Securitate și relații internaționale

Sursă foto: AFP via Getty Images

SUA planifică un acord de arme de 7 miliarde de dolari cu Taiwanul, în timp ce China crește amenințarea militară.

 • Administrația Trump intenționează să vândă arme în valoare de miliarde de dolari Taiwanului pentru a-și ajuta țara să se apere în temeiul faptului că China ar putea folosi forța militară împotriva ei. Acordul ar valora 7 miliarde de dolari, potrivit unei persoane familiare cu discuțiile din cadrul administrației. Aceasta ar fi al doilea cel mai mare pachet de arme furnizat Taiwanului de către SUA în urma unui acord de arme de 8 miliarde de dolari convenit anul trecut. (Financial Times)

Belarus: Opozanta Maria Kolesnikova, inculpată pentru periclitarea securităţii naţionale.

 • Lidera protestatarilor din Belarus Maria Kolesnikova, arestată săptămâna trecută, a fost inculpată pentru periclitarea securităţii naţionale. Ea riscă până la cinci ani de închisoare dacă va fi găsită vinovată de această acuzaţie, în conformitate cu legea din Belarus. (Agerpres)

Lukashenka acuză Vestul că a încercat să „distrugă” Belarusul cu o altă „revoluție a culorilor”.

 • Președintele belarus Alyaksandr Lukashenka a acuzat Occidentul că a încercat „să ne distrugă țara” ignorând rezultatele alegerilor de luna trecută, o acuzație respinsă de liderii opoziției, afirmând că însuși liderul autoritar este de vină pentru protestele actuale provocate de falsificarea votului după aproape trei decenii de guvernare. (Radio Free Europe)

Erdogan şi Merkel au discutat într-o videoconferinţă despre disputa din Mediterana de Est.

 • Preşedintele Erdogan a afirmat miercuri că diferendul cu Grecia în Marea Mediterana poate fi soluţionat printr-un dialog “constructiv”, exprimându-şi în acelaşi timp hotărârea de a apăra interesele Turciei în această zonă. În cadrul unei videoconferinţe cu cancelarul german Angela Merkel, a cărui ţară face oficiul de intermediar între Turcia şi Grecia, Erdogan a afirmat că “dezacordurile în Mediterana de Est” pot fi soluţionate prin negocieri, cu condiţia ca ele să fie desfăşurate cu o abordare constructivă bazată pe echitate”, potrivit preşedinţiei turce. (Agerpres)

Adaptarea asistenței democrației la epoca dizidenților digitali.

 • Regimurile autoritare beneficiază de tehnologii digitale mai ieftine și mai omniprezente. Le folosesc pentru a-și spori controlul asupra societății prin supraveghere, cenzură și persecuție a cetățenilor. Totuși, acești cetățeni învață și cum să folosească tehnologiile în avantajul lor. Aceștia se bazează pe platforme precum rețelele sociale și mesagerii pentru a organiza, informa, mobiliza și pleda pentru libertăți civice, astfel încât să reziste revigorării autoritare. (GMFUS)

Economie

Economia în timp de pandemie

Investițiile dintre SUA și China scad la un nivel record cu aproximativ 16,2% față de anul precedent. În același timp, în UE industria automobilelor este sub amenințarea unei scăderi anuale de până la 20%. Pe de altă parte, OCDE anunță ca țările bogate își vor reveni mult mai rapid față de restul globului, China fiind prognozată cu o creștere economică până la sfârșitul anului.

Fluxul de investiții dintre SUA și China scade la un nivel record.

 • Investițiile dintre cele două țări au scăzut cu 16,2% la 10,9 miliarde de dolari în ianuarie-iunie, față de aceeași perioadă a anului trecut potrivit cifrelor firmei de  consultanță Rhodium Group.Scăderea este o combinație a efectului nociv al pandemiei asupra economiei, dar și al tensiunilor ascendente dintre cele două state.(Reuters)

UE: Vânzarea de mașini în UE ar putea scădea până la sfârșitul anului cu 20%.

 • Noile înmatriculări de autoturisme au scăzut cu 18% în luna august, după o serie de trei luni de diminuare a scăderilor, a declarat joi Asociația Producătorilor de Automobile Europene. În iulie vânzările scăzuseră doar cu 3,7% față de anul trecut. (Bloomberg)

OCDE: Țările dezvoltate vor suferi mai puțin din cauza pandemiei.

 • Europa  va pierde mai puțin decât se preconiza în iunie, deși îmbunătățile înregistrate la nivel macroeconomic sunt mai mici decât în SUA. În China, unde pandemia a fost în mare măsură limitată, OCDE se așteaptă să vadă o creștere pentru 2020, după ce a prognozat anterior o contracție.(WSJ)

Business & Tehnologie

În lumea tehnologiei Sony anunță lansarea Playstation 5 la prețul de 500$ concurând cu lansarea ultimei variante de Xbox, anunțată de Microsoft cu o lună înainte. În lumea business-ului, start-up-ul unicorn Snowflake își face debutul pe piața de capital, având o evaluare de 3 miliarde USD.

Sony anunță lansarea Playstation 5 la prețul de 500$.

 • Microsoft a lovit primul, cu prețuri agresive, două modele de lansare diferite și un plan de finanțare pentru consumatori.Acum este timpul Sony. Marele eveniment de astăzi a răspuns unor întrebări persistente despre consola următoare. PS5 va ajunge pe anumite piețe pe 12 noiembrie la 500 USD, în timp ce ediția digitală, fără drive, va fi la prețul de 400 USD.(Techcrunch)

Compania de software Snowflake își face debutul pe piața de capital cu o evalure de 3 miliarde USD.

 • Piața a trecut cu vederea pierderile Snowflake, concentrându-se pe perspectivele afacerii sale software de partajare a datelor pe sistemele cloud, care a cunoscut o creștere rapidă pe măsură ce birourile din întreaga lume se adaptează la lucrul la distanță. Acțiunile Snowflake au început să se tranzacționeze miercuri la 245 dolari, mai mult decât dublul prețului său IPO de 120 dolari și au închis la 111% cu 253,93 dolari per acțiune.(Techcrunch)

Societate

Sursă foto: Calea Europeană

Biden, folosindu-se de grăbirea vaccinului de către Administrație, avertizează că Trump nu este de încredere.

 • Biden a declarat că are încredere în potențialul vaccin, dar nu în varianta politizată a lui. Comentariile sale au venit ca reacție la declarația lui Trump, în contradictoriu cu cele ale CDC-ului, conform căreia vaccinul ar fi gata până la alegeri. Joe Biden l-a acuzat într-un interviu pe Trump că ar fi grăbit procesul de testare a vaccinului din motive electorale. La rândul sau, și Trump a spus despre Biden că s-ar folosi de pandemie pentru câștiguri politice, declarând chiar că Biden a lansat o campanie politică împotriva vaccinului.(New York Times)

Comisia Europeană va numi în premieră un coordonator anti-rasism.

 • Acesta va lucra direct cu societatea civilă și instituțiile, a anunțat președintele Executivului European, Ursula von der Leyen, în cadrul discursului privind Starea Uniunii Europene în 2020, din plenul Parlamentului European. Vorbind despre traiul într-o societatea europeană a valorilor și diversității, von der Leyen a recunoscut că excluziunea socială și actele de discriminare bazate pe culoarea pielii sau a religiei sunt încă episoade care au loc în Uniunea Europeană. În acest sens, a declarat că „a venit momentul să construim o Uniune cu adevărat antirasistă – condamnând rasismul, dar şi acţionând”. (Calea Europeană)

Discuții la Guvern privind redeschiderea anului universitar.

 • Vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Educației, Monica Anisie, au avut miercuri seară o întâlnire cu 15 rectori ai universităţilor româneşti – conducerea Consiliului Naţional al Rectorilor, cu reprezentaţii asociaţiilor studenţilor ANOSR, UNSR, USR şi LSRS, precum şi reprezentanţii sindicatului Alma Mater (proveniţi din 11 universităţi). Principalul subiect al întâlnii de la Guvern a fost deschiderea anului universitar în cele mai bune condiţii posibile din perspectiva securităţii sanitare combinată cu nevoia de continuare a actului educaţional, a transmis ulterior Raluca Turcan. „S-a agreat iniţierea unor demersuri împreună cu Ministerul Fondurilor Europene pentru susţinerea cheltuielilor materiale ocazionate de nevoia de prevenire şi diminuare a riscului COVID şi de continuare a procesului educaţional în învăţământul superior”, precizează vicepremierul pe Facebook. (Radio Europa Liberă)

Extremiștii de dreapta din cadrul poliției germane sunt anchetați.

 • Poliția din Renania de Nord-Westfalia anchetează pentru propagandă extremistă de dreapta 29 de ofițeri proprii despre care se spune că, într-o discuție, au făcut schimb de fotografii cu Hitler. Toți cei 29 de ofițeri de poliție au fost imediat suspendați din funcție, a declarat miercuri în cadrul unei conferințe de presă ministrul german de interne, Herbert Reul. Ministrul german de interne se așteaptă să fie descoperite mai multe cazuri. Până în prezent, anchetatorii au evaluat în detaliu doar un telefon mobil aparținând unui oficial de 32 de ani din Essen, pe care l-au folosit pentru a le detecta pe celelalte persoane implicate. (G4 Media)

Nelu Tătaru: Vom avea o fluctuaţie a numărului de cazuri.

 • România a înregistrat miercuri un record negativ de cazuri zilnice de coronavirus -1713, dar ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, arăta că este o lună în care vom avea fluctuații mai ales pe fondul luării celor mai multe măsuri de relaxare de la debutul pandemiei. Ministrul Sănătăţii este de părere că „este prematur să vorbim de deschiderea şcolii ca şi număr crescut de cazuri”, dar a adăugat că o evaluare va fi făcută la începutul lunii octombrie. Ministrul a mai adăugat că sunt focare în instituţii pentru persoane vârstnice, dar şi în spitale. Numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus în România a ajuns la 107.011, dintre care 4.285 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. (Radio Europa Liberă)

Sursă foto: UCSD Diversity

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here