Securitate și relații internaționale

Sursă foto: Euronews

Belarus

Belarus a devenit un test pentru Occident ca proiect global de protecție a valorilor democratice.

 • Belarus finalizează prăbușirea URSS cu drama sa. Bielorușii pun capăt acestui proces, dezghețând rămășițele sovietismului. Protestul din Belarus a devenit un eveniment de care nici Vestul, nici Rusia nu au fost pregătite. Belarusul a arătat că conflictul dintre sistemul personal de putere și legitimarea sa electorală poate fi rezolvat fieprin respingerea alegerilor sau a sistemului personal de putere. În caz contrar, oamenii se vor opune. Belarusul a devenit un test pentru Occident ca proiect global care protejează valorile democratice. Vestul a picat testul. A face orice pentru a evita scenariul ucrainean, pentru a nu provoca Rusia – aceste temeri au format reacția occidentală față de Belarus. (Lilia Shevtsova)

Zeci de mii de oameni au protestat la Minsk pentru a cere demisia lui Lukashenka.

 • Zeci de mii de bieloruși au protestat în centrul capitalei pentru a cere lui Alyaksandr Lukashenka să renunțe, în timp ce conducătorul autoritar sfidător a împlinit 66 de ani. Fluturând steaguri roșii și albe interzise care au reprezentat mult timp un simbol al opoziției față de guvernarea lui Lukashenka, protestatarii au mărșăluit către Piața Independenței din Minsk pe 30 august, ignorând un apel anterior al Ministerului de Interne de a nu se aduna. (Radio Free Europe)

Alte știri

FDA este pregătită să autorizeze un vaccin înainte ca testele din faza a treia să se încheie.

 • Hahn subliniază în acest interviu că nu face acest lucru pentru a-i face pe plac lui Donald Trump. Aceasta se poate dovedi una dintre cele mai importante şi sensibile decizii din istoria sănătăţii publice americane. Trump acuza sâmbăta trecută elemente ale ”statului profund” de la FDA că avansează prea lent în aprobarea unor noi tratamente împotriva covid-19, cu scopul de a-i face rău din punct de vedere politic. (News.ro)

China avertizează Cehia că va plăti ”un preț ridicat” pentru vizita oficialului său în Taiwan.

 • Preşedintele Senatului ceh, Milos Vystrcil, va plăti ”un preţ ridicat” pentru vizita sa oficială în Taiwan, a declarat luni ministrul de externe chinez, Wang Yi, un avertisment respins de oficialul ceh care a afirmat că nu doreşte o confruntare politică. Şeful diplomaţiei chineze a declarat că vizita în curs a lui Vystrcil în Taiwan pentru promovarea legăturilor comerciale între Republica Cehă şi Taiwan reprezintă o “provocare”. (Agerpres)

Parlamentul Macedoniei de Nord investește noul guvern social-democrat.

 • Parlamentul Macedoniei de Nord a aprobat o nouă coaliție condusă de social-democrați, care pune capăt unei conduceri provizorii de câteva luni, pe fondul pandemiei coronavirusului. Votul din 30 august, înaintea unui termen limită de la miezul nopții, îl întoarce pe Zoran Zaev în funcția de prim ministru. Coaliția sa de guvernare a Uniunii Social Democrate din Macedonia (SDSM) și cel mai mare partid reprezentând minoritatea etnică albaneză a fost aprobată cu 62 de voturi din 120, după două zile de dezbateri aprinse. (Radio Free Europe)

Erdogan îi califică drept ”lacomi și incompetenți” pe liderii Franței și Greciei.

 • Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a calificat duminică drept “lacomi şi incompetenţi” pe liderii Franţei şi Greciei, într-un context de puternice tensiuni între Ankara, Atena şi Paris în Mediterana Orientală. Aceste declaraţii virulente intervin în timp ce Turcia celebrează duminică Ziua Victoriei, sărbătoare naţională ce marchează înfrângerea forţelor greceşti de armata lui Mustafa Kemal Ataturk în 1922, în timpul războiului de independenţă turc. (Agerpres)

Economie

Sursă foto: Getty Images

Economia în timp de recesiune

Singapore decide să scadă numărul de expatriați angajați în țară prin ridicarea salariului minim necesar pentru obținerea unui permis de muncă cu 15%.În același timp, Marea Britanie este clasificată de OCDE drept cea mai afectată economie dezvoltată de Covid-19, înregistrând o contracție de 20,4%.Pe de altă parte, prețul petrolului se apreciază, atât petrolul crud Brent, cât și WTI încheiând luna august la cel mai înalt nivel din ultimele luni.

Impactul Covid-19 –  Marea Britanie este una dintre cele mai afectate economii dezvoltate

 • Economia sa a suferit cea mai mare scădere înregistrată într-un trimestru, măsurile de blocare a coronavirusului împingând țara în mod oficial în recesiune.Contracția sa de 20,4% a fost cu mult peste scăderea de 9,8% pentru cele 37 de țări OCDE.(BBC)

Singapore: Recesiunea determină guvernul să descurajeze angajarea de expatriați

 • Guvernul a majorat costul angajării de expatriați prin ridicarea salariului minim necesar pentru a se califica pentru un permis de muncă  cu 15%.În plus, persoanele din domeniul financiar se pot califica doar dacă depășesc un salariu de $5000.(Financial Times)

Prețul petrolului dă semne de stabilizare datorită stimulentelor financiare din ultimele

 • Petrolul crud Brent urmează să închidă luna august cu prețul per baril de 46,23, cea mai mare creștere din ultimele 5 luni.Petrolul crud WTI, îl urmează în ritmul de recuperare, atingând prețul de 43,78 după 4 luni de creștere succesivă. 

Business&Tehnologie

În lumea business-ului, grupul indian Reliance Retail obține controlul asupra a o treime din magazinele de cărămizi și mortar din India prin achiziționarea Future Group.În același timp, Huawei își redresează activitatea pe tehnologia cloud, pe baza căreia încă poate accesa cipuri din SUA.

Grupul indian Reliance Retail achiziționează grupul Future pentru 3,4 miliarde de dolari.

 • Sâmbătă, Reliance Retail a declarat că a ajuns la un acord cu Future Group pentru achiziționarea afacerii de vânzări en gros și retailș, precum și întreaga infrastructură logistică pentru 3,4 miliarde de dolari. Achiziția va oferi Reliance Retail controlul asupra o treime din magazinele de cărămizi și mortar din sectorul modern de retail din India.(Techcrunch)

Huawei se concentrează pe tehnologia cloud în încercarea de a nu intra în faliment.

 • Producătorul chinez de echipamente de telecomunicații Huawei Technologies se concentrează asupra afacerii sale de tip cloud, care încă mai are acces la cipurile din SUA, în ciuda sancțiunilor impuse companiei.Activitatea de cloud computing a Huawei vinde în principal putere computațională și spațiu de stocare.(Reuters)

Societate

Sursă foto: CNN

Scindarea Statelor Unite continuă

Dacă cineva credea acum două săptămâni că violențele se vor opri și că Statele Unite își vor începe procesul de vindecare, acea persoană ar fi greșit. În momentul de față, după împușcarea unui bărbat de culoare de către poliție săptămâna trecută, protestele s-au reaprins în toată Federația, iar de această dată, suporterii lui Trump au răspuns. De asemenea, putem observa cum Trump își încurajează suporterii să iasă în stradă, numindu-i “patrioți”, lucru ce poate fi interpretat ca instigare la violență. Astfel, în mod intenționat sau nu, actualul președinte al Statelor Unite contribuie masiv la dezbinarea unei societăți ce se aseamănă din ce în ce mai mult cu cea a Germaniei la sfârșitul anilor 20 când țara era împărțită între comuniști și naziști, grupuri ce se ciocneau violent în mod constant. De dată această, în Portland, în schimb, persoana ce a decedat a fost de cealalată parte politică, fiind un suporter înfocat Trump și făcând parte dintr-un grup de extremă dreapta. Rămâne văzut în următoarele zile care va fi reacția compatrioților săi cu idealuri și viziuni similare.

Ciocnirile între suporterii lui Trump și protestatari s-au soldat cu un mort.

 • Un bărbat afiliat cu un grup de extremă dreapta a fost împușcat mortal în timp ce o mare adunare de suporteri Trump călătorea în grup de camioane și rulote prin Portland, un oraș împânzit de proteste și violente. Mitingul pro-Trump a atras, astfel, sute de persoane ce au mers cu vehiculele în convoi prin oraș, iar ciocnirile între cele două tabere au fost dese, raportate fiind inclusiv folosirea armelor de paintball. Noul val de proteste se datorează bărbatului de culoare împușcat în Kenosha, Wisconsin săptămâna trecută. (New York Times)

Biden îl acuză pe Trump că acesta încurajează violența în urma împușcăturii din Portland.

 • Biden a declarat că SUA nu ar trebui să pornească un război intern, dar că președintele Trump a contribuit foarte mult la instabilitățile ce au adus Statele în acest punct. Răspunsul lui Biden a venit după ce Trump i-a insultat duminică pe protestatarii Black Lives Matter, numindu-i “agitatori și huligani” și amenințând că o trimită trupele federale în orașe precum Washington și Portland, locul unde a avut loc împușcarea din știrea de mai sus. Începând cu ora 6 dimineață în ziua de duminică, Trump a lansat o rafală de aproape 90 de tweet-uri în care atacă statele democrate, protestele BLM și în care apară agresiunile suporterilor săi. (Washington Post)

Alte știri

Manifestaţii anti-corona la Berlin.

 • Imaginile de sâmbătă seara, în care se poate vedea cum mai multe sute de protestatari forţează un baraj al poliţiei pentru a urca pe treptele celebrei clădiri a Reichstagului din Berlin, unde se reunesc deputaţii, şi încercă să pătrundă acolo, au creat o undă de şoc în Germania. Acest incident a fost punctul culminant al unei manifestaţii “anti-măşti” ce a adunat aproape 40.000 de protestatari împotriva restricţiilor legate de pandemia de COVID-19 şi care s-a soldat cu circa 300 de arestări în urma confruntărilor cu poliţia. Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a denunţat duminică “un atac insuportabil ce a vizat inima democraţiei noastre” și “excesele de extremă dreapta”. (Agerpres)

Proteste în Turcia după moartea avocatei condamnate la închisoare.

 • Avocata turcă, aflată în greva foamei de 238 de zile, după ce a fost condamnată la închisoare, în 2019, pentru apartenenţă la o organizaţie teroristă, a murit, joi, la un spital din Istanbul, potrivit firmei sale de avocatură. Prietenii ei au declarat că Ebru Timtik cântărea doar 30 de kilograme atunci când a murit la spital. În timp ce susținătorii lui Timtik s-au apropiat de un cimitir din nordul Istanbulului, scandând „Ebru Timtik este nemuritoare” și „statul ucigaș va fi tras la răspundere”, polițiștii, echipați cu cască de protecție și cu scuturi au aruncat cu gaze lacrimogene. (Radio Europa Liberă)

Sursă foto: isans

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here