#Buletin de știri
NewsDigest: Biden a întâlnit-o pe lidera opoziției din Belarus
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: The Straits Times
Șeful diplomației americane sprijină aprofundarea anchetei în China privind originea COVID-19
- Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, s-a întâlnit miercuri în Kuweit cu directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, căruia i-a făcut cunoscut sprijinul pentru aprofundarea anchetei în China asupra originii pandemiei. Cei doi au mai discutat și despre colaborarea lor și despre misiunea de a consolida OMS, din care fostul președinte, Donald Trump, s-a retras şi la care succesorul său, Joe Biden, a revenit. (G4 Media)
Comisia Europeană anunță că toate statele UE s-au angajat să construiască o infrastructură de comunicații cuantice
- Toate statele membre s-au angajat să conlucreze, împreună cu Comisia Europeană și cu Agenția Spațială Europeană, pentru a construi EuroQCI, o infrastructură securizată de comunicații cuantice care va acoperi întreaga UE. EuroQCI va completa infrastructurile de comunicații existente cu un nivel suplimentar de securitate bazat pe principiile mecanicii cuantice, precum distribuția cheilor cuantice, o formă de criptare foarte sigură. (Calea Europeană)
Pe peretele unui ascensor al Departamentului de Stat american a fost găsită reprezentarea unei svastici
- În legătură cu incidentul, Biden a declarat: ,,Vreau să fiu clar: antisemitismul nu îşi are locul în Departamentul de Stat, în administraţia mea sau oriunde în lume. Noi toţi trebuie să ne ridicăm împotriva urii şi fanatismului oriunde le observăm”. Acum, Departamentul de Stat lucrează la desemnarea unui trimis special pentru combaterea antisemitismului. (Security News)
Biden a întâlnit-o pe lidera opoziției din Belarus
- Președintele Joe Biden a avut miercuri, la Casa Albă, o întrevedere cu dizidenta exilată Sviatlana Tsikhanouskaya, în cadrul căreia și-a arătat sprijinul pentru ,,poporul din Belarus și dorința lor pentru democrație și drepturile omului’’. Întâlnirea s-a petrecut pe fondul înăspririi represiunii față de oponenții regimului Lukashenko. Tsikhanouskaya a avut întâlniri și cu cancelarul german, Angela Merkel, și cu președintele Franței, Emmanuel Macron. (Bloomberg)
Economie
Sursă foto: Reuters
Business & Tehnologie
Telefoanele pliabile vor deveni o prioritate pentru Samsung
- Grupul sud-coreean Samsung Electronics Co. a anunţat joi că va face din telefoanele pliabile o prioritate pentru afacerile sale cu telefoane mobile, începând cu o mare campanie promoţională ce va fi lansată în a doua jumătate a acestui an. Directorii Samsung au anunţat joi că această campanie promoţională va fi demarată cu ocazia lansării unui telefon mobil pliabil care ar urma să fie prezentat în data de 11 august. Potrivit analiştilor, noul model ar urma să fie Galaxy Fold 3. (Agerpres)
Airbus ridică prognozele după o primă jumătate de an puternică
- Airbus-ul european și-a ridicat brusc previziunile pentru livrările și câștigurile pe tot anul, după ce a raportat joi rezultate semestriale mai bune decât se aștepta. Cel mai mare producător de avioane din lume, înaintea rivalului american Boeing, a declarat că se așteaptă să livreze 600 de avioane în 2021 și și-a dublat prognoza pentru veniturile din exploatare la 4 miliarde de euro (4,7 miliarde de dolari). (Reuters)
Uber în cădere liberă în urma vânzărilor a 45 de milioane de acțiuni
- Acțiunile Uber au scăzut după ce firma de investiții în tehnologie SoftBank vinde aproximativ o treime din pachetul său de acțiuni în aplicația americană. Potrivit unui raport, SoftBank descarcă acțiuni în valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari (1,44 miliarde de lire sterline) pentru a contribui la acoperirea a ceea ce a pierdut prin parierea pe firma chineză Didi și alte investiții. Acțiunile lui Didi au scăzut de la debutul pe piața americană în urmă cu mai puțin de o lună. Asta după ce o serie de acțiuni ale autorităților chineze au înspăimântat investitorii. (BBC)
Știri economice
China injectează capital de termen scurt în piață
- Banca centrală a Chinei a ieșit din tiparul său obișnuit de operațiuni zilnice de lichiditate, deoarece a impulsionat o injecție de numerar în sistemul financiar, calmând nervii pieței afectați de represiunile reglementare. Banca Populară Chineză a adăugat 30 miliarde de yuani (4,6 miliarde de dolari) lichiditate în sistemul financiar prin acorduri de răscumpărare inversă de șapte zile. (Bloomberg)
Societate
Sursă foto: G4 Media
Gestionarea pandemiei
Guatemala schimbă furnizorul de vaccinuri anti-COVID-19
- Rusia urma să livreze Guatemalei un total de 16 milioane de doze de Sputnik în două tranşe de câte 8 milioane. Prima tranșă a fost deja plătită cu 79,6 milioane de dolari, însă au fost livrate numai 550 000 de doze. Anularea celei de a doua tranșe a deschis calea pentru negocieri cu companiile farmaceutice americane Johnson & Johnson, Moderna şi Pfizer. Guatemala a mai primit până în prezent aproximativ 6 milioane de doze de vaccin din donații. (G4 Media)
Administrația Biden plănuiește să impună vaccinarea pentru angajații federali
- Se preconizează că astăzi președintele Joe Biden va anunța obligativitatea vaccinării ori testării regulate pentru angajații federali, în încercarea de a opri răspândirea tulpinii Delta. În același scop, Centrul pentru Controlul Bolilor și Prevenție a recomandat purtarea măștii chiar și pentru persoanele vaccinate. (The Wall Street Journal)
Alte știri
Revoltele din Iran, reprimate în forță
- Protestele au început pe 15 iulie în provincia Khuzestan, unde, din cauza poluării, a fost periclitat accesul la apă și, odată cu el, au fost devastate agricultura și creșterea animalelor. Guvernul a reprimat în forță protestele din Khuzestan, folosind arme automate letale, puști cu muniție și gaze lacrimogene. Din solidaritate, proteste au izbucnit în toată țara. (Radio Europa Liberă România)
România va începe emiterea de cărți de identitate biometrice
- Noile cărțile de identitate vor avea dimensiunea unui card bancar și vor stoca în plus o amprentă facială și două amprente digitale. Români vor avea posibilitatea să aleagă între buletinul biometric, cu cip, și buletinul clasic, care va fi emis la aceleași dimensiuni și cu aceleași caracteristici ca buletinul biometric, lipsindu-i amprentele. Diferența majoră este că, în baza lui, nu se va putea călători în străinătate, statele UE impunând folosirea buletinului biometric. (Radio Europa Liberă România)
Sursă foto: Euractiv
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica Ortodoxă Rusă în impas
#Buletin de știri
NewsDigest: Macron și Scholz sunt favorabili creării unei comunități politice...
#Buletin de știri
NewsDigest: Gafele lui Biden irită Rusia, îi neliniștesc pe aliați și complic...
#Te-ar mai putea interesa și
#Buletin de știri
NewsDigest: Belarus s-ar putea alătura „în curând” invaziei rusești în Ucraina
#Analize
Belarus și noua criză a imigranților
#Analize