Anti-fake

Donald Trump, pus din nou la zid pentru distribuirea de fake news

Reprezentanții rețelelor sociale Facebook și Twitter au luat măsuri împotriva circulației unui video viral în care erau vehiculate informații false despre tratamentul pentru COVID-19. La popularitatea acestui video a contribuit și președintele SUA, care a distribuit mai multe versiuni ale înregistrării pe Twitter.

În ce a constat fake-ul
Website-ul de o reputație îndoielnică Breitbart News a publicat o înregistrare în care un grup de persoane care s-au prezentat drept medici (America’s Frontline Doctors) au făcut afirmații false, nefundamentate, despre tratamentul și măsurile de prevenție COVID-19.

Cum s-a produs viralizarea
Donald Trump a distribuit mesajul către cele 84 milioane de urmăritori pe Twitter. În scurt timp, video-ul a migrat pe Facebook, unde a strâns 600.000 distribuiri și 14 milioane vizualizări, înainte să fie șters definitiv.

De ce a fost acesta un fake convingător?
Caracterul persuasiv al înregistrării a fost determinat de patru elemente.

 • Sursa mesajului beneficiază de o presupusă legitimitate de tip expert. În video apar persoane despre care se sugerează că ar fi medici aflați într-o conferință de presă, iar înregistrarea este publicată pe un website de știri. Ulterior s-a dovedit că, deși una dintre persoanele din înregistrare este într-adevăr medic, această nu prezintă încredere, fiind fondatoarea unui cult religios și promotoare a unor afirmații publice cel puțin îndoielnice.
 • Președintele SUA girează, prin notorietate și funcție, conținutul promovat. Donald Trump a însoțit distribuirea înregistrării de îndemnul de a o ”viziona neapărat”. Prin acest gest, a legitimat conținutul, deși acesta contrazice flagrant mesajele oficiale emise de specialiștii în sănătate și de reprezentanți ai administrației prezidențiale.
 • Mesajele din video sunt foarte ușor de acceptat de către public, deoarece dau speranța unei rezolvări ușoare a crizei („există un tratament funcțional”) și înlătură necesitatea de a respecta măsuri neplăcute de prevenție („masca este inutilă”).
 • Distribuirea masivă a înregistrării, facilitată de reacția întârziată a Facebook, a sporit legitimitatea prin popularitate („dacă e un mesaj distribuit de atâția oameni, trebuie că este adevărat”).

Citește mai mult: https://www.antifake.ro/

Securitate și relații internaționale

Sursă foto: REUTERS/Benoit Tessier
 • Franţa este favorabilă unui sistem de sancţiuni financiare împotriva ţărilor care nu respectă statul de drept şi valorile fundamentale ale Uniunii Europene, în cadrul planului european de relansare de 750 miliarde de euro, a declarat într-un interviu secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clement Beaune. ‘Nu le putem spune cetăţenilor francezi, polonezi, ungari şi europeni că (noi) putem avea solidaritate financiară în Europa indiferent de modul în care se respectă regulile fundamentale ale democraţiei, libertatea presei şi egalitatea în drepturi’, a declarat Clement Beaune. (Agerpres)
 • Fostul rege spaniol, Juan Carlos, bănuit de fapte de corupţie, a decis să părăsească Spania, a anunţat luni Casa Regală de la Madrid. Regele emerit al Spaniei, Juan Carlos I, a comunicat fiului său, regele Felipe al VI-lea, cu privire la ”decizia chibzuită” de a pleca să trăiască în afara Spaniei ca urmare a repercusiunilor publice ale ”unor evenimente trecute” din viaţa sa privată. Justiţia elveţiană şi spaniolă anchetează în special asupra unei sume de circa o sută de milioane de dolari care ar fi fost vărsată în secret de către Arabia Saudită într-un cont al regelui Juan Carlos în Elveţia. (Agerpres)
 • SUA vor desfăşura prin rotaţie până la 5.500 de soldaţi în Polonia, în baza unui acord încheiat cu Varşovia privind statutul lor în ţară, a anunţat luni Pentagonul, confirmând un anunţ al ministrului polonez al apărării. SUA şi Polonia şi-au încheiat negocierile privind un acord de cooperare în materie de apărare care defineşte “cadrul legal, infrastructurile şi o împărţire echitabilă a sarcinilor”, a spus ministrul american al apărării, Mark Esper, citat într-un comunicat. (Agerpres)
 • Insatisfacţie, ruşine şi saturaţie, acestea sunt sentimentele manifestate de numeroşi bulgari care protestează în stradă pentru că ţara lor este cea mai săracă şi coruptă din UE, la 13 ani de la intrarea în blocul comunitar şi după o tranziţie eşuată în care dictatura comunistă a lăsat loc unei oligarhii ce domină politica şi economia, printre protestatari fiind şi multe persoane revenite în ţară în urma pandemiei. (Agerpres)

Economie

Sursă foto: Freepik

Evenimente economice europene

În Polonia Gazprom este amendat cu 57 de milioane de dolari din cauza lipsei transparenței și cooperări procedurilor folosite.În Anglia se continuă politica laxă monetară în speranța stimulării economiei, iar Spania și Italia înregistrează primele creșteri în producție. 

 • UOKiK, agentul anti-monopol din Polonia, a declarat luni că a amendat Gazprom cu 57 milioane dolari. Motivația este lipsa de cooperare în cadrul procedurilor în ceea ce privește proiectul de conductă Nord Stream 2.Polonia consideră Nord Stream 2, care ar dubla capacitatea de export a gazului din Rusia prin Marea Baltică, ca o amenințare la securitate energetică a Europei, afirmând că va consolida poziția Gazprom pe piață.(Reuters)
 • Banca Angliei urmează să mențină politica monetară laxă, chiar dacă ritmul recuperării economice din recesiunea declanșată de coronavirus este încă scăzut. Este de așteptat să lase ratele dobânzilor la un nivel record de mic.(Bloomberg)
 • Activitatea de producție începe să își revină în Spania și Italia. Indicele de achiziții IHS Markit pentru producția spaniolă a crescut la 53,5 în iulie, de la 49,0 o lună mai devreme – peste pragul de 50, care sugerează că majoritatea managerilor de afaceri au raportat o îmbunătățire a activității comparativ cu luna precedentă.Același indice urcă și în Italia de la 47,5 la 51.9.(Financial Times)

Evenimente din business 

Google investește 450 de milioane de dolari în produse smart pentru familii și casă, în timp ce Apple este dat în judecată de compania Xiao-i pentru încălcarea brevetelor sale, daunele ajungând la 1.4 miliarde de dolari.

 • Google a declarat luni că va investi 450 de milioane de dolari în ADT și va lucra cu cei 20.000 de tehnicieni ai firmei cu sediul central din Florida pentru a vinde și instala produse smart  pentru gigantului Nest.(Tech Crunch)
 • Xiao-i dă în judecată Apple pentru 1.4 miliarde de dolari. Compania chineză de inteligență artificială Shanghai Zhizhen Intelligent Network Technology Co Ltd, cunoscută și sub numele de Xiao-i, a intentat un proces împotriva Apple Inc, susținând că a încălcat brevetele sale.(Reuters)

Societate

Sursă foto: The Guardian

Reîntoarcerea la școală – o decizie pripită sau necesară?

Întrucât se apropie deschiderea noului an școlar, autoritățile din toată lumea se confruntă cu o decizie grea. În momentul de față, opiniile experților de la OMS și alte instituții similare sunt împărțite. Este cert atât faptul că există un risc mare de a provoca noi focare, cât și necesitatea elevilor de a merge la școală pentru a-și continua educația. Această decizie este cu atât mai complicată în România, unde mulți elevi nu au posibilitățile financiare pentru a-și achiziționa materiale, cum ar fi laptopuri sau tablete, pentru studiul online, iar statul încă nu a reușit să furnizeze aceste materiale. Așadar, într-o Românie în care educația este deja precară ne permitem să nu redeschidem fizic școlile?

 • Premierul Ludovic Orban, a declarat că încă se fac analize cu privire la deschiderea noului an şcolar. “Şcoala va începe în condiţiile pe care ni le va permite evoluţia epidemiei. Suntem într-o analiză foarte serioasă pentru că nu poţi să creeze o previziune astăzi care să fie modificată în funcţie de evoluţia epidemiei. Noi pregătim deschiderea şcolii pentru orice scenariu”, a declarat Orban, la sediul PNL. Orban a mai indicat că aşteaptă să se finalizeze licitaţia pentru distribuirea celor 250.000 de tablete elevilor.(Agerpres)
 • Declarația Secretarului ONU despre închiderea școlilor în toată lumea. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat marți că lumea se confruntă cu o ”catastrofă generațională” din cauza închiderii școlilor în timpul pandemiei și a spus că aducerea elevilor înapoi, în siguranță, în sălile de clasă trebuie să fie o ”prioritate de top”. Gutteres a declarat că la mijlocul lunii iulie școlile erau închise în aproximativ 160 de țări, afectând peste un miliard de elevi și studenți. (HotNews)

O nouă flamă liberală în Belarus

Actualul președinte, Lukashenko, pare a fi pentru prima oară în pericolul de a pierde alegerile prezidențiale. Îl numesc pericol deoarece o astfel de înfrângere pentru Lukashenko poate însemna doar două lucruri: exil sau încarcerare. Cu toate acestea, riscul că el să piardă este destul de mic, având în vedere controlul total pe care îl are asupra sistemului electoral. De aici răsase o întrebare importantă pentru societatea din Belarus: cum vor reacționa oamenii la încă un set de alegeri frauduloase? Vor avea loc mișcări sociale pentru a-l da jos pe Lukashenko? Dacă oamenii se strâng cu sutele de mii precum a anticipat candidatul prezidențial aflat în exil, Valer Tsapkalat, aceștia ar putea să detroneze autoritarul, dar cu ce cost? Reacția lui Lukashenko în acest caz cel mai probabil nu ar fi una pașnică, deci nu este exclusă posibiliatea ca și Belarusul să treacă printr-un eveniment similar Euromaidanului.

 • Miting pentru susținerea opoziției în Belarus cu o săptămâna înainte de scrutin. În jur de 20,000 de oameni au participat la mitingul pentru susținerea candidatului Svyatlana Tsikhanouskaya. Tsikhanouskaya, o fosta profesoară de 37 de ani, a devenit candidat prezidențial după ce soțul acesteia, un vlogger și activist, a fost arestat ca urmare a deciziei lui de a candida la alegeri. Încrederea în actualul președinte autoritar, Alexander Lukashenko, a scăzut drastic în urma declarației acestuia față de pandemie conform căreia virusul este doar o psihoza ce poate fi tratată cu vodcă, o plimbare cu tractorul sau o vizită la saună.(Radio Free Europe)
 • Candidat prezidențial exilat: Lukashenko va fugi în cazul protestelor masive. Valer Tsapkala, om de afaceri, fost ambassador și candidat prezidențial exilat, a declarat că Lukashenko va fugi din țară dacă se strâng sute de mii de oameni pentru a protesta un rezultat electoral negativ. Deși regimul lui Lukashenko pare să fie din ce în ce mai slăbit, majoritatea analiștilor consideră că acesta va câștigă scrutinul printr-o combinație de fraudă electorală și represiune.(Radio Free Europe)

Sursă foto: WBUR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here