#Buletin de știri
NewsDigest: De ce a eșuat construirea unei națiuni în Afganistan?
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: ABC News
Impactul status quo-ului în Afganistan
De ce a eșuat construirea unei națiuni în Afganistan?
- Deși este evident că Statele Unite puteau pregăti mai bine recenta retragere din Afganistan, preluarea puterii de către talibanii și declararea eșecului de a construi o țară sunt evenimente la care au contribuit greșelile ultimilor 20 de ani. Americanii au fost mereu priviți drept străini în Afganistan, iar strategia lor de a organiza un stat de sus în jos, pe fondul unei intervenții militare, a făcut ca încrederea și colaborarea să fie imposibil de obținut. Corupția se instalează organic într-un astfel de climat. (Project Syndicate)
Presa din China și Rusia exultă după preluarea puterii de către talibani în Afganistan
- Reinstaurarea controlului talibanilor în Afganistan a fost un subiect arzător în presa chineză, însă nu situația din Afganistan a fost preocuparea principală, ci ,,lovitura’’ pentru Statele Unite. Se urmărește portretizarea talibanilor ca ,,alegere a oamenilor’’. În Rusia, presa folosește subiectul retragerii trupelor SUA din Afganistan pentru a descuraja eforturile euroatlantice ale Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova. Maia Sandu este avertizată că va fi părăsită de aliații săi americani. (RFI)
Alte știri
Premierul României merge luni în Ucraina pentru Summitul de lansare a Platformei Internaționale Crimeea
- Platforma Internațională Crimeea este o inițiativă recentă a Ucrainei menită să consolideze politica de nerecunoaștere a anexării ilegale a peninsulei Crimeea și să faciliteze revenirea Crimeii în componența Ucrainei. Deplasarea lui Florin Cîțu la Kiev va presupune și o întrevedere cu omologul său ucrainean. Din delegația României va face parte și ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu. (Calea Europeană)
La întâlnirea cu Angela Merkel, președintele Ucrainei a subliniat pericolul reprezentat de gazoductul Nord Stream 2
- Primind-o la Kiev pe Angela Merkel, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a reafirmat dezaprobarea față de finalizarea gazoductului ruso-german Nord Stream 2 – „considerăm (proiectul) o periculoasă armă geopolitică a Kremlinului”. Merkel a răspuns că înţelege „marile îngrijorări” ale preşedintelui Zelenski, subliniind totodată că Berlinul „are o responsabilitate aparte” în materie și că acordul permite „sancţiuni dacă (gazul) este utilizat ca armă”. (G4 Media)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Știri economice
Campanii frauduloase cu oferte false pentru vaccinuri COVID-19, descoperite în 40 de țări
- Autorităţile sanitare din 40 de ţări sunt vizate de campanii frauduloase în jurul vaccinului COVID-19, ce au în spate autori care pretind să sunt producători de vaccinuri sau autorităţi responsabile cu supravegherea eforturilor de distribuire a vaccinurilor, avertizează Interpol, scrie blogul din România al producătorului de soluţii de securitate cibernetică, Eset. (Agerpres)
Kamala Harris anunță o nouă inițiativă de colaborare a SUA cu Singapore
- Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, și premierul din Singapore, Lee Hsien Loong, au anunțat noi inițiative, inclusiv un dialog la nivel înalt legat de lanțul de aprovizionare și acorduri privind securitatea cibernetică și clima, toate având ca scop consolidarea relației economice și de securitate. În timpul primei zile de lucru completă din Singapore, Harris și Lee au lansat luni Parteneriatul pentru creștere și inovare, condus de Departamentul de Comerț al SUA și Ministerul Comerțului și Industriei din Singapore, care se va concentra pe economia digitală, tehnologiile energetice și de mediu, producție avansată și îngrijire a sănătății. (Bloomberg)
Business & Tehnologie
Președintele FIHR: Airbnb trebuie să respecte în România reguli clare, care în prezent nu există
- Compania Airbnb trebuie să activeze în România după nişte reguli clare de funcţionare, care în prezent nu există, este de părere preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile. Acesta și-a exprimat îngrijorarea legată de lipsa de reglementări din prezent pentru platforma hotelieră. Tot el explică cum deja există inițiative în acestă direcție, încercând să creeze un set de reglementări cât mai viabil, inspirat din bunele practici întâlnite în alte orașe ce deja au reușit să elaboreze acest cadru legislativ. (Agerpres)
Apple întârzie să readucă personalul la birou până în 2022
- Gigantul tehnologic american Apple a întârziat să readucă personalul la birou până în ianuarie, cel mai devreme, pe fondul temerilor privind cazurile de Covid în creștere. Angajații au fost informați despre decizie într-o notă a companiei joi. Compania a spus personalului că va reconfirma planurile cu o lună în avans și i-a sfătuit să se vaccineze. Este cea mai recentă firmă americană care și-a revizuit planurile în lumina impactului variantei Delta asupra țării. (BBC)
Acțiunile LG scad din nou după ce GM a rechemat în fabrică o serie de mașini electrice
- Acțiunile LG Chem Ltd au scăzut luni cu aproape 10%, după ce General Motors Co a declarat că va rechema în fabrică 73.000 de mașini suplimentare Chevrolet Bolt care folosesc bateriile companiei sud-coreene, luni după o rechemare similară de Hyundai Motor Co. GM a extins vineri retragerea vehiculelor electrice Bolt (EV) din cauza riscului de incendiu din ceea ce a numit defecte de fabricație a bateriei, spunând că retragerea va costa 1 miliard de dolari și că va solicita rambursarea de la LG. (Reuters)
Societate
Sursă foto: BBC
Gestionarea pandemiei
SUA: tot mai mulți copii ajung să fie spitalizați după infectarea cu tulpina delta
- Spitalele au în grijă mai mulți copii ca oricând și se pregătesc pentru scenarii și mai negre, odată cu redeschiderea școlilor. Cu vaccinarea încă nepermisă pentru copiii sub 12 ani și cu un procent mic de imunizare pentru grupa de vârstă 12-17, răspândirea variantei delta printre copii are loc rapid. Spitalul pediatric din New Orleans a avut constant 20 de copii internați în ultimele trei săptămâni, în timp ce, pe toată perioada anului 2020, nu fuseseră mai mult de șapte internări simultane în rândul copiilor. (The Wall Street Journal)
Azerbaidjanul începe cercetările pentru a dezvolta propriul vaccin împotriva COVID-19
- Ramin Bayramli, preşedintele Consiliului Uniunii de Management a Unităţilor Teritoriale Medicale, a anunțat pe Twitter că cercetările sunt în curs de desfăşurare în Azerbaidjan pentru a crea un vaccin intern împotriva coronavirusului. „După mulţi ani, cercetările în domeniul structurii celulare au început în Azerbaidjan pentru a crea un vaccin, diagnostic şi terapie chimică şi pentru a dezvolta noi metode de combatere a bolilor infecţioase, inclusiv COVID-19”, a afirmat el. (G4 Media)
Alte știri
MAE a evacuat ultimul cetățean român din Afganistan care a solicitat sprijin pentru repatriere
- Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, s-a realizat evacuarea ultimului, al 17-lea, cetățean român din Afganistan. Acesta lucra pentru un program al ONU și avea dublă cetățenie, a României și a Republicii Moldova. El a ajuns în siguranță pe Aeroportul Internațional din Islamabad, unde a fost preluat de personalul Ambasadei României din Pakistan. (Calea Europeană)
Proiectul Capitala Culturală Europeană pentru Timișoara stagnează
- Cu un an și jumătate înainte ca Timișoara să devină Capitala Culturală Europeană, administrația locală creează confuzie în jurul finanțării proiectului – primăria nu mai finanțează Asociația TM2021/2023, criticată pentru managementul slab și dubios, dar rămâne în asociație și plătește o cotizație de un milion de lei pe an. Un raport de monitorizare al experților europeni menționează „un anumit grad de incertitudine” privind administrarea proiectului. (Radio Europa Liberă România)
Inundațiile din Tennessee lasă în urmă cel puțin 21 de decese
- Duminică, autoritățile au anunțat moartea a cel puțin 21 de oameni și dispariția a încă 45, după inundațiile masive. Ploaia a distrus drumurile și podurile care dau acces la regiunea afectată puternic de inundații, izolând-o temporar. Mai mult de 10 000 de case și afaceri au rămas fără curent electric. (The Wall Street Journal)
Sursă foto: Project Syndicate
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: Cum s-a creat isteria că benzina și motorina se vor scumpi peste ...
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica Ortodoxă Rusă în impas
#Buletin de știri
NewsDigest: România interzice Russia Today și Sputnik, organe de propagandă a...
#Te-ar mai putea interesa și
#Analize
Vocea poporului american și Criza Afgană
#Analize
Criza din Afganistan – ce înseamnă pentru China & Rusia
#Buletin de știri