Securitate și relații internaționale

Sursă foto: CNN

Dacă Belarusul cade, următoarea va fi Rusia, avertizează Lukaşenko într-un interviu.

 • Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat marţi că dacă regimul său cade, Rusia va urma, după o lună de proteste fără precedent împotriva realegerii sale despre care el spune că sunt susţinute de Occident. “Ştiţi la ce concluzie am ajuns cu establishment-ul şi autorităţile ruse? Dacă Belarusul cade, următoarea va fi Rusia”, a dat asigurări Aleksandr Lukaşenko, citat de agenţiile ruse după un interviu acordat mai multor media din această ţară. (Agerpres)

Secretarul General al NATO condamnă arestările arbitrare ale membrilor opoziţiei în Belarus.

 • Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat marţi ”detenţiile şi răpirile” de activişti ai opoziţiei de către autorităţile din Belarus. Într-o convorbire telefonică cu miniştrii de externe ai Estoniei, Letoniei şi Poloniei, Stoltenberg şi-a ”exprimat îngrijorarea gravă privind detenţiile arbitrare şi răpirile de persoane din opoziţie”, practici pe care le consideră ”încălcări inacceptabile ale normelor internaţionale”. (Agerpres)

Epidemiologul-Șef al Republicii Moldova și-a dat demisia.

 • Șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică din R.Moldova, Nicolae Furtună și-a dat demisia. Anunțul a fost făcut, marți la prânz, după o ședință la Guvern. Să spunem că, luni seara, Furtună a făcut declarații revoltătoare, menționând că ”în toată lumea Covid-ul a luat viața celor care și așa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur”. Demisia lui Furtună a fost cerută marți de șeful statului și foști miniștri ai Sănătății. (RFI)

Trump se declară dispus să injecteze fonduri personale în campania prezidenţială.

 • Preşedintele american Donald Trump s-a declarat marţi gata să injecteze fonduri personale în campania sa dacă acest lucru se va dovedi indispensabil pe ultima linie dreaptă. “Dacă va fi necesar, o voi face”, a declarat Trump, întrebat despre acest lucru de jurnalişti înainte de a se îmbarca la bordul Air Force One cu destinaţia Florida. (Agerpres)

Ministerul declară că primul lot de vaccin rusesc COVID-19 este pregătit pentru distribuție.

 • Ministerul Sănătății din Rusia declară că primul lot de vaccin Sputnik V COVID-19 al țării a fost pregătit pentru distribuție civilă. Ministerul a declarat pe 8 septembrie că primul lot de vaccin, dezvoltat de Centrul Național de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya din Moscova, a trecut toate testele de calitate necesare și transporturile către regiunile din jurul Rusiei vor începe în viitorul apropiat. (Radio Free Europe)

Economie

Sursă foto: Pixabay

Economia în timp de pandemie

În UE Franța înregistrează în luna august o recuperare economică bazată pe pachetele de recuperare de 95%, dar analiștii anunță că se va estompa în lunile următoare.În același timp, companiile europene preferă să taie dividendele acționarilor fără să afecteze în aceeasi proporție salariile directorilor executivi. Pe de altă parte, gigantul japonez SoftBank

înregistrează o scădere de 7% a acțiunilor tradusă în pierderea a peste 15 miliarde de dolari din capitalizarea sa pe piață.

Franța: Activitatea economică din luna august s-a întors la nivelul anterior Covid19.

 • Activitatea economică franceză și-a revenit la aproximativ 95% din nivelurile dinaintea crizei, dar progresul se va opri după revenirea inițială, a declarat marți agenția națională de statistici Insee.(Bloomberg)

Acțiunile SoftBank Group Corp au scăzut miercuri cu 7% prelungind declinul din această săptămână.

 • Multinaționala a pierdut 15 miliarde de dolari din capitalizarea sa de piață. Investitorii sunt îngrijorați de faptul că strategia agresivă de tranzacționare bazată pe instrumente financiare derivate i-a conferit o expunere excesivă la creșterea recentă a acțiunilor tehnologice din SUA. (Financial Times)

Companiile europene preferă să sacrifice dividendele vs să reducă salariile directorilor executivi.

 • Companiile din Spania, Italia, Olanda și Marea Britanie au avut mai multe șanse să reducă dividendele decât plata executivă în acest an.Mai mult de jumătate din afacerile spaniole au anulat, amânat sau au redus dividendele în 2020. Doar 29% au introdus o reducere temporară a salariilor executivilor.(Reuters)

Business & Tehnologie

În lumea business-ului, Lucid Motors își lansează prima mașină de lux sub 80,000$ în încercarea de a atrage atenția unui public divers față de autoturismele economice. În același timp, compania din Silicon Valley, Silver Lake investește 1 miliard de dolari în compania indiană Relance Retail.

Lucid Motors lansează prima mașină electrică de lux sub 80,000$.

 • Raportul oferit către Techcrunch anunță că Lucid va produce mai multe modele cu intervale de preț diferite pentru a mări accesibilitatea. Varianta Grand Touring va avea un preț de 130.000 de dolari după creditele fiscale federale, precum și un model sub-100.000 de dolari Touring.(Techcrunch)

Ambiance’s Reliance Retail strânge 1 miliard de dolari de la Silver Lake.

 • Reliance Retail, care a achiziționat luna trecută mai multe părți ale Future Group (al doilea lanț de retail din India), are 12.000 de magazine în toată țara cu profit net de 726,4 milioane de dolari. În ultimele trimestre, gigantul a căutat să extindă în lanțurile de e-commerce.(Techcrunch)

Societate

Sursă imagine: Forbes

Un polițist a împușcat un copil de 13 ani cu autism în SUA.

 • Autoritățile spun că un ofițer a împușcat băiatul după ce au răspuns la un apel conform căruia acesta se manifesta violent. Mama acestuia spune că acesta fugea și nu era înarmat. Mama adolescentului, într-un interviu la un post local din Salt Lake City, a declarat că ea a sunat la poliție deoarece băiatul avea o cădere nervoasă și voia să îl ducă la spital. Aparent, nu există nici o dovadă că adolescentul ar fi fost înarmat, dar investigația continuă, urmând să facă publice imaginile camerei de corp până pe 21 septembrie. (New York Times)

Statele Unite se pregătesc pentru un weekend de manifestații.

 • În acest weekend liber pentru americani sunt anunțate unele mitinguri pentru susținerea președintelui Donald Trump, dar și mai multe proteste împotriva inegalității rasiale și a violenței poliției. În Louisville, Kentucky, un marș în memoria lui Breonna Taylor va avea loc sâmbătă în afara hipodromului Churchill Downs. Taylor, o asistentă medicală afro-americană de 26 de ani, a fost ucisă pe 13 martie în Louisville de poliția care a intrat în apartamentul ei înarmată în baza unui mandat de arestare. Și susținătorii lui Donald Trump au organizat marșuri în acest weekend, inclusiv un plan în Georgia de a își redecora mașinile cu steaguri americane pentru a conduce prin Atlanta și „a-și arăta dragostea și mândria față de țară și președinte”, potrivit organizatorilor. (Radio Europa Liberă)

AstraZeneca întrerupe testele pentru noul vaccin Covid-19 după ce un voluntar s-a îmbolnăvit.

 • Vaccinul potențial, dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford din Marea Britanie, este unul dintre principalii candidați pentru viitorul vaccin COVID-19. AstraZeneca a declarat marți că un proces standard de revizuire a fost declanșat atunci când voluntarul s-a îmbolnăvit și compania „a întrerupt vaccinarea pentru a permite revizuirea datelor de siguranță de către un comitet independent”. Compania a numit-o drept „o acțiune de rutină”, spunând că trebuie să se întâmple ori de câte ori apare o boală potențial inexplicabilă în timpul unuia dintre studii. Se așteaptă ca voluntarul care s-a îmbolnăvit să-și revină, potrivit Stat News, care a raportat pentru prima dată că procesul a fost oprit din cauza unei „reacții adverse suspectate grave”. (Radio Europa Liberă)

Italia accelerează testarea pe om a propriul vaccin anticovid.

 • La spitalul Borgo Roma din Verona 6 voluntari cu vârste între 18 și 54 de ani și-au primit deja doza de vaccin anticovid Grad-Cov 2, realizat, produs și brevetat de societatea biotecnologica italiană, ReiThera. Aceasta este prima fază din trei a testării pe om a vaccinului italian. Mâine numărul voluntarilor vaccinați va fi dublu pentru ca în total la spitalul din Verona să primească vaccinul 43 de persoane. Voluntarii vor fi monitorizați timp de șase luni și dacă în acest timp nu au înregistrat reacții adverse și au produs anticorpi – “putem spune că suntem pe drumul cel bun în găsirea vaccinului”, declara Stefano Milleri, directorul Centrului de Cercetări Clinice. (Radio France Internationale)

Redeschiderea școlilor în Europa, la zi.

 • Cele mai multe țări europene au deschis complet școlile până luni, 7 septembrie, potrivit datelor centralizate de UNESCO. Alte câteva, printre care și România, erau încă în vacanța de vară, iar patru – inclusiv Marea Britanie, unde școlile au început să se redeschidă pentru noul an de săptămâna trecută – figurau ca parțial deschise. Două țări figurau ca având școlile închise. Reluarea activităților la clasă a fost marcată, în unele situații, de apariția unor cazuri de infectare cu noul coronavirus, dar autoritățile au prezentat acele situații drept nesemnificative. Iar în Spania, care nu reluase școala marți, apar conflicte între părinți și autorități. (G4 Media)

Sursă foto: The Moscow Times

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here