea, nu va „amplifica” tweeturile din astfel de conturi prin sistemele sale de recomandare. (Radio Free Europe)

Facebook elimină conturi pro-Trump care operează din România

 • O serie de pagini românești de Facebook și conturi de Instagram care pretind a fi din SUA, în încercarea de a influența alegerile din SUA, au fost eliminate, a declarat compania joi. Aceasta a eliminat 35 de conturi Facebook, trei pagini Facebook și 88 de conturi pe Instagram. (Politico)

Alte știri importante din zona securității

Grecia este dispusă să negocieze cu Turcia

 • Grecia a anunţat joi că este pregătită să înceapă negocieri cu Turcia asupra zonelor maritime pe care cele două ţări şi le dispută pentru exploatare în Marea Egee. Turcia a suspendat luna trecută explorările de petrol şi gaze în largul unei insule greceşti după ce această iniţiativă a sa a dus la exacerbarea tensiunilor între cele două ţări. (Agerpres)

Avocatul general din New York dă în judecată National Riffle Association

 • Avocatul General din New York a anunțat un proces care vizează dizolvarea puternicei National Rifle Association asupra unor presupuse greșeli financiare. Letitia James a declarat că NRA a redirecționat milioane de dolari către lideri, inclusiv directorul său executiv, Wayne LaPierre, pentru uz personal. “Pentru acești ani de conduită incorectă, căutăm un ordin de dizolvare a NRA în întregime”, a spus ea. NRA a descris procesul drept un „atac fără temei, cu premeditare”. (BBC News)

Economie

Sursă foto: Wikipedia

Business & Tehnologie

CEO-ul Amazon decide să vândă acțiuni în valoare de 3.1 miliarde de dolari, în timp ce Microsoft decide preluarea globală a companiei Tik Tok și deschiderea negocierilor cu ByteDance, deținătorul chinez al aplicației.

Amazon a vândut acțiuni în valoare de 3.1 miliarde de dolari

 • Directorul executiv Amazon, Jeff Bezos, a vândut acțiuni în valoare de 3,1 miliarde de dolari în ultimele zile, au arătat miercuri înregistrările oficiale.Bezos, cel mai bogat om din lume, a spus că intenționează să vândă acțiuni în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari în fiecare an pentru a finanța compania sa de rachete, Blue Origin.(Reuters)

Microsoft dorește să preia întreaga companie TikTok

 • Compania americană de software a declarat duminică că a fost în negocieri cu ByteDance, deținătorul chinez al TikTok, pentru a explora „o achiziție a serviciului TikTok în Statele Unite, Canada, Australia și Noua Zeelandă”.(Financial Times)

Evenimente economice internaționale

SUA înregistrează semne de redresare economică, începând cu scăderea înregistrărilor pentru beneficii de șomaj.În același timp, lira turcească scade la un nou nivel, cauzând temeri printre investitori și posibile reglementări din partea băncii centrale.Pe de altă parte, cea mai mare mină de cărbune din lume își reduce valoarea cu 1.4 miliarde de dolari, anunțând incontestabil focusarea la nivel global pe energie regenerabilă.

SUA: Cererile de somaj au scăzut la 1,2 milioane în ultima săptămână

 • Înregistrările pentru beneficii în urma pierderii locului de muncă au scăzut săptămâna trecută la cel mai jos nivel de la începutul pandemiei în Statele Unite. Acesta se adaugă semnalelor conform cărora piața muncii începe să se recupereze de la întreruperile economice cauzate de pandemie.(Wall Street Journal)

Lira turcească înregistrează un declin abrupt ajungând la un nou record 

 • Scăderea de 3,6% până la cel mai mic punct al zilei a marcat pentru a doua zi, vânzarea intensă a monedei după semnele unei disfuncții pe piețele monetare a țării. Acest fapt a determinat investitorii și analiștii să speculeze dacă banca centrală ar putea avea nevoie să crească ratele dobânzilor pentru a stabiliza moneda.(Financial Times)

Valoarea celei mai mari mine de cărbune din lume a fost redusă cu 1,4 miliarde de dolari.

 • Peabody Energy a redus valoarea celei mai mari mine de cărbune din lume cu 1,4 miliarde, o recunoaștere incontestabilă a tranziției tot mai evidente a industriei energiei către energie regenerabilă.(Financial Times)

Societate

Sursă foto: Financial Times / AP

Alegerile prezidențiale din Belarus: începutul sfârșitului pentru Lukașenko?

 • Duminică, 9 august, vor avea loc – într-o atmosferă extrem de tensionată – alegeri prezidențiale în Republica Belarus, fostă republică sovietică condusă în ultimii 26 de ani de Aleksandr Lukașenko, pe care media occidentală îl numește ultimul dictator al Europei. Pentru prima dată din 1994, supraviețuirea politică a lui Aleksandr Lukașenko a fost pusă la încercare, încă dinaintea începerii campaniei electorale. De la proasta gestionare a crizei Covid-19 și relația din ce în ce mai subredă cu Rusia, până la arestarea și exilarea candidaților prezidențiali, Lukașenko se află cu spatele la zid.(Contributors)

Liban: Gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor antiguvernamentali la Beirut

 • Forţele de ordine libaneze au folosit gaze lacrimogene joi seară pentru a dispersa zeci de manifestanţi care protestau după explozia masivă mortală din portul Beirut în această săptămână, devenită un simbol al incompetenţei şi corupţiei autorităţilor. Protestatarii au vandalizat magazine şi au aruncat cu pietre în poliţişti în cartierul parlamentului. Mai mulţi manifestanţi au fost răniţi în riposta poliţiei. (Agerpres)

Orban: Dacă școala se va închide, un părinte va primi 75% din salariu pentru a sta acasă

 • „În perioada stării de urgență a existat o formă de sprijin pentru familiile cu copil. Pe perioada în care au fost suspendate cursurile școlare, un părinte, la alegere, a avut posibilitatea să stea acasă, într-un fel de concediu, plătindu-i-se 75% din salariul său. Și pentru începerea școlii vom lua o măsură similară. Însă va fi flexibilă, pentru că situația epidemiologică fiind diferită de la localitate la altă, nu va mai fi o măsură generală. Va fi o măsură locală.(Radio Europa Liberă)

Sursă foto: Safeposter.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here