NewsDigest: Cum sunt detectate clipurile video și fotografiile falsificate?
Dacă e marți, vorbim despre Anti-Fake și subiecte precum dezinformare și fake news:
Anti-Fake
Sursă foto: Anti Fake
Studiile false despre COVID-19. De ce ne păcălesc?
În timpul pandemiei de COVID-19, nevoia de informare a oamenilor a crescut semnificativ, cu privire la simptome, riscuri și posibile tratamente. Din nefericire, pe internet circulă un număr de materiale care dezinformează, dar care sunt „împachetate” pentru a căpăta un aer științific.
Cum recunoaștem un studiu fals despre COVID-19?
După ce președintele Donald Trump a lăudat intens virtuțile hidroxiclorochinei, în ciuda faptului că medicamentul a fost retras, în absența unor rezultate palpabile, din protocolul de tratament pentru COVID-19, pe internet au circulat mai multe așa-zise studii care să îi demonstreze eficacitatea. Un exemplu recent este site-ul https://hcqtrial.com. La o privire rapidă și neavizată, acesta pare că prezintă rezultatele unui studiu amplu, care cercetează rata mortalității în mai multe state care au administrat tratamentul cu hidroxiclorochină, comparativ cu statele care nu l-au administrat.
În realitate, posedă toate indiciile unui studiu fals:
- Nu este publicat într-o revistă științifică al cărei conținut este legitimat de procesul peer-review (validarea colegială), ci pe un simplu domeniu de internet.
- Este anonim
- Imită, dar nu stăpânește terminologia, metodologia și modul de reprezentare grafică a studiilor științifice legitime
- Selectează datele preferențial, pentru a susține concluzia
vitals.lifehacker.com – Beware of Fake COVID ‘Studies’
medium.com – Hydroxychloroquine Probably Doesn’t Work For COVID-19
Cum sunt detectate clipurile video și fotografiile falsificate?
Campaniile de dezinformare devin tot mai complexe. Știrile false pot include nu doar conținut textual manipulator, dar și clipuri video, imagini falsificate sau tehnologii deepfake menite să înșele cititorii. Spre exemplu, un clip video al unui protest la care au participat sute de mii de oameni în Seoul, Coreea de Sud, împotriva restricțiilor COVID-19, a devenit viral pe Facebook și Twitter, scrie Agence France Presse. Însă, jurnaliștii au descoperit că imaginile erau de la un eveniment anterior.
Investigarea cazului
- Extensia de verificare a știrilor co-dezvoltată de AFP, InVid-WeVerify, a arătat că imaginile au mai fost publicate în octombrie 2019.
- Ulterior, prin motoarele de căutare Google și cu ajutorul Google Maps, jurnaliștii au identificat locul exact în care a avut loc protestul și mai multe clipuri video ale evenimentului.
- Cadrele video s-au dovedit a fi din timpul protestului uriaș de aproape un milion de participanți, împotriva Ministrului sud-coreean al Justiției, Cho Kuk, din 3 octombrie 2019.
Dezinfomarea se produce nu doar prin imagini și clipuri video falsificate sau tehnologii deepfake, dar și prin conținut vizual scos din context sau prin „reciclarea” unor fotografii mai vechi.
Citește mai mult:
newscollab.org – 9 tools to identify fake images and videos
reuters.com – Fact Check: Old doctored photos used to claim Tom Hanks lied about self-quarantine
factuel.afp.com – verificarea știrilor – :Fact-checking : comment nous travaillons
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: EPA
Nuclear iranian
Iranul anunță reluarea îmbogățirii a uraniului.
- Agenția de presă semioficială iraniană Mehr a anunțat reluarea activităților la uzina subterană de la Fordow pentru îmbogățirea uraniului la 20%, nivel care era interzis de acordul de la Viena. Anunțul intervine după ce conducerea de la Teheran amenințase cu reluarea programului nuclear în forță, după asasinarea directorului acestui program. Președintele Hassan Rouhani își exprimase îngrijorarea față de această reluare bruscă, spunând că ar compromite eforturile depuse pentru o soluționare diplomatică a problemei. (Agerpres)
Washington: activitățile de îmbogățire de uraniu a Iranului sunt «un șantaj nuclear».
- SUA au denunțat luni reluarea programului nuclear iranian. Un angajat al Departamentului de Stat a declarat că “Îmbogăţirea uraniului cu 20% (la uzina din Fordo) este o încercare clară a Iranului de a-şi intensifica campania de şantaj nuclear, o încercare care va continua să eşueze”. Președintele Donald Trump ieșise în mai 2019 în acordul de la Viena care limita ambițiunile nucleare ale Iranului, și a impus noi sancțiuni. Președintele ales Joe Biden și-a exprimat dorința de a readuce SUA în acord. (Agerpres)
Netanyahu: Israelul nu va permite Iranului să producă arme nucleare”.
- Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reacționat ieri anunțului emis de Teheran, reiterând că Israelul este ferm opus programului nuclear iranian. “Decizia Iranului de a continua să-şi încalce angajamentele, de a creşte nivelul de îmbogăţire şi de a-şi spori capacitatea industrială pentru îmbogăţirea uraniului în subteran nu poate fi explicată în niciun alt mod decât prin continuarea punerii în practică a intenţiei sale de a dezvolta programul nuclear militar”, a mai declarat Netanyahu. Conducerea de la Teheran a acuzat Israelul pentru asasinarea științificului Mohsen Fakhrizadeh, fostul director al programului nuclear. (Agerpres)
Alte știri
Progrese importante în negocierile privind disputa dintre Qatar și țările din Golf.
- Un oficial al Departamentului de Stat american a comunicat că progrese semnificative au fost realizate în discuțiile pentru soluționarea crizei diplomatice în care este aflată Qatarul din 2017. Un acord ar urma să fie semnat marți în Arabia Saudită. Reamintim că Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Egiptul au întrerupt relaţiile diplomatice cu Qatarul în iunie 2017. Aceste ţări au acuzat Qatarul de complicitate cu Iranul, destabilizarea regiunii şi sprijin acordat islamiştilor șiiți. (Agerpres)
Iranul a deținut o navă de transport petrolier din Coreea de Sud.
- Iranul a oprit ieri o navă de transport petrolier provenind din Coreea de Sud, și a deținut echipajul ei. Televiziunea de stat iraniană a declarat că nava a fost oprită deoarece polua apele Golfului. Coreea de Sud și Statele Unite au solicitat eliberarea imediată a echipajului și a navei. Acest eveniment intervine în contextul unor tensiuni între Iran și Coreea de Sud, deoarece Coreea a refuzat să deblocheze 7 miliarde de dolari iranieni aflați în Coreea de Sud, din cauza sancțiunilor americane. Iranul a încercat de atunci să preseze guvernul de la Seoul pentru dezghețarea acestei sume. (Radio Free Europe)
Economie
Sursă foto: Playtech
Evenimente economice la început de an
Gospodăriile din România sunt cele mai aglomerate din UE.
- În cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, 17,2% din populaţie trăia anul trecut în gospodării supraaglomerate, adică numărul camerelor era insuficient comparativ cu cel al membrilor din gospodărie, pe primul loc situându-se România, cu aproape jumătate din populaţie (45,8%), arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică.(Agerpres)
Companiile solicită un nou ajutor financiar pentru a supraviețui carantinei.
- Sindicatele au declarat că, fără ajutorul guvernului, mai multe reduceri în masă de locuri de muncă sunt inevitabile.Firmele de ospitalitate au declarat că lupta lor pentru supraviețuire este acum mai grea.Directorul general al grupului de afaceri CBI, Tony Danker, a declarat că “restricțiile cuprinzătoare necesită un nou răspuns cuprinzător”(BBC)
Marile economii au strâns datorii de 13 trilioane de dolari în timpul pandemiei.
- Grupul celor Șapte națiuni, precum și piețele emergente cheie, se confruntă cu cele mai grele scadențe ale obligațiunilor din cel puțin un deceniu, multe dintre acestea fiind împrumuturi pentru a-și scoate economiile din cea mai gravă criză de după Marea Depresiune. Potrivit datelor compilate de Bloomberg, este posibil ca aceste guverne să fie nevoite să acumuleze cu 51% mai multe datorii decât în 2020.(Bloomberg)
Business & Tehnologie
JPMorgan vede prețul Bitcoin de 146.000 USD ca obiectiv pe termen lung.
- Capitalizarea de piață a Bitcoinului de aproximativ 575 miliarde de dolari ar trebui să crească de 4,6 ori pentru a egala investiția totală a sectorului privat în aur prin fonduri tranzacționate la bursă.Această perspectivă depinde de volatilitatea Bitcoin care converge cu cea a aurului pentru a încuraja mai multe investiții instituționale, un proces pe termen lung.(Bloomberg)
Angajații Google s-au sindicalizat.
- Un grup de peste 200 de lucrători Google și Alphabet au anunțat înființarea Sindicatului Muncitorilor Alphabet, a raportat pentru prima dată The New York Times. Cu ajutorul campaniei Union Workers of America pentru organizarea angajaților digitali, sindicatul va fi deschis atât angajaților, cât și contractanților.(Techcrunch)
Societate
â
Sursă foto: University of Alberta
Vaccinul anti-Covid-19
Campanie de vaccinare cu mai multe viteze.
- Țările, în special cele europene, au început un proces intens de imunizare a oamenilor împotriva COVID-19, dar există discrepanțe uriașe în ritmul vaccinării. Israelul și Marea Britanie sunt țările care au administrat cele mai multe doze de vaccin până în prezent, în timp ce Franța este printre cele mai lente țări, iar Olanda nici nu a început campania. (G4 Media)
De ce întârzie atât de mult Olanda campania de vaccinare anti-Covid?
- Autorităţile au invocat până acum dificultăţile logistice şi necesitatea unei aprobări a vaccinului de către autorităţile naţionale. Totul vine după ce premierul Mark Rutte a preferat o „izolare inteligentă”, mult mai permisivă decât cele din ţările europene vecine. De la jumătatea lui decembrie, Olanda a introdus măsurile cele mai stricte de la începutul pandemiei, toate şcolile şi magazinele neesenţiale fiind închise. (RFI)
Agenția Europeană a Medicamentului amână decizia privind vaccinul Moderna.
- Un comitet de experţi EMA s-a reunit luni, cu două zile mai devreme decât era planificat iniţial, pentru a discuta despre aprobarea vaccinului dezvoltat de firma americană Moderna. Unele întrebări legate de acest vaccin rămân deschise, potrivit participantului olandez la acest comitet. Vaccinul produs de Moderna este deja utilizat în Statele Unite și Canada. Uniunea Europeană a comandat 160 de milioane de doze de vaccin Moderna. (Radio Europa Liberă)
Alte știri
Liderul grupării extremiste Proud Boys a fost arestat.
- Tarrio, preşedinte al grupării de extremă dreaptă formată doar din bărbaţi care se descriu drept „şovinişti vestici”, a fost reţinut sub suspiciunea că a distrus proprietatea după incidentul din timpul unui miting pro-Trump din 12 decembrie din centrul capitalei. Cea mai veche biserică din oraş a persoanelor de culoare, Asbury United Methodist Church, a transmis luna trecută că panoul Black Lives Matter a fost luat de pe clădire şi incendiat. (G4 Media)
Justiția britanică a decis că Julian Assange nu poate fi extrădat în SUA.
- Assange, în vârstă de 49 de ani, a fost pus sub acuzare în 2019 pentru încălcarea Legii privind Spionajul datorită rolului său în obținerea și publicarea unor documente militare și diplomatice secrete, fondatorul WikiLeaks riscând 175 de ani de închisoare dacă ar fi găsit vinovat de toate capetele de acuzare. Hotărârea de luni a judecătorului de la Curtea Penală Centrală din Anglia și Țara Galilor reprezintă o victorie importantă pentru Assange în cadrul bătăliei juridice pe care o duce de peste un deceniu. (HotNews)
Biserica Ortodoxă a Greciei le cere preoților să ignore carantina de Bobotează.
- Puternica Biserică Ortodoxă a Greciei se răzvrătește împotriva ordinului guvernului care a închis lăcașurile de cult timp de o săptămână pentru a reduce răspândirea infecției cu coronavirus înainte de planificata redeschidere a școlilor. Sfântul Sinod a spus că „nu acceptă” noile restricții, în vigoare în perioada 3-10 ianuarie. Guvernul a răspuns printr-o declarație în care și-a exprimat speranța că Biserica „își va da seama, așa cum a făcut până acum cu responsabilitate, cât de important este acest moment pentru societatea (greacă)”. (Radio Europa Liberă)
Sursă foto: Deutsche Welle