NewsDigest: Conflictul escaladează între Armenia și Azerbaijan, ambele instituie legea marțială
Securitate și relații internaționale
Armenia și Azerbaidjanul se luptă pentru zona Nagorno-Karabakh.
- Unul dintre cele mai vechi conflicte din lume, o dispută teritorială între Armenia și Azerbaidjan, a re-izbucnit cu cele mai grele ciocniri din ultimii ani. Cel puțin 23 de persoane ar fi fost ucise duminică, în timp ce cele două ex-republici sovietice se luptau pentru regiunea Nagorno-Karabakh. Regiunea este recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar controlată de etnici armeni. Când s-a desprins la începutul anilor 1990, zeci de mii de oameni au murit în lupte. Președintele azer Ilham Aliyev a declarat duminică că este încrezător că va recâștiga controlul asupra regiunii. Legea marțială a fost declarată pe fondul violenței în unele părți ale Azerbaidjanului, precum și în Armenia și Nagorno-Karabakh. (BBC News)
Nagorno-Karabah: NATO cere încetarea ostilităţilor şi reluarea negocierilor.
- Alianţa Nord-Atlantică a cerut duminică încetarea “imediată” a ostilităţilor în regiunea separatistă Nagorno-Karabah, disputată de Armenia şi Azerbaidjan, precum şi reluarea negocierilor între părţile implicate pentru a rezolva conflictul. “NATO este profund îngrijorată de informaţiile privind ostilităţi militare la scară largă de-a lungul liniei de contact în zona de conflict din Nagorno-Karabah”, a afirmat într-un comunicat James Appathurai, reprezentantul special pentru Caucaz şi Asia Centrală al secretarului general al Alianţei, Jens Stoltenberg. (Agerpres)
Sute de arestări au avut loc în cea de-a 50-a zi de proteste din Belarus.
- Poliția din Belarus a făcut sute de arestări și a folosit gaze lacrimogene și grenade în timpul protestelor la nivel național, care continuă pentru a 50-a zi consecutivă împotriva lui Alyaksandr Lukashenka. În capitala Minsk, se estimează că 100.000 de oameni au inundat străzile pe 27 septembrie fluturând steaguri roșii și albe ale opoziției în cea mai recentă demonstrație de nemulțumire populară de când Lukashenka a fost declarat câștigător al alegerilor prezidențiale din 9 august, despre care opoziția și țările occidentale spun că au fost falsificate. (Radio Free Europe)
Un avion militar se prăbușește în Ucraina, rezultat cu 26 de morți.
- Douăzeci și șase de persoane, inclusiv cadeti ai forțelor aeriene, au decedat în urma prăbușirii unui avion de transport militar în estul Ucrainei în seara zilei de 25 septembrie, au spus militarii. Avionul Antonov An-26 care transporta 27 de echipaje și cadeți s-a prăbușit în timpul aterizării în regiunea nord-estică a Harkovului. Oficialii au adăugat că un pilot al avionului a raportat o problemă cu motorul chiar înainte de aterizare. (Radio Free Europe)
Se pare că Donald Trump a plătit doar 750 USD în impozite federale pe venit în 2016 și 2017.
- Donald Trump a plătit doar 750 de dolari în impozite federale pe venit atât în 2016, anul în care a candidat la președinția SUA, cât și în primul său an la Casa Albă, spune New York Times. Ziarul – care spune că a obținut evidențe fiscale pentru domnul Trump și companiile sale pe parcursul a două decenii – declară, de asemenea, că acesta nu a plătit deloc impozite pe venit în 10 din ultimii 15 ani. Înregistrările relevă „pierderi cronice și ani de evitare a impozitelor”, spune acesta. Domnul Trump a numit raportul „știri false”. (New York Times)
Polonia intenționează să întărească legile avortului care sunt deja stricte.
- Militanții polonezi pentru drepturile femeilor sunt în stare de alertă înainte de o decizie iminentă a Tribunalului Constituțional controlat de guvern care ar face legile restrictive ale avortului din țară și mai stricte. Mișcarea este forțată de un grup de peste 100 de deputați conservatori și naționaliști care au solicitat tribunalului anul trecut să revizuiască constituționalitatea a ceea ce susțin că este avort „eugenic” – și anume, atunci când procedura se efectuează în cazurile de malformații congenitale severe sau anomalii fetale. Într-o mișcare surpriză săptămâna trecută, tribunalul a declarat că se va pronunța asupra moțiunii grupului pe 22 octombrie. (Politico)
Trump nominalizează pe conservatoarea Amy Coney Barrett pentru funcția de judecător la Curtea Supremă.
- Președintele Trump a prezentat-o sâmbătă pe judecătoarea Amy Coney Barrett ca nominalizarea sa pentru funcția de judecător la Curtea Supremă, prezentând-o drept un campion al principiilor judiciare conservatoare și declanșând o bătălie partizană și ideologică pentru a o confirma chiar înainte de alegeri. Democrații nu au pierdut timp sâmbătă anunțându-și opoziția față de judecătorul Barrett. (New York Times)
Economie
Economia în timp de pandemie
Africa de Sud trece printr-o perioadă economică dezastruoasă ajungând să aibă rata de somaj la 34,8%. În Singapore, statul plănuiește să extindă schema de ajutor pentru IMM-uri datorită situației unice create de pandemie.Pe de altă parte, tensiunile SUA-China amână cea mai mare listare publică a anului din Japonia, compania Xioxia evaluată la 3.2 miliarde de dolari fiind nevoită să-și reevaluzeze strategia de piață.
Africa de Sud intră într-un scenariu economic dezastruos.
- Se preconizează că Africa de Sud va stabili un record mondial macabru în această săptămână, când agenția națională de statistici raportează că șomajul a crescut la un nivel record de 34,8% în al doilea trimestru, cea mai mare rată înregistrată de Bloomberg.(Bloomberg)
Singapore plănuiește să extindă schema de ajutor pentru IMM-uri.
- Conform măsurilor actuale anunțate în martie, firmele mici și mijlocii pot opta să amâne plățile pentru împrumuturi până la sfârșitul anului. Consumatorii pot amâna atât plățile de capital, cât și dobânzile la ipoteci.(Bloomberg)
Tensiunile dintre China și SUA provoacă amânarea listării publice a Xioxia evaluată la 3.2 miliarde de dolari.
- Kioxia Holdings, compania de cipuri cumpărată de Bain Capital în 2018 și deținută în proporție de 40% de Toshiba, a amânat cea mai mare ofertă publică inițială din Japonia a acestui an, deoarece tensiunile dintre Washington și Beijing trimit valuri de șoc prin sectorul tehnologic global.(Financial Times)
Business&Tehnologie
În lumea business-ului, TikTok primește o extensie a termenului de interzicere anunțat de administrația Trump.Pe de altă parte, SoftBank aduce în Japonia roboți care vor înlocui ospătarii pe fondul crizei COVID19 și necesității distanțării sociale.
Administrația Trump amână interzicerea TikTok.
- De câteva săptămâni guvernul a amenințat că va închide aplicația virală de partajare a videoclipurilor din cauza temerilor că ByteDance ar putea fi forțată să predea datele utilizatorilor către guvernul chinez. (Techcrunch)
SoftBank lansează roboți capabili să livreze și să servească mâncare pentru a menține distanțarea socială.
- SoftBank a declarat luni că va aduce în Japonia un robot ospătar dezvoltat de Bear Robotics, cu sediul în California, în timp ce restaurantele se confruntă cu lipsă de forță de muncă și caută să asigure distanțarea socială în timpul pandemiei COVID-19. (Reuters)
Societate
Biden vs. Trump: Cine conduce în sondaje?
- Cu mai bine de o lună înainte de mult așteptatele alegeri, fostul vicepreședinte Joe Biden conduce în fața candidatului republican, Donald Trump. În Wisconsin, de exemplu, unde Trump câștigase în 2016 cu o diferență minusculă, Biden conduce cu 6 puncte. De asemenea, Biden conduce inclusiv în Arizona, unde un singur candidat democrat a câștigat în ultimii 70 de ani. În Carolina de Nord, Texas și Florida, state cu tradiție republicană, diferența dintre candidați este de doar 5%.(Financial Times)
Susținerea americanilor pentru protestele Black Lives Matter a scăzut semnificativ.
- Sondajul realizat de The Associated Press și NORC Center for Public Affairs Research de la Universitatea Chicago a indicat că 44% dintre americani dezaprobă acum protestele BLM, în timp ce doar 39% le aprobă, după ce, în iunie, o majoritate a americanilor le susțineau. În plus, atât americanii de culoare, cât și cei albi afirmă în număr aproape egal că protestele sunt de fapt violențe, deși, față de ceea ce ancheta precedentă a descoperit în iunie, opinia s-a schimbat mult mai repede în rândul albilor. (G4 Media)
TikTok: un judecător din State oprește interzicerea aplicației în Apple Store și Google Play.
- Aplicația fusese eliminată din magazine la miezul nopții, iar cei ce o aveau deja instalată puteau să o folosească. Judecătorul Carl Nichols de la Curtea Districtuală a SUA a emis ordonanța duminică seara privind scoaterea platformei din magazine. Astfel, TikTok se va regăși, pentru moment, atât în Apple Store, cât și în Google Play. TikTok a declarat că scoaterea forțată a platformei din magazine ar fi încălcat primul și al cincilea amendament al constituției SUA. (BBC)
Elveția: Cetățenii țării au respins, prin referendum, o propunere a extremei drepte.
- Elveţienii au respins, în referendumul desfăşurat duminică, o propunere a extremei drepte de încetare a liberei circulaţii a lucrătorilor între Elveţia şi ţările membre ale Uniunii Europene. Potrivit proiecţiilor postului de radio şi televiziune naţional elveţian, 63% dintre alegători s-au opus acestei propuneri. Respingerea propunerii SVP ar putea încuraja tratativele dintre UE şi Elveţia cu privire la un acord-cadru pentru reglementarea mai multor probleme bilaterale dificile. (Calea Europeană)
UE vrea să combată ştirile false (Fake News).
- O comisie specială a Parlamentului European va încerca să identifice şi combată atacurile informaţionale cibernetice. Mai ales în plină pandemie, dezinformarea la comandă este tot mai prezentă, cred reprezentanţii UE. Exemplul invocat de Comisie este cel al numărului crescut al celor care contestă vaccinurile din Germania. Potrivit unui sondaj, în mai puţin de două luni, numărul celor dispuşi să accepte vaccinurile a scăzut cu 20 de procente. “Dezinformarea în perioada pandemiei de corona poate ucide”, a mai declarat însărcinatul UE pentru politică externă, Josep Borrell. (Deutsche Welle)
Sursă foto: ABC News