#Buletin de știri
NewsDigest: De ce UE reacționează slab contra regimului Putin în cazul Navalnîi
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Financial Times
De ce UE reacționează slab contra regimului Putin în cazul Navalnîi.
- Chiar și după standardele modeste ale politicii externe comune a UE, răspunsul Bruxelles-ului la arestarea lui Alexei Navalnîi în Rusia și la represiunea asupra susținătorilor săi a fost deosebit de slab. Oficialii UE explică reticența Bruxelles-ului aproximativ în felul următor: obiectivul UE este să asigure eliberarea imediată a lui Navalnîi. Pentru ca acest lucru să aibă succes, sunt necesare dialogul și diplomația. Sancțiunile impuse acum ar pune în pericol acest proces. Însă, amenințarea cu aceste sancțiuni ar trebui să existe dacă Navalnîi nu este eliberat. (Radio Europa Liberă)
Prima discuție telefonică Biden-Putin.
- Joe Biden şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la ”otrăvirea” lui Aleksei Navalnîi, opozantul rus arestat de Moscova pe 17 ianuarie la revenirea în Rusia din Germania și a reafirmat sprijinul ferm pentru suveranitatea Ucrainei în faţa agresiunii persistente a Rusiei. Putin a „menţionat că o normalizare a relaţiilor dintre Rusia şi Statele Unite ar răspunde intereselor ambelor ţări, dar şi celor ale întregii comunităţi internaţionale”. (G4 Media)
Putin a trimis Dumei de Stat un proiect pentru prelungirea acordului New START.
- Șeful Comisiei pentru politică externă din Duma de Stat, Leonid Sluţki, a afirmat că ratificarea acordului ar putea fi studiată în sesiune plenară cu începere de miercuri. Anunţul a fost făcut după ce preşedintele Vladimir Putin a avut marţi prima convorbire cu preşedintele american, Joe Biden, după instalarea lui la Casa Albă. Potrivit Kremlinului, cei doi lideri au abordat prelungirea acordului de limitare a armelor nucleare New START, unul dintre subiectele fierbinţi între Moscova şi noua administraţie americană. (Agerpres)
Turcia şi Uniunea Europeană: iniţiative în vederea „normalizării” relaţiilor.
- Uniunea Europeană nu exclude prosibilitatea decretării unor sancţiuni împotriva Turciei, dar nici nu accelerează procedura dat fiind că Ankara şi-a exprimat dorinţa de a-şi îmbunătăţi relaţiile cu europenii. Dacă anul 2020 a fost unul tensionat în Mediterana, iar Turcia a lansat numeroase provocări la adresa Greciei şi a europenilor în general, în ultimul timp preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi-a multiplicat gesturile de bunăvoinţă faţă de Bruxelles. (RFI)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Business & Tehnologie
Mastercard se alătură planului de neutralitate climatică cu obiective mărețe pentru 2050.
- Procesorul de plăți a fost deja primul din industria sa care a fost de acord cu un program climatic , un proiect condus de mai multe organizații nonprofit care ajută companiile să-și dezvolte obiective adecvate. Aceste praguri sunt de a reduce emisiile directe cu 38% și emisiile indirecte de la lanțurile de aprovizionare și de la clienți cu 20% până în 2025 față de nivelurile din 2016. (Bloomberg)
ByteDance reduce locurile de muncă în India pe fondul unei interdicții prelungite a TikTok-ului.
- Compania, care are peste 2000 de angajați în India, a anunțat că doar locurile de muncă critice vor fi păstrate în țară. ByteDance a declarat că nu a are de ales după ce guvernul indian, care i-a interzis aplicați la sfârșitul lunii iunie a anului trecut, nu a oferit nicio direcție clară cu privire la momentul în care TikTok ar putea reveni în țară. (Techcrunch)
Walmart intenționează să folosească roboții pentru a eficientiza comenzile online în SUA.
- Roboții vor lucra în culise, alegând alimente congelate și refrigerate, precum și articole de mai mici din interiorul depozitelor sau centrelor locale, care vor transporta „mii de articole cumpărate frecvent” direct către împachetare și livrare. (Reuters)
Știri economice
Economia europeană este în spatele Chinei și SUA în ceea ce privește recuperarea din pandemie.
- Acesta a fost rezultatul prognozelor Fondului Monetar Internațional marți, care a redus perspectivele de creștere pentru 2021 în toată Europa și a subliniat o performanță în general mai slabă în comparație cu China și SUA. (Bloomberg)
România – 7 din 10 antreprenori se tem că un nou val le-ar putea bloca activitatea.
- Potrivit barometrului, 57% dintre antreprenori cred că efectele pandemiei se vor vedea cel puţin până la începutul lui 2022. Numai 22% cred că economia va reveni pe linia de plutire în partea a doua a acestui an, în timp ce 19% spun că nu ştiu cum va evolua situaţia. (Agerpres)
Societate
Sursă foto: CNN
Vaccinul anti-Covid-19
Doar 7.000 de profesori, dintr-un total de peste 300 de mii, s-au vaccinat.
- Școlile sunt programate să se redeschidă din 8 februarie, dar doar puțin peste jumătate dintre cei 300 de mii de profesori și-au exprimat și intenția de a se vaccina. Conform Valeriu Gheorghiță, vaccinarea personalului din învăţământ depinde de momentul în care celelalte tipuri de vaccinuri vor ajunge în România, după ce se obţine autorizarea de punere pe piaţă. (Radio Europa Liberă)
Francezii de la Sanofi vor fabrica vaccinul produs de Pfizer/BioNTech.
- Grupul Sanofi şi partenerul său britanic, GlaxoSmithKline, au amânat pentru sfârşitul acestui an lansarea vaccinului lor anti-Covid-19, după ce la testele clinice rezultatele acestui ser nu au fost satisfăcătoare. Drept urmare, francezii au decis să abordeze Pfizer ”pentru a fi utili chiar de acum”, a spus Hudson, directorul general al Sanofi, confirmând că a ajuns la un acord cu compania farmaceutică americană. (RFI)
Afganistan: Talibanii anunţă că vor sprijini campania de vaccinare prin programul COVAX.
- Campania de imunizare va trebui să se deruleze pe fondul violenţelor ce continuă în această ţară, în pofida deschiderii negocierilor de pace între guvern şi talibani în septembrie. Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a spus că gruparea va ‘sprijini şi facilita’ campania de vaccinare ce se va desfăşura prin centre de sănătate. Potrivit unui responsabil din Ministerul Sănătăţii, programul va acoperi 20% din populaţia de 38 milioane de locuitori afgani. (Agerpres)
Alte știri
Peste 150 de persoane au fost inculpate după asaltul asupra Capitoliului.
- Acest bilanţ ar putea creşte în continuare, anchetatorii strângând informaţii în legătură cu aproximativ 400 participanţi la această lovitură în forţă. „În momentul în care stăm de vorbă, lista se prelungeşte”, a declarat procurorul federal al districtului Columbia, Michael Sherwin. Acuzaţiile mai grave, în special violenţe asupra poliţiştilor, au fost adăugate unor dosare şi unele persoane reţinute riscă pedepse de până la 20 de ani de închisoare. (G4 Media)
India: Proteste violente de Ziua Republicii.
- Mii de fermieri indieni, dintre care mulţi cu tractoare, au trecut, marți, de baraje ale poliţiei pentru a manifesta la New Delhi, în timp ce guvernul se pregătea pentru o paradă militară cu ocazia Zilei Republicii. Forţele de ordine au ridicat baraje la multe intersecţii din centrul oraşului, în timp ce soldaţi înarmaţi cu puşti-mitralieră patrulau în staţiile de metrou. Serviciile de internet mobil au fost suspendate în părţi ale oraşului Delhi în timp ce forţele de securitate s-au agitat să restabilească ordinea. (RFI)
Sursă foto: WGLT
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: Cum s-a creat isteria că benzina și motorina se vor scumpi peste ...
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica Ortodoxă Rusă în impas
#Buletin de știri
NewsDigest: România interzice Russia Today și Sputnik, organe de propagandă a...
#Te-ar mai putea interesa și
#Agregator
Russian Disinfo on Navalny Sentencing: The West is Hysterical
#Agregator
Navalny Poison Squad Implicated in Murders of Three Russian Activists
#Buletin de știri