Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Arestarea în masă a persoanelor LGBT marchează un punct de cotitură în Polonia

Securitate și relații internaționale

Sursă foto: Financial Times

Președintele Macron anunță creșterea prezenței militare franceze

Ungaria achiziționează un sistem de apărare din SUA

Giganții electronicelor părăsesc China

Răspunsul țărilor vestice cu privire la vaccinul oferit de Rusia este unul geopolitic

Economie

Sursă foto: Getty Images

Economia în timp de pandemie

Rafinăria petrolieră Pillips 66 din SUA anunță ca până în 2024 își propune transformarea unei rafinării într-o fabrică de combustil regenerabil.În UE, banca digitală FinecoBank înregistrează o creștere a acțiunilor de 24% datorată reprofilării pe sfaturi bancare pentru investitori, a căror cerere a explodat în timp de pandemie.Pe de altă parte, în Asia Coreea de Sud are previziuni optimiste din partea OCDE, mai exact o creștere economică de 3.1% în 2021.

Rafinăriile de petrol din SUA accelerează trecerea la energie regenerabilă

Banca digitală europeană care prosperă în pandemie

Coreea de Sud va fi starul OCDE în potențialul de creștere în anul 2021

Business & Tehnologie

În economia noilor business-uri digitale, Uber este în pericolul de a-și închide serviciile în California. O hotărâre judecătorească i-ar putea obliga să îți clasifice șoferii drept angajați și nu antreprenori independenți.Pe de altă parte, compania de software Duck Creek își crește Oferta publică inițială la 3 miliarde de dolari, ca urmare a unei scăderi a valorii acțiunilor din piața de software de aproximativ 10%.

Uber ar putea fi forțat să oprească serviciile din California

Duck Creek solicită evaluare inițială de 3 miliarde USD pentru IPO-ul software-ului său

Societate

Sursă foto: The New York Times

Pandemia și “infodemia” Covid-19

Mai mulți cercetători de la “American Journal of Tropical Medicine and Hygiene” au încercat să cuantifice efectele dezinformării și teorilor conspiraționiste legate de Covid-19, iar rezultatele au fost covârșitoare. Astfel, a fost confirmat efectul clar al influenței  deținute în mod special de figurile publice care răspândesc informații false sau îndoieli față de existența virusului. În România, neputința leadership-ului politic de a lua măsuri restrictive vehemente a dus la prognoze de-a dreptul sumbre: 2830 de infectări zilnice la începutul lunii viitoare. Acest lucru se vede și pe plan internațional, având numeroase țări care introduc aproape zilnic restricții noi față de România sau anumite regiuni din România. Deși cursa pentru vaccin s-a accelerat în ultima vreme, un fapt este cert: pandemia nu o să se încheie prea curând, iar guvernele ar trebui să ia măsuri atât față de coronavirus, cât și față de informațiile false răspândite în mediul online.

Sute de oameni au murit datorită dezinformării Covid-19

Prognoză pentru 8 septembrie: 2.830 de persoane infectate, 825 de pacienți la ATI pe zi

Municipiul Bucureşti şi alte 10 judeţe, incluse de autorităţile germane în lista “zonelor de risc”

Punct de cotitură în Polonia și Belarus: viitor democratic sau autoritar?

Atât Polonia, cât și Belarus trec printr-o perioadă care va determina gradul de libertăți de care se vor bucura (sau nu) cetățenii lor în viitor. Deși situațiile sunt oarecum diferite și președintele polonez nu poate fi comparat cu un dictator de facto ce a falsificat alegerile pentru a câștiga și al 7-lea mandat prezidențial, există totuși similarități; prima fiind cea prezentată mai sus. Încă o similaritate este cea reprezentată de răspunsul iliberal al autorităților. Deși forțele poloneze de ordine nu au acționat la fel de sever și în același număr precum cele belaruse, tot au arestat protestatari, care în momentul de față riscă până la 3 ani de încarcerare. Trebuie precizat că deși nu se pune egal între arestarea a 48 de oameni și 6000, de aici Polonia ar putea decădea într-un sistem autoritar în tot sensul cuvântului; un sistem în care drepturile omului nu sunt ocrotite precum dictează normele și valorile europene. În Belarus, forțele de ordine au escaladat violențele, arestând în număr record și chiar rezultând în decese, dar oamenii nu par a înceta protestele, iar posibilitatea unui nou Euromaidan este prezentă în gândurile tuturor.

Două persoane au murit și peste 6.000 au fost arestate în Belarus

Arestarea în masă a persoanelor LGBT marchează un punct de cotitură în Polonia

Sursă foto: Time Magazine

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și