#Buletin de știri
NewsDigest: Care e situația proceselor din SUA în care este implicat Big Tech?
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Fresh Security
Securitate în mediul cyber și în realitate
Grupul de hackeri ruși REvil a dispărut de pe internet.
- Responsabil pentru atacul cibernetic dat gigantului american JBS, grupul rusesc REvil a dispărut de pe internet. Recentul summit de la Geneva dintre președintele Biden și Vladimir Putin a cuprins și subiectul atacurilor ransomware, dar nu a fost destul pentru a împiedica atacurile din preajma zilei naționale de 4 Iulie. Biden a dat un ultimatum președintelui rus și, întrebat de un reporter, a declarat că va acționa pe cont propriu dacă Rusia nu va lua măsuri. Nu este clar cine a dizolvat REvil. (The New York Times)
SUA nu va mai cere României plata în avans pentru achizițiile militare.
- Ministrul român al apărării naționale s-a întâlnit luni la sediul MApN cu directorul Agenției pentru Cooperare în Domeniul Apărării și Securității din Statele Unite ale Americii, prilej cu care a primit statutul “Dependable Undertaking”. Obținerea acestui statut permite încheierea contractelor de achiziții de echipamente militare fără a mai fi nevoie de avans. În cadrul întâlnirii, ministrul român a reafirmat angajamentul țării noastre pentru alocarea de doi% din PIB pentru apărare. (Calea Europeană)
Serviciile de intelligence iraniene plănuiau răpirea unei activiste din SUA.
- Masih Alinejad este o activistă și jurnalistă cu origini iraniene, stabilită în SUA, care a criticat nerespectarea drepturilor omului și obligativitatea purtării voalului de către femei în Iran. Justiția americană a dezvăluit că Iranul plănuia s-o aducă pe Alinejad în țară, în încercarea de a reduce la tăcere dizidenții din întreaga lume. În 2017, Iranul a executat un jurnalist iranian stabilit în Franța. (The Wall Street Journal)
Alte știri
UE lansează un parteneriat strategic cu Ucraina privind materiile prime.
- Parteneriatul, semnat de vicepreședintele Comisiei Europene pentru relații interinstituționale și de prim-ministrul Ucrainei, include activități de-a lungul întregului lanț valoric al materiilor prime și al bateriilor, contribuind la diversificarea, consolidarea și aprovizionarea ambelor părți cu materii prime critice, esențiale pentru tranziția ecologică și digitală. Băncile europene BEI și BERD vor mobiliza instrumente financiare și de investiții pentru a sprijini Memorandumul de înțelegere. (Calea Europeană)
Lukașenko îi cere ajutorul lui Putin, pentru a face față sancțiunilor impuse de UE.
- În cadrul unei întâlniri cu Vladimir Putin, a patra din acest an, Lukaşenko a cerut sprijin suplimentar. Mulţumită Rusiei, Belarus rezistă ”loviturilor economice” ale Occidentului, a spus Lukaşenko, care a descris sancţiunile drept ”terorism împotriva poporului belarus”. În acest timp, mişcarea pentru democraţie din Belarus a denunţat o represiune extrem de severă, în care disidenţi au fost torturaţi şi ucişi. (G4 Media)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Știri economice
Euro digital începe să prindă contur.
- Instituţia de la Frankfurt urmează să lanseze miercuri cel mai important proiect al său de la introducerea euro, începând cu o fază de evaluare, urmată de teste. Dacă totul va merge bine, euro digital ar putea fi lansat în jurul anului 2025, oferind cetăţenilor un nou mijloc de plată. BCE vrea să se alăture tendinţei de creştere a plăţilor fără numerar, care s-a amplificat odată cu pandemia de Covid-19. (Agerpres)
Cifra de afaceri a crescut cu 25,3% în primele cinci luni.
- Cifra de afaceri în industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, a crescut cu 25,3% în primele cinci luni, faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică. Avansul cifrei de afaceri a fost generat de creşterea industriei prelucrătoare (+25,8%) şi a industriei extractive (+10,4%). (Agerpres)
Record negativ pentru inflația Regatului Unit.
- Prețurile de consum din Marea Britanie au accelerat mai mult decât se așteptau pentru o a doua lună consecutivă, o surpriză care ar putea contesta argumentul Băncii Angliei conform căruia creșterea va fi temporară. Inflația a urcat la 2,5% față de un an mai devreme, cea mai puternică din august 2018, potrivit datelor Biroului de Statistică Națională publicate miercuri. Previziunea mediană într-un sondaj Bloomberg a fost de 2,2%. (Bloomberg)
Acțiunile asiatice scad pe baza fenomenului inflaționist din SUA.
- Acțiunile asiatice au scăzut miercuri, după ce datele care arată cel mai mare salt al inflației din SUA în ultimii 13 ani au alimentat unele așteptări ale pieței că Rezerva Federală ar putea abandona stimulul din era pandemiei mai devreme decât se credea anterior. Dar randamentele obligațiunilor americane și ale dolarului au fost mai mici în comerțul asiatic. (Reuters)
Business & Tehnologie
Apple vrea să majoreze cu 20% producția noului model de iPhone.
- Grupul american Apple Inc. a cerut furnizorilor să îi asambleze până la 90 de milioane de exemplare din următoarea generaţie de telefoane iPhone în acest an, o majorare semnificativă a producţiei faţă de 2020. În ultimii ani, Apple a menţinut la 75 de milioane de unităţi comenzile iniţiale de telefoane iPhone, pentru care o nouă generaţie este lansată pe piaţă în toamna fiecărui an. Majorarea producţiei pentru modelul din 2021 sugerează că Apple se aşteaptă la o cerere crescută pentru primul iPhone lansat după campania de vaccinare împotriva Covid-19. (Agerpres)
Care e situația proceselor din SUA în care este implicat Big Tech?
- Platformele Big Tech ale companiei Alphabet Inc Google și Facebook au fost lovite de o serie de procese antitrust de către guvernul federal și statele americane sub acuzația că operează monopoluri și abuzează de puterea lor. Publicația Reuters a reușit să strângă toate noutățile din spatele acestor evenimente pentru a ne oferi statusul actual al proceselor legale. (Reuters)
Societate
Sursă foto: Bloomberg
Despre pandemie
Malta îşi redeschide frontierele pentru persoanele nevaccinate.
- Malta a devenit vineri prima ţară din Uniunea Europeană care a anunţat că îşi închide frontierele pentru călătorii nevaccinaţi. Marți, după recomandarea Comisiei Europene de a reveni asupra deciziei, a renunțat la închiderea frontierelor, impunând în schimb o perioadă de carantină. 79% din populaţia adultă a Maltei a fost deja vaccinată cu două doze. (Hot News)
Indonezia, noul epicentru al pandemiei.
- Indonezia a depășit India în ce privește numărul zilnic de infectări, majoritatea cauzate de tulpina Delta. Țara a înregistrat în două zile consecutive peste 40 000 de noi cazuri, în contrast cu media de 10 000 pe care o înregistra cu o lună în urmă. Distribuția globală inegală a vaccinurilor a avut un mare aport la dezastrul din Indonezia, care are numai 10% din populație vaccinată. (Bloomberg)
Alte știri
Uciderea unui tânăr gay a declanșat discuții aprinse în Spania.
- Uciderea lui Samuel Luiz, în vârstă de 24 de ani, de către un grup de 7 persoane, în orașul A Coruña, a avut ca mobil homofobia. Poliția a arestat până acum 5 persoane, 3 dintre acestea au fost închise, iar celelalte 2 sunt plasate într-un centru de detenție pentru minori. Discriminarea și violența îndreptate spre comunitatea LGBTQ+ din Spania sunt puse pe seama propagandei homofobe a partidului de extremă-dreapta Vox, care a obținut 10% din voturi la alegerile din 2019. (Radio Europa Liberă România)
Coreea de Nord traversează cea mai grea criză alimentară din ultimul deceniu.
- Pentru prima dată, Coreea de Nord a declarat pentru Națiunile Unite că traversează o perioadă foarte dificilă din punct de vedere a producției de alimente. Principalii factori sunt dezastrele naturale, dotarea slabă în sectorul agricol și nivelul scăzut al mecanizării. Coreea de Nord acuză ONU că au contribuit la starea de criză prin sancțiunile impuse ca penalizare pentru dezvoltarea armelor nucleare. (Bloomberg)
Sursă foto: The Verge
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica Ortodoxă Rusă în impas
#Buletin de știri
NewsDigest: Macron și Scholz sunt favorabili creării unei comunități politice...
#Buletin de știri
NewsDigest: Gafele lui Biden irită Rusia, îi neliniștesc pe aliați și complic...
#Te-ar mai putea interesa și
#Analize
Rusia și exodul companiilor de tech
#Analize
The world is trying to regulate big tech
#Analize