Securitate și relații internaționale

 • Social-democraţii au obţinut o victorie strânsă în alegerile legislative din Macedonia de Nord, potrivit Comisiei Electorale, fostul premier Zoran Zaev declarând că tabăra sa a devansat dreapta naţionalistă cu cel puţin trei locuri. În absenţa unei majorităţi absolute, fostul partid de guvernământ va trebui să se angajeze în negocieri complicate pentru a forma un guvern de coaliţie şi, în special, să găsească aliaţi între partidele reprezentante ale minorităţii albaneze. (Agerpres)
 • Preşedintele Braziliei Jair Bolsonaro a fost testat din nou pozitiv pentru coronavirus, potrivit declaraţiilor făcute de el jurnaliştilor, miercuri, la Brasilia, sugerând că încă trebuie să se recupereze în urma unei infecţii diagnosticate pentru prima dată săptămâna trecută. De la infectarea cu noul coronavirus, preşedintele brazilian a spus că starea sănătăţii sale este bună şi că îşi va relua programul normal de lucru dacă este testat negativ săptămâna aceasta. El a declarat că va fi testat din nou în câteva zile. (Agerpres)
 • Ambasadorul Chinei în Marea Britanie a declarat miercuri că cei care consideră China drept un stat ostil se înşeală şi a avertizat ţările din Uniunea Europeană să nu se amestece în afacerile interne ale Chinei în Hong Kong. “Cei care văd China ca un rival sistematic sau ca un stat potenţial ostil se înşeală – au ales ţinta greşită şi se îndreaptă într-o direcţie greşită”, a declarat ambasadorul Liu Xiaoming într-o alocuţiune rostită la Centrul pentru Reforma Europeană din Londra (Centre for European Reform). (Agerpres)
 • Poliția rusă a reținut aproape 150 de persoane la Moscova, care protestau recent împotriva modificărilor constituționale care îi vor permite președintelui Vladimir Putin să îndeplinească încă două mandate până în 2036. OVD-Info, un watchdog politic independent, a declarat că cel puțin 147 de protestatari au fost reținuți pe 15 iulie, unii fiind eliberați ulterior. (Radio Free Europe)
 • Statele Unite au amenințat cu sancționarea oricărei persoane sau companii care ajută Rusia să construiască o conductă controversată de gaze naturale în Germania, în timp ce Kremlinul se pregătește pentru a finaliza ultimii kilometri ai proiectului de aproape 11 miliarde de dolari. „Ieșiți acum – sau riscați consecințele”, a declarat secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, pe 15 iulie, în cadrul unei conferințe de presă la Washington, care a anunțat noile orientări de sancționare pentru conducta Nord Stream 2. (Radio Free Europe)

Economie

Sursă foto: Financial Times

Situația economică europeană

În timp ce Comisia Europeană pierde celebru proces de taxare a Apple, scandalul WireCard dezvăluie folosirea drept tactică de credibilizare a companiei false parteneriate cu nume mari din industria Fintech.În același timp, UK-ul înregistrează datorii record în valoare de 372 de miliarde de lire care ar putea să îi creeze cel mai mare declin economic din ultimii 300 de ani.

 • Comisia Europeană anunță reformarea sistemului de taxare la nivel european în urmă pierderii procesului cu Apple. Comisia Europeană a pierdut procesul în care solicită Apple să plătească taxe în valoare de 14,3 miliarde de euro Irlandei. În ciuda deciziei curțîi de la Luxemburg, C.E anunță că următorii pași vizează reformarea sistemului de taxare care a permis acest scenariu în primă instanță.(Financial Times)
 • WireCard își construia artificial credibilitatea folosind parteneriate false. Compania germană și-a construit reputația drept o companie finanaciara inovativă.Anual anunță zeci de partneriate cu alte companii din domeniul fintech precum SAP SE, Zurich Insurance Group, SoftBank Group Corp, multe dintre acestea fie exacerbate, fie fără a fi adevărate. fiind anunțate fără acordul sau cunoștință companiilor al căror nume era folosit.(The Wall Street Journal)
 • Coronavirus: Marea Britanie a făcut împrumuturi de peste 372 de miliarde de lire. Departamentul pentru responsabilitate bugetară anunță că economică britanică este în cursul de a se micșora cu 12.4% în 2020 din cauza nivelului mare de împrumuturi. O astfel de direcție ar putea marca cel mai mare declin economic din ultimii 300 de ani. (BBC)

Situația economică internațională 

În Asia, China revine la creștere economică, publicând o creștere a PIB-ului cu 3.2% începând cu luna aprilie.În același timp, India beneficiază de investiții în sectorul privat din partea Google în valoare de 4.5 miliarde de dolari.

 • PIB-ul Chinei a crescut cu 3.2% în al doilea trimestru al anului 2020. China se pregătește de relansarea economică, evitând conform datelor publicate o recesiune în perioada următoare.În primele 3 luni ale anului declinul masiv din activitatea economică înregistrată anunță, asemeneaa situației globale, o recesiune severă.Conform ultimelor date publicate, PIB-ul Chinei își revine începând cu luna aprilie.(BBC)
 • Google a încheiat o alianță în valoare de 4.5 miliarde în India. Multinaționala va investi în parteneriat cu Mukesh Ambani și compania sa Reliance Industries Ltd, 4.5 miliarde de dolari în inițiative tehnologice, inclusiv dezvoltarea de telefoane mobile accesibile.Google achiziționează 7.7% din serviciile digitale ale Reliance (Bloomberg)

Societate

Sursă foto: The Verge

Atacul digital al deceniului asupra unei platforme de social media

Ieri a avut loc un atac asupra gigantului Twitter care a afectat figuri și companii importante ca Barrack Obama sau Apple. Atacul a luat forma unei postări prin care conturile victimelor au cerut să se vireze 1000$ în bitcoin către o adresă, promițând 2000$ ca răsplată. Deși încă nu sunt cunoscute pagubele create, acest atac asupra Twitter a atras atenția asupra felului în care securitatea cibernetică a marilor platforme de social media poate afecta, printre alte aspecte deja cunoscute, fintantele utilizatorului de rând.

 • Mai multe conturi de Twitter au căzut pradă hackerilor. Printre victime s-au numărat persoane publice precum Elon Musk, Jeff Bezos, Barrack Obama și Bill Gates, dar și companii ca Uber și Apple. Acest atac s-a manifestat prin cererea unor donații de bitcoin; mai exact, tweet-urile ofereau 2000$ în schimbul unei donații de bitcoin de 1000$. Dimitri Alperovitch, co-fondatorul unei companii de securitate cibernetică, a declarat pentru Reuters că acest atac pare să fie cel mai mare suferit de o platforma de social media.(BBC)
 • Cum au reușit hackerii să spargă Twitter-ul? Experții în securitate cibernetică speculează asupra posibilelor cauze ale atacurilor ce au zguduit compania de social media. Twitter a confirmat bănuielile lor conform cărora hackerii au lansat un atac coordonat pentru a accesa sistemele și uneltele interne ale platformei.(Fortune)

Noi proteste în extremitatea estică a Europei

Mișcările de protest ce au avut loc în ultimele două zile în Azerbaijan sunt cu totul unice într-o perioada în care o bună parte din statele lumii suferă de instabilitate socială. Spre deosebire de restul protestelor care au la baza egalitatea socială sau respectarea drepturilor omului, această mișcare socială are o singură cerință: război. În urma ultimelor încleștări militare dintre Armenia și Azerbaijan, în cadrul cărora a murit un general Azer, populația furioasă cere escaladarea conflictului cu vecinul lor vestic. În Rusia continuă protestele anti-Putin în cadrul cărora au fost deținuți, într-o manieră violență, peste 140 de oameni.

 • Proteste în Azerbaijan: populația cere război împotriva Armeniei. Protestatarii au mărșăluit prin Baku, unii dintre ei reușind să între în clădirea parlamentului, cu cerința că guvernul să desfășureze armata. Aceste proteste vin ca urmare a confruntării de la granița cu Armenia unde au murit cel puțin 16 oameni în ultimele câteva zile. Forțele de ordine au folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea de oameni.(BBC)
 • Mai mult de 140 de oameni deținuți în urmă protestelor anti-Putin. Protestele se datorează ultimelor modificări constituționale ce i-ar permite actualului președinte rus, Vladimir Putin, să ocupe poziția până în 2036. Un corespondent de la Current Time, un network condus de Radio Europa Liberă, a văzut cum poliția țară protestatari pe asfalt spre dube. Printre cei deținuți se numără și Andrei Pivovarov, director executiv al Open Russia, un ONG ce urmărește respectarea drepturilor omului în Rusia.(Radio Free Europe)

Sursă foto: iPhoned

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here