Securitate și relații internaționale

Sursă foto: Agerpres

Câțiva soldați americani au fost răniți într-o coliziune în Siria cu armata rusă.

 • Un mic număr de militari americani au fost răniţi într-o interacţiune cu forţe ruseşti în Siria, au declarat miercuri pentru Reuters doi oficiali ai Statelor Unite. Unul dintre oficiali a declarat, sub protecţia anonimatului, că rănile suferite sunt un rezultat al unei coliziuni şi nu al unui schimb de focuri. (Politico)

Comisarul European pentru Comerț a demisionat în urma acuzațiilor legate de COVID-19.

 • Comisarul european pentru comerţ, irlandezul Phil Hogan, şi-a anunţat miercuri seara demisia după ce a fost acuzat că a încălcat regulile sanitare anti-coronavirus din ţara, participând la un dineu de gală. “I-am prezentat miercuri seară demisia din funcţia de comisar european preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen”, a făcut cunoscut Phil Hogan într-un comunicat. (Agerpres)

Ministrul German al Apărării: Manevrele militare din Mediterana nu ajută la dezescaladare.

 • Ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a criticat miercuri manevrele militare rivale care au loc în estul Mediteranei, apreciind că acestea ”nu ajută” la dezescaladarea tensiunilor dintre Turcia şi Grecia. “Manevrele care au avut loc astăzi nu ajută” la calmarea tensiunilor, a declarat doamna Kramp-Karrenbauer, la încheierea unei reuniuni a miniştrilor apărării din UE, la Berlin. (Agerpres)

Atacul de la moscheile din Christchurch: Vinovatul a fost condamnat la închisoare pe viață fără drept de recurs.

 • Un tribunal din Noua Zeelandă a condamnat un bărbat care a ucis 51 de persoane la închisoare pe viață fără drept de recurs, prima persoană din istoria țării care a primit această sentință. Australianul Brenton Tarrant, în vârstă de 29 de ani, a fost declarat vinovat pentru uciderea a 51 de persoane, a încercat uciderea altor 40 de persoane și este acuzat de terorism. Judecătorul a numit acțiunile „inumane”, adăugând că atacatorul „nu arătase milă”. (BBC News)

Secretarul General al NATO cere o anchetă transparentă în cazul otrăvirii lui Navalny.

 • Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a făcut apel miercuri la o anchetă “transparentă” asupra otrăvirii opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi, afirmând că “nu există motive de îndoială” asupra concluziilor medicilor germani. “Este lucrul de care avem acum nevoie, o anchetă transparentă pentru a descoperi ce s-a întâmplat şi pentru a ne asigura că responsabilii dau socoteală”, le-a declarat Stoltenberg jurnaliştilor la sosirea la reuniunea de la Berlin a miniştrilor apărării din statele Uniunii Europene. (Agerpres)

Economie

Sursă foto: Getty Images

Business&Tehnologie

Facebook intră într-un conflict cu Apple din cauza intenției de a solicita permisiunea utilizatorilor pentru colectarea datele din partea aplicației. Din perspectiva Facebook, această decizie va scădea veniturile sale și ale altor companii care se mediatizează pe platforma sa.În același timp, Netflix&Roku continuă panta ascendentă, miercuri înregistrând o creștere cu 11%.Pe de altă parte, start-up sintetic Impposible Foods ajunge la o evaluare de 4 miliarde de dolari.

Facebook atacă decizia Apple de a reduce reclamele personalizate

 • Următoarea actualizare a sistemului de operare al iPhone, iOS 14, va solicita aplicațiilor să obțină permisiunea utilizatorilor, printr-o fereastră pop-up, înainte de a colecta date care permit urmărirea și direcționarea anunțurilor.Marketerii digitali au avertizat că noua cerință de a valida colectarea datelor ar putea cauza o scădere mult mai accentuată a audienței lor adresabile și ar putea afecta multe business-uri mici.(Financial Times)

Acțiunile Roku & Netflix au crescut miercuri cu peste 11%.

 • Acțiunile Roku & Netflix au crescut miercuri cu peste 11%, fiind pe cale să obțină cel mai mare câștig de o zi în trei ani.Roku și Netflix se numără printre companiile care au beneficiat de pe urma pandemiei, oamenii din întreaga lume petrecând mai mult timp acasă.(Reuters)

Startup-urile sintetice încep să atragă atenția investitorilor

 • Impossible Foods, compania de înlocuire a cărnii ale cărei plante măcinate (și aditivi bioingeneri) au gust de carne măcinată tocmai a strâns încă 200 de milioane de dolari în investiții, oferind companiei private o evaluare de 4 miliarde de dolari.(Techcrunch)

Evenimente economice internaționale

China încearcă să își extindă relațiile comerciale cu UE și începe prin semnarea a două noi acorduri comerciale cu Italia bazate pe exportul de produse “Made in Italy”. În același timp, Franța obține din partea Facebook returnarea a €106m în taxe.

Facebook este de acord să returneze Franței €106m în taxe

 • Gigantul rețelelor de socializare nu a împărtășit detalii privind disputa fiscală, dar Franța a împins companiile tehnologice să plătească mai multe taxe în țara în care sunt generate veniturile. Alți giganți tehnologici precum Google, Apple și Amazon au ajuns la acorduri similare cu autoritățile fiscale franceze.(BBC)

Societate

Sursă foto: Inside Climate News

De la 1 septembrie se pot deschide restaurantele, teatrele si cinematografele.

 • În cadrul unei conferințe de presă, Klaus Iohannis a declarat că “Sunt două domenii în care consider că este important să se reia activitatea atât cât se poate în condiții de siguranță. Primul sector, la care țin foarte mult, e zona culturală. Teatrele și cinematografele se vor putea deschide probabil din 1 septembrie, în condiții speciale de siguranță, cu locuri libere între spectatori, cu mască, cu respectarea condițiilor care vor fi stabilite. Dar cred că e important ca acolo unde condițiile permit să se reia actul de cultură. Ce am fi fără cultură? Acesta a completat, spunând că “Al doilea sector în suferință, și unde e bine să se reia activitatea unde se poate, e sectorul HORECA; în special funcționarea restaurantelor în interior. Vremea se răcește, după un timp nu se vor mai putea folosi terasele.” (HotNews)

Belgia a introdus România pe lista țărilor roșii.

 • Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că autorităţile belgiene au revizuit condiţiile de acces pentru persoanele care se deplasează în acest stat din România, începând cu data de 26 august întreg teritoriul ţării noastre fiind încadrat în zona roşie. Astfel, toate persoanele care sosesc în Belgia din orice regiune a României trebuie să intre în autoizolare şi să efectueze un test molecular PCR pentru depistarea infecţiei cu COVID-19 după sosirea în această ţară, precizează MAE într-un comunicat transmis miercuri. (Agerpres)

CEO-ul TikTok își da demisia după ce Trump a amenințat că va interzice aplicația.

 • Demisia lui Kevin Mayer, fostul CEO Disney, vine la doar câteva luni după numirea acestuia în funcție. Decizia este cel mai probabil legată de ordinul dat de Trump conform căruia ByteDance, compania mamă, trebuie să vândă activele platformei TikTok din SUA către o companie americană în maxim 90 de zile pentru a nu fi interzisă.(Financial Times)

Rusia lansează teste clinice ale vaccinului Sputnik V împotriva COVID-19.

 • Rusia a lansat o nouă fază a testelor clinice ale vaccinului său împotriva noului coronavirus numit Sputnik V, care vizează peste 40.000 de persoane la Moscova. Teste de același fel urmează să aibă loc în alte cinci ţări. Vaccinul este considerat sigur şi eficient de către autorităţile ruse, după două luni de teste asupra unui grup mic de persoane, dar ale căror rezultate nu au fost făcute publice până în prezent. (G4 Media)

Banchiza de gheață care înconjoară Antarctica, în pragul fărâmițării.

 • Pierderea bruscă a acestor bariere naturale de gheaţă din jurul ţărmurilor antarctice ar putea precipita alunecarea gheţarilor în apă şi ar duce la creşterea nivelului oceanului global cu până la 1 metru până în anul 2100, conform unor studii anterioare. Un nou studiu a fost realizat de cercetători de la Columbia University (SUA) în colaborare cu oameni de ştiinţă de la universităţile europene din Edinburgh şi Utrecht. Ei au ajuns la concluzia că aproximativ 60% din banchiza arctică este vulnerabilă în faţa unui proces de hidrofracturare (proces prin care apa se dezgheaţă şi îngheaţă în repetate rânduri, mărind liniile de fractură din respectivele secţiuni ale banchizei şi crescând riscul de fragmentare a acesteia). (G4 Media)

Sursă foto: The Indian Express

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here