Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Adoptarea unor noi sancţiuni ale UE împotriva Belarus a fost blocată de Cipru

Securitate și relații internaționale

Sursă foto: SERGEI GAPON/AFP via Getty Images

Situația din Belarus:

Preşedintele Consiliului European face apel la statele membre UE ”să accelereze” adoptarea de sancţiuni împotriva Belarusului.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, le-a cerut miercuri celor 27 state membre UE ”să accelereze” adoptarea de sancţiuni împotriva Belarus, în condiţiile în care Cipru tocmai a blocat adoptarea de noi măsuri europene împotriva Minskului. “Persecuţia politică din Belarus, care include detenţii din motive politice şi exil forţat (al opozanţilor) trebuie să înceteze (…) Fac apel la accelerarea procesului sancţiunilor”, a postat pe Twitter Charles Michel. (Agerpres)

Adoptarea unor noi sancţiuni ale UE împotriva Belarus a fost blocată de Cipru.

Cipru a blocat adoptarea de către UE a unor noi sancţiuni împotriva Belarus, cerând ca măsuri comparabile să fie luate mai întâi împotriva Turciei în criza din Mediterana de Est, informează miercuri AFP, citând surse europene. Miniştrii europeni ai afacerilor externe şi-au dat acordul în august pentru sancţionarea responsabililor pentru reprimarea mişcării de protest din Belarus împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko. (Agerpres)

Serbia renunţă la participarea sa la exerciţiile militare comune cu Rusia din Belarus.

Serbia a renunţat să participe la exerciţiile militare prevăzute împreună cu Rusia în Belarus, în urma presiunilor exercitate de Uniunea Europeană la care aspiră să adere, a anunţat miercuri ministrul sârb al apărării, Aleksandar Vulin. Serbia, ţară candidată la aderarea la UE dar care întreţine legături strânse cu Rusia, urma să participe în septembrie, împreună cu forţe ruse şi belaruse, la exerciţiile numite “Fraternitatea slavă 2020” în Belarus. (Agerpres)

Tsikhanouskaya îndeamnă opoziția din Belarus să „rămână pașnică” pe măsură ce mai multe persoane sunt arestate.

Procurorii au deschis un dosar penal împotriva unei figuri de opoziție din Belarus, în timp ce Svyatlana Tsikhanouskaya, liderul exilat al opoziției revigorate a țării a îndemnat protestatarii de acasă să „rămână pașnici” pe fondul unei represiuni din partea statului care continuă să aresteze persoane. Cea mai recentă pledoarie a lui Tsikhanouskaya a venit în timpul unei vizite la Varșovia, Polonia, în contextul în care bărbați mascați din Belarus l-au ridicat pe avocatul Maksim Znak și ar putea încerca să facă același lucru scriitoarei premiate cu Nobel Svetlana Alexievich. (Radio Free Europe)

Economie

Sursă foto: Pexels

Economia în timp de pandemie

PIB-ul zonei euro înregistrează o ușoară redresare în al doilea trimestru, scăderea fiind în continuare cea mai severă din ultimii ani.În același timp, în Africa de Sud președintele Ramaphosa anunță negocieri legate de planul național de relansare a economiei care ar trebui să se încheie în 3 săptămâni. Pe de altă parte, companiile chineze izolate de India și SUA caută să se extindă în Singapore.

PIB-ul zonei euro înregistrează o ușoară îmbunătățire în al doilea trimestru.

Africa de Sud: Președintele Ramaphosa anunță negocieri legate de planul de repornire al economiei.

China: Grupurile de tehnologie și finanțe caută să se extindă în Singapore.

Business & Tehnologie

În lumea business-ului, compania eoliană Equinor vinde acțiuni în valoare de 1.1 miliarde de dolari către gigantul energetic BP pentru a-și finanța extinderea proiectelor. Pe de altă parte, Microsoft anunță lansarea Xbox X pe 10 noiembrie la prețul de 499$, dar și a unei variante mai ieftine la doar 299$.

Equinor vinde acțiuni în valoare de 1.1 miliarde de dolari.

Microsoft confirmă lansarea Xbox X în valoare de 499$ pe 10 noiembrie.

Societate

Sursă foto: ThoughtCo

Faună sălbatică în „declin catastrofal” din cauza distrugerii umane.

Trump a admis că a diminuat intenționat gravitatea noului coronavirus.

Hackerii ruși au atacat o firmă de consultanță care lucrează pentru Joe Biden.

Coronavirus: Rusia anunță începerea testelor pe 40.000 de voluntari.

Nelu Tătaru: E posibil ca în decembrie să vină prima tranşă de vaccinuri anti-COVID-19.

Sursă foto: Financial Times

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și