NewsDigest: Economia românească s-a contractat cu 3,9% anul trecut
Dacă e marți, vorbim despre Anti-Fake și subiecte precum dezinformare și fake news:
Anti-Fake
Sursă foto: Anti Fake
Cum recunoaștem un fact-check făcut corect
Procesul de fact-checking este, fără îndoială, unul complex și consumator de resurse. În ultimii ani, tot mai mulți jurnaliști s-au alăturat acestui demers de verificare a faptelor, introducând în articolele lor afirmații potrivit cărora un anumit conținut este fals, înșelător, incorect sau nefondat. În acest context, se observă că fact-checking-ul nu mai este neapărat tratat drept un gen separat, ci este integrat în practica jurnalistică de rutină. Este important de menționat că, pentru a fi robust și a avea efectul scontat, acela de a verifica acuratețea informațiilor factuale și de a ajuta la consolidarea încrederii publicului, procesul de verificare a faptelor trebuie să fie construit pe argumente clare, solide și să facă trimitere explicită la fapte (nu opinii) ce provin din surse credibile, cu autoritate în domeniu.
Citește mai mult:
poynter.org – ‘Embedded fact-checks’ shouldn’t just be about Trump
reuters.com – Reuters launches fact-checking initiative to identify misinformation, in partnership with Facebook
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: NATO
Secretarul general al NATO dorește majorarea contribuțiilor.
- Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că își dorește majorarea contribuțiilor financiare la NATO pentru intensificarea activităților de apărare, în contextul provocărilor reînnoite din partea Rusiei și Chinei. (Mediafax)
Irak: atac cu rachete asupra unde erau staționați militari americani.
- O salvă de rachete a fost lansată împotriva unei baze aeriene în Erbil, capitala Kurdistanului irakian. Acestea au omorât un angajat civil și a rănit încă cinci persoane, printre care un soldat american. (Agerpres)
Iranul va bloca inspecțiile surpriză a Agenției Internațională pentru Energia Atomică.
- Iranul a anunțat că nu va permite inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică începând cu săptămâna viitoare, dacă ceilalți membrii a acordului de la Viena nu își «respectă obligațiile». Acest lucru decurge dintr-o lege votată anul trecut în parlamentul iranian. (RFERL)
Agenția franceză pentru cibersecuritate a dezvăluit un nou atac a hackerilor ruși.
- Agenția franceză a declarat că experții săi au descoperit un ciberatac împotriva unor instituții guvernamentale similar cu alte atacuri comise de un grup de hackeri ruși afiliați serviciilor de informații rusești. Atacurile s-ar fi desfășurat între 2017 și 2020. (RFERL)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Economic intern
Economia românească s-a contractat cu 3,9% anul trecut.
- În ultimul trimestru din 2020 PIB-ul a scăzut cu 1,5% faţă de acelaşi trimestru din 2019, potrivit datelor semnal publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).Conform INS, în trimestrul IV 2020, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul Intern Brut a crescut cu 5,3%, pe serie ajustată sezonier, iar faţă de acelaşi trimestru din anul 2019 a înregistrat o scădere cu 1,7%. (Agerpres)
Inflația din România crește la cel mai înalt nivel din ultimele 10 luni.
- Prețurile de consum au crescut cu 3% față de ianuarie 2020. În decemebrie, inflația era de doar 2,1% Aceasta creștere este peste estimarea mediană de 2,5% preconizată de Bloomberg. (Bloomberg)
Turcan: Sunt 9.500 de beneficiari de pensii speciale, iar pensia medie pentru ei este de 9.600 lei.
- Aceasta a precizat, în context, că pensiile şi veniturile trebuie să crească echitabil, iar în materie de pensii trebuie urmărit principiul contributivităţii. Potrivit ministrului de resort, cel mai corect este să ai contributivitate şi stagiu de cotizare astfel încât la muncă egală, pregătire egală, condiţii şi perioadă de cotizare egale să ai şi o pensie echitabilă. (Agerpres)
Business & Tehnologie
Criza cipurilor pentru producătorii din industria auto – Cum s-a ajuns aici?
- Penuria va determina industria auto globală să producă cu aproape 700.000 de mașini mai puțin decât planificat pentru primele trei luni ale anului 2021, a declarat grupul de cercetare IHS Markit Ltd. (WSJ)
Angajații de top care lucrează de la distanță se izolează în stațiuni exotice care ajung la 70.000 de dolari pe lună în timp ce așteaptă vaccinarea.
- În Marea Britanie și în Europa, persoanele cu un venit ridicat au zburat către un climat mai cald precum Dubai, Maldive și Spania pentru a scăpa de izolarea din timpul iernii, spune Justin Huxter, fondatorul Cartology Travel, cu sediul în Marea Britanie. (Bloomberg)
Societate
Sursă foto: Forbes
Vaccinul anti-Covid-19
Cîţu: Vaccinarea împotriva coronavirusului NU va fi obligatorie.
- “Este o lege care este în Parlament de trei ani. Nu are nicio legătură cu vaccinarea, campania de vaccinare pe care o avem acum. Este un proiect în Parlamentul României, acel document este un copy-paste… (…) Nu are nicio legătură cu ce se întâmplă. L-am văzut şi pe secretarul de stat Raed Arafat care a spus foarte clar şi o spun şi eu, campania de vaccinare împotriva coronavirusului nu va fi obligatorie. Nu se pune aşa ceva în discuţie”, a declarat Florin Cîţu. (RFI)
Franța recomandă o singură doză de vaccin pentru persoanele care au fost infectate cu coronavirus.
- Autoritățile sanitare franceze susțin că persoanele care au fost deja infectate cu noul coronavirus dezvoltă automat un răspuns imun similar celui oferit de o a doua doză de vaccin și recomandă ca în cazul lor să se folosească o singură doză, deoarece este suficientă. Totodată, autoritățile de sănătate publică din Franța recomandă o perioadă de trei până la șase luni între momentul vindecării de Covid-19 și administrarea unei doze de vaccin. (Digi 24)
Un vaccin universal împotriva coronavirusului ar putea fi disponibil într-un an
- Cercetătorii britanici de la Universitatea Nottingham lucrează la un vaccin anti-Covid-19 universal care, dacă va fi eficient, va pune capăt nevoii de a modifica și ajusta vaccinurile existente în timp ce virusul suferă mutații. Deja există dovezi că vaccinurile existente nu protejează la fel de bine împotriva variantelor care conțin mutația ”E484k”, precum cele care circulă în sudul Africii și în Brazilia. (HotNews)
Alte știri
Oamenii au ieșit din nou în stradă în Myanmar.
- Armata din Myanmar, care a preluat puterea pe 1 februarie, a blocat accesul la internet în ţară pentru a doua noapte consecutiv, însă acest lucru nu i-a oprit pe oamenii să iasă din nou în stradă, marţi, pentru a protesta faţă de noua conducere şi pentru a cere eliberarea liderilor politici. (G4 Media)
A murit Ion Mihai Pacepa, fostul general de Securitate, fugit în Occident.
- Ion Mihai Pacepa a murit duminică, 14 februarie 2021, în SUA, la vârsta de 92 de ani. Potrivit The Epoch Times, Pacepa era infectat cu coronavirus. Informația a fost publicată de Ronald J. Rychlak, care a scris împreună cu Pacepa cartea „Dezinformarea”. (Radio Europa Liberă)
Sursă foto: Economic Times