NewsDigest: Cine sunt politicienii maghiari care vor să îi ia funcția de premier lui Viktor Orban
Dacă e marți, vorbim despre Anti-Fake și subiecte precum dezinformare și fake news:
Anti-Fake
Sursă foto: Anti Fake
Adolescenții care demontează conținuturi înșelătoare.
MediaWise Teen Fact-Checking Network reunește o echipă de adolescenți care analizează conținutul viral pe rețelele sociale, pentru a lua urma fake-ului și a demonta afirmațiile înșelătoare sau false. Inițiativa acestora, denumită „Is this legit?” și aflată sub umbrela International Fact-Checking Network, s-a concretizat într-o serie de videoclipuri de alfabetizare media și fact-checking, care au fost lansate și promovate pe YouTube. Cu ocazia celei de-a 30-a ediții din serie, Poynter a prezentat topul celor mai virale conținuturi înșelătoare identificate până în prezent de această echipă.
Topul este ocupat de afirmațiile care pun la îndoială gravitatea maladiei asociate virusului SARS-CoV-2, echipa demontând frecvent informații înșelătoare cu privire la rata de mortalitate asociată virusului, pe cele potrivit cărora virusul SARS-CoV-2 este o simplă gripă; tot în prima parte a clasamentului se află conţinuturile înşelătoare despre remediile minune care ar preveni răspândirea noului coronavirus, precum injectarea de înălbitor, folosirea hidroxiclorochinei, consumul de marijuana sau de nicotină; pe locul al treilea se află teoriile conspiraționiste cu privire la testele COVID-19 despre care s-a spus, în mod eronat, că ar favoriza apariția bolii și că ar conține nanoparticule care intră în creierul uman, permiţând, astfel, monitorizarea oamenilor. Echipa a demontat o serie întreagă de afirmații înșelătoare cu privire la corectitudinea alegerilor prezidențiale din SUA și la asaltul asupra Capitoliului, din 6 ianuarie 2021, precum și conținuturi false care s-au viralizat după moartea lui George Floyd.
Citește mai mult:
MediaWise – A DIGITAL MEDIA LITERACY PROJECT OF THE POYNTER INSTITUTE
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Agerpres
Garda Naţională părăseşte Capitoliul de la Washington după aproape cinci luni de la asaltul din 6 ianuarie.
- Misiunea lor de apărare a Congresului încheindu-se în mod oficial, ultimii 2.149 de soldaţi, dintr-un contingent ce număra 26.000 în perioada de vârf a acestei extraordinare desfăşurări, au părăsit Washingtonul în timpul weekendului. (Agerpres)
Australia îşi va închide vineri ambasada din Afganistan.
- Australia îşi va închide vineri ambasada din Afganistan, a anunţat marţi premierul Scott Morrison, în contextul creşterii preocupărilor legate de situaţia de securitate din capitala afgană Kabul, odată cu retragerea trupelor internaţionale, relatează AFP şi dpa. (Agerpres)
David Barnea este noul sef Mossad.
- Un veteran al Mossad, despre care media israeliene afirmă că este specializat în recrutarea de agenţi împotriva Iranului şi a Hezbollahului libanez, a fost numit luni la conducerea serviciului israelian de informaţii externe, transmit Reuters şi AFP. (Security News)
După întâlnirea din Islanda, Moscova și Washington își trimit reciproc avertismente.
- ”În cele din urmă, depinde de Rusia”, a declarat Blinken într-o emisiune a postului de televiziune CNN, referindu-se la discuţiile avute recent în Islanda cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov.Demnitarul american a adăugat că, în numele preşedintelui Joe Biden, a afirmat în mod clar că SUA vor să coopereze cu guvernul rus în chestiuni precum situaţia din Afganistan. (Security News)
O nouă lovitură de stat militară în Mali.
- Armata din Mali, nemulţumită de noul guvern anunţat de autorităţile de tranziţie, l-au arestat luni pe preşedinte şi pe prim-ministru într-o lovitură de stat ce afectează o ţară aflată deja într-o criză profundă de ani de zile. (G4 Media)
Economie
Sursă foto: Volkswagen Commercial Vehicles
Business & Tehnologie
Proiectul Google Starline aduce comunicarea virtuală 3D mai aproape de realitate.
- Sistemul de videoconferință 3D Project Starline al Google, dezvăluit săptămâna trecută, este bine programat pentru o lume post-pandemică, dar mai are un drum lung de parcurs pentru a se potrivi perfect cu persoana reală pe care o reprezintă și avatarul său virtual. (Reuters)
Germania a adoptat legislație care va permite vehicule fără șofer pe drumurile publice până în 2022.
- Astfel, Germania a stabilit o cale pentru companiile de a implementa robotaxis și servicii de livrare în țară la scară largă. În timp ce testarea autonomă este permisă în prezent în Germania, acest lucru ar permite operarea vehiculelor fără șofer fără un operator de siguranță umană la volan. (Techcrunch)
Știri economice
Nazare, la ECOFIN: Am revizuit estimarea de creştere economică a României la 5%, în 2021, în linie cu prognoza Comisiei Europene.
- România a avut cea mai mare creştere economică din UE, de +2,8% faţă de trimestrul anterior, creştere determinată de redresarea industriei, dinamica pozitivă a construcţiilor, comerţului şi a sectorului IT. (Agerpres)
Studiu: Peste jumătate dintre românii care au tranzacţionat criptomonede în ultimele 3 luni au vârste între 18 şi 30 de ani.
- Peste jumătate (57%) dintre românii utilizatori de internet, care au tranzacţionat criptomonede în ultimele trei luni, au vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, arată rezultatele unui studiu publicat marţi. (Agerpres)
Restricțiile germane au deteriorat rata de cheltuieli ale consumatorilor la începutul anului 2021.
- Cheltuielile gospodăriilor au scăzut cu 5,4% în primul trimestru, comerțul cântărind și economia. Producția totală a scăzut cu 1,8%, mai mult decât scăderea de 1,7% raportată inițial. (Bloomberg)
Societate
Sursă foto: Deutsche Welle
Vaccinarea în UE
Orașele din nord-est și sud, codașe la vaccinare. Un nou concept: Orașul vaccinează satul.
- „Concret, echipe mobile de la oraș care vor merge în mediul rural pentru a vaccina, dar este nevoie de sprijinul liderilor locali aici. La fel, trebuie o implicare mai mare a medicilor de familie. Sunt județe în care nu este suficient personal pentru a vaccina. Pentru comunitățile mici, persoanele care au credibilitate în comunitatea locală trebuie să susțină cât mai mult campania de vaccinare”, a declarat premierul Florin Cîțu. (Radio Europa Liberă)
Malta anunţă că este prima ţară din UE care a atins imunitatea colectivă.
- Malta şi-a vaccinat 70% din populaţia adultă cu cel puţin prima doză de vaccin anti-COVID-19, devenind prima ţară din UE care atinge aşa-numita imunitate colectivă, a declarat luni ministrul maltez al sănătăţii, Chris Fearne. Micul stat mediteranean a înregistrat, în medie, trei noi cazuri de COVID-19 zilnice în ultima săptămână, cu o rată a pozitivării testelor de numai 0,2%. (G4 Media)
Alte știri
Românii se consideră rezistenți la manipulare. Realitatea îi contrazice însă.
- „Ne imaginăm că suntem foarte rezistenți la manipulare, numai că nu o recunoaștem, nu reușim să o detectăm”, explică la RFI Ioana Avădani, de la Centrul pentru Jurnalism Independent, care pledează de mai mulți ani pentru necesitatea introducerii educației media în școli. (RFI)
Cine sunt politicienii maghiari care vor să îi ia funcția de premier lui Viktor Orban.
- Șase partide din întregul spectru politic al țării, de la socialiști la extremiștii de extrema dreaptă de la Jobbik, s-au înțeles să lase la o parte divergențele ideologice și să candideze împreună la alegerile parlamentare din 2022 în urma cărora Orbán speră să obțină un al patrulea mandat consecutiv de premier. Favoritul, momentan, este Gergely Karácsony, primarul capitalei. (HotNews)
Cu semne de contuzii pe frunte, jurnalistul din Belarus spune că este tratat corect de autorități.
- Roman Protasevici, jurnalistul arestat duminică la Minsk, apare luni într-o înregistrare video postată pe un canal Telegram din Belarus și transmite un mesaj care în mod evident este o declarație pe care a fost forțat să o facă, cu atât mai mult cu cât opozantul pare să aibă pe chip urme de agresiune fizică. (Digi 24)
Sursă foto: Kafka Desk