Securitate și relații internaționale

Sursă foto: Baltic Shipping
 • Cele două explozii de proporții care au avut loc, marți, în zona portului din Beirut, au fost provocate de 2.750 de tone de nitrat de amoniu, stocate în depozitul portului din Beirut și transportate, acum 6 ani, de cargoul Rhosus, sub pavilionul Republicii Moldova, dar proprietate a unui afacerist rus, scrie portalul Mold-street. Cel puțin 100 de oameni au murit și peste 4000 au fost răniți în urma exploziilor din Beirut. (RFI)
 • SUA au anunţat că au testat marţi, cu succes, o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) Minuteman III, echipată cu trei focoase, a cărei lansare a fost operată de militari de la bordul unui post de comandă aerian. Racheta a fost lansată la ora locală 00:21 (07:21 GMT) de la baza aeriană Vandenberg din California şi a parcurs circa 6.760 de kilometri deasupra Pacificului, după care a căzut în mare în apropiere de atolul Kwajalein, în Insulele Marshall, au anunţat Forţele aeriene americane într-un comunicat. (Agerpres)
 • Pandemia COVID-19 a favorizat creşterea numărului atacurilor cibernetice în circa 50 de ţări, ţinte tot mai frecvente devenind guvernele şi instituţiile sanitare, a avertizat marţi Interpol. Agenţia internaţională de cooperare a forţelor de poliţie a detectat între lunile ianuarie şi aprilie circa 907.000 de spamuri, 737 incidente provocate de programe malware şi aproximativ 48.000 de adrese URL cu viruşi informatici, ”toate legate de coronavirus”. (Agerpres)
 • China a calificat marţi drept ”pură manipulare” campania Statelor Unite împotriva aplicaţiei video TikTok a companiei chineze ByteDance şi a avertizat Washingtonul să nu deschidă ”cutia Pandorei”, în caz contrar ”va suporta consecinţe”. Este un lucru ”obişnuit pentru SUA să-şi folosească puterea statală pentru a ataca violent companiile altor ţări”, a declarat la conferinţa zilnică de presă purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Wang Wenbin. (Agerpres)
 • Serbia a achiziționat rachete chinezești cu rază medie de acțiune. “Cea mai mare parte a importurilor este legată de modernizarea avioanelor MIG-29, achiziționarea de drone, … (și) sistem de apărare aeriană FK-3”, a fost publicat în raportul anual al companiei de arme Jugoimport SDPR, văzut de agenția de știri Reuters. China a investit puternic în regiunea balcanică ca parte a inițiativei sale One Belt, One Road. (EUObserver)

Economie

Sursă foto: GettyImages

Tehnologie & Business

În urma licitației Fitbit, Google câstigătorul acesteia a stârnit îngrijorarea Comisiei Europene cu privire la impactul asupra competiției al acestei tranzacții.Decizia C.E este demararea unei anchete. În același timp, start up-ul de e-commerce marketing cloud Yotopo obține finanțări în valoare de 75$ milioane pentru diversificarea portofoliului de produse.

 • UE investighează Google în potențiala achiziționare a Fitbit. Comisia Europeană a lansat o anchetă detaliată cu privire la licitația de 2,1 miliarde de dolari a Google pentru compania Fitbit, citând temerile legate de preluare și impactul asupra concurenței pe piețele de publicitate online.(Financial Times)
 • Start up-ul Yotopo strânge finanțare în valoare de 75$ milioane pentru platforma sa de e-commerce marketing cloud. Yotopo, care oferă o multitudine de instrumente care ajută direct consumatorii și alți jucători de comerț electronic să creeze relații mai bune cu clienții, anunță astăzi că a strâns 75 de milioane de dolari în finanțare. Banii îi vor folosi pentru a continua creșterea portofoliului de produse , precum și pentru a achiziționa mai mulți clienți și a construi mai multe parteneriate de integrare. (TechCrunch)

Evenimente economice internaționale

General Electric este acuzat de autoritatea fiscală din UK de  evitarea taxelor în valoare de 1$ mld, dând startul unui proces care poate întări reglementările existente.În același timp gigantul energetic BP decide tăierea dividendelor în urma raportării pierderilor de 17.7$ mld de dolari.În același timp, Argentina obține fonduri de restructurare a datoriei de la principalii creditori străini în valoare de 65 de miliarde de dolari.

 • Autoritatea fiscală din Marea Britanie acuză General Electric de fraudă în valoare de 1 miliard de dolari. HMRC acuză prin procesul intentat un nume iconic industrial din SUA. Dacă HMRC are succes, aceasta ar fi una dintre cele mai mari victorii pentru o autoritate fiscală împotriva unei companii globale. Acesta ar putea marca începutul unei abordări mai agresive pentru combaterea evitării fiscale.(Financial Times)
 • Argentina a obtinut un acord de restructurare in valoare de 65 de miliarde de dolari cu principalii deținătorii de obligațiuni. Guvernul Argentinei a confirmat marți că a ajuns la un acord cu principalii săi creditori străini pentru restructurarea datoriei de 65 de miliarde de dolari, un pas pe care ministerul economiei a declarat că „va acorda țării scutirea semnificativă a datoriei”.(Wall Street Journal)
 • BP taie dividendele în urma raportării pierderilor de 17,7 miliarde de dolari. Decizia gigantului energetic britanic este una dintre cele mai drastice, chiar și în contextul crizei petroliere.Gigantul energetic britanic își propune să-și crească investițiile cu emisii reduse de carbon la 5 miliarde de dolari pe an până în 2030, de la aproximativ 500 de milioane de dolari, în același timp în care producția de petrol și gaze scade cu 40% de la nivelurile din 2019.(Wall Street Journal)

Societate

Sursă foto: RFI

Dovadă de maturizare democratică în România

Ieri a fost comunicată decizia de a se relua cercetarea indivizilor ce au dat ordinul de a fi curățată piața pe data de 10.08.2018, după ce inițial DIICOT-ul încercase să claseze dosarul fără ca șefii jandarmeriei să fi fost judecați pentru acțiunile lor. Faptul că dosarul a fost inițial clasat, iar apoi declasat ca urmare a presiunilor puse de către zeci de mii de oameni și zeci de ONG-uri, este un semn foarte bun pentru România. Acest lucru arată, la 30 de ani de la revoluție, că autoritățile nu mai pot lua măsuri exclusiv după interesul propriu și că, fie voit, sau nevoit, trebuie să ia în considerare și să actionize în conformitate cu cerințele poporului. Astfel, ziua de ieri a văzut un mare câștig pentru normele și valorile democrate în România.

 • Dosarul 10 august se reia cu cercetarea șefilor Jandermeriei. După clasarea, în luna iunie, a dosarului 10 august, șefa DIICOT, Georgiana Hosu, revine cu readucerea în sfera faptelor penale a șefilor Jandarmeriei de la acea vreme. Infirmarea clasării va trebui confirmată însă și de instanță, în acest caz fiind vorba de Curtea de Apel. Decizia de redeschidere a urmăririi penale a șefilor Jandarmeriei are loc după ce zeci de grupări civice au depus o plângere la procurorul general față de soluția dată de DIICOT, de clasare a dosarului. Aproape 30 de ONG-uri, între care Rezistența, Geeks for Democracy, Declic, Funky Citizens. Astfel, se redeschide urmărirea penală sub aspectul săvârșirii de către maior CAZAN LAURENŢIU VALENTIN, comisar şef de poliţie CHIRICĂ MIHAI DAN, colonel CUCOŞ GHEORGHE SEBASTIAN și colonel SINDILE IONUŢ-CĂTĂLIN a infracțiunilor de abuz în serviciu.(Radio Europa Liberă)

Efectele ignorate ale pandemiei

Deși în ultima vreme au avut loc foarte multe evenimente importante care au preluat toată atenția trusturilor media, precum protestele BLM și scandalul TikTok, este esențial că cetățenii de pretutindeni să nu uite că, în plină pandemie, oamenii sunt cei mai afectați. Fie că e vorba de violență domestică sau nesiguranță alimentară, este cert că guvernele ar trebui să înceapă să pună individul pe primul loc și să asigure o parcurgere decentă a pandemiei pentru un procent cât mai mare din populație.

 • Pandemia din umbră. În ultima vreme, familii din toată lumea au fost obligate să între în carantină pentru a opri împrăștierea virusului Covid-19, cu mesajul “stați acasă, stați în siguranță”. Cu toate acestea, ubicuitatea violenței domestice înseamnă că milioane de oameni nu sunt în siguranță acasă. De-a lungul ultimelor câteva luni, măsurile de prevenție au făcut viață intolerabilă pentru multe persoane care au parteneri violenți. Un ONG a declarat că agresorii mereu lucrează de acasă. (The Atlantic)
 • Șomerii pandemici și creșterea terifiantă a prețurilor alimentelor de bază. Prețurile alimentelor în Statele Unite au crescut în cel mai rapid ritm din ultimele decenii de când pandemia a pus control pe economie. Ca exemplu, prețul cărnii de vită a crescut cu 20.2%, iar prețul ouălor cu 10.4%. Acest efect este cu atât mai covărșitor pentru cei 30 de milioane de americani care vinerea trecută au văzut ultima tranșă de ajutor de șomaj mărit (600$). Astfel, apar îngrijorări în legătură cu nesiguranța alimentară ce ar putea dura ani de zile.(Washington Post)

Sursă foto: Asia NewsDay

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here