#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica, Armata şi Academia, pe primele locuri în încrederea românilor
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: DW Fotomontage
ONU: Rusia și China pun sub semnul întrebării ideea unui loc permanent pentru Germania la Consiliul de Securitate.
- Un schimb de replici foarte dure a avut loc miercuri în cadrul unei conferințe privind situația din Siria. “După doi ani de prezenţă în Consiliul de Securitate, trebuie să fim sinceri, acest Consiliu a abandonat poporul sirian”, a mai spus ambasadorul german. “Rusia nu doar l-a susţinut pe Bashar Al-Assad, dar a şi contribuit ea la suferinţa şi moartea oamenilor”, a declarat ambasadorul Germaniei la ONU Christoph Heusgen. Rusia și China au reacționat puternic la acuzațiile lui Heusgen. “Datorită dumneavoastră, numeroşi membri ai ONU care înainte avansau ideea că Germania ar putea fi membru permanent al Consiliului de Securitate îşi pun acum întrebarea dacă pot permite atâta cinism în această instanţă”, a declarat diplomatul rus Dmitri Polianski. (HotNews)
Erdogan: sancțiunile americane, «un atac împotriva suveranității Turciei».
- Președintele Turciei Recep Tayip Erdogan a denunțat miercuri sancțiunile impuse de Washington în reacție la achiziționarea sistemului de apărare antiaeriană rusesc S-400.Parlamentul turc condamnase aproape la unanimitate aceste sancțiuni marți. “Ce fel de alianţă este asta? Această decizie este un atac deschis împotriva suveranităţii noastre”, şi-a exprimat indignarea preşedintele turc în timpul unui discurs, făcând referire la apartenenţa Turciei şi SUA la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). (Agerpres)
Ayatollahul Ali Khamenei: Tensiunile între SUA și Iran nu vor înceta odată cu plecarea lui Trump.
- Ghidul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat miercuri într-un discurs că ostilitățile între Iran și SUA nu se vor opri cu plecarea lui Trump din Casa Albă. “Aţi fost martori la ceea ce v-au făcut America lui Trump şi America lui Obama. Ostilităţile nu se limitează la America lui Trump şi nu vor înceta odată cu plecarea lui”. Mandatul lui Trump a fost marcat de eliminarea generalului Qassem Soleimani la începutul anului, și retragerea Statelor Unite din acordul de la Viena pentru controlul programului nuclear iranian. (Agerpres)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Evenimente economice internaționale
Parlamentul European aprobă în mod covârșitor bugetul UE de 1,8 trilioane de euro pentru următorii 7 ani cu 548 de voturi pentru, 81 împotrivă și 66 de abțineri. În același timp, 10 state din SUA dezvăluie informații conform cărora Facebook și Google aveau un acord intern pe baza căruia își negociază piața de ads online. Nu în ultimul rând. Germania plănuiește să vândă în 2021 obligațiuni de 576 de miliarde de dolari ca parte a strategiei de finanțare a recuperării post pandemice.
Parlamentul European aprobă în mod covârșitor bugetul UE de 1,8 trilioane de euro pentru următorii 7 ani.
- Bugetul de 1,8 trilioane de euro și pachetul de recuperare a coronavirusului au fost aprobate de Consiliul European la începutul acestei luni și au fost adoptate în PE miercuri seară cu 548 voturi pentru, 81 împotrivă și 66 abțineri.(Euronews)
Zece state din SUA reclamă Google, presupunând că a încheiat un parteneriat cu Facebook pentru a-și împărți piața online.
- Plângerea, depusă la Curtea Districtuală a SUA din Texas, susține că Facebook a apărut în 2017 ca un nou rival puternic pentru Google, provocând dominanța stabilită a unității Alphabet Inc. în publicitatea online. Google a răspuns prin inițierea unui acord prin care Facebook își va reduce mișcările sale competitive, în schimbul unui tratament special garantat în cadrul licitațiilor publicitare organizate de Google. (WSJ)
Germania va vinde o datorie record de până la 576 miliarde de dolari în 2021.
- Emitentul de referință al Europei intenționează să vândă până la 471 miliarde de euro (576 miliarde de dolari) în obligațiuni, depășind cu ușurință un maxim anterior de 407 miliarde de euro vândut anul acesta, potrivit calendarului provizoriu al Agenției Finanțelor Federale publicat joi.(Bloomberg)
Business & Tehnologie
Bitcoinul ajunge la evaluarea record de 23.000 de dolari pe măsură ce investitorii de pe Wall Street se îngrămădesc să cumpere cea mai mare monedă digitală din lume. Start-ul francez bancar Lydia strânge 86 de milioane de dolari pentru a construi o aplicație concurentă cu aplicațiile de top precum Revolut.
Bitcoin crește peste 23.000 de dolari, pe măsură ce mai multe firme de pe Wall Street decid să investească.
- Bitcoin a trecut pragul de 23.000 de dolari pentru prima dată în istorie, pe măsură ce mai multe nume din Wall Street se înghesuie să cumpere cea mai mare monedă digitală din lume,care a crescut cu 220% în acest an. (Bloomberg)
Lydia strânge încă 86 de milioane de dolari pentru a construi o super aplicație financiară europeană.
- Lydia a strâns pentru prima dată 45 de milioane de dolari în ianuarie 2020 – Tencent a condus această investiție. Startupul strânge acum încă 86 de milioane de dolari, ceea ce înseamnă că Lydia a strâns în total 131 de milioane de dolari ca parte a rundei din seria B.(Techcrunch)
Societate
Sursă foto: Deutsche Welle
Evoluții în Republica Moldova
Majoritatea PSRM-Șor a votat, în miez de noapte, bugetul de stat.
- La Chișinău, cu o săptămână înainte de expirarea mandatului președintelui Igor Dodon, deputații socialiști, cei ai Partidului Șor, dar și un grup de foști deputați democrați, au votat pe bandă rulantă, aproape de miezul nopții, proiectele bugetului și politicii bugetar fiscale pentru anul 2021, criticate dur de opoziție. Președintele R.Moldova, Maia Sandu, susține că cei care s-au adunat să voteze, ”nu sunt oameni de stat, sunt impostori. Adoptă aceste legi la miezul nopții pentru că se tem de furia oamenilor. Ei trebuie pedepsiți. Nu va scăpa nici unul”, spune Sandu. (RFI)
Ciocniri între poliție și agricultori în fața Parlamentului din Chișinău.
- Fermierii moldoveni au venit ieri cu tractoarele în fața Parlamentului. Ei încearcă să blocheze astfel un proiect de lege în măsură să-i ducă la faliment. După o vară secetoasă, în care agricultorii au suferit pierderi uriașe, unele culturi fiind compromise în proporție de 100%, în loc să subvenționeze fermierii, Guvernul a decis să majoreze cota TVA în agricultură de la 8 la 12 la sută. În fața Parlamentului, protestatarii erau așteptați de un număr foarte mare de polițiști. Au început îmbrâncelile, iar poliția a folosit gaze lacromogene. (Deutsche Welle)
Vaccinul anti-Covid-19
Vaccinarea anti-Covid în România: Primele doze vin până de Crăciun.
- România e pregătită să înceapă campania de vaccinare anti-Covid pe 27 decembrie, data comună pentru UE, iar de astăzi sunt în priză congelatoarele la minus 80 de grade din cele 6 centre regionale de stocare a vaccinului. Anunțul a fost făcut de colonelul dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, în cadrul unei întâlniri informale cu presa. Până pe 25 decembrie sunt așteptate în țară primele doze de vaccin, în jur de 10.000, iar vaccinarea va începe cu primele 10 spitale de linia I implicate în lupta împotriva Covid-19. (Deutsche Welle)
Mii de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, returnate.
- Câteva mii de doze de vaccin Pfizer-BioNTech au fost returnate în SUA după ce, pe timpul transportului, tăvile în care erau depozitate s-au răcit cu mult sub temperatura de -75 de grade Celsius la care trebuie ținute. Autoritățile încearcă să afle dacă vaccinurile mai pot fi folosite sau trebuie distruse. Nu este clar ce a cauzat scăderea temperaturii de depozitare. Compania Pfizer nu a comentat. (Digi 24)
Alte știri
Biserica, Armata şi Academia, pe primele locuri în încrederea românilor.
- Românii au cea mai mare încredere în Biserică, Armata și Academia Română, potrivit celui mai recent barometru realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române. Pe ultimele locuri ale sondajului se află Guvernul, Parlamentul și partidele politice. (Radio Europa Liberă)
Opoziția democratică din Belarus primește Premiul Saharov 2020.
- Premiul Saharov 2020 pentru libertatea de gândire a fost acordat Opoziției democratice din Belarus, reprezentată de Consiliul de coordonare, inițiativa „femeilor curajoase”, precum și alte personalități politice și membri ai societății civile. Ceremonia de decernare a premiului a avut loc astăzi. Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, numit astfel în onoarea fizicianului rus și dizidentului politic Andrei Saharov, este acordat anual de Parlamentul European din 1988 pentru a aduce un omagiu persoanelor și organizațiilor care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. (RFI)
Sursă foto: Digi24
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica Ortodoxă Rusă în impas
#Buletin de știri
NewsDigest: Macron și Scholz sunt favorabili creării unei comunități politice...
#Buletin de știri
NewsDigest: Gafele lui Biden irită Rusia, îi neliniștesc pe aliați și complic...
#Te-ar mai putea interesa și
#Analize
România - în plin război cibernetic
#Buletin de știri
NewsDigest: Cum s-a creat isteria că benzina și motorina se vor scumpi peste ...
#Buletin de știri