#Buletin de știri
NewsDigest: Certificatul digital COVID-19 va putea fi eliberat de la 1 iulie
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Haaretz
Diplomație
Ministrul de externe israelian vizitează Emiratele Arabe Unite.
- După dezamorsarea tensiunilor dintre cele două țări, ca urmare a Acordurilor Abraham semnate anul trecut, Yair Lapid face o vizită de stat în Emirate pentru inaugurarea ambasadei Israelului în Abu Dhabi. Lapid a subliniat nevoia de pace în Orientul Mijlociu și a mulțumit celor care au făcut ca Acordurilor Abraham să se întâmple – fostul premier israelian Naftali Bennett, liderii EAU, fostul, dar și actualul președinte al SUA. (Haaretz)
Vladimir Putin și Xi Jinping au agreat prelungirea tratatului de cooperare Rusia-China.
- Prin intermediul unei videoconferințe, Rusia şi China au convenit prelungirea tratatului de bună vecinătate şi cooperare prietenească semnat acum 20 de ani. Discuţia are loc la o lună după o altă întrevedere, când cei doi au inaugurat un proiect pentru construirea pe teritoriul Chinei a patru unităţi de producere a energiei nucleare cu tehnologie rusească. Xi Jinping a declarat că ,,cooperarea strânsă sino-rusă umple comunitatea internațională de energie pozitivă’’. (Calea Europeană)
Alte știri
Cehia cere 39 milioane euro despăgubiri Moscovei.
- În anul 2014, au avut loc două explozii la depozite de muniții ale armatei cehe, soldate cu decesul a două persoane. Guvernul ceh suspectează Rusia de orchestrarea incidentului, din acele depozite urmând a fi livrate arme către Ucraina, țară aflată în conflict cu separatiștii pro-ruși. Acuzațiile au condus la expulzarea reciprocă a zeci de diplomaţi și alți angajați din cele două ambasade și au redus relațiile bilaterale, iar Moscova a numit Cehia un „stat neprietenos”. (Security News)
Majoritatea statelor UE vor avea aprobate PNRR-urile la finalul săptămânii, România nu se află printre ele.
- Peste jumătate din statele membre UE vor avea aprobate planurile de redresare până la finalul acestei săptămâni, în timp ce România e în afara programului pe termen scurt al Comisiei Europene. Intervalul de o lună solicitat de Guvernul României pentru revizuirea planului se apropie de final, nefiind clar în ce stadiu sunt lucrările. (G4 Media)
Economie
Sursă foto: Reuters
Business & Tehnologie
Bharti din India investește 500 de milioane de dolari în startup-ul spațial din Marea Britanie, OneWeb.
- Start-up-ul spațial din Marea Britanie, OneWeb, a primit o injecție de capital de 500 milioane USD de la firma indiană Bharti Global. Acordul înseamnă că Bharti va lua o cotă de 39%, devenind cel mai mare acționar al furnizorului de sateliți. Guvernul Marii Britanii este următorul acționar ca mărime după acesta, iar Bharti a investit 1 miliard de dolari pentru a cumpăra OneWeb din faliment anul trecut. (BBC)
Portugalia scutește minorii de la carantină.
- Minorii care călătoresc în Portugalia continentală cu un părinte sau tutore complet vaccinat nu vor trebui să facă o carantină, au confirmat autoritățile. Declarația urmează două zile de confuzie cu privire la faptul că noile reguli ale Portugaliei se aplică minorilor. Conform regulilor, adulții trebuie să fie în carantină timp de 14 zile, cu excepția cazului în care pot dovedi că au primit a doua doză de vaccin cu două săptămâni înainte de sosire. (BBC)
Știri economice
Ministrul Economiei: Am desființat 40 de posturi din minister cu salarii de mii de euro.
- Guvernul a decis, în şedinţa de marţi, desfiinţarea a 40 de posturi din Ministerul Economiei, a anunţat ministrul de resort, Claudiu Năsui, pe pagina sa de Facebook. Potrivit oficialului citat, posturile ar fi trebuit să promoveze turismul, erau plătite cu salarii de mii de euro şi beneficiau de pensie specială. (Agerpres)
Eșecul turismului global poate cauza o pierdere de 4 trilioane de dolari pentru economia mondială.
- Scăderea turismului cauzată de Covid-19 va costa economiei globale mai mult de 4 trilioane de dolari pentru 2020 și 2021, mult mai rău decât se anticipase, întrucât o lansare inegală a vaccinării zdrobește țările în curs de dezvoltare care depind în mare măsură de vizitatorii internaționali. (Bloomberg)
Vânzările de mașini electrice cresc în Europa..
- Una din nouă maşini noi vândute pe piaţa europeană anul trecut a fost un vehicul electric sau hibrid plug-in, livrările de automobile cu emisii scăzute au crescut în pofida pandemiei COVID-19, care a afectat semnificativ evoluţia pieţei auto, se arată într-un raport publicat marţi de Agenţia Europeană de Mediu (AEM). (Agerpres)
Societate
Susră foto: EURACTIV
Gestionarea pandemiei
Delta va deveni tulpina predominantă de SARS-CoV-2.
- Tulpina delta, de două sau de trei ori mai contagioasă decât coronavirusul descoperit în Wuhan în 2019, este acum prezentă în 78 de țări și predomină deja în Marea Britanie, India, Indonezia, Bangladesh și Rusia. Foarte curând ar putea lua amploare și în America, Franța, Germania, Italia, Mexic, Africa de Sud, Spania și Suedia. Delta poate determina forme ușoare de îmbolnăvire chiar și în cazul persoanelor vaccinate cu ambele doze. (The Economist)
Compania Moderna a declarat că vaccinul său produce anticorpi și împotriva tulpinei Delta.
- În urma unui studiu recent, compania Moderna a descoperit că vaccinul său protejează împotriva tuturor tulpinelor de SARS-CoV-2, inclusiv noua delta. Anticorpii creați de vaccin împotriva versiunii delta sunt totuși semnificativ mai puțini decât cei ce pot neutraliza versiunea cea mai comună a virusului. (Bloomberg)
Pfizer efectuează un studiu privind siguranța unei a treia doze de vaccin anti-COVID-19, de consolidare.
- Studiul se concentrează asupra siguranței administrării unei a treia doze de vaccin de consolidare, menite să protejeze eficient împotriva tuturor variantelor de COVID-19. Simultan, sunt în curs evaluări privind imunitatea oferită de serul Pfizer-BioNTech deja folosit, iar rezultatele arată că indicii de imunizare în cazul primelor persoane vaccinate cu schema completă se menţin la peste 90% şase luni mai târziu. (G4 Media)
Certificatul digital COVID-19 va putea fi eliberat de la 1 iulie.
- Guvernul României a adoptat o OUG care reglementează eliberarea, verificarea și acceptarea certificatului digital privind COVID-19, pentru libera circulație în UE. Acesta se eliberează pentru: vaccinare, testarea cu test antigen rapid și testarea RT-PCR, dar și vindecarea în urma infectării cu virusul. Certificatul ar trebui solicitat cu cel puțin 5 zile înainte de o călătorie. (DIGI 24)
Alte știri
Polonia, din nou condamnată de CEDO.
- CEDO a condamnat din nou Polonia într-o afacere de justiţie – în 2018, ministrul justiţiei a revocat din post doi judecători, fără nicio explicaţie şi fără posibilitate de recurs. Când cei doi judecători au cerut explicaţii ministerului, li s-a răspuns că nimic nu îl obligă pe ministru să comunice motivele deciziei sale. Judecătorii europeni au asociat incidentul cu slăbirea statului de drept și au reamintit Poloniei de necesitatea instaurării unui organ judiciar independent. (RFI)
Sursă foto: Forbes
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: Cum s-a creat isteria că benzina și motorina se vor scumpi peste ...
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica Ortodoxă Rusă în impas
#Buletin de știri
NewsDigest: România interzice Russia Today și Sputnik, organe de propagandă a...
#Te-ar mai putea interesa și
#Buletin de știri
NewsDigest: Țările europene care au redus restricțiile Covid și cât de mult a...
#Buletin de știri
NewsDigest: Bilanțul Covid-19 crește, autoritățile tac
#Buletin de știri