#Buletin de știri
NewsDigest: Atitudinea românilor față de conflictul ruso-ucrainean
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Deutsche Welle
Ce prevede planul de pace în 15 puncte pe care îl negociază rușii și ucrainenii
- Negocierile dintre Rusia și Ucraina au evoluat considerabil în ceea ce privește redactarea unui plan de pace în 15 puncte, scrie Financial Times. Potrivit publicației britanice, care citează trei oficiali implicați în negocierile dintre cele două părți ale conflictului, Rusia și-ar retrage trupele din Ucraina dacă guvernul de la Kiev își declară neutralitatea și își limitează capacitățile militare. Ucrainenii sunt însă sceptici în privința intențiilor Moscovei. (RFI)
SUA acordă Ucrainei ajutoare militare de încă 800 de milioane de dolari
- Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat, miercuri, un sprijin militar în valoare de 800 de milioane de dolari Ucrainei. Doar în ultima săptămână, ajutorul oferit de Statele Unite Ucrainei a ajuns la un miliard de dolari. „Lumea e unită în sprijinul nostru pentru Ucraina și în hotărârea noastră de a-l face pe Putin să plătească un preț foarte mare”, a transmis Biden. Răspunzând unei întrebări, președintele Statelor Unite, Joe Biden, l-a numit, miercuri, pentru prima dată în mod public pe Vladimir Putin drept „criminal de război”. (Radio Europa Liberă)
Chiar își dorește Putin să aducă mercenari sirieni în Ucraina?
- Rusia începe să recruteze luptători pentru războiul din Ucraina din Siria, scrie presa din întreaga lume în ultimele zile. Se vorbește despre zeci de mii de „voluntari”. Experții se îndoiesc însă că trupele auxiliare din Orientul Mijlociu ar putea rezolva problemele militare ale Kremlinului din Ucraina. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului raportează că recrutarea are loc prin agențiile guvernamentale siriene și serviciile secrete. (HotNews)
De ce vor rușii să pună mâna pe reactoarele nucleare din Ucraina
- Terorizarea psihologică a populației, intenția declarată (dar nedovedită) de a împiedică Kievul să fabrice bombe termonucleare, dorința de a avea controlul asupra surselor de energie ale Ucrainei sau șantajarea guvernului ucrainean pentru obținerea de concesii în negocierile de pace sunt câteva dintre motivele pentru care forțele ruse urmăresc să preia controlul asupra centralelor nucleare din țara invadată, lucru care stârnește îngrijorare în întreagă lume. (G4 Media)
Economie
Sursă foto: Reuters
Știri economice
SUA: Fed majorează dobânda şi anunţă noi creşteri, pentru a contracara inflaţia ridicată
- Rezerva Federală a SUA a majorat cu un sfert de punct procentual rata dobânzii, la un interval cuprins între 0,25% şi 0,50%, şi a previzionat că până la finalul anului dobânda de politică monetară se va situa la un interval cuprins între 1,75% şi 2%, o abordare agresivă în condiţiile în care rata inflaţiei ridicate este la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani. (BBC)
Statele Unite şi aliaţii lor lansează un grup de lucru internaţional pentru urmărirea bunurilor oligarhilor ruşi
- SUA şi aliaţii lor au lansat oficial miercuri un grup de lucru internaţional dedicat urmăririi oligarhilor ruşi şi a oricărei persoane ce încalcă sancţiunile adoptate împotriva Moscovei de la invadarea Ucrainei. Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, şi ministrul justiţiei, Merrick Garland, au discutat virtual cu reprezentanţi ai Comisiei Europene, Germaniei, Franţei, Italiei, Marii Britanii, Australiei, Canadei şi Japoniei. (Reuters)
Reţelele electrice ale Ucrainei şi Republicii Moldova, conectate la reţeaua europeană
- Reţeaua electrică a Ucrainei este de acum conectată la reţeaua europeană, a anunţat miercuri ministrul francez al tranziţiei ecologice, Barbara Pompili, a cărei ţară asigură preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Uniunea Europeană analiza în ultima perioadă o solicitare urgentă a Ucrainei pentru această sincronizare a reţelelor electrice, care facilitează schimburile între ţări şi permite să se depăşească mai uşor o problemă de aprovizionare cu electricitate în una dintre ele. (Bloomberg)
Business & Tehnologie
Ruşii vor avea ‘Rossgram’ după ce accesul la Instagram le-a fost blocat
- Un grup de antreprenori ruşi urmează să lanseze la finele acestei luni o aplicaţie care va permite utilizatorilor să trimită fotografii sau înregistrări video, în încercarea de a acoperi golul lăsat de Instagram, la care accesul a fost blocat de autorităţile de la Moscova. (Reuters)
Brandurile occidentale care nu au putut să părăsească Rusia
- Airbus, cel mai mare grup aeronautic european, este interesat să preia afacerea de securitate cibernetică a companiei franceze de software Atos, a anunţat postul francez de televiziune BFM, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Conform surselor BFM, Airbus a fost interesat în ultimele săptămâni de o potenţială achiziţie a Atos, în urma sporirii interesului în sectorul securităţii cibernetice, dar, la acest stadiu, nu este luată în discuţie o preluare directă. (Reuters)
Societate
Sursă foto: Financial Times
Atitudinea românilor față de conflictul ruso-ucrainean
- Doi din trei români sunt îngrijorați de posibilitatea extinderii conflictului din Ucraina la nivel global și de utilizarea armelor nucleare. Dintre cetățenii celor 17 țări membre NATO care au fost analizate în cadrul studiului, românii sunt cei mai îngrijorați de evoluția situației financiare. 75% dintre români consideră că ar trebui să primim refugiați ucraineni. Discuțiile cu familia și prietenii reprezintă principala sursă de informare. (HotNews)
Preşedintele Zelenski promite că Ucraina va reconstrui toate locuinţele distruse în război
- Într-un mesaj video transmis joi dimineaţa devreme, Zelenski a declarat că oficiali ucraineni lucrează deja la planul de reconstrucţie. Indiferent de pagube, sunt încrezător în capacitatea ţării de a reconstrui totul repede, a spus Zelenski. Preşedintele ucrainean a apreciat totodată că miercuri coridoarele umanitare create pentru a evacua civilii nu au funcţionat şi a acuzat forţele ruse că nu au respectat acordul de încetare a focului. (Agerpres)
Ce au învățat românii din pandemie?
- Românii nu au învățat foarte multe din cei doi ani de pandemie de până acum. O spune la RFI sociologul Gelu Duminică, la o săptămână după ce toate restricțiile legate de Covid-19 au fost ridicate. În opinia sa, această perioadă ne-a arătat cât de ruptă este societatea și cât de mică este încrederea populației în elitele politice, religioase și civice. (RFI)
Peste 30.000 de persoane au fugit deja din Mariupol
- Oraşul-port din sudul Mariupol a fost puternic vizat de bombardamentele ruseşti în ultimele două săptămâni şi se estimează că peste 30.000 de persoane au reuşit să fugă deja. Cel puţin 2.400 de civili au fost ucişi până acum în oraş, spun oficialii ucraineni. Mariupol se confruntă cu cel mai grav dezastru umanitar, cu alimente, apă, electricitate şi alte provizii cheie întrerupte. Rachetele ruseşti au lovit şi un spital de copii şi, ieri, un teatru în care se adăpostiseră peste 1.200 de oameni. (G4 Media)
Sursă foto: Emerging Europe
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: Cum s-a creat isteria că benzina și motorina se vor scumpi peste ...
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica Ortodoxă Rusă în impas
#Buletin de știri
NewsDigest: România interzice Russia Today și Sputnik, organe de propagandă a...
#Te-ar mai putea interesa și
#Analize
Războiul din Ucraina continuă
#Buletin de știri
NewsDigest: Aproape 2000 de civili ucişi în Ucraina de la începutul invaziei ...
#Analize