#Buletin de știri
NewsDigest: Are sau nu efect blocada economică asupra Rusiei?
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: The Romania Journal
Are sau nu efect blocada economică asupra Rusiei?
- Blocada economică a Occidentului împotriva Kremlinului continuă, după ce Vladimir Putin a decis să invadeze Ucraina pe 24 februarie. Sancțiunile au dus Rusia, printre altele, în imposibilitatea de a-și plăti datoria externă. Marea Britanie urmează să impună sancțiuni împotriva a încă 370 de ruși, printre care 50 de oligarhi și familiilor lor, cu o avere totală de peste 100 de miliarde de lire sterline, în cea mai recentă dintre seriile de sancțiuni impuse împotriva regimului Putin. (Radio Europa Liberă)
Preşedintele Biden va anunţa o asistenţă pentru Ucraina în valoare de 800 de milioane de dolari
- Preşedintele american urmează să facă acest anunţ după o intervenţie video a omologului său ucrainean Volodimir Zelenski în faţa Congresului Statelor Unite. Aceasta ridică “totalul anunţat doar în ultima săptămână la un miliard de dolari”, a spus oficialul american sub rezerva anonimatului. “În total, preşedintele a autorizat două miliarde de dolari în materie de securitate de la începutul administraţiei. Statele Unite rămân de departe cel mai mare donator de ajutor de securitate al Ucrainei”, a spus el. (Agerpres)
Lideri europeni în vizită la Kiev pe timp de război
- În cea de-a douăzecea zi a invaziei ruse în Ucraina, premierii Poloniei, Cehiei și Sloveniei i-au făcut o vizită de lucru lui Volodîmîr Zelenski la Kiev, în capitala Ucrainei aflată sub asediul artileriei și aviației rusești. Vizita a fost mai mult decât un gest simbolic de susținere a Ucrainei. Cei trei prim-miniștri au făcut vizita în strânsă coordonare cu Uniunea Europeană, după ce în zilele trecute membri ai acestei delegații ad-hoc au discutat despre această vizită cu președintele Consiliului European Charles Michel și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen. (RFI)
Președintele Iohannis merge miercuri în vizită la Chișinău
- Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, la ora 16.45 preşedintele României Klaus Iohannis va fi primit de omologul moldovean, Maia Sandu. Cei doi şefi de stat vor avea convorbiri tete-a-tete şi convorbiri oficiale. La finalul acestora, Klaus Iohannis şi Maia Sandu vor susţine declaraţii de presă comune. (G4 Media)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Știri economice
Analiştii estimează că suprafaţa însămânţată cu cereale în Ucraina va scădea cu 39% în 2022
- Suprafaţa însămânţată cu cereale de primăvară în Ucraina ar putea scădea cu 39%, până la 4,7 milioane de hectare, în acest an, din cauza invaziei armatei ruseşti, a estimat marţi firma de consultanţă în agricultură APK-Inform. (Reuters)
Eurostat: Cotele de piaţă ale celor mai mari producători de energie sunt în scădere
- Cotele de piaţă ale celor mai mari producători de electricitate şi gaze naturale din Uniunea Europeană au scăzut în majoritatea ţărilor, din 2013, când s-a început colectarea acestor informaţii, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat). (Agerpres)
Afganii apelează la criptomonede pe fondul sancțiunilor americane
- Sancțiunile SUA, falimentul băncilor și epuizarea ajutorului extern și a transferurilor de numerar de la preluarea talibanilor au lăsat economia Afganistanului în paragină. Crypto vine în ajutor. În urma preluării talibanilor în august anul trecut, Farhan Hotak, în vârstă de 22 de ani, din provincia Zabul din sudul Afganistanului a rămas fără bani în mână. (BBC)
Business & Tehnologie
Intel va investi 80 de miliarde de euro în Europa, în special în Germania
- Producătorul american de cipuri Intel a anunţat marţi că a ales Germania drept locaţia unde va construi o mare uzină de semiconductori, parte a unor investiţii în valoare de 80 de miliarde de euro pe care grupul american le are în vedere pentru Uniunea Europeană în următorii 10 ani. (Reuters)
Brandurile occidentale care nu au putut să părăsească Rusia
- Invazia Ucrainei a determinat multe mărci occidentale să evite Rusia, dar unele au încă puncte de vânzare deschise în țară și spun că nu sunt capabile să le închidă. Marks and Spencer, Burger King și grupurile hoteliere Marriott și Accor sunt restricționate de acorduri complexe de franciză care îi împiedică să se retragă. (BBC)
Societate
Sursă foto: Europa FM
Unde a ajuns Ministerul Familiei la peste două luni de la înființare: nicăieri
- Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, condus de Gabriela Firea, pare că stagnează, la peste două luni de la înființare. Mare lucru nu s-a întâmplat: nici măcar site-ul nu este pus la punct. Asta în condițiile în care instituții similare din alte țări fac foarte multe lucruri: gestionează programe și oferă țintit beneficii familiilor în funcție de problemele fiecăreia din ele. (HotNews)
În Ungaria politicienii au pornit asaltul final pentru voturile cetățenilor
- Sărbătorirea începutului revoluției din 1848 este în mod tradițional o ocazie pentru partidele din Ungaria de a slăvi curajul, lupta împotriva asupririi și jertfa supremă pentru patrie și generațiile următoare. La doar două săptămâni înaintea alegerilor parlamentare, 15 martie a fost asaltul final pentru voturile cetățenilor. Dacă în cazul opoziției discursurile erau în mare parte previzibile, același lucru nu s-a putut spune despre Viktor Orban. (RFI)
Cum și cât blufează Putin și cine îl poate scoate de la Kremlin
- Chiar dacă ar reuși în Ucraina, pagubele făcute armatei ruse vor lua ani pentru a fi corectate, consideră istoricul britanic Mark Galeotti, specialist în politica Rusiei. Asta nu va fi o țară care să poată amenința NATO. În acest stadiu, sunt convins că sunt mulți în sistem care ar vrea ca altcineva să-l îndepărteze pe Vladimir Putin de la putere. Problema este că acesta este un sistem care are structuri puternice în termeni de autoapărare împotriva oricăror acțiuni externe, a declarat Mark Galeotti. (Deutsche Welle)
În Transnistria s-au impus restricții la vânzarea produselor alimentare
- În ultimele zile în Republica Moldova se remarcă o cerere explozivă la produsele alimentare. Populația cumpără în cantități mari în primul rând asortimentul care până acum venea din Ucraina – este vorba de ulei de floarea soarelui, crupe, zahăr. Sarea deja nu se mai găsește de vânzare. Pentru a nu repeta experiența moldovenească, în Transnistria s-au introdus restricții temporare la vânzarea anumitor tipuri de alimente pe cap de locuitor. (G4 Media)
Sursă foto: BBC
#Ultimele buletine de știri
#Buletin de știri
NewsDigest: Cum s-a creat isteria că benzina și motorina se vor scumpi peste ...
#Buletin de știri
NewsDigest: Biserica Ortodoxă Rusă în impas
#Buletin de știri
NewsDigest: România interzice Russia Today și Sputnik, organe de propagandă a...
#Te-ar mai putea interesa și
#Analize
Cine latră în poarta Rusiei?
#Analize
Este Rusia imună în fața sancțiunilor impuse de Vest?
#Buletin de știri