NewsDigest: AUR își extinde influența și în Republica Moldova
Dacă e marți, vorbim despre Anti-Fake și subiecte precum dezinformare și fake news:
Anti-Fake
Sursă foto: Anti Fake
Pe urmele fake-ului: Și Instagram greșește câteodată: cazul moscheii Al-Aqsa.
Un raport al Buzzfeed News arată că Instagram a înlăturat postările și a restricționat hashtag-urile legate de moscheea Al-Aqsa, unul dintre cele mai importante lăcașe de cult ale Islamului, după ce sistemul de moderare a conținutului de pe platformă ar fi asociat, în mod greșit, denumirea moscheii cu numele unei organizații teroriste. Această eroare, raportată chiar de un angajat al companiei și pusă pe seama sistemului de moderare a conținutului, nu este singulară. Acuzația că Facebook cenzurează postările despre moscheea Al-Aqsa are loc într-o perioadă în care Orientul Mijlociu este zguduit de violenţe. Conflictele au izbucnit la mijlocul lunii aprilie, odată cu începerea Ramadanului, timp în care 53 de palestinieni și-au pierdut viața și peste 300 de persoane au fost rănite. Pe măsură ce tensiunile au escaladat, tot mai mulți oameni au folosit Instagram și Facebook pentru a disemina informații de la fața locului – de la evacuările forțate ale palestinienilor din cartierul Sheikh Jarrah din Ierusalimul de Est până la violențele de la Al-Aqsa – iar multe dintre postările lor au fost restricționate. În acest context, Facebook a asigurat utilizatorii că acestea sunt doar erori tehnice, care nu ar fi trebuit să se întâmple. Totuși, unii angajați ai companiei consideră că astfel de erori sunt inacceptabile.
Vezi mai mult:
businessinsider.com – Instagram reportedly removed posts about a holy Islamic mosque after the company associated #alAqsa with a terrorist organization amid Palestinian-Israeli violence
msn.com – Facebook, Instagram apologize for restricting posts about Al Aqsa Mosque raid
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: The Financial Express
Conflictul din Orientul Mijlociu
Israelul a reacționat cu tiruri de artilerie după ce mai multe rachete au fost lansate din sudul Libanului.
- La Beirut, o sursă militară libaneză a declarat pentru AFP că „trei rachete de tip Grad au fost trase din sectorul <fermelor Chebaa>”, o zonă disputată la frontiera dintre cele două ţări din punct de vedere aflate tehnic în război. Este a doua oară când au fost trase rachete din Liban spre Israel de declanşarea ostilităţilor. (G4 Media)
SUA vor exporta armament în Israel, în ciuda conflictelor din Fâşia Gaza.
- Administraţia Biden a aprobat exporturi de armament în valoare de 735 de milioane de dolari în Israel, ignorând criticile apărute în după bombardamentele acestei țări asupra zonei palestiniene Fâşia Gaza. Numărul victimelor raidurilor aeriene israeliene asupra teritoriului palestinian Fâşia Gaza a ajuns luni la cel puţin 198 de morţi şi peste 1.300 de răniţi. (RFI)
Alte știri
Ezitarea UE de integrare a Balcanilor de Vest dă oportunități de influență Chinei.
- Îndepărtarea perspectivei de integrare a țărilor din regiune în Europa unită provoacă frustrări în societate şi în clasa politică, în timp ce deschide calea pentru Moscova și Beijing. Țări precum Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia sunt din ce în ce mai dependente de China, care le acordă cu generozitate împrumuturi pentru infrastructură. Partea negativă a acestor investiții este că țările din regiune se afundă în datorii, sporind astfel dependența lor de Beijing. (Security News)
România nu are inițiative politice noi și proaspete.
- „Este complicat să ai o diplomație inventivă, când ea este supusă unei politici interne complicate”, afirmă directorul German Marshall Fund pentru România, Alina Inayeh, într-o discuție despre summitul B9 și rolul regional al României. (Deutsche Welle)
Klaus Iohannis l-a invitat pe Joe Biden la București.
- Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a afirmat duminică că summitul formatului București 9 găzduit luni de președintele Klaus Iohannis și participarea, pentru prima oară, a unui președinte al Statelor Unite reprezintă succese ale României, subliniind totodată că șeful statului l-a invitat pe omologul său american, Joe Biden, să efectueze o vizită în România. (Calea Europeană)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Știri economice
INS: Produsul intern brut a crescut cu 2,8% în primul trimestru.
- În primul trimestru al anului 2021, PIB-ul se bucură de o creștere impresionantă, de 2,8% față de trimestrul trecut. Totuși dacă comparăm cu același trimestru al anului trecut, situația este exact aceeași. (Agerpres)
UE și încercarea unui sistem fiscal unitar.
- Comisia Europeană se uită către anul 2023 cu obiectivul de a încerca să elaboreze un sistem mai unificat de impozitare a companiilor din UE. Comisia are speranța că acum este momentul cel mai bun pentru a obține suportul țărilor, chiar dacă în trecut astfel de inițiative au fost mereu respinse.(Agerpres)
Piața muncii din Marea Britanie, peste așteptări.
- Piața muncii a devenit mai puternică și mai stabilă, odată cu măsurile de relaxare impuse de către guvernul britanic. Rata șomajului este în clară cădere, iar acest lucru nu va face decât să bucure și mai tare autoritățile publice. (Bloomberg)
Business & Tehnologie
Amazon vrea să cumpere MGM.
- Celebrele studiouri de cinema pare că au devenit noua țintă pentru compania lui Jeff Bezos. Se pare că aceștia ar pregăti o ofertă cuprinsă între 7 și 10 milioane de dolari pentru achiziționare francizei ce a filmat filme precum James Bond, Stargate sau Rocky. (G4Media)
SpaceX a lansat cu succes 52 de sateliți Starlink.
- Lansarea se întâmplă la mai puțin de o săptămâna față de ultima lansare a sateliților de bandă largă. Compania a lansat din martie și până acum peste 530 de astfel de sateliți, toți cu rachete reutilizabile. (Techcrunch)
Societate
Sursă foto: BBC
Evoluții Covid-19
OMS avertizează că pandemia este departe a se fi încheiat și cere donarea urgentă a vaccinurilor în țările sărace.
- Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a criticat companiile farmaceutice care au dezvoltat vaccinuri anti-COVID-19 pentru lentoarea livrării lor ţărilor în curs de dezvoltare şi a făcut apel companiilor şi ţărilor bogate să se solidarizeze pentru a dona vaccinuri, „în câteva zile, nu luni”, deoarece „pandemia este departe de a se fi încheiat”. (G4 Media)
Vaccinarea anti-Covid a copiilor, viitoarea provocare.
- O nouă provocare pentru campania de vaccinare anti-COVID va fi, în curând, imunizarea copiilor. Urmează să fie aprobat și în Europa vaccinul pentru cei cu vârste între 12 și 16 ani. Chiar dacă afectează mai rar copiii, noul coronavirus le poate provoca acestora forme grave de COVID-19, în urmă cărora rămân sechele. (Digi 24)
Alte știri
AUR își extinde influența și în Republica Moldova.
- Luni, Partidul Liberal din Republica Moldova, condus de fostul primar al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a anunțat că se aliază cu Alianța pentru Uniunea Românilor, după ce alte două partide au aderat deja la proiectul AUR: Uniunea Salvați Basarabia (USB) și Partidul Popular Românesc (PPR). (Radio Europa Liberă)
România pe locul 38 din 49 la respectarea drepturilor LGBTI.
- Înregistrând cu doar 9 procente mai mult decât Rusia și situată la ani lumină de Malta – unde drepturile și libertățile civile ale persoanelor LGBTI sunt respectate în proporție de 93,7 -, România stagnează în clasamentul publicat de ILGA-Europe, cea mai mare organizație pan-europeană, formată din zeci de ONG-uri care luptă pentru drepturile comunității LGBT. (RFI)
Curtea Supremă a SUA a acceptat să revizuiască decizia de reper Roe v. Wade privind avortul.
- Curtea Supremă a Statelor Unite a admis luni să revizuiască decizia de reper Roe v. Wade din 1973 care a legalizat avortul la nivel național, acceptând să analizeze o lege din statul Mississippi care interzice avorturile după 15 săptămâni de sarcină. Decizia Curții, care va fi pronunțată cel mai probabil anul viitor, ar putea permite statelor americane să interzică avortul înainte ca fetusul să fie viabil în afara uterului. (HotNews)
Sursă foto: Zdg.MD