Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Anti Fake / True Story Project

NewsDigest: Donald Trump, pus din nou la zid pentru distribuirea de fake news

Anti-fake

Donald Trump, pus din nou la zid pentru distribuirea de fake news

Reprezentanții rețelelor sociale Facebook și Twitter au luat măsuri împotriva circulației unui video viral în care erau vehiculate informații false despre tratamentul pentru COVID-19. La popularitatea acestui video a contribuit și președintele SUA, care a distribuit mai multe versiuni ale înregistrării pe Twitter.

În ce a constat fake-ul
Website-ul de o reputație îndoielnică Breitbart News a publicat o înregistrare în care un grup de persoane care s-au prezentat drept medici (America’s Frontline Doctors) au făcut afirmații false, nefundamentate, despre tratamentul și măsurile de prevenție COVID-19.

Cum s-a produs viralizarea
Donald Trump a distribuit mesajul către cele 84 milioane de urmăritori pe Twitter. În scurt timp, video-ul a migrat pe Facebook, unde a strâns 600.000 distribuiri și 14 milioane vizualizări, înainte să fie șters definitiv.

De ce a fost acesta un fake convingător?
Caracterul persuasiv al înregistrării a fost determinat de patru elemente.

Citește mai mult: https://www.antifake.ro/

Securitate și relații internaționale

Sursă foto: REUTERS/Benoit Tessier

Economie

Sursă foto: Freepik

Evenimente economice europene

În Polonia Gazprom este amendat cu 57 de milioane de dolari din cauza lipsei transparenței și cooperări procedurilor folosite.În Anglia se continuă politica laxă monetară în speranța stimulării economiei, iar Spania și Italia înregistrează primele creșteri în producție. 

Evenimente din business 

Google investește 450 de milioane de dolari în produse smart pentru familii și casă, în timp ce Apple este dat în judecată de compania Xiao-i pentru încălcarea brevetelor sale, daunele ajungând la 1.4 miliarde de dolari.

Societate

Sursă foto: The Guardian

Reîntoarcerea la școală – o decizie pripită sau necesară?

Întrucât se apropie deschiderea noului an școlar, autoritățile din toată lumea se confruntă cu o decizie grea. În momentul de față, opiniile experților de la OMS și alte instituții similare sunt împărțite. Este cert atât faptul că există un risc mare de a provoca noi focare, cât și necesitatea elevilor de a merge la școală pentru a-și continua educația. Această decizie este cu atât mai complicată în România, unde mulți elevi nu au posibilitățile financiare pentru a-și achiziționa materiale, cum ar fi laptopuri sau tablete, pentru studiul online, iar statul încă nu a reușit să furnizeze aceste materiale. Așadar, într-o Românie în care educația este deja precară ne permitem să nu redeschidem fizic școlile?

O nouă flamă liberală în Belarus

Actualul președinte, Lukashenko, pare a fi pentru prima oară în pericolul de a pierde alegerile prezidențiale. Îl numesc pericol deoarece o astfel de înfrângere pentru Lukashenko poate însemna doar două lucruri: exil sau încarcerare. Cu toate acestea, riscul că el să piardă este destul de mic, având în vedere controlul total pe care îl are asupra sistemului electoral. De aici răsase o întrebare importantă pentru societatea din Belarus: cum vor reacționa oamenii la încă un set de alegeri frauduloase? Vor avea loc mișcări sociale pentru a-l da jos pe Lukashenko? Dacă oamenii se strâng cu sutele de mii precum a anticipat candidatul prezidențial aflat în exil, Valer Tsapkalat, aceștia ar putea să detroneze autoritarul, dar cu ce cost? Reacția lui Lukashenko în acest caz cel mai probabil nu ar fi una pașnică, deci nu este exclusă posibiliatea ca și Belarusul să treacă printr-un eveniment similar Euromaidanului.

Sursă foto: WBUR

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și