NewsDigest: Care a fost esența summit-ului NATO, luând în seamă declarațiile publice?
Dacă e marți, vorbim despre Anti-Fake și subiecte precum dezinformare și fake news:
Anti-Fake
Sursă foto: Anti Fake
Inteligența artificială produce știri false nedetectabile.
Informațiile înșelătoare sau false răspândite prin intermediul sistemelor de inteligență artificială (IA) au efecte negative. În anumite domenii critice, precum securitatea cibernetică, siguranța publică sau sănătatea, efectele unor astfel de informații sunt majore. De exemplu, în domeniul sănătății, expunerea la conținut înșelător sau fals are drept efect informarea eronată, deficitară a personalului medical care, ulterior, poate furniza sfaturi medicale incorecte pacienților, acest lucru având potențialul de a pune în pericol viața oamenilor.
Un studiu recent analizează impactul răspândirii informațiilor false create prin intermediul inteligenței artificiale în comunitățile medicale și cele specializate în securitate cibernetică. Folosind anumite modele de inteligență artificială, au fost generate știri false care pot trece cu ușurință neobservate de experții în securitate cibernetică. Acest rezultat confirmă faptul că, dincolo de rolul benefic al inteligenței artificiale în procesul de fact-checking (cu ajutorul IA, se poate face fact-checking rapid și la scară largă), tehnologiile avansate care folosesc inteligența artificială pot fi adeseori exploatate cu intenția de a face rău, mai exact de a amplifica știri și informații false. Astfel, asistăm la o veritabilă „cursă a înarmării” – cei care pun în circulație diferite forme de dezinformare dezvoltă metode și mai bune de a le crea, ca răspuns la tehnologiile automatizate de detecție rapidă.
Citește mai mult:
bbc.com – ‘Dangerous’ AI offers to write fake news
wsj.com – Readers Beware: AI Has Learned to Create Fake News Stories
techcrunch.com – To detect fake news, this AI first learned to write it
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Security News
Dinamici ale summit-ului NATO
A fost publicat comunicatul Summit-ului NATO din 14 iunie 2021.
- Conținutul comunicatului reunește toate subiectele abordate, împreună cu rezoluțiile lor. Interesant și poate neașteptat este punctul g) din seria convențiilor, care pune în lumină relația directă dintre securitate și schimbările climatice – ,,Suntem de acord să reducem semnificativ emisiile de gaze de seră generate de activitățile și instalațiile militare.” (Security News)
Care a fost esența summit-ului NATO, luând în seamă declarațiile publice?
- Miza discuțiilor pare să fi fost raportarea la China și Rusia, dar și consolidarea coeziunii NATO, după ce a suferit fisuri în timpul administrației Trump. Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat în mod repetat nevoia de unitate din interiorul organizației și a condamnat ferm atitudinile Chinei, fiind aprobat de țoti șefii de state prezenți la summit. Biden a subliniat disponibilitatea SUA pentru cooperare și ajutorare și a atras atenția la amenințarea pe care o reprezintă Rusia la adresa securității internaționale. (Security News)
Relațiile dintre Macron și Erdogan se regenerează.
- Înainte de deschiderea oficială a summit-ului, președintele francez, Emmanuel Macron, și președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, au purtat o discuție clarificatoare despre disensiunile franco-turce din ultimii ani. Sursa lor sunt pozițiile antagonice cu privire la Mediterana de Est, la Siria, Libia şi la conflictul dintre Azerbaidjan şi Armenia. Macron a cerut și “transferul accelerat” în Franţa al unui francez condamnat la 16 ani de închisoare de justiţia turcă pentru deţinere de droguri. (Security News)
Klaus Iohannis anunță că l-a invitat pe Joe Biden în România.
- Președintele Klaus Iohannis a declarat luni că a avut două discuții cu președintele SUA, una la care a fost prezent și președintele polonez, Andrzej Duda, care s-a rezumat la un salut, și o a doua în care l-a invitat în România. Biden, spune președintele român, a fost de acord cu realizarea unei astfel de întâlniri și a dat asigurarea că SUA este dedicată parteneriatului strategic cu România. (G4 Media)
Alte știri
Din Israel până în Irlanda, coaliții improprii s-au format în scopul preluării puterii.
- Coaliția de la conducerea Israelului este compusă din opt partide cu ideologii foarte variate, de la facțiuni puternic înrădăcinate în iudaism, la facțiuni seculare și, în premieră, un partid islamist; toate aduse împreună de dorința de a-l înlătura pe Benjamin Netanyahu. Situația din Israel este departe de a fi un caz izolat, țări precum Tunisia, Irlanda, Austria și Serbia cunosc de asemenea o astfel de evoluție politică. (The Washington Post)
Economie
Sursă foto: Nikkei Asia
Business & Tehnologie
SoftBank transformă start-up-ul Carro din Singapore într-un unicorn.
- SoftBank Group din Japonia a condus o rundă de finanțare Seria C de 360 de milioane de dolari pentru platforma online de vânzări auto din Singapore, Carro, propulsând startup-ul din Asia de Sud-Est în rândul unicornilor.Startup-ul a fost în fruntea clasamentului anual pentru companiile cu creștere ridicată din regiunea Asia-Pacific în cercetările compilate de Nikkei Asia și Statista. (Nikkei)
Cum transformă industria biocărbunelui de 3 miliarde de euro energia verde în Suedia?
- În încercarea de a deveni mai sustenabil, Stockholm-ul a găsit un aliat neobișnuit, brazii de Crăciun și alte deșeuri biodegradabile. Capitala suedeză folosește deșeurile verzi pentru alimentarea locuințelor și reducerea amprentei de carbon. (Euronews)
India va accelera investigația legată de Amazon și Flipkart, pe măsură ce influența acestora se intensifică.
- Comisia pentru concurență din India (CCI) a inițiat o anchetă în ianuarie anul trecut pe baza unei reclamații potrivit căreia Amazon și Flipkart au promovat preferențial vânzători pe platformele lor de comerț electronic și au redus semnificativ și intenționat concurența din zonele de activitate. (Reuters)
Știri economice
UE și SUA ajung la un acord pentru a pune capăt litigiului comercial Boeing-Airbus.
- SUA și Uniunea Europeană au convenit să pună capăt disputelor de 17 ani privind subvențiile pentru aeronave către Airbus SE și Boeing Co., care au dus la tarife reciproce de 11,5 miliarde de dolari, au spus oficialii UE. (Bloomberg)
MIPE: 2,7 miliarde lei din fonduri europene, alocaţi în ultimul an pentru dotarea spitalelor din România.
- Potrivit unui comunicat al MIPE remis luni AGEPRES, în cadrul apelurilor dedicate, în perioada menţionată, MIPE a semnat cu beneficiarii din sectorul medical 169 de contracte de finanţare, la nivelul întregii ţări. (Agerpres)
Societate
Sursă foto: Wall Street Journal
Evoluții ale pandemiei COVID-19
Cercetătorii englezi afirmă că vaccinurile oferă protecție semnificativă împotriva noii tulpini Delta.
- Public Health England afirmă că vaccinul marca Pfizer are o eficiență de 96% în ce privește evitarea spitalizării celor infectați cu noua tulpină, iar AstraZeneca are o eficiență de 92%. Și în ce privește combaterea simplei infectări, cele două vaccinuri dau randament bun împotriva variantului Delta – 79% și, respectiv, 60%. În Anglia, dintre cei 33 000 de oameni infectați cu Delta, 58% nu erau vaccinați. (The Wall Street Journal)
Eliminarea restricțiilor în Anglia a fost amânată cu patru săptămâni.
- Răspândirea tulpinii Delta a determinat autoritățile engleze să amâne eliminarea restricțiilor pentru data de 19 iulie. Între timp, programul de vaccinare va fi accelerat astfel încât, până pe 19 iulie, 2/3 din populație, precum și toți cei vulnerabili, să primească a doua doză, iar adulții să primească cel puțin o doză. Cincisprezece evenimente pilot de Coronavirus vor continua conform planificării înainte de 19 iulie, inclusiv jocurile viitoare de la Euro 2020 din Anglia. (RFI)
Danemarca renunță la obligativitatea purtării măştilor pentru aproape toate spaţiile publice.
- De la începutul acestei săptămâni, Danemarca a anulat pentru aproape toate spaţiile publice dispoziţiile care vizau purtarea obligatorie a măştilor sanitare. Danezii trebuie de acum înainte să poarte măşti doar atunci când folosesc transportul public şi doar atunci când nu stau pe scaune. Obligativitatea purtării măştilor sanitare va fi complet eliminată în Danemarca până la 1 septembrie, după ce restricțiile au început să fie gradual abandonate încă din primăvară. (G4 Media)
Germania ia în considerare renunțarea la obligativitatea purtării măști în spații publice.
- Ministrul sănătății german, Jens Spahn, nu a precizat o dată anume, dar a declarat că obligativitatea purtării măștii va dispărea curând. El recomandă totuși purtarea măștii sanitare în timpul călătoriilor, în spațiile închise și în toate situațiile care pot prezenta risc de infectare. În ultimele șapte zile, numărul total de cazuri confirmate a fost de 17 la 100 000 de oameni. Există presiune din partea partidelor de dreapta pentru abolirea obligativității măștii. (The Times)
Alte știri
Roman Protasevici, prezentat ca trofeu la o conferință de presă.
- Autoritățile belaruse au defilat cu Roman Protasevici la o conferință de presă în timpul căreia și-au prezentat propria versiune despre deturnarea avionului în care se afla jurnalistul. Protasevici a fost pus pe o scenă, alături de patru oficiali, dintre care doi în uniformă. „Aceasta nu este o conferință de presă, ci o scenă a lui Kafka sau a lui Orwell”, a spus Franak Viașorka, un membru al opoziției. (Europa Liberă România)
Franța trece la măsuri instituționale privind combaterea dezinformării.
- După ce Comisia Europeană a prezentat varianta actualizată a Codului de bune practici privind dezinformarea, ce propune un cadru mai strict de monitorizare a practicilor de micro-targetare, de plasare a publicității în mediul online și de monetizare a dezinformării, Franța a anunțat și ea crearea unei agenții cu același scop. Seful Secretariatului General, a explicat că agenția va ajuta la dovedirea faptului că, ,,din cele 400.000 de tweet-uri asociate unei, 200.000 provin de la ferme de boți cu sediul într-o țară străină’’. (Gândul)
Sursă foto: New York Times