Securitate și relații internaționale

Sursă foto: Financial Times

Președintele Macron anunță creșterea prezenței militare franceze

 • Preşedintele Emmanuel Macron a declarat miercuri că Franţa îşi va creşte prezenţa militară în Mediterana de Est şi a solicitat Turciei să pună capăt explorărilor de gaze şi petrol din apele acestei zone, care au dus la tensionarea relaţiilor cu Grecia. Liderul francez şi-a exprimat îngrijorarea faţă de explorarea “unilaterală” a Turciei într-o convorbire telefonică cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis, conform unui comunicat al preşedinţiei franceze. În cadrul discuţiei telefonice, preşedintele Macron a adăugat că prospectarea ar trebui să “înceteze pentru a permite un dialog paşnic” între cei doi vecini, membri ai NATO. (Agerpres)

Ungaria achiziționează un sistem de apărare din SUA

 • Ungaria va cumpăra din Statele Unite componente ale sistemului de apărare antiaeriană Advanced Medium-Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM), conform unei declaraţii de intenţie semnate miercuri la Budapesta de ministrul ungar al apărării Tibor Benko şi ambasadorul SUA în Ungaria, David Cornstein, informează MTI şi Ambasada SUA la Budapesta. (Agerpres)

Giganții electronicelor părăsesc China

 • Samsung închide ultima uzină de calculatoare și de laptopuri din China. Producția va fi, cel mai probabil, reluată în Vietnam așa cum s-a întâmplat în 2019 cu cea pentru telefoane mobile. De altfel, Vietnam ar putea fi singura economie care nu va cunoaște criza economică din acest an. Google ia în calcul să fabrice tot aici telefoane mobile low cost iar Microsoft laptop-uri.  Coreea de Sud, Japonia, Hong Kong și Taiwan investesc și ele. (RFI)

Răspunsul țărilor vestice cu privire la vaccinul oferit de Rusia este unul geopolitic

 • Atitudinea Moscovei este: dacă vaccinul funcționează, cui îi pasă că a încălcat regulile pentru a-l scoate înaintea tuturor? Critica privind aprobarea grăbită a Moscovei este justificată. În timp ce cercetătorii din SUA, Marea Britanie și China care lucrează la vaccinuri rivale se lovesc de reglementări de lungă durată pentru a-și desfășura activitatea, Rusia a ignorat complet regulile. Vaccinul ar fi trebuit să înceapă procesul de a trece prin trei studii clinice, în schimb a fost deja lansat. (Financial Times)

Economie

Sursă foto: Getty Images

Economia în timp de pandemie

Rafinăria petrolieră Pillips 66 din SUA anunță ca până în 2024 își propune transformarea unei rafinării într-o fabrică de combustil regenerabil.În UE, banca digitală FinecoBank înregistrează o creștere a acțiunilor de 24% datorată reprofilării pe sfaturi bancare pentru investitori, a căror cerere a explodat în timp de pandemie.Pe de altă parte, în Asia Coreea de Sud are previziuni optimiste din partea OCDE, mai exact o creștere economică de 3.1% în 2021.

Rafinăriile de petrol din SUA accelerează trecerea la energie regenerabilă

 • Trecerea Phillips 66 la biocombustibili a rafinăriei de petrol din zona San Francisco este cea mai recentă reevaluare a industriei, având în vedere Covid-19 și întărirea reglementărilor de mediu.Phillips 66 a declarat că intenționează să transforme o rafinăria într-o fabrică care produce combustibili din produse precum ulei vegetal și grăsimi animale.(The Wall Street Journal)

Banca digitală europeană care prosperă în pandemie

 • Acțiunile FinecoBank FBK cu sediul în Milano au crescut în acest an cu 24%, ceea ce îl face unul dintre cei mai performanți din Indexul bancar Stoxx Europe 600.Creșterea companiei Fineco se datorează parțial atenției sale către consiliere în domeniul investițiilor – o cerere foarte mare de când criza a izbucnit, iar clienții caută sfaturi pentru a-și proteja investițiile.(The Wall Street Journal)

Coreea de Sud va fi starul OCDE în potențialul de creștere în anul 2021

 • În orice an obișnuit, o contracție economică de 0,8% pe an ar fi îngrozit coreenii, dar în acest an, ar putea fi considerat un triumf strălucitor – căci cifra modestă o plasează în vârful OCDE atunci când vine vorba de PIB anual.OCDE a anticipat o creștere de 3,1% pentru Coreea în 2021, cu condiția să nu existe resurgența pandemiei. (Asia Times)

Business & Tehnologie

În economia noilor business-uri digitale, Uber este în pericolul de a-și închide serviciile în California. O hotărâre judecătorească i-ar putea obliga să îți clasifice șoferii drept angajați și nu antreprenori independenți.Pe de altă parte, compania de software Duck Creek își crește Oferta publică inițială la 3 miliarde de dolari, ca urmare a unei scăderi a valorii acțiunilor din piața de software de aproximativ 10%.

Uber ar putea fi forțat să oprească serviciile din California

 • Uber Technologies Inc ar putea fi forțată să își închidă operațiunile dacă intră în vigoare o hotărâre judecătorească care o împiedică să-și clasifice șoferii ca antreprenori independenți, a declarat compania într-un proces-verbal. (Reuters)

Duck Creek solicită evaluare inițială de 3 miliarde USD pentru IPO-ul software-ului său

 • Compania americană de software Duck Creek a crescut mizele în IPO(Ofertă publică inițială), ridicându-și obiectivul de preț de la la 19 – 21 de dolari pe acțiune, la 23-25 de dolari pe acțiune. Decizia vine ca urmare a scăderii acțiunilor software și cloud cu aproximativ 10%.(Techcrunch)

Societate

Sursă foto: The New York Times

Pandemia și “infodemia” Covid-19

Mai mulți cercetători de la “American Journal of Tropical Medicine and Hygiene” au încercat să cuantifice efectele dezinformării și teorilor conspiraționiste legate de Covid-19, iar rezultatele au fost covârșitoare. Astfel, a fost confirmat efectul clar al influenței  deținute în mod special de figurile publice care răspândesc informații false sau îndoieli față de existența virusului. În România, neputința leadership-ului politic de a lua măsuri restrictive vehemente a dus la prognoze de-a dreptul sumbre: 2830 de infectări zilnice la începutul lunii viitoare. Acest lucru se vede și pe plan internațional, având numeroase țări care introduc aproape zilnic restricții noi față de România sau anumite regiuni din România. Deși cursa pentru vaccin s-a accelerat în ultima vreme, un fapt este cert: pandemia nu o să se încheie prea curând, iar guvernele ar trebui să ia măsuri atât față de coronavirus, cât și față de informațiile false răspândite în mediul online.

Sute de oameni au murit datorită dezinformării Covid-19

 • Un studiu publicat în “American Journal of Tropical Medicine and Hygiene” arată că în jur de 5800 de oameni au fost internați și 800 au murit ca urmare a informațiilor false ce împânzesc internetul pe subiectul noului coronavirus. Mulți au murit după ce au băut metanol sau produse de curățenie pe bază de alcool. Aceștia credeau în mod eronat că produsele ar putea reprezenta un leac pentru Covid-19. OMS a spus că “infodemia” s-a răspândit la fel de repede precum virusul, prin intermediul teoriilor conspiraționiste, zvonurilor și stigmatelor culturale.(BBC)

Prognoză pentru 8 septembrie: 2.830 de persoane infectate, 825 de pacienți la ATI pe zi

 • O analiză a datelor furnizate de specialiștii în sănătate publică, prelucrată de statisticieni, prognozează o creștere alarmantă a cazurilor de Covid-19, a numărului de pacienți internați la ATI și de decese. Analiza, făcută pentru perioada 18 martie – 8 august 2020, cu privire la evoluția epidemiei de Covid 19 în România se bazează pe centralizarea datelor de la Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției Ciolpani, din raportările transmise de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), Centrul Național de Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile, Direcțiile Județene de Sănătate Publică și de spitalele care tratează pacienți Covid-19. (Radio Europa Liberă)

Municipiul Bucureşti şi alte 10 judeţe, incluse de autorităţile germane în lista “zonelor de risc”

 • Această măsură a intrat în vigoare de la data publicării deciziei, respectiv din 12 august 2020. Conform informaţiilor comunicate de autorităţile germane, toate persoanele, indiferent de cetăţenie, care intră în Republica Federală Germania după ce s-au aflat într-una din zonele de risc trebuie să prezinte un test negativ COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii (tradus în germană sau engleză) sau, alternativ, să se supună testării, în mod gratuit, într-o perioadă de cel mult 72 de ore de la sosirea pe teritoriul german.(Agerpres)

Punct de cotitură în Polonia și Belarus: viitor democratic sau autoritar?

Atât Polonia, cât și Belarus trec printr-o perioadă care va determina gradul de libertăți de care se vor bucura (sau nu) cetățenii lor în viitor. Deși situațiile sunt oarecum diferite și președintele polonez nu poate fi comparat cu un dictator de facto ce a falsificat alegerile pentru a câștiga și al 7-lea mandat prezidențial, există totuși similarități; prima fiind cea prezentată mai sus. Încă o similaritate este cea reprezentată de răspunsul iliberal al autorităților. Deși forțele poloneze de ordine nu au acționat la fel de sever și în același număr precum cele belaruse, tot au arestat protestatari, care în momentul de față riscă până la 3 ani de încarcerare. Trebuie precizat că deși nu se pune egal între arestarea a 48 de oameni și 6000, de aici Polonia ar putea decădea într-un sistem autoritar în tot sensul cuvântului; un sistem în care drepturile omului nu sunt ocrotite precum dictează normele și valorile europene. În Belarus, forțele de ordine au escaladat violențele, arestând în număr record și chiar rezultând în decese, dar oamenii nu par a înceta protestele, iar posibilitatea unui nou Euromaidan este prezentă în gândurile tuturor.

Două persoane au murit și peste 6.000 au fost arestate în Belarus

 • Protestatarii au ieşit miercuri seară pe străzile din Belarus pentru a patra noapte consecutiv pentru a demonstra împotriva a ceea ce consideră că a fost fraudarea alegerilor la scrutinul prezidenţial desfăşurat duminică, în pofida violenţei de care au dat dovadă forţele de ordine. Sprijinul pentru manifestanţi pare să fie în creştere din partea populaţiei: peste 100 de medici din Minsk ieşind să protesteze împotriva violenţei. (G4 Media)

Arestarea în masă a persoanelor LGBT marchează un punct de cotitură în Polonia

 • Cei 48 de manifestanți ce au protestat arestarea unui activist LGBT au fost reținuți de către poliție, petrecând noaptea în arrest și fiind eliberați peste weekend. Cu toate acestea, o parte din ei vor fi investigați pentru “prezența la un protest, cu știrea că participanții săi își vor uni forțele pentru a ataca violent o persoană sau o proprietate”. Protestele au venit ca urmare a campaniilor locale și naționale susținute de către partidul de la guvernare prin intermediul cărora s-a format o platforma anti-LGBT.(Balkan Insight)

Sursă foto: Time Magazine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here