Securitate și relații internaționale

Sursă foto: CNN
 • Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut eliminarea totală a armelor nucleare, la comemorarea a 75 de ani de la atacul american cu bombă asupra oraşului japonez Hiroshima. “Statele care deţin arme nucleare îşi modernizează arsenalele şi dezvoltă arme noi şi periculoase”, a declarat Guterres într-un mesaj video la ceremonia anuală de la Hiroshima. (Agerpres)
 • Primarul Hiroshimei a cerut joi comunităţii internaţionale să respingă ”naţionalismul autocentrat”, în timp ce Japonia a comemorat victimele atacului nuclear american ce a avut loc în urmă cu 75 de ani. La o ceremonie anuală drastic limitată din cauza pandemiei de coronavirus, primarul Hiroshimei, Kazumi Matsui, a cerut guvernului japonez să semneze şi să ratifice Tratatul ONU privind interzicerea armelor nucleare (TPNW), adoptat de 122 de ţări în iulie 2017. (Agerpres)
 • Facebook și Twitter au luat miercuri acțiuni extraordinare împotriva președintelui Trump pentru răspândirea dezinformării cu privire la coronavirus, după ce conturile sale oficiale de campanie au încălcat regulile. Facebook a eliminat de pe contul oficial al lui Trump postarea unui videoclip dintr-un interviu Fox News în care a spus că copiii sunt „aproape imuni” la Covid-19. Twitter a cerut contului de campanie Team Trump să șteargă un tweet cu același videoclip. (Washington Post)
 • Armata rusă a ridicat miercuri de la sol un avion de vânătoare Su-27 pentru a intercepta două avioane de recunoaştere americane care se apropiau de frontiera rusă deasupra Mării Negre, au indicat agenţii de presă ruse, citând un comunicat al Ministerului rus al Apărării. ‘La 5 august, mijloacele ruseşti de supraveghere a spaţiului aerian au detectat deasupra apelor neutre ale Mării Negre două ţinte aeriene care se apropiau de graniţa de stat a Federaţiei Ruse’, a indicat Centrul naţional pentru apărare de la Moscova. (Agerpres)
 • Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a anunţat miercuri că Statele Unite vor acorda o recompensă de 10 milioane de dolari pentru arestarea oricărui actor străin care intervine în alegerile prezidenţiale din noiembrie. Statele Unite oferă o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru informaţii care permit identificarea sau localizarea oricărei persoane care, acţionând la ordinele sau sub controlul unui guvern străin, intervine în alegerile americane”, a declarat secretarul de stat american. (Agerpres)
 • Guvernul român a lansat miercuri legislația pentru dezbaterea publică, care va fi folosită pentru a stabili ce companie realizează instalarea rețelelor 5G în țară. Huawei-ul chinez pare foarte puțin probabil să fie ales, deoarece, conform proiectului de legislație, companiile controlate de un guvern străin, care nu au o structură transparentă de proprietate, au un istoric de comportament corporativ lipsit de etică sau nu sunt supuse unui sistem de justiție independent în țara lor de origine nu sunt eligibile. (Balkan Insight)

Economie

Sursă foto: Getty Images

Business & Tehnologie

Facebook folosește contextul incert în care TikTok nu știe dacă va avea dreptul să funcționeze în SUA și își lansează propriul produs de videoclipuri scurte, Reels.În același timp, Samsung își lansează noi upgrade-uri ale produselor oferite, starul lansării online fiind Galaxy Note 20. 

Cu TikTok în ape tulburi, Facebook plusează cu un nou produs video pe Instagram.

 • Miercuri, Instagram, aplicația deținută de Facebook, a lansat Reels. La fel ca TikTok, oamenii pot folosi Reels pentru a crea videoclipuri de 15 secunde care sunt concepute pentru a fi ușor de distribuit.(The New York Times)

Samsung anunță Galaxy Note 20 și cel mai recent telefon pliabil.

 • Cel mai recent smartphone Samsung, Galaxy Note 20, a fost unul dintre cele cinci noi dispozitive pe care le-a dezvăluit miercuri – alături de o tabletă actualizată, un smartwatch, căști wireless și un smartphone pliabil – într-o deschidere online.(CNN)

Evenimente economice internaționale

Băncile germane resping propunerile investitorilor americani în privința măsurilor considerate necesare de eficientizare, firma americană Cerberus fiind ultima care primește refuzul Commerzbank în implementarea sugestiilor.În același timp, insulele Canare încearcă atragerea turiștilor prin oferirea de asigurare medicală gratuită pentru Covid19, iar Suedia înregistrează un impact economic mai mic față de media europeană pe fondul pandemiei.

Băncile germane încearcă sa respingă influența crescândă a investitorilor americani

 • Firma americană Cerberus este cel mai mare acționar din Commerzbank, a doua cea mai mare bancă din Germania. Firma a făcut eforturi grele pentru reducerea drastică a costurilor și alte schimbări dureroase pentru a inversa profiturile mediocre ale băncii.(The New York Times)

Impactul pandemiei asupra economiei Suediei mai mic față de media din UE

 • Suedia, care a evitat blocarea în perioada maximă a pandemiei Covid-19, a văzut că economia sa se micșorează 8,6% în perioada aprilie-iunie din ultimele trei luni.
 • Cu toate acestea, a fost încă cea mai mare cădere trimestrială de cel puțin 40 de ani.În aceeași perioadă, Uniunea Europeană a înregistrat o contracție de 11,9%.(BBC)

Insulele Canare oferă asigurare medicală gratuită în cazul contractării Covid19

 • Guvernul regional a declarat miercuri că a încheiat o asigurare cu sucursala spaniolă a asigurătorului francez AXA.Turiștii pozitivi COVID-19 vor fi eligibili pentru îngrijiri medicale gratuite, repatriere și cazare, care respectă măsurile de carantină, potrivit unui comunicat.(EuroNews)

Societate

Sursă foto: RFI

Redeschiderea școlilor – dezbaterea continuă

Președintele Iohannis a declarat în cursul zilei de ieri că școlile se vor redeschide atât timp cât pandemia va fi sub control. Este adevărat că spre deosebire de Chicago, sau alte orașe majore din SUA, România nu este capabilă de a oferi un învățământ decent la distanță, fiind discutabilă inclusiv calitatea învățământului fizic. Astfel, această măsură de a reîncepe școlile s-ar putea să fie cea corectă. Cu toate acestea, dacă numărul de cazuri continuă să crească, ceea ce este cel mai probabil, atunci ar trebui amânate cursurile fizice. Astfel, guvernul ar trebui să se concentreze pe achiziționarea de electronice pentru elevi, indiferent de situația pandemică din luna septembrie. Acest fapt a fost, bineînțeles, menționat în discursul președintelui, dar rămâne de văzut în ce măsură se va adeveri.

Klaus Iohannis: Școala începe pe 14 septembrie

 • Președintele Klaus Iohannis a explicat, miercuri, care sunt cele trei scenarii – verde (cursurile se fac fizic), galben (cursurile se țin mixt), roșu (cursurile se țin exclusiv online) – în funcție de care se va decide funcționarea școlii, care va începe pe 14 septembrie. Președintele nu a exclus nici posibilitatea amânării anului școlar, dacă va continuă să crească numărul de cazuri de coronavirus. Decizia privind funcționarea fiecărei școli va fi luată la nivel de județ.(Radio Europa Liberă)

Școlile din Chicago vor începe online

 • Școlile din Chicago vor începe online. Primarul orașului, Lori Lightfoot, a declarat că decizia a fost luată în baza recomandărilor experților în sănătate publică și feedback-ului părinților. Aceasta a afirmat și că măsură e temporară, scopul fiind că școlile să se redeschidă atunci când situația va fi mai stabilă. Între orașele majore din Statele Unite, New York este singurul în care planul este ca școlile să se redeschidă fizic, elevii având posibiliatea de a participa la cursuri până la trei zile pe săptămâna. (Chicago Tribune)

Noi măsuri restrictive față de România

În rândul țărilor ce au impus diverse restricții persoanelor ce provin din sau au fost în tranzit prin România se alătură Elveția. Nici Grecia nu mai are mult până își asumă măsuri similare, deși pentru ei decizia este mult mai grea decât pentru Elveția, datorită potențialelor pierderi în domeniul turismului. Așadar, România care la începutul pandemiei era lăudată pentru buna gestionare a crizei, devine ușor, ușor modelul de „așa, nu”. Cu toate acestea, se iau noi măsuri încontinuu pentru a restrânge pe cât posibil propagarea virusului, deci nu ar fi exclus nici să vedem o eventuală scădere în numărul de cazuri confirmate.

Turiștii români din Grecia s-ar putea confrunta cu noi măsuri

 • Turiștii români din Grecia s-ar putea confrunta cu noi măsuri. Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a arătat că Grecia ar putea impune noi restricţii antiepidemice dacă numărul cazurilor de coronavirus va continua să crească, cerând resprectarea strictă a actualelor măsuri. Grecia a raportat 121 noi cazuri de coronavirus, marţi, cel mai mare număr începând din 22 aprilie până în prezent. Infecţiile sunt în principal interne. Conform ultimului bilanț prezentat de autoritățile române, 18 români au fost confirmați cu coronavirus în Grecia.(Radio Europa Liberă)

România – inclusă de autoritățile elvețiene pe lista statelor cu risc ridicat privind infectarea

 • Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat că, în cursul zilei de miercuri, autorităţile federale elveţiene au anunţat, printre altele, că va fi introdusă carantina pentru 10 zile pentru cei care vin din România, cu anumite excepţii. De asemenea, toate persoanele care intră în Elveţia şi care s-au aflat în ultimele 14 zile pe teritoriul ţării noastre trebuie să intre în carantină (autoizolare) la domiciliu sau la o altă locaţie adecvată pentru o perioadă de 10 zile, imediat după sosire.(Agerpres)

Studiu: Românii ar fi dispuşi să treacă din nou prin restricţii

 • Aproape 60% dintre români se declară de acord să treacă prin aceleaşi restricţii dacă s-ar produce o situaţie similară sau va veni al doilea val de coronavirus, reiese din datele unui studiu Novel Research, la iniţiativa Provident Financial România. Studiul Novel Research a fost realizat pe un eşantion de 1.003 persoane, selectat aleatoriu din rândul populaţiei adulte din România (de peste 18 ani), folosind cote cu o marjă de eroare de +/- 3%. (G4 Media)

Sursă foto: AFP Photo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here