#Buletin de știri
NewsDigest: De ce dreptul UE are prioritate în fața celui național?
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: The Frontier Post
Tensiuni în Estul Europei
SUA anunță Rusia că este pregătită de dialog pe tema Ucrainei
- Consilierul pe probleme de securitate națională al Statelor Unite, Jake Sullivan, l-a informat pe omologul său rus, Yury Ushakov, că este dispus să discute pe seama tensiunilor militare din estul Ucrainei. Potrivit Casei Albe, reluarea comunicării se va putea face prin mai multe căi, cum ar fi un angajament bilateral între cele două state sau discuții prin intermediul Consiliului NATO-Rusia sau a Organizației pentru Securitate și Cooperare din Europa (OSCE). (Radio Europa Liberă)
Deputații ruși fac presiuni pentru „represalii” împotriva Chișinăului
- Deputatul rus din Duma de stat resposabil pentru relația cu statele CSI, Konstantin Zatulin, i-a trimis marți o scrisoare premierului rus Mihail Mișustin în care i-a cerut să întreprindă „măsuri de represalii” pentru expulzarea unor cetățeni ruși care au venit săptămâna trecută cu intenția de a participa la observarea pretinselor alegeri prezidențiale ce au avut loc duminca trecută în regiunea separatistă transnistreană. (G4 Media)
Alte știri
De ce dreptul UE are prioritate în fața celui național?
- Judecătorii din statele membre ale UE pot lăsa neaplicate, fără riscul de a fi anchetați disciplinar, deciziile Curții Constituționale, dacă acestea contravin dreptului Uniunii Europene și afectează interesele financiare ale UE. Decizia îi aparține Curții de Justiție a Uniunii Europene, care subliniază încă o dată că dreptul european prevalează celui național. Semnalul vine în contextul în care Curțile constituționale din state precum Ungaria, Polonia și România au luat în ultimii ani decizii care nu au fost în acord deplin cu dreptul european. (RFI)
De ce China ar putea câștiga noua cursă globală a înarmărilor
- China își construiește forțele armate într-un ritm rapid. Progresele înregistrate de regimul de la Beijing în tehnologia rachetelor, armele nucleare și inteligența artificială au sporit îngrijorările în rândul multor observatori occidentali, care cred că este în curs de desfășurare o schimbare profundă a echilibrului global al puterii militare. (Digi 24)
Economie
Sursă foto: Reuters
Știri economice
Nuclearelectrica a încheiat cu Enel Energie un contract de vânzare energie angro în valoare de 902 milioane lei
- Nuclearelectrica a semnat cu societatea Enel Energie un contract de vânzare energie electrică angro, în valoare de 902,223 milioane lei, conform unui raport remis, miercuri, Bursei de Valori Bucureşti. Contractul a fost încheiat pe Piaţa centralizată a contractelor bilaterale de energie electrică – modalitatea de tranzacţionare PCCB-LE-flex, administrată de Operatorul pieţei de energie electrică şi de gaze naturale din România (OPCOM) şi vizează perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022. (Agerpres)
Unele bănci străine îşi revizuiesc expunerea pe Turcia din cauza evoluţiilor volatile ale lirei
- Mai multe bănci străine se gândesc să introducă limite cu privire la împrumuturile în dolari oferite firmelor din Turcia, în contextul fluctuaţiilor mari ale lirei turceşti, o măsură care ar putea duce la creşterea costurilor de creditare, au declarat pentru Reuters două surse din industria bancară. Potrivit altor surse, cel puţin două bănci au încetat să mai facă tranzacţii cash cu lire turceşti, ceea ce ar putea limita accesul firmelor locale la valută şi afecta investiţiile străine. (Reuters)
UE şi-a prezentat regulile pentru a permite mai multe ajutoare de stat pentru proiectele verzi
- Ţărilor membre UE le va fi permis să injecteze mai mulţi bani în proiecte verzi pentru climă, protecţia mediului şi energie, în timp ce sprijinul de stat pentru combustibili fosili este puţin probabil să fie aprobat de Bruxelles, a anunţat marţi Comisia Europeană. Uniunea Europeană şi-a propus reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% faţă de anul 1990 şi obţinerea neutralităţii climatice în anul 2050. Pentru atingerea acestui obiectiv vor fi necesare investiţii uriaşe în tehnologii cu emisii reduse de carbon, inclusiv investiţii în sectorul energetic de aproximativ 350 de miliarde de euro pe an în acest deceniu. (Reuters)
Business & Tehnologie
Boeing și Airbus avertizează SUA cu privire la problemele legate de siguranța 5G
- Șefii celor mai mari doi producători de avioane din lume au cerut guvernului SUA să amâne lansarea noilor servicii de telefonie 5G. Într-o scrisoare, directorii de la Boeing și Airbus au avertizat că tehnologia ar putea avea „un impact negativ enorm asupra industriei aviației”. S-au exprimat anterior îngrijorări că wireless 5G cu spectru C-Band ar putea interfera cu electronicele aeronavei. Giganții americani de telecomunicații AT&T și Verizon urmează să implementeze servicii 5G pe 5 ianuarie. (BBC)
McDonald’s se confruntă cu o penurie de cartofi prăjiți în Japonia
- Cea mai mare companie de fast-food din lume, McDonald’s, suferă din cauza penuriei de cipuri în Japonia ca urmare a crizei lanțului global de aprovizionare. Pentru casa lui Big Mac, totuși nu lipsa semiconductorilor este cea care cauzează direct problema. Compania a spus că se confruntă cu întârzieri în livrările de cartofi folosiți pentru a face celebrii săi cartofi prăjiți. Ca urmare, va vinde doar porții mici din cartofii prăjiți în Japonia de vineri până pe 30 decembrie. (BBC)
Societate
Sursă foto: EURACTIV
Vaccinarea în România și restul lumii
Cum arată legea privind certificatul COVID la muncă
- Proiectul de lege privind introducerea certificatului electronic COVID-19 la locul de muncă prevede că angajații au la dispoziție 5 opțiuni – vaccinarea cu o doză, vaccinarea cu schemă completă, trecerea prin boală, test antigen sau test PCR. Potrivit celei mai recente forme a proiectului, angajații nevaccinați primesc gratuit 15 vouchere pentru a se testa. (Digi 24)
Trei doze de vaccin necesare pentru a călători în UE din 2022
- Certificatul Verde Digital va conține de la 1 februarie 2022 trei doze de vaccin minim pentru a fi valabil, propune Comisia Europeană. A treia doză trebuie administrată la maxim nouă luni după cea de-a doua. Nu este exclus ca unele state să nu ceară acest certificat la intrarea pe teritoriul lor. La fel, altele pot cere documente suplimentare, cum ar fi un test PCR negativ efectuat cu nu mai mult de 24 sau 48 de ore înainte. (RFI)
Israel începe vaccinarea cu cea de-a patra doză
- Prim-ministrul israelian Naftali Bennett a anunţat marţi că toţi israelienii cu vârsta peste 60 de ani şi personalul medical vor avea dreptul la o a patra doză de vaccin anti-COVID-19, după consultarea unui grup de experţi. Decizia grupului de experţi în pandemie de a aproba cea de-a patra doză este „o veste excelentă care ne va ajuta să trecem peste valul Omicron care mătură lumea”, potrivit premierului. (G4 Media)
Alte știri
TikTok a depășit Google și a devenit cel mai popular domeniu web
- Anul trecut, cele mai populare domenii web la nivel global au aparţinut, în ordine, de Google, Facebook, Microsoft, Apple, Netflix şi Amazon. Acum, toate acestea au fost depăşite de TikTok.com. Performanţa este cu atât mai notabilă pentru TikTok cu cât în dreptul Google sunt contorizate toate serviciile companiei care folosesc domeniul google.com, precum Maps, Photos, News şi altele. (HotNews)
Sursă foto: Open Access Government
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica Ortodoxă Rusă în impas
#Buletin de știri
NewsDigest: Macron și Scholz sunt favorabili creării unei comunități politice...
#Buletin de știri
NewsDigest: Gafele lui Biden irită Rusia, îi neliniștesc pe aliați și complic...
#Te-ar mai putea interesa și
#Analize
Uniunea Europeană vs. Polonia și Ungaria
#Buletin de știri
NewsDigest: A murit preşedintele Parlamentului European, David Sassoli
#Buletin de știri