Securitate și relații internaționale

Sursă foto: SERGEI GAPON/AFP via Getty Images

Situația din Belarus:

Preşedintele Consiliului European face apel la statele membre UE ”să accelereze” adoptarea de sancţiuni împotriva Belarusului.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, le-a cerut miercuri celor 27 state membre UE ”să accelereze” adoptarea de sancţiuni împotriva Belarus, în condiţiile în care Cipru tocmai a blocat adoptarea de noi măsuri europene împotriva Minskului. “Persecuţia politică din Belarus, care include detenţii din motive politice şi exil forţat (al opozanţilor) trebuie să înceteze (…) Fac apel la accelerarea procesului sancţiunilor”, a postat pe Twitter Charles Michel. (Agerpres)

Adoptarea unor noi sancţiuni ale UE împotriva Belarus a fost blocată de Cipru.

Cipru a blocat adoptarea de către UE a unor noi sancţiuni împotriva Belarus, cerând ca măsuri comparabile să fie luate mai întâi împotriva Turciei în criza din Mediterana de Est, informează miercuri AFP, citând surse europene. Miniştrii europeni ai afacerilor externe şi-au dat acordul în august pentru sancţionarea responsabililor pentru reprimarea mişcării de protest din Belarus împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko. (Agerpres)

Serbia renunţă la participarea sa la exerciţiile militare comune cu Rusia din Belarus.

Serbia a renunţat să participe la exerciţiile militare prevăzute împreună cu Rusia în Belarus, în urma presiunilor exercitate de Uniunea Europeană la care aspiră să adere, a anunţat miercuri ministrul sârb al apărării, Aleksandar Vulin. Serbia, ţară candidată la aderarea la UE dar care întreţine legături strânse cu Rusia, urma să participe în septembrie, împreună cu forţe ruse şi belaruse, la exerciţiile numite “Fraternitatea slavă 2020” în Belarus. (Agerpres)

Tsikhanouskaya îndeamnă opoziția din Belarus să „rămână pașnică” pe măsură ce mai multe persoane sunt arestate.

Procurorii au deschis un dosar penal împotriva unei figuri de opoziție din Belarus, în timp ce Svyatlana Tsikhanouskaya, liderul exilat al opoziției revigorate a țării a îndemnat protestatarii de acasă să „rămână pașnici” pe fondul unei represiuni din partea statului care continuă să aresteze persoane. Cea mai recentă pledoarie a lui Tsikhanouskaya a venit în timpul unei vizite la Varșovia, Polonia, în contextul în care bărbați mascați din Belarus l-au ridicat pe avocatul Maksim Znak și ar putea încerca să facă același lucru scriitoarei premiate cu Nobel Svetlana Alexievich. (Radio Free Europe)

Economie

Sursă foto: Pexels

Economia în timp de pandemie

PIB-ul zonei euro înregistrează o ușoară redresare în al doilea trimestru, scăderea fiind în continuare cea mai severă din ultimii ani.În același timp, în Africa de Sud președintele Ramaphosa anunță negocieri legate de planul național de relansare a economiei care ar trebui să se încheie în 3 săptămâni. Pe de altă parte, companiile chineze izolate de India și SUA caută să se extindă în Singapore.

PIB-ul zonei euro înregistrează o ușoară îmbunătățire în al doilea trimestru.

  • Produsul intern brut (PIB) a scăzut cu 11,8% față de trimestrul anterior și cu 14,7% față de anul anterior, au arătat marți datele agenției europene de statistici Eurostat.(Reuters)

Africa de Sud: Președintele Ramaphosa anunță negocieri legate de planul de repornire al economiei.

  • Președintele sud-african, Cyril Ramaphosa, a declarat că se formează un consens cu privire la un plan de revigorare a unei economii cufundată în cea mai gravă recesiune din 1992.Propunerile ar trebui să fie finalizate în termen de trei săptămâni.(Bloomberg)

China: Grupurile de tehnologie și finanțe caută să se extindă în Singapore.

  • Cele mai mari companii de tehnologie și servicii financiare din China își intensifică eforturile de extindere în Singapore, întrucât oportunitățile din China și India le sunt majoritar blocate din considerente politice.(Financial Times)

Business & Tehnologie

În lumea business-ului, compania eoliană Equinor vinde acțiuni în valoare de 1.1 miliarde de dolari către gigantul energetic BP pentru a-și finanța extinderea proiectelor. Pe de altă parte, Microsoft anunță lansarea Xbox X pe 10 noiembrie la prețul de 499$, dar și a unei variante mai ieftine la doar 299$.

Equinor vinde acțiuni în valoare de 1.1 miliarde de dolari.

  • Compania norvegiană Equinor a vândut acțiuni în valoare de 50% din două proiecte de dezvoltare eoliene către compania energetică BP pentru 1,1 miliarde de dolari. Equinor va rămâne operatorul proiectelor în fazele de dezvoltare, construcție și exploatare. Se preconizează că tranzacția se va încheia la începutul anului 2021. (Offshorewind.biz)

Microsoft confirmă lansarea Xbox X în valoare de 499$ pe 10 noiembrie.

  • Consola va fi disponibilă pentru precomenzi începând cu 22 septembrie. Pe lângă consola Xbox Series X, Microsoft va vinde și o consolă Xbox Series S mai puțin performantă, dar de ultimă generație, care va avea un preț de 299$.(Techcrunch)

Societate

Sursă foto: ThoughtCo

Faună sălbatică în „declin catastrofal” din cauza distrugerii umane.

  • Un studiu făcut de cercetătorii de la WWF arată că speciile de animale sălbatice au scăzut cu mai mult de două treimi în mai puțin de 50 de ani. Astfel, viața sălbatică este „în cădere liberă”, pe măsură ce ardem păduri, pescuim mai mult decât trebuie și distrugem zonele unde trăiesc aceste animale, a declarat Tanya Steele, director executiv la WWF. Raportul a analizat mii de specii diferite de mamifere, pești, păsări și amfibiene pentru a ajunge la acest rezultat. (BBC)

Trump a admis că a diminuat intenționat gravitatea noului coronavirus.

  • ”Am vrut mereu să diminuez. Încă fac acest lucru pentru că nu vreau să creez panică”, a spus Trump, potrivit unor extrase din carte publicate de cotidianul Washington Post. Preşedintele Trump părea să fie la curent la începutul lunii februarie despre modul în care virusul este transmis, în pofida faptului că luni întregi a respins ideea purtării de măşti. ”Se transmite prin aer”, a spus Trump. ”Este mai puternic decât atingerea. Nu trebuie să atingi lucruri. Ok? Dar aerul, doar respiri şi aşa s-a transmis. Şi deci este foarte dificil. Este foarte delicat. De asemenea, este mai periculos decât chiar gripa”, a afirmat el. Trump a vorbit adesea public despre faptul că virusul pur şi simplu dispare. (G4 Media)

Hackerii ruși au atacat o firmă de consultanță care lucrează pentru Joe Biden.

  • Microsoft a avertizat recent compania privind tentativa hackerilor. Compania americană a descoperit hackeri cu conexiuni cu guvernul rus drept probabil vinovați, au precizat trei surse informate despre subiect pentru Reuters. Hackerii au eșuat în a obține acces în rețeaua companiei, potrivit unei surse familiare. „Sunt bine apărați și nu s-a reușit nicio breșă”, a spus respectiva persoană. Atacurile au inclus metode de phishing, o metodă utilizată pentru a înșela utilizatorii în așa fel încât să ofere parole. (Radio Europa Liberă)

Coronavirus: Rusia anunță începerea testelor pe 40.000 de voluntari.

  • Grupul farmaceutic anglo-suedez AstraZeneca, partenerul industrial al prestigioasei universități Oxford, a detectat un efect indezirabil grav la unul dintre participanții la testele clinice ale vaccinului experimental. În același timp, Rusia a anunțat la începutul lui august că a dezvoltat “primul” vaccin împotriva Covid-19, denumit Spoutnik V și creat de centrul de cercetare Nikolai-Gamaleia. Cu atât mai mult, În Rusia, autoritățile din Moscova au anunțat că au început să testeze vaccinul rus pe 40.000 de locuitori ai capitalei, ultima etapă de testare al acestui vaccin anunțat cu mare pompă în august. (HotNews)

Nelu Tătaru: E posibil ca în decembrie să vină prima tranşă de vaccinuri anti-COVID-19.

  • Ministrul a fost întrebat despre faptul că vaccinul a intrat într-o pauză tehnologică. “La una din firmele la care Comisia Europeană are contracte într-adevăr este într-un studiu de fază 3, înseamnă şi pacienţi sau subiecţi cu comorbidităţi şi atunci orice incident opreşte acel studiu, iar o echipă independentă evaluează acel pacient. Asta este procedura. Rămâne ca cele 300 de milioane de doze achiziţionate de Comisia Europeană cu un posibil plus de încă 100 de milioane să vină în decembrie, o primă tranşă de 30 de milioane, iar în primul trimestru al anului viitor să putem beneficia de ele”, a spus Nelu Tătaru. (HotNews)

Sursă foto: Financial Times

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here