NewsDigest: Comisia Europeană lansează Planul de Acțiune pentru Democrația Europeană
Dacă e marți, vorbim despre Anti-Fake și subiecte precum dezinformare și fake news:
Anti-Fake
Sursă foto: Anti Fake
Comisia Europeană lansează Planul de Acțiune pentru Democrația Europeană.
Comisia Europeană a prezentat Planul de Acțiune pentru Democrația Europeană care prevede o serie de măsuri pentru combaterea dezinformării, promovarea unor alegeri transparente și consolidarea libertății mass-media. Documentul propune norme juridice pentru publicitatea politică online sau pentru sponsorii conținutului plătit și instituie sancțiuni financiare în cazul operațiunilor de dezinformare străine. De asemenea, planul va include măsuri suplimentare pentru a sprijini pluralismul mas- media, normele privind finanțarea partidelor politice europene și cadrul de co-reglementare al platformelor digitale.
Citește mai mult:
euobserver.com – ‘Self-regulation not working’ on fake news, EU warnedtechcrunch.com – Europe to put forward rules for political ads transparency and beef up its disinformation code next year
Rețea globală de dezinformare, prezentă de 15 ani la Bruxelles
Echipa de cercetători EUvsDisinfo a descoperit o rețea vastă de dezinformare care a țintit UE și ONU prin promovarea intereselor Indiei și care activează încă din 2005. Campaniile de manipulare și dezinformare au înglobat peste 750 de surse media și site-uri de știri false, jurnaliști fictivi sau date de contact inexistente. Datele arată că operațiunile s-au bazat pe „reînvierea” unor ONG-uri și publicații media care și-au încetat activitatea ori folosirea numelor unor persoane publice decedate. Eforturile complexe au țintit liderii și instituțiile UE și au fost orientate către răspândirea unor narațiuni anti-Pakistan, anti-China, promovarea unei imagini pozitive a Indiei și discreditarea statelor care intră în conflict cu această țară.
Citește mai mult:
bbc.com – The dead professor and the vast pro-India disinformation campaignreuters.com – Pakistan accuses India of funding disinformation campaign in EU
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: TASS
Turcia
SUA au implementat sancțiuni împotriva Turciei.
- Departamentul apărării a anunțat ieri sancțiuni împotriva industriei de armament a Turciei, după ce Turcia a achiziționat sisteme de apărare antiaeriană rusești S-400. Statele Unite și NATO au avertizat Turcia de mai multe ori privind incompatibilitatea acestui sistem cu normele NATO, iar Turcia a fost criticată din toate părțile la ultima întrunire a miniștrilor de externe a țărilor NATO. (Radio Free Europe)
Ankara nu va renunța la interesele ei în Marea Mediterană de Est.
- Ministrul de externe turc Mevut Cavusoglu a anunțat ieri că “Nici nu se pune problema să ne abandonăm drepturile şi interesele în Mediterana de Est pentru că ne vom confrunta cu sancţiuni sau UE ne va critica”. Acest anunț intervine după ce liderii UE au aprobat sancțiuni împotriva Turciei acum 4 zile, pentru a descuraja provocările Turciei în regiune. (Agerpres)
Alte știri
Afganistan: guvernatorul adjunct al provinciei Kabul asasinat.
- Guvernatorul adjunct al provinciei Kabul a fost ucis astăzi în capitală de o bombă, care fusese atașată de mașina lui. Atacul nu a fost încă revendicat de vreo grupare militantă. Acest atac intervine în contextul negocierilor între guvernul afgan și mișcarea talibană, sponsorizate de Statele Unite. (Agerpres)
Curtea Penală Internațională refuză să ancheteze asupra minorității Uighur din China.
- Procurorii a Curții Penale Internaționale au refuzat să pornească o anchetă împotriva Chinei despre persecutarea minorității Uighur în provincia Xinjiang. Biroul procuroarei generale Fatou Bensouda a explicat că o astfel de anchetă este imposibilă, deoarece China nu a semnat tratatul de la Roma care a creat CPI. A declarat de asemenea că nu existau suficiente elemente pentru a investiga deportarea forțată către China a Uighurilor provenind din Cambodia și Tadjikistan. Peste un milion de persoane, în principal musulmani, au fost internate în “lagăre”, acuză organizaţiile de apărare a drepturilor omului. (Agerpres)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Evenimente economice internaționale
Giganții tehnologici americani se confruntă cu amenzi de la 6-10% din veniturile anuale din partea UE.
- Amazon, Apple, Facebook și Alphabet Google ar putea fi nevoite să-și schimbe practicile comerciale în Europa sau să facă față unor amenzi puternice între 6-10% în conformitate cu noile proiecte de reguli UE care vor fi anunțate marți.(Reuters)
Marea Britanie pierde 819.000 de locuri de muncă de la începutul pandemiei.
- Ospitalitatea a fost sectorul cel mai afectat, reprezentând o treime din pierderile de locuri de muncă, urmat de comerțul cu amănuntul, potrivit Biroului de Statistică Națională. Rata șomajului a crescut la 4,9% în cele trei luni până în octombrie, numărul șomerilor totalizând până la 1,7 milioane de persoane.(BBC)
Japonia planifică o extindere imensă a industriei eoliene pentru a atinge obiectivul climatic.
- Guvernul va încerca să ridice capacitatea eoliană până la 45 gigawatti în 2040 de la 10 gigawatti în 2030, a declarat marți Ministerul Economiei, Comerțului și Industriei într-un comunicat. Atingerea acestui obiectiv va necesita o extindere vastă a unui sector care are o capacitate actuală de aproximativ 20 de megawați. (Bloomberg)
Business & Tehnologie
CERT-RO: O nouă campanie de phishing vizează clienţii serviciului OLX România.
- Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) avertizează în legătură cu o nouă campanie de phishing care vizează clienţii serviciului OLX România. Atacatorii contactează un utilizator care a publicat un anunţ de vânzare a unui produs pe OLX, se declară interesaţi de achiziţie, apoi susţin că au efectuat plata. Dar, pentru încasarea sumei corespondente ar fi necesară accesarea unui link şi introducerea datelor cardului pe care ar trebui virată suma.(Agerpres)
Apple intenționează să crească cu 30% producția de iPhone pentru prima jumătate a anului 2021.
- Apple Inc intenționează să producă până la 96 de milioane de iPhone-uri în prima jumătate a anului 2021, o creștere de aproape 30% de la an la an. Acesta a cerut furnizorilor să producă în jur 96 de milioane de iPhone-uri, inclusiv cea mai recentă gamă de iPhone 12, precum și iPhone 11 și SE mai vechi.(Reuters)
Societate
Sursă foto: România Liberă
Rezultatele alegerilor în SUA și România
Mandatele de parlamentari repartizate de BEC.
- Partidul Social Democrat (PSD) va avea 47 de mandate la Senat şi 110 mandate la Camera Deputaţilor. Partidul Național Liberal (PNL) a obţinut 41 de mandate la Senat și 93 la Camera Deputaţilor. Alianţa USR PLUS va avea 25 de mandate la Senat şi 55 la Camera Deputaţilor. Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) va avea 14 senatori și 33 de deputați. Uniunea Democrată a Maghiarilor din România a obţinut 9 mandate la Senat şi 21 la Camera Deputaţilor. (Radio Europa Liberă)
Colegiul Electoral consfințește victoria lui Joe Biden.
- Victoria lui Joe Biden este începând de ieri oficială: Colegiul Electoral i-a recunoscut victoria cu 306 voturi, 36 peste numărul minim necesar victoriei. Rivalul său, care-și continuă atacurile asupra legimității scrutinului, a întrunit 232 de voturi. Adunările Colegiului, în capitalele celor 50 de state și în Districtul Federal, s-au desfășurat fără incidente, conform protocolului stabilit de Constituție. Urmează, la 6 ianuarie, validarea votului de către Camerele reunite ale Parlamentului federal, unde se așteaptă ca partizanii președintelui în exercițiu să opună o ultima rezistență. (RFI)
Alte știri
The Financial Times despre AUR.
- Alegerile generale din România de pe 6 decembrie ar fi trebuit să fie cel mai anost scrutin din ultimele decenii. În schimb, un partid de extrema dreaptă, ivit aparent de nicăieri, a obținut 9% din voturi, scrie The Financial Times. Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), formațiune ultranaționalistă înființată acum un an, a exploatat frustrările generate de măsurile anti-pandemie, a fost susținută de Biserica Ortodoxă Română (BOR), a avut o strategie eficientă pe rețelele sociale și a fost dispusă să discute chestiuni tabu, devenind astfel pe neașteptate al patrulea cel mai mare partid din parlament. (G4 Media)
Mai multe aplicații Google, între care YouTube, Gmail și Docs, au căzut.
- Până spre orele prânzului, platformele Google au răspuns cu mesaje de eroare când s-a încercat vizitarea lor. Utilizatorii din întreaga lume au raportat probleme cu Gmail, Google Drive, Android Play Store, Maps și altele. Milioane de oameni și sute de mii de companii folosesc serviciile Google pentru aplicații de lucru de bază, cum ar fi poșta electronică și calendarele. În ciuda acestei defecțiuni generalizate, tabloul de bord al serviciilor Google nu a raportat inițial erori, dar după aceea a afișat un mesaj roșu de eroare, inițial doar pentru Gmail, apoi și pentru alte servicii. (Radio Europa Liberă)
Un colaborator Sputnik, numit consilier al unui secretar de stat din Ministerul Educației.
- Este vorba de Alexandru Mîță, profesor și inspector școlar în județul Vaslui. Mîță este președinte al unei asociații care militează intens pentru promovarea intereselor Rusiei și, în 2016, a înaintat Parlamentului European o notă de protest referitoare la o rezoluție a Legislativului Uniunii Europene contra presei ruse. În 2017, Mîță declara, într-un interviu la Sputnik, că parteneriatul României cu SUA este ”de tip colonialist”. Guvernul României i-a dat acum lui Mîță un post de consilier la un secretar de stat care se ocupă de fondurile europene. (G4 Media)
Sursă foto: robert-schuman.eu